Румъния и България са с най-висока детска смъртност в ЕС

Румъния и България са с най-висока детска смъртност в ЕС

© ЕвростатРумъния и България са двете страни от ЕС, където най-много бебета са починали през 2018 г., преди да навършат 1 година. Това сочат данните на Евростат, разпространени в понеделник (9 март), предаде EurActiv.


В Румъния има 6 смъртни случая на 1000 живородени деца. Коефициентът за България е 5.8. Веднага след тях е Малта (5.6 смъртни случая).


Общо за съюза през 2018 г. около 14 600 деца са починали, преди да навършат едногодишна възраст. Това се равнява на 3.4 смъртни случая на 1000 живородени деца. Над средното ниво е смъртността в 12 от страните-членки.
Освен първите Румъния, България и Малта с коефициент над 3.4 в низходящ ред са и Словакия, Люксембург, Хърватия, Белгия, Франция, Полша, Дания, Гърция и Нидерландия.


С най-ниска детска смъртност са Естония (1.6) и Словения (1.7).


Румъния и България са с най-висока детска смъртност в ЕС

© Евростат


За 10 години - от 2008 г. до 2018 г., коефициентът на детска смъртност в ЕС е спаднал от 4.2 до 3.4, посочват от Евростат. За 20 години назад смъртността на бебетата е намаляла почти наполовина (6.6 смъртни случая на 1000 през 1998 г.).


Неотдавна изследването "Бъдеще за децата на света", направено от комисия от над 40 експерти от цял свят, събрани от Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и авторитетното медицинско списание "Ланцет", показа, че в ЕС само Румъния е с по-лоши условия за отглеждане на деца от България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK