Евробюджет по време на коронавирус - още една криза напомня, че времето изтича

Евробюджет по време на коронавирус - още една криза напомня, че времето изтича

© Associated PressАко евродепутат, журналист или друг човек, който влиза в европарламента в Брюксел, за секунда е успял да не мисли за COVID-19, сградата ще му напомни за пандемията по поне три начина.


На входа автомати пускат дезинфектант върху ръцете. След почистването им охраната поглежда към листа и химикалката преди скенерите с призив да бъдат попълнени - декларация указва, че влизащият не е пътувал до огнища на заразата или е бил в контакт само с хора, за които се знае, че не са болни. Инструкции за строга хигиена красят стените в коридорите на централната сграда.


Коронавирусът зае голяма част от пленарната сесия, която трябваше да приключи днес и на която трябваше да говорят и за крайно важни теми като бюджета за следващите седем години, предложената от еврокомисията Зелена сделка и новата криза с мигрантите на гръцко-турската граница. На теория успяха да обсъдят поне две.
На практика това стана при твърде рехав дневен ред. В началото на сесията в понеделник председателят на ЕП Давид Мария Сасоли заяви, че заради вируса заседания ще има само същия ден и вторник, но пленарната зала се опразни веднага след тръгването му; предвидената шестчасова сесия се оказа 20 минути. В сградата го гледаха и слушаха повече журналисти, отколкото евродепутати, а на следващия ден дори нямаха възможност да го гледат, тъй като съобщи, че се е самоизолирал и ще работи дистанционно.


А часовникът продължи да тиктака. Европарламентът не можеше (тъй като няма правомощия) да реши изцяло съдбовните за съюза въпроси като ресурсите, с които ще разполага след Брекзит, как ще се трансформира в пример за икономика на бъдещето, иновациите и грижа за околната среда или как ще се справи с проблеми като назрялата нова миграционна криза, която няма да е последната. За краткото време, което прекараха във и около пленарната зала, депутатите обаче успяха да припомнят, че ако не е COVID-19, друго ще пречи на европейските страни да изгладят различията си и ще спъва съюза във времена на изпитание.


Кой ще запълни дупката


На ЕС му е нужен нов бюджет за периода от 2021 до 2027 г. - т. нар. Многогодишна финансова рамка (МФР). Проблемът е, че трябва да се запълни дупката от над 12 млрд. евро, оставена след напускането на Великобритания, и да се поставят повече цели за по-малко пари. Европейският съвет излезе с предложение страните членки да заделят 1.07% от брутния си национален доход и да се справят с дупката за сметка на кохезионната политика, охраната на границите и други; Европейският парламент смята, че делът трябва да е 1.3 на сто, за да отговаря на амбициозните цели на блока. "Пестеливата четворка" (Австрия, Дания, Швеция и Холандия) смята, че съюзът може да се справи и с по-малък и отговорен бюджет без раздута бюрокрация, но все пак с амбиции; т. нар. група "Приятели на кохезията", в която е България, не споделя това мнение (повече четете тук).


Различията трябваше да се изчистят на извънредна среща на върха с необявена продължителност и отворен край през февруари, но тя се провали. Ако втвърдените позиции не доведат до компромис, бюджетът за 2021 г. автоматично ще е една седма от финансовата рамка за периода 2014-2020 г. Освен това "рискът е, че няма да има програми през 2021 г.", каза за "Дневник" Илхан Кючюк, евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" малко преди дебата за МФР във вторник. "Сега битката е този недъг да остане в рамките само на 2021 г., да не отиде отвъд нея. В един момент трябва да има обща позиция, защото ЕС трябва да играе своята роля."


За България нещата "все пак не изглеждат така черни, както за някои други държави", продължи Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Предлага се например очаквано увеличение от почти 8%: парите за околна среда, общини, транспорт и кохезионна политика ще са повече. Директните плащания към земеделците се очаква да останат на същите нива.


"България има силен интерес към традиционните политики - общата селскостопанска и кохезионната - и аз съм съгласен. Но ми липсва погледът в бъдещето на България. Почти нищо не казваме за бъдещите политики, които ще оформят бъдещето на ЕС", каза Кючюк.


"Типът ситуации, в които гражданите очакват да действаме"


И двамата са загрижени за бюджета, въпреки че той не чертае най-лошия сценарий за България. Това напомня, че европарламентът или поне част от него вижда общата картина, от която част от 27-те столици имат само парченца: "Ако ние с общи усилия не успеем да наложим достатъчно средства както за нови политики, така и да запазим ефекта от стари политики, но и да бъдем предвидливи и да заложим съответните финансови инструменти и средства за бъдещи кризисни ситуации, ЕС пак ще бъде неподготвен да се справя със следващите предизвикателства", каза Кючюк.


Малко по-късно в пленарната зала част от депутатите затвърдиха това усещане. "Ще имаме бюджет само ако може да съотвества на политическите ни амбиции", каза бившият румънски премиер, а сега лидер на групата на "Обнови Европа" Дачиан Чолош. "Въпросът е как ще излезе Европа от кризата с коронавируса - една геополитическа Европа е тази, която ще води света, и това няма да стане само с решителност, но и с ресурси."


"Мислите ли, че германската хазна ще пълни ЕС? Не мисля, че ще е добре за избирателите", заяви обаче Йоахим Кус, евродепутат от "Алтернатива за Германия", според когото пробивът, очакван по време на предстоящото германско европредседателство, няма да се случи. Говорили след него от различни групи обърнаха внимание, че бюджетното предложение на Европейския съвет е за сметка на орязаните с четвърт разходи за охрана, с 31% от тези за единен цифров пазар и с 10 на сто за кохезия. "Трябва да имаме предвид, че предстоят още предизвикателства и не можем като през кризата през 2007-2008 г. да кажем, че не сме готови... Новите предизвикателства не се интересуват от граници и националност."


За сходна теза се застъпи открилият и закрил дебата заместник-председател на комисията за междуинституционални въпроси Марош Шефчович. "Ситуацията на границата и коронавирусът - точно типът ситуации, в които гражданите очакват да действаме", каза той, след като изслуша евродепутати. "Сега важно е да се фокусираме върху споразумението. Никой не иска да кажем на студентите: Догодина няма да има "Еразъм"... Всичко това са задачи, с които трябва да се справим."


Когато Анкара спори за парите


Проблемите обаче не чакат европейските лидери да завършат разговорите си. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Брюксел в понеделник и на няколко улици от европарламента разговаря с председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Ердоган упрекра ЕС, че като не дава достатъчно пари и не спазва ангажиментите си за визова либерализация и митнически съюз, не изпълнява сделка от 2016 г., ограничила мигрантския поток към Европа, и сега отново "отваря портите" към Европа, за да пусне бежанците и мигрантите, които по думите му на Анкара е все по-трудно да издържа (повече четете тук).


Фон дер Лайен му каза, че трябва прибере мигрантите от границата с Гърция, където хиляди от тях подклаждат необичайна, държавно създадена хуманитарна криза, а по-рано солидарност с Атина изразиха редица столици. Това обаче не попречи на евролидерите да говорят в последните дни за различни суми, с които може да подсилят споразумението - между десетки и стотици милиони долари, които да отпуснат за издръжка на търсещите убежище.


Комисията междувременно обясни какво може да направи за момента: да окаже помощ на Гърция във вид на медицинско оборудване, одеяла и други предмети и да улесни предоставянето на спешни средства за положението в центровете за настаняване на островите. "Ситуацията на външната граница е притеснителна, но това не е 2015 г. Много по-подготвени сме, защото знаем какво да очакваме", каза пред евродепутатите комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон. "Но макар да сме подготвени повече, не е достатъчно. Липсва ни обща европейска система за убежище и миграция."


Нужна е актуализация на общите правила за убежище, казаха някои от участниците. Много други поискаха сделката с Турция да се преразгледа, трети обърнаха внимание на проблемите на непридружените непълнолетни, на условията в лагерите и на обвиненията за полицейско насилие над опитали да преминат границата. Голяма част се обединиха около идеята, че Анкара оказва натиск за политически цели. В отговор на тези обсъждания турски представители отново повториха, че Европа демонстрира двойни стандарти - бързо отпуска стотици милиони евро за Гърция (членка на блока), а не може четири години да изплати по-голямата част от шестте милиарда, обещани в споразумението. Част от евродепутатите разбират последната идея.


Видеоконферентна връзка на европейските лидери, избрана като предпазна мярка заради коронавируса.

© Associated Press

Видеоконферентна връзка на европейските лидери, избрана като предпазна мярка заради коронавируса.


"Помощ трябва да получи както Република Гърция, така и Република Турция, защото се определя като страна, която е сигурна за приемане на бежанци и мигранти", каза преди това за "Дневник" Илхан Кючюк, който бе сред евродепутатите, посетили Турция в края на февруари за оценка на отношенията с ЕС и върховенството на закона. "Изискват се още реформиране на системата за убежище, работа със засегнатите страни и политическа воля и споделяне на солидарността в ЕС. Такива кризи не могат да се решават на парче."


От друга страна, "спорът между ЕС и Турция винаги е бил каква част от сумата е била изплатена. Според мен това е порочно и контрапродуктивно за двете страни. Не може да бъде сведен разговорът до това колко пари са дадени. Генералният проблем не може да бъде решен само с едно такова споразумение, колкото и да е важно", продължи Кючюк.


"ЕС не е абдикирал от ангажиментите, които е имал, и са динамични отношения, които търпят промяна във времето", настоя Новаков. Според него "Турция не е била сама" в справянето с мигрантската криза, но "факт е, че отношенията ЕС-Турция се усложниха доста и това рефлектира върху всичко, включително и този въпрос".


Решения като това за Турция няма да изкоренят причините, създали мигрантските кризи, независимо дали се дадат пари или не; нито пък приемането на бюджет и сближаването на позициите за Зелената сделка ще разрешат структурните дисбаланси и различията между членките, усложнили разговора между тях. Те обаче ще покажат, че Европа е спосбна да решава вътрешните си проблеми и да се концентрира върху големите в момент, когато ролята ѝ в света рискува да става все по-малка. Тези дни след почти провалената сесия в Брюксел, когато евролидерите ще се събират на по-трудно решаващата проблемите конферентна връзка, за да се предпазят от зараза, коронавирусът е сериозна причина да го правят именно по този начин. След седмици или месеци обаче ще изглежда единствено като поредното оправдание.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Турция да си държи мигрантите, защото може да са носители на вируса.
  Европа е хуманна, но при така създалата се ситуация не може да приема никого от страна в която е открит вируса. Няма никаква гаранция, че тези десетки хиляди (или стотици хиляди) мигранти не са носители на вируса.

 2. 2 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  И да, Европа и без това не може да поеме повече мигранти и не ги иска, но при новата ситуация създадена от вируса, вече и да иска не може да ги приеме, защото това ще значи да застраши живота на гражданите си.

 3. 3 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Началото на зомби-апокалипсиса.

  Тролингер 42-ра категория
 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  "или как ще се справи с проблеми като назрялата нова миграционна криза, която няма да е последната. "

  Единствения начин да се справи с миграционна вълна е като не допуска пришълците в Европа.
  А незаконно влезлите - незабавна депортация.
  След като разберат че няма как да се вмъкнат в Европа, мигрантите ще отслабят натиска.
  Докато знаят че номера им минава - ще опитват.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK