Еврокомисията представи план за нова стратегия за Африка

Жозеп Борел

© Reuters

Жозеп БорелЧаст от бъдещето на Европа зависи от Африка. За да посрещнем общите за нас предизвикателства, се нуждаем от това Африка да е силна, а Африка има нужда Европа да е силна." Това заяви днес Жозеп Борел, върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за по-силна Европа на световната сцена, при представянето на рамката на бъдещата стратегия на ЕК за Африка.


Предлага се засилване на сътрудничеството чрез партньорство в пет области:


- екологичен преход;
- цифрова трансформация;


- устойчив растеж и работни места;


- мир и управление;


- миграция и мобилност.


На основата на този документ Европа ще започне дискусии с африканските партньори за нова съвместна стратегия, която ще трябва да бъде одобрена на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз през октомври 2020 г.


При представянето му председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че "Африка е естественият партньор и съсед на Европейския съюз".


Предлага се ЕС да си партнира с Африка във връзка със следните действия:


- Извличане на максимални ползи от екологичния преход и свеждане на заплахите за околната среда до минимум в пълно съответствие с Парижкото споразумение


- Стимулиране на цифровата трансформация на континента


- Съществено увеличение на устойчивите в екологично, социално и финансово отношение инвестиции, които са неподатливи на въздействието от изменението на климата; Насърчаване на възможностите за инвестиции чрез по-активно използване на иновативни механизми за финансиране и стимулиране на регионалната и континенталната икономическа интеграция, по-специално чрез Африканската континентална зона за свободна търговия


- Привличане на инвеститори чрез подпомагане на африканските държави при приемането на политики и регулаторни реформи, които подобряват бизнес средата и инвестиционния климат, включително равни условия за бизнеса


- Бързо подобряване на обучението, знанията и уменията, както и на капацитета за научни изследвания и иновации, по-специално по отношение на жените и младите хора, като се защитават и подобряват социалните права и се премахва детският труд


- Приспособяване и задълбочаване на подкрепата на ЕС за усилията за установяване на мир в Африка чрез по-структурирани и стратегически форми на сътрудничество със специален акцент върху регионите, в които има най-голяма уязвимост


- Интегриране на доброто управление, демокрацията, правата на човека, принципите на правовата държава и равенството между половете в действията и сътрудничеството


- Осигуряване на устойчивост чрез обвързване на действията в областта на хуманитарната помощ, развитието, мира и сигурността на всички етапи от цикъла на конфликтите и кризите


- Осигуряване на балансирано, съгласувано и всеобхватно партньорство в областта на мобилността и миграцията


- Укрепване на основания на правила международен ред и на многостранното сътрудничество, в основата на което е Организацията на обединените нации.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Поредния пример колко неадватни и без грам връзка с реалността са бюрократчетата в Брюксел.

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Реколонизация на Африка и връщането на напусналите я, обратно в естествената им среда. Това е единственото устойчиво решение!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1546 Весело

  ..."миграция и мобилност..."

  Айде още няколко милиона негри за Европа, че икономиката иска работна ръка! А дефакто трудовия европеец ще хрантути и тях, и поколенията им....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Някой от тия дървени брюкселски глави трябва да го натоварят на самолета и да го пуснат в едно конгоанско село да им обясни -така от първа ръка на хорицата там дето копат с мотика една градинка с касава пред колибата си за "цифровата трансформация"

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  " - Интегриране на доброто управление, демокрацията, правата на човека, принципите на правовата държава и равенството между половете в действията и сътрудничеството."

  Това може би е най-доброто предложение на председателката на ЕК фон дер Лайен. АС и африканците могат много на научат от ЕС по отношение на предимствата които дават демокрацията, правата на човека и принципа за правовата държава в ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Точно така !
  И ЗАТВОРЕНИ ГРАНИЦИ НАСАМ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !
  Отворени ли са границите, всички искат да дойдат на наготово изградения прекрасно континент от белите хора! И да цоцат от благата, без да са си мръднали пръста! Нещо повече, ти ги пуснеш в хола, те се намърдват на дивана!
  Това е същото като със прованс/софия
  Сички селяндури искат на бюро, никой не иска да създаде нещо и да бачка в родното си място, да създаде работни места и тнт!
  Не , по лесно е да дойдем НА София, на вече изградените бизнеси, инфраструуктури и тнт....

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 755 Неутрално

  За няма и 50 години африканците повсеместно се провалиха с упражнението, наречено независимост. Най-добре да се върнат доброволно към колониалното си минало.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":

  Твоето решение е абсолютно невъзможно да се реализира. Нещо повече, то е абсолютно неприемливо и нежелано както от африканските народи, така и от самите европейци.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на miropenkov
  miropenkov
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Първо нормални битови условия, после мобилност и цифрова трансформация за Африка...

 10. 10 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#7] от "Пипера е много лют":

  По симпатични са ми крепостните селяни и на мен !
  Поне не щъкат навсякъде :)))

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Ако искаме да помогнем на Африка трябва да направим две прости неща.
  Да се противопоставим на всички корумпирани режими на контиента, които пречат на хората да се развиват и работят свободни. И да спрем земеделските субсидии в ЕС, които убиват цялото земеделско производство на континента.

  А дано, ама надали!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  "Това може би е най-доброто предложение на председателката на ЕК фон дер Лайен. АС и африканците могат много на научат от ЕС по отношение на предимствата които дават демокрацията, правата на човека и принципа за правовата държава в ЕС.
  —цитат от коментар 5 на Иво  Един мой познат африканец казваше "You cannot give democracy to hungry people and expect good results"

 13. 13 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Точно така ! И ЗАТВОРЕНИ ГРАНИЦИ НАСАМ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ! Отворени ли са границите, всички искат да дойдат на наготово изградения прекрасно континент от белите хора! И да цоцат от благата, без да са си мръднали пръста! Нещо повече, ти ги пуснеш в хола, те се намърдват на дивана! Това е същото като със прованс/софияСички селяндури искат на бюро, никой не иска да създаде нещо и да бачка в родното си място, да създаде работни места и тнт!Не , по лесно е да дойдем НА София, на вече изградените бизнеси, инфраструуктури и тнт....
  —цитат от коментар 6 на Matrix


  Сега ще ти нацъкат минусите, наблюдавай!
  А иначе няма как да си по прав! И ако се замислиш, провинцията беше МНОГО По развита, когато не можех да идват без жителство!
  Няма какво да се лъжем, дупе знае 2 и 200...

 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":Твоето решение е абсолютно невъзможно да се реализира. Нещо повече, то е абсолютно неприемливо и нежелано както от африканските народи, така и от самите европейци.
  —цитат от коментар 8 на Иво


  Не помня вече кой точно беше, но един от най-известните борци и радетели за изгонването на белите колонизатори, като видя на къде отиват нещата и как Африка, след напускането на европейците се запъти със страшна скорост към дъното, се обърна на 180 градуса и започна да зове за реколонизация на Африка. За съжаление африканците са доказано неспособни да си управляват страните. Няма нито една африканска държава, която да бележи видим прогрес след изтеглянето на колониалистите!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#12] от "Jazzdevil":

  Гладът е лош съветник. Мисля, че тази пословица е доста точна в случая.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#14] от "Viva la Evolution":

  Айде - добре - Ботцвана е изключението дето потвърждава правилото.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  Ако няма да искат пари да си говорят по темата колкото искат. :)

  Ефектът ще е нулев, ама поне няма да има похарчени пари. :)

 18. 18 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Години наред след колониализма африканските държави бяха оставени сами на себе си. За това там сега цари икономическа изостаналост и недоимък. Това стимулира емиграцията от тези държави към Европа. За да се променят нещата освен писането на стратегии ще са необходими и огромни средства за инфраструктура и икономика.

 19. 19 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#14] от "Viva la Evolution":

  Не съм я чувал тази история. Интересно ми е кой е бил този голям борец и радетел за деколонизацията на Африка.

  А иначе ти просто не познаваш добре Африка и особено нейното икономическо развитие в последните 10-20 години например. Има африкански държави, които се развиват успешно не само по отношение на демокрацията (демократичния процес в тях), но също така се развиват и икономически доста добре.

  Например Гана, Намибия, Ботсвана, а в последно време и Етиопия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 20. 20 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#14] от "Viva la Evolution":

  Има,Мавриций. Но за останалите глупости дето ЕС иска да ни изхарчи парите няма оправдание.За Конгоанските села няма страшно но в селата на Демократична република Конго- е там е страшното,по-добре да ви изядат бързо... Мобилност.Ами прати няколко масаи да работят при араби,точно 3дни. Или тутси или камерунци при Либерийци да речем. Толкова са различни че няма на къде. Глупаци.Цялата работа е да се защитят инвестициите на някогашните империалисти и колонизатори,да ги финансираме някак си...

 21. 21 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#17] от "realguru":

  Той ефектът от похарчените досега 500млрд за 30г пак е нулев (та дори и обратен на места). Та в същността си проблема не е в парите - Южна Корея и Сингапур през 60-те год на ХХвек са били по-бедни от Сенегал и Замбия и са станали това, което са без $1 чуждестранни помощи.

 22. 22 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#20] от "wpo34378687":

  Мавриций е бил необитаем остров и англичаните са го заселили с индийци. Та за това и не е на африканският хал. За разлика от африканците, индийците знаят що е то държава, образование, медицина, пътища и т.н. от 3-4 хилядолетия.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#14] от "Viva la Evolution":

  Ето и повече подробности за Гана:

  https://www.worldbank.org/en/country/ghana/overview
  https://www.odi.org/sites/odi.org.uk/files/resource-documents/11559.pdf

  Освен лошите примери от Африка (които безспорно са много) трябва да даваме и положителните, какъвто е случая с тази Западно африканска държава.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Любопитно

  До коментар [#23] от "Иво":

  Гана ли е положителния пример?!? Ето едни 2 страни дето са били по-бедни от тях как са се развили на техния фон:

  https://ourworldindata.org/grapher/average-real-gdp-per-capita-across-countries-and-regions?time=1952..2016&country=GHA +KOR+SGP

 25. 25 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jazzdevil":

  Скапана дневникарска платформа!

  https://bit.ly/2v6wQJ7

 26. 26 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Разстроено

  Реколонизация на Африка и връщането на напусналите я, обратно в естествената им среда. Това е единственото устойчиво решение!
  —цитат от коментар 2 на Viva la Evolution


  Късно е вече. В Африка ще става, каквото каже Китай...

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":Гана ли е положителния пример?!?
  —цитат от коментар 24 на Jazzdevil


  Емчи Гана си е положителен пример спрямо останалите в Африка дето копат дъното и правят деца, па БВП си седи същото и съответно БВП на калпак пада 2-3 пъти надолу като направят по 2-3 деца. :)

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Нали искаха да се освободят от колониализма. Е, сега са свободни, защо не си оправят държавите, а пак искат да се натресат на белите хора. Имаше един разказ на Джек Лондон ,"Неизбежният бял". Все за него се сещам.

 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4382 Весело

  ...спиране на миграцията , задължително завръщане по родните места , студенти за обучение ...инвестиции на място и не на втора "Арабска пролет ".....

 30. 30 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иво":

  https://bit.ly/3cJ1ol9

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#24] от "Jazzdevil":
  До коментар [#25] от "Jazzdevil":

  Аз във всичките си коментари под тази статия писах за Африка и африканските държави. Източна Азия е друг свят, с други хора, с друг манталитет и начин на живот. Не случайно в много отношения Сингапур и Южна Корея са по-напреднали държави (икономически, социално и технологично) от доста държави членки на ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#27] от "realguru":

  Точно де, аз затова дадох за пример няколкото положителни примери от Африка.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  За няма и 50 години африканците повсеместно се провалиха с упражнението, наречено независимост. Най-добре да се върнат доброволно към колониалното си минало.
  —цитат от коментар 7 на Пипера е много лют


  Не така ефенди, това ми мяза за на призив България да се реинтегрира в Османската империя.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#30] от "Viva la Evolution":

  Интервюто е дадено от някакъв световно неизвестен камерунски режисьор на име Жан-Пиер Беколо. Това НЕ е мнение на някакъв известен борец срещу колониализма, както беше написал в първия си коментар. Това първо.

  А, второ той говори от свое име, а не от името на народа си и страната си, не е политик избран от хората, а някакво местно режисьорче.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  До коментар [#31] от "Иво":

  Източна Азия е друг свят, с други хора, с друг манталитет и начин на живот.
  —цитат от коментар 31 на Иво

  Ами ако тогава се оказва, че проблема на Африка не е в бедността ами в манталитета и културата на хората там може би и решенията не следва да бъдат както досега - дай да наливаме пари , които да потъват в джобовете на шепа местни диктатори.


 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#9] от "miropenkov":

  Ще се изненадате може би, но мобилността, поне комуникационната през мобилните телефони, е изпреварила доста битовите условия в Африка. Виждате това по границите на Европа демонстрирано от бежанците, но това го има и в доста затънтени кътчета на Африка в племенни селища

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4719 Неутрално

  До коментар [#34] от "Иво":

  Иво, Жан-Пиер Беколо е най-известният камерунски режисьор. Погледни какво пише в Уики за него
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Pierre_Bekolo

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#35] от "Jazzdevil":

  За това съм съгласен с теб. И аз смятам, че ЕС трябва да прави финансови инвестиции само в африкански държави, които имат демократично избрани политически лидери и институции и в които има върховенство на закона. И вече споменах кои са тези африкански държави, които отговарят на тези условия. Бих даже добавил и още два три примера.

  Докато на диктаторските държави, в които управляват корумпирани и ненаситни за власт диктатори (като Египет, Ангола, ДРК, Чад, ЦАР, Камерун и т.н.) не трябва да се дават пари, а само обучителни програми на тема и цитирам статията: "Интегриране на доброто управление, демокрацията, правата на човека, принципите на правовата държава и равенството между половете в действията и сътрудничеството."

  Или с други думи, трябва да помагаме на тези държави, които заслужават и които споделят нашите демократични и правови принципи на управление.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#38] от "Иво":

  И още нещо се сещам сега, в другите африкански тоталитарни и диктаторски държави ако искат нека инвестират Китай и САЩ. Както правеха досега впрочем, защото те правят това от доста години насам.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4560 Любопитно

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Хубаво, известен е в Камерун.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  Не така ефенди, това ми мяза за на призив България да се реинтегрира в Османската империя.
  —цитат от коментар 33 на tda10501756


  Ние мисля, че сме по-успешни от Османската Империя и че от Руската даже, щото да не си помислят някои хора тука, че сме били по-добре под Турско или Руско робство. :)

 42. 42 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  "You cannot give democracy to hungry people and expect good results"
  [quote#12:"Jazzdevil"][/quote]

  Нарича се пирамида на Маслоу

 43. 43 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  Глупости.
  Предлагам точка 1. Армия по морските и сухопътни граници на ЕС с мандат нула нарушители. Разрешени са всички средства за защита на границите. Инвестиции в гранична защита, кораби и защитни съоръжения по границите.
  Точка 2. Депортация на всички лица без одобрен правен статут в ЕС.
  Точка 3. При средно сериозно закононарушение депортация на лица с одобрен статут на бежанци до една седмица без право на посещение на ЕС за 10 години.
  Точка 4. За добиване на статут в ЕС се кандидатства по документи в страна извън ЕС.
  Точка 5. Незаконно пресичане на граница на ЕС автоматично отхвърля бъдеща молба на кандидат за убежище и води до забрана за посещение на ЕС за 10 години.

 44. 44 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1608 Неутрално

  Дано успеят! Африка беше и е каца без дъно. Нялети са милиарди без същетвен прогрес. Вярно е също, че от там са изгребани несметни богатства и са направени пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK