"Tекстилът е новата пластмаса": Брюксел с нови идеи за намаляване на отпадъците

Виргиниюс Синкявичюс

© Associated Press

Виргиниюс СинкявичюсЕвропейската комисия обяви в сряда, че ще въведе нови цели за намаляване на отпадъците и закони за устойчивост, които да гарантират, че продуктите на пазара на ЕС са рециклируеми, подлежат на поправка и са изработени така, че да съществуват по-дълго време, предаде "Ройтерс", посочвайки, че това е един от плановете за намаляване наполовина на отпадъците до 2030 г.


Според него еврокомисията ще представи ново законодателство за забрана на унищожаването на непродадени трайни стоки и за ограничаване на еднократното използване и преждевременното излизане от употреба на продуктите, насочено особено към електронните устройства.


Секторът има "голямо влияние" и "постоянно се разраства", посочи Виргиниюс Синкявичюс, еврокомисар по околна среда, океани и рибарство, като добави, че ЕС иска да въведе общо зарядно устройство за мобилните телефони.
Еврокомисията ще насочи вниманието си и към текстилната индустрия. Едва 1% от текстилните продукти по света в момента се рециклират, а по думите на Синкявичюс "текстилът е новата пластмаса".


Умишлено добавената микропластмаса ще бъде ограничена, а мерки ще направят рециклираното съдържание и намаляването на отпадъците задължителни.


Еврокомисията ще предложи също нова регулаторна рамка за батериите и свръхопаковането, постепенно премахвайки непрезаредимите батерии и ограничавайки отпадъците от пакетиране.


Планът трябва да бъде одобрен от държавите членки и от Европейския парламент.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK