Една българка в "караваните на любовта" в Германия

Милена от България

© Lovemobil Film 2020

Милена от БългарияМилена и Рита продават телата си. Посрещат клиентите си в каравани край шосето, изолирани от света. Двете момичета имат своите истории, чувства, мечти. Един филм разказва за живота им, пише "Дойче веле".


Елке Маргарете Леренкраус е режисьорка на документалния филм Lovemobil, който представя историята на Милена и Рита - две проститутки в Германия. Те работят в т.нар. каравани на любовта, разположени край шосета. Милена е от България. На 23 години е. Рита е на 24 и е избягала от бедността в Нигерия. Тя иска семейство и деца. Милена не вярва на мъжете, не може да си представи, че някой ден ще се омъжи. Тя работи, за да помага на малкия си брат, който живее в България. Lovemobil е отличен на редица филмови фестивали, а от март 2020 е включен в програмата на няколко кина в Германия. Александър Детев разговаря с режисьорката:


- Защо решихте да разкажете тази история?
- Познавам тези "каравани на любовта" от детството си. Тогава в тях работеха само германки. През последните 20-30 години това се промени. Днес там работят основно чужденки. Когато минаваш с някой автомобил покрай караваните, се чудиш кой е вътре в тях и каква е историята му. Идеята беше с този филм да предам емоцията на тези жени, да разкажа какво означава да живееш на едно шосе, изолиран от останалия свят.


- Във филма се разказват истории за насилие, дори за убийства. Дали и преди е било толкова опасно, когато в караваните са работели само германки?


- Винаги е било опасно, но ми се струва, че преди не е било до такава степен. Германските жени говореха езика и можеха да потърсят помощ, те не бяха принудени да работят там. Това беше една различна ситуация.


- Споменахте владеенето на езика. Интеграцията ли може да помогне на тези жени?


- Да, това е задължително. В момента, в който жените пристигнат и се озоват в подобна ситуация, някой трябва да ги подкрепи. Да разберат какви са правата им, да научат езика, да разберат как могат да излязат от това положение, ако поискат. Много е важно да има при кого да отидат.


- Във вашия филм участва жената, която предоставя караваните под наем. В него обаче участват и клиенти на момичетата. Как успяхте да ги убедите?


- Всъщност ние снимахме в други каравани, на други места, за да предпазим нашите героини. Не искахме да показваме местата, където те по принцип работят. Клиентите им нямаха никакъв проблем. Тези, които се виждат във филма, нямаха никакви задръжки да правят пред камерата това, което правят и иначе. Според мен това се дължи на тяхната различна представа за жените. И оттам започва проблемът. За тях е нормално, че има проституция и няма нищо лошо да се възползваш от нея. Ние снимахме с шестима редовни клиенти. Трима от тях бяха включени във филма.


- Какво научихте вие самата по време на работата по филма?


- Научих, че не всичко е черно и бяло. Има например огромна разлика между германките, които сами са избрали да работят именно това, и жените, които са станали жертва на трафик на хора и проституират по принуда. Има и немалко случаи, които се нареждат някъде между тези две крайности - в една сива зона между доброволното и принудата. Милена е там не защото го е решила, а защото се е подмамила. Рита е избрала тази работа поради икономически трудности.


Филмът поражда и куп други въпроси. Сексуалните услуги работа ли са? Какво е свободата и кога една работа е доброволна? За мен това шосе илюстрира безизходицата на един глобализиран капитализъм, в който ние като общество си затваряме очите и експлоатираме слабите, в този случай жените.


За мен беше много важно да представя героините ми не просто като жертви, не като сексуални работнички. А като пълноценни хора, като комплексни личности. Във филма се случва много: те се влюбват, липсва им семейството, карат се с приятели. Моменти, които ние зрителите познаваме от собствения си живот. Исках да покажа и атмосферата на улицата. Този филм не просто изрежда факти, той предава чувства и емоции.


- Уши е жената, която отдава караваните и получава по 70 евро на ден от жените. Протагонистка или антагонистка е тя във филма?


- Много добър въпрос. Тя е въведена във филма като антагонист. Но в течение на филма това се променя. В началото тя е тази, която държи властта и раздава заповедите, но в края зрителите разбират, че като дете тя е била експлоатирана от майка си и мисля, че тогава нещата се преобръщат. Това не я оправдава, но показва една систематична поредица от злоупотреби, които се наследяват и от следващото поколение.


- Не беше ли трудно да я убедите да говори и да разкаже историята?


- Смятам, че Уши е достигнала една възраст, в която приема всички тези неща с усмивка. Ние прекарахме много време заедно. Тя ни прие почти като свои деца. Ние имаме различни разбирания, но въпреки всичко тя има добро сърце. Още в началото беше готова да участва. Мисля, че тя искаше да разкаже своята история.


- Във филма Милена многократно казва, че иска да се махне оттам. Как изглежда животът ѝ днес?


- Добре. Видях я миналата седмица, тя е поела контрол над живота си и се чувства добре. Повече не мога да кажа.


- Къде може да бъде видян филмът?


- В момента го показваме в Северна и Източна Германия. Надявам се, че ще стигне и до другите краища на страната.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Дойче веле пак мърсува, газейки българското достойнство.
  А германки няма ли по караваните!?

 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  Дойче веле пак мърсува, газейки българското достойнство.А германки няма ли по караваните!?
  —цитат от коментар 1 на Тангра  Вероятно си паднал от облаците споследния дъжд .
  Прочети статията отново, но не като някакъв изтъркан виц, а с разбиране и тогава ще разбереш, защо ВЕЧЕ НЯМА германки в караваните .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално
  защо ВЕЧЕ НЯМА германки
  —цитат от коментар 2 на niksan1


  не прочетох, но предполагам, защото вече няма германки? заменени са с русоляво-синеоки копия?

  swe in himina
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1164 Весело

  До коментар [#1] от "Тангра":

  Не сега няма имало някога по фашистко и после в източна Германия ,ама сега няма германки

  гошо
 5. 5 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Правилно ли разбрах? Двете са наели една каравана и работят самостоятелно без някой да ги принуждава и без сводници.
  Българката има право на работа в Германия, може да работи и друго, но тя е избрала лесните пари. Защо трябва да й съчувстваме?
  Ето тука една история на германкапроститутка, доброволно избрала този начин на живот:
  https://www.dw.com/bg/една-проститутка-в-германия-разказва/a-50120557

 6. 6 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 344 Неутрално

  "Във филма Милена многократно казва, че иска да се махне оттам".
  ==============
  Странно. И моите колежки казват същото.
  Но ние не работим в каравана, а в склад.
  И като се замисля, на тях ежедневно им се налага да правят десетки компромиси със себе си.
  Навярно и получават доста по-малко от Милена.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Ми тя, проституцията не беше ли незаконна в Германия?
  Къде гледат компетентните органи?

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Тя работи, за да помага на малкия си брат, който живее в България

  Баси, има ли още шарани, които кълват на такиваглупости?

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Тя работи, за да помага на малкия си брат, който живее в БългарияБаси, има ли още шарани, които кълват на такиваглупости?
  —цитат от коментар 8 на pag


  Що бе? В каталозите на Пайнер е пълн ос такива кифлички, дето "помагат на малките си братя". Стига да можеш да си позволиш на вечер.

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  "Сексуалните услуги работа ли са? Какво е свободата и кога една работа е доброволна? За мен това шосе илюстрира безизходицата на един глобализиран капитализъм....."

  Сега ще я легализират проституцията в България. За да могат управляващите да цицат повече. Ммм,да, работа като всяка работа. Щото вече всяка работа е на ниво проституция. Изцяло си във властта на господаря-работодател. И всеки си продава каквото има - тела, гръб, задници, ум и съвест, достойнство всякакво. Предимството е, че вече не ти е мил живота и лесно можеш да се лишиш от него. Или да лишиш някой друг. Една проститутка, независимо дали е жена, мъж, политик, депутат, министър, за кого и за какво да милее!?

 11. 11 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Има един филм
  Fucking Berlin / Дяволският Берлин (2016)
  Двадесетгодишната Соня пристига в Берлин, за да учи математика. Попадайки в нов кръг приятели, тя се потапя в любовта. Парите за живот не й стигат и тя решава да изкара пари като проститутка. Когато прави първата стъпка, вече не може да се спре. Реалността й се раздвоява: в едната е примерна ученичка, а в другата - момиче на повикване. Животът на Соня е истински хаос, в който е принудена да маневрира ден след ден.

 12. 12 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Старата щампа, че безработицата и недоимъка тласкат жените по пътя на проституцията отдавна е куха.
  Работа има колкото искаш, стандарта е сносен дори и за тези, които въобще не работят.
  Става въпрос за личен, обоснован избор и една добре платена индустрия, която в развития свят е и данъчно регулирана.
  Професия, която избираш и можеш да напуснеш когато си пожелаеш.
  99.99% от практикуващите го правят напълно съзнателно и доброволно. Приблизително толкова са и тези, които се връщат в същия бизнес, след като са опитали друго.
  Оставете хората да си решават живота, не се бъркайте в чуждите съдби.
  Като сте толкова принципни, напишете статия за жените, които се женят за отвратителни богаташи заради парите и стандарта, който им дават.
  Те също продават телата си. Просто мястото на предлагане, цената и начина на консумация са различни.

  Aз съм прост, ама вие сте още по-прости. Затова ме избирате!
 13. 13 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  Пропуснахте русофилите ....и там е за по някоя копейка проституцията.....

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":Пропуснахте русофилите ....и там е за по някоя копейка проституцията.....
  —цитат от коментар 13 на KRAFTWERK


  Хааа, таман си ме улучил! Те копейките вече не вървят, ма кажи къде и как ги раздават рублите? Готов съм да вземам, нищо че са евтини. Отдавна се оглеждам и не успях да разбера къде ги дават и дали изобщо дават?

 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  "Като сте толкова принципни, напишете статия за жените, които се женят за отвратителни богаташи заради парите и стандарта, който им дават."
  До коментар [#12] от "Кypoна вируса":

  То това си е висша форма на проституция. Но на върха са тези, които си продават съвестта. Те са и най-много. Ма пък ти щом ти харесва проституцията, къв ти е проблема?

 16. 16 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 619 Любопитно

  Може би тези от радиота не знаят,че всеки прави сам за себе си избор?
  Защо да ги съжаляваме и мислиме?
  Свят широк,работа много и различна,само че те искат да изработват парите си така.
  Лошо няма,само да не се правят на жертви - съвсем,ама никак не приличат на такива.
  И стига с клишетата - пак повтарям,човек,ако е такъв,сам избира какво да работи.

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Нормалните жени си изкарват парите с ръцете и ума си. Мързеливите курви си изкарват парите със задниците си и се оправдават с това, колко са онеправдани. Да се хванат на нормална работа, но не им се работи! Няма оправдание за това, да бъдеш проститутка! Приказките, че сутенньори ги принуждават да проституират са лъжа. Могат да се махнат, но не искат, защото ще трябва да работят.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  "Защо да ги съжаляваме и мислиме?"
  До коментар [#16] от "tedif":

  Ние съжаляваме, когато човек го сполети нещастие. Да се разболее, да го ограбят или опожарят, да откачи, да се хвърли от мост или да се обеси. И се радваме ако му се случи добро и е щастлив. Щастливи ли са проститутките? Ето това е въпроса. Ако са доволни, ОК! Но ако не са???? Човекът е човек докъдето и докато може да различи доброто от злото. След това става хищник, звяр, нищожество. И човечеството загнива и загива.

 19. 19 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Хааа, таман си ме улучил! Те копейките вече не вървят, ма кажи къде и как ги раздават рублите? Готов съм да вземам, нищо че са евтини. Отдавна се оглеждам и не успях да разбера къде ги дават и дали изобщо дават?

  Присламчете се към някоя военно-патриотична ветеранска организация и ще получите инструкциите....разбира се цените на постовете са в левове....дори русофилите недолюбват рубъла....

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  Нима още вярва някой на тези лъжливи истории?

 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk": "И човечеството загнива и загива. "

  Като капитализъмъ.
  Замислял ли си се колко различни човечества има на Земята?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 22. 22 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Абе все много раними души са тия кур.и бе,все са жертва на това или онова,на слънцето през лятото или на студа през зимата. От всичките глупости които бълват е истина едва около 1%.Останалото е мързел и простотия. Хранела братчето си в Бг////

 23. 23 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 619 Весело

  До коментар [#18] от "Judjuk":

  Само да ти припомня ПАК - даже пролетарското писателче максим пешков ни убеждаваше,че човек сам кове съдбата си.
  Да не мислиш,че мие било лесно да уча,да взема две виЗЗши УрЪзования,да създам дом,семейство,да възпитам дете?
  Имаше една серия по *Дискавъри* за порноиндустрията,доста поучителна.Даже в *Порновали* трудът на актрисите е оценен по-ниско от този на мъжете-порноактьори.Защо ли?Ами заинтересувай се,нищо наготово на този свят не трябва да се получава.
  Винаги казавам - свят широк,място и работа има за всеки.Стига да има *мерак*.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#19] от "KRAFTWERK":

  Майтапиш се бе Уйли! Ми дай интифа, адрес, телефон, квото имаш! Туй патриотична-ветеранска, кво е? Къде е?

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  "Само да ти припомня ПАК - даже пролетарското писателче максим пешков ни убеждаваше,че човек сам кове съдбата си."
  До коментар [#23] от "tedif":

  Тъй, тъй, гледам едни 3,5 млн мигранти каква готина съдба са си изковали и то сам сами. Хайде, разбрахме се, стига толкова!

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  До коментар [#18] от "Judjuk": "И човечеството загнива и загива. " Като капитализъмъ. Замислял ли си се колко различни човечества има на Земята?
  —цитат от коментар 21 на quatro_4x3


  Ми неее! Я кажи колко са?

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#13] от "KRAFTWERK": Там копейките не вървят. Напиши Индивидуалки точка ру и ще видиш,че нямаш шансове с копейки.

 28. 28 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":


  До коментар [#13] от "KRAFTWERK": Там копейките не вървят. Напиши Индивидуалки точка ру и ще видиш,че нямаш шансове с копейки.
  —цитат от коментар 27 на ahasver


  На моята територия не се отваря ....да не е накаква ватнишка пропаганда ?

 29. 29 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#28] от "KRAFTWERK":Скоро не съм ги поглеждал. Ще проверя.

 30. 30 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 619 Весело

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Ами като те гледам имаш бол свободно време,можеш да им помогнеш в стил ала че гевера!
  Събираш ги и повеждаш въоръжена борба срещу тирана!
  А че момата я мързи,бъркала си в носа,не и се учило,а неукия трудно си намира работа с добро заплащане и тя е решила да си изкарва прехрената гръб,в случая с една друга част на тялото.
  Живота изобилства от примери на хора,успели въпреки непосилните условия на живот.Но един има хъс,а друг гледа да си изкара хляба като лежи по гръб.Като в нейния случай.

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#28] от "KRAFTWERK":Там са си. Има московски, саратовски и т.н. по региони. С цени на час, на нощ...

 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Любопитно

  До коментар [#18] от "Judjuk":Само да ти припомня ПАК - даже пролетарското писателче максим пешков ни убеждаваше,че човек сам кове съдбата си.Да не мислиш,че мие било лесно да уча,да взема две виЗЗши УрЪзования,да създам дом,семейство,да възпитам дете?Имаше една серия по *Дискавъри* за порноиндустрията,доста поучителна.Даже в *Порновали* трудът на актрисите е оценен по-ниско от този на мъжете-порноактьори.Защо ли?Ами заинтересувай се,нищо наготово на този свят не трябва да се получава.Винаги казавам - свят широк,място и работа има за всеки.Стига да има *мерак*.
  —цитат от коментар 23 на tedif


  Тази пролетарска работна етика явно е заразила доста люде. В друга статия, един със същата етика заявява по повод на евентуалната (не)подготвеност на страната ни да се справи с коронавируса, че лозето не щяло молитва, а мотика, а ако нямаш мотика, трябвало да си намериш. Отчитайки какъв важен житейски урок съм пропуснала, от сутринта търся по интернет рецепта за ваксина против коронавируса, та да си забъркам.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2265 Любопитно

  "Само да ти припомня ПАК - даже пролетарското писателче максим пешков ни убеждаваше,че човек сам кове съдбата си."До коментар [#23] от "tedif":Тъй, тъй, гледам едни 3,5 млн мигранти каква готина съдба са си изковали и то сам сами. Хайде, разбрахме се, стига толкова!
  —цитат от коментар 25 на Judjuk


  Ми и мигрантите, като Милена от статията, не са чели Максим Пешков. Излиза, че днешното образование наистина не подготвя младите за живота.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Браво на Дойче веле. Просто браво. Поредната немска медия , даваща всичко от себе си да обвърже представите на хората за България с проститутки, тираджии, бедни ромски семйества/пардон, чистокръвни български/, злоупотреби със социални средства и т.н. и т.н. и така нататъък. Шокиращото е колко са постоянни в пропагандати си.

  ПРОСТИТУЦИЯТА за 99,99999999% от практивущатите я днес в Европа е въпрос на личен избор. Като не ѝ изнася на Миленчето, да се връща и да работи на касата в Била, а не да мрънка пред поредните използвачи в лицето на Дойче веле. Като е отишла за пари и акълът ѝ не стига да ги вади по друг начин, ще мълчи и търпи. Кофти, но дат'с лайф, всеки от днас го изпитва по различен начин.

  А германските проституки, като си знаят езика и се ориентират по-добре, нормално да си осигуряват по-добри условия. Да я питаме ли Милена освен "ф*кен бл*зен фюнфцих ойро", друго знае ли на немски, че да желае по-добри трудови условия??

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3037 Неутрално

  "Ми и мигрантите, като Милена от статията, не са чели Максим Пешков. Излиза, че днешното образование наистина не подготвя младите за живота."
  До коментар [#33] от "7777":

  3,5 милиона са много народ. някои са чели, други не. Техният проблем е глобален. Проблемът на Милена е локален, ма като че ли е същия. А проблемът на колегата е, че му липсва капка човещина.

 36. 36 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#3] от "Alan Blackmore":

  Не заменени са с циганки

  гошо
 37. 37 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1164 Неутрално


  До коментар [#22] от "wpo34378687":

  Да аз съм уверен, че жертва тоталитаризма и комунистическата каторга Но сега се възползва от свободата и демокрацията и пие с пълни шепи от нея

  гошо
 38. 38 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  Не мога да разбера защо в Германия е разрешено, а у нас е незаконно. Парите не са забранени, сексът не е забранен, но секс за пари е забранено?
  И тука има доста жени сигурно, които имат малко братчета за помагане... оп, те и сега им помагат, ама половината пари им ги прибират сводниците и ченгетата, за да ги оставят на мира. А ако не е забранено няма да могат да ги прибират. Та вероятно затова е забранено.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  До коментар [#38] от "Камен":Работих в едни страни в които беше разрешено да търгуват със собственото си дупе. Сводниците, обаче, отнасяха 10 години на първа инстанция. Не може, значи, да печелиш на чужд задник!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK