Мед от Украйна в ЕС: натурален продукт или евтин захарен сироп

Мед от Украйна в ЕС: натурален продукт или евтин захарен сироп

© Reuters



Проверките показват, че китайският мед често е некачествен. Една от най-големите селскостопански организации в ЕС подозира, че и Украйна масово изнася мед, разреден със захарен сироп, разказва Юрий Шейко в статия за "Дойче веле".


"Оцеляването на европейските пчелари е поставено под въпрос", предупреди наскоро Copa-Cogeca - обединението на двете големи селскостопански организации в ЕС. Причината за това е "пагубната пазарна ситуация", причинена от увеличаващия се евтин внос от трети страни. ЕС внася около 80 хил. тона мед годишно от Китай и хиляди тонове от Украйна и Мексико.


Производствените разходи за китайския мед възлизат на 1.24 евро за килограм - с други думи, те са с около две трети по-ниски, отколкото тези в страните от ЕС. Според Copa-Cogeca подобна разлика в цените може да се обясни единствено с голямото съдържание на захарен сироп в китайския мед - факт, който трудно може да бъде разкрит по време на граничния европейски контрол. "Експертите смятат, че китайският мед, внасян в ЕС, съдържа 70% захарен сироп и едва 30 процента истински мед", твърди представител на организацията Copa-Cogeca.


Растящ внос от Украйна




Етиен Бруно от работната група "Мед" в Copa-Cogeca каза пред ДВ, че растящият евтин внос на мед от Украйна също поражда съмнения относно истинското съдържание на този продукт. По негово мнение украинците не биха могли да увеличат износа си за ЕС многократно, ако не смесваха натуралния продукт със захарен сироп. Според Евростат общият украински износ за ЕС се е увеличил от 5 хил. тона мед през 2011 г. на 20 хил. тона през 2013 година и после на 47 хил. тона през 2017 година. Включително и поради това цената на меда спадна през 2019 до 1.69 евро за килограм.


От 2016 насам между Украйна и ЕС съществува споразумение за свободна търговия. Първоначалната квота за безмитен износ беше от 5 хил. тона, а през настоящата 2020 година тя вече възлиза на 6 хил. тона. Количествата над тази квота се обмитяват със 17.3%.


Тарас Качка, завеждащ отдел "Търговия" в украинското Министерство на земеделието, отхвърля подозренията за манипулации и твърди, че става дума за "слухове и клевети". "Всеки килограм украински мед, който влиза на територията на ЕС, отговаря на стандартите на ЕС", казва Качка, подчертавайки, че в началото на февруари украинското Министерство на земеделието е приело допълнителна разпоредба за качеството на меда. Според думите му дори преди това износът е отговарял на изискванията на ЕС.


Разреден или истински мед?


Медът може да се разрежда със захар или сироп, освен това пчелите също могат да бъдат хранени със захарен сироп. Андрий Башин от Украинската асоциация на пчеларите твърди, че лабораториите в ЕС са в състояние да откриват подобни измами.


"Европейските компании, които купуват мед от Украйна, изискват от нас да правим тестове в европейски лаборатории", обяснява той. Често пъти обаче договорите между вносителите и украинските износители изисквали да се прави само проверка за наличието на захар, а не и на сироп.


"Европейските вносители проверяват продукта, който купуват. Щом купуват евтина стока, явно са наясно", смята Башин. Той не изключва да има и разреден украински мед, достигнал до европейските пазари, но уверява, че като цяло страната му доставя качествен продукт. "У нас изобщо не се внася китайски мед, но ЕС го внася в големи количества", каза още Башин. Според него висококачественият украински мед бил разреждан от търговците в ЕС: "Ако някой върши измами с украинския мед, това са търговците в самия ЕС", смята официалният украински представител.


Неясно остава обаче как Украйна постига тези шеметни увеличения на своя износ на мед през последните години.


Според Андрий Башин консумацията в самата страна била намаляла, затова производителите се ориентирали към външния пазар. В годините между 2010 и 2020 в Украйна се е произвеждал между 60 хил. и 75 хил. тона мед годишно. В същото време износът на украински мед през 2011 година е възлизал на 10 хил. тона, а през 2018 година - на почти 50 хил. тона. Според Башин в Украйна има около 400 хил. пчелари. Техният брой обаче не може да бъде доказан. Страната би трябвало да въведе лесна и безплатна регистрация на всички селскостопански производители. Това засега не се е случило.


Нови изисквания


Copa-Cogeca представи план за действия на ЕС и предлага да има нови изисквания: медът, внасян от трети страни, да отговаря напълно на дефиницията, която ЕС е възприела за съдържанието на меда. А маркировката за мед с примеси да стане задължителна на европейско равнище, като в нея се посочват и съответните пропорции. Предлага се също ЕС да засили контрола върху този продукт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK