Коронавирус: болниците в Германия работят на предела на възможностите си

Коронавирус: болниците в Германия работят на предела на възможностите си

© ReutersКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Германия има една от най-скъпите здравни системи в света: годишно болниците поглъщат по 75 милиарда евро. Но парите не достигат. Как ще им се отрази сега кризата с коронавируса? Сабине Кинкарц разказва в статия за "Дойче веле".


Институтът "Роберт Кох" предупреди германските болници да се подготвят за нарастващ брой тежко болни пациенти заради разпространението на коронавируса. А това може да се окаже голямо предизвикателство. Към момента от 28-те хиляди легла за спешни случаи около 80% са заети. Подобна ситуация е нормална за грипния сезон.
Плановете на болниците за работа в извънредни ситуации предвиждат всички отделения да бъдат превърнати в интензивни. Това включва например оборудването им с апарати за обдишване, по-различно разпределение на медицинския персонал, отлагането на планираните операции и спирането временно на всички неспешни прегледи. "Това се отнася включително за пациентите с тумори", казва Йоахим Лабенц, професор по вътрешна медицина и директор на клиниката в Зиген.


Претоварени лекари


Никой не може да предвиди как ще се отрази на болниците кризата с коронавируса. "Най-важното послание е да пазим лекарите и другите медицински работници, защото в противен случай здравната система ще се разпадне", казва проф. Лабенц. Той смята, че германската здравна система е "тежко болна", като не визира само коронавируса. Недостигът на време и средства и преливащата бюрокрация водят до това все повече медицински служители да са на предела на възможностите си. "Почти 60 процента от лекарите се чувстват претоварени, защото често или дори постоянно са принудени да стигат до предела на физическите си възможности." В болниците се говори преди всичко за икономии.


Основен виновник за това положение е пазарната логика. До 1985 година със закон беше забранено болниците да генерират печалба. През годините тази забрана постепенно беше разхлабвана, за да бъде въведена през 2004 година една система, подобна на клиничните пътеки. Здравните каси не изплащат фактическите разходи, а се използва каталог от цени за различните дейности. Уеднаквяването на парите за болниците трябваше да породи конкуренция, която по законите на пазарната икономика да доведе и до намаляване на разходите. Но се случи обратното. Германия има една от най-скъпите здравни системи в света: 75 милиарда евро се изплащат на година на близо двете хиляди болници в страната.


Как се печели от операции


Много средства се отделят за покриване на медицинско-техническите разноски. В Германия ортопедичните и кардиологичните операции са най-скъпи. Оперирането на пациенти заради болки в кръста, коляното или гърба носи много повече пари от лечението на хронично болни пациенти. "Когато само една операционна зала е свободна, а трябва да бъдат оперирани двама пациенти, се избира този, който носи повече пари", казва доктор Лабенц.


Парите, които лечебното заведение получава, са еднакви, независимо колко души са участвали в операцията или колко висококачествени са използваните материали. Печалбите се генерират, когато разходите са по-малко от средствата, които са отпуснати. Затова болниците закриват все повече работни места, а персоналът се оказва с все повече работа. "Една колоноскопия за превенция на рак отнема около 30 минути при опитен лекар", продължава Лабенц. "От 1 април 2020 година средствата, отпускани за тази манипулация, ще бъдат намалени с 10%. За да се изплаща тя, трябва да я сведем до 18 минути според ръководството на болницата."


Глад, недоспиване и стрес


Според неотдавнашно изследване всеки пети лекар обмисля да смени професията си. Най-силно изразено е това при младите лекари. При специалистите под 35-годишна възраст признаци за бърнаут се откриват при около 70% от тях. Младите лекари започват работа с идеалистични представи, които се разминават с реалността, обяснява преподавателят Райнхард Щраметц.


Лекари, които карат дежурства по 24 часа без сън и храна, страдат от глад, недоспиване, стрес и изтощение. Това води до понижена способност за реакции и грешки, които, особено пък в болници, трябва да бъдат избягвани на всяка цена, критикува Щраметц.


Работните условия трябва да се променят


Дълго време властва разбирането, че лекарите не могат да бъдат претоварени. Но това табу се разбива на фона на все повечето лекарски грешки, казва Щраметц. "Не става въпрос за човешки грешки заради недостатъчна компетентност или безотговорност, а за опасни действия заради несигурната работна среда."


Директорът на болницата в Зиген Йоахим Лабенц настоява политиците да осигурят по-добри работни условия в болниците и да отменят системата, в която средства се изплащат по каталог, без да се взимат предвид страничните фактори. Той смята, че трябва да бъде въведен и задължителен минимален брой на лекарите в дадена болница.


Повече средства за сестрите и санитарите


Подобна минимална квота вече е въведена при санитарите. Промени в закона от края на миналата година предвиждат в бъдеще средствата за сестри и санитари да формират отделен бюджет. Понеже това не важи за лекарите, Лабенц смята, че е напълно възможно болниците да се опитат да пестят средства от тях. А недостигът на лекари допълнително усложнява нещата.


Как работещите на ръба на възможностите си лекари ще се справят с кризата, предизвикана от новия коронавирус, Лабенц не се наема да каже. "Ще зависи от това колко пациенти ще дойдат в болниците и колко лекари ще са в състояние да се погрижат за тях". В кризата с коронавируса той вижда шанс за лечение на "тежко болната здравна система". "Натовареността на здравната система и на лекарите сега може и да бъде забелязана", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Мило Сабине,
  Душицо непоръбена, след като вашата система -най-могъщата здравна система във света - не може да се справи със 1600 болни какво да кажем ние със гайдите?

  Айде бюргерите да отварят портмонетата и да вадят парички - това е основното от статията. А на бюргерите свят ще им се извие от изваждането. Мноого го ненавиждат изваждането.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 673 Гневно

  Дневсник, много жълто заглавие, не слзайте на нивото на ПИК за кликове - от заглавието човек остава с впечатление, че в Германия вече не достигат легла за болни от коронавирОс,.....а в самата статия се обясняват некви мерки от 1995 година за клинични пътеки и дали трябвало да се генерира печалба или не....

 3. 3 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 264 Разстроено

  В Германия не знам, но в Северна Италия лекарите са на ръба на срива. Пренатоварването е огромно. Вече над 15 000 регистрирани болни. Над 1 500 са в активна реанимация в болници.

  Вчера един италиански професор, каза буквално следното:
  "Недостига на места в болниците е по-опасен от самия вирус".

 4. 4 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1274 Любопитно

  китай похарчи 160 млрд за справяне с епидемията да видим другите колко ще дадат

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Не съм срещал подобна статия в подкрепа на българските лекари , за това , че въпреки по-ниското в пъти заплащане , въпреки не до там адекватната сестринска помощ , въпреки , че освен това някъде ги" понатупват " за всеки случай - те ПОМАГАТ ! И помагат дори на тези , които ги наричат УБИЙЦИ . Помагат и на такива екземпляри като Нинова , Радев , Кацамунеца , Лечева , младият Хрушчов и цялата кохорта , на която основна грижа в момента е КОГО да си изберат за ВОЖД !
  Мисля , че си струва да се позамислим , да се смирим и" всекиму своето "!

 6. 6 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Няма проблем бе, нали е леко грипче , дето много малко умирали. Е сега , някой форумен корифей на микробиологията ще се включи да ви го разясни.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 7. 7 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Огромният процент болници в Германия са разпределени между три огромни концерна: Сана, Хелиос и Асклепиос. Като такива акцента се поставя върху печалбата, като например смяна на коленни или тазобедрени стави на конвеир. И там докторите са касички, ама само главните /оберарцт/ или шеф на отделение/шефарцт/. Младите бичат по 5-6 години специализации и обират трохите.
  Само да влезе частноосигурен пациент и му се правят всички скъпоструващи изследвания и процедури. Едноседмично лечение при професор, шеф на клиника почва от 30 бона. Затова младите лекари бягат в скандинавските страни или Щатите.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 8. 8 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Някой да обясни после на Китайците да не ядат всичко дето шава че глей до къде го докархаме!

 9. 9 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мило Сабине,Душицо непоръбена, след като вашата система -най-могъщата здравна система във света - не може да се справи със 1600 болни какво да кажем ние със гайдите?Айде бюргерите да отварят портмонетата и да вадят парички - това е основното от статията. А на бюргерите свят ще им се извие от изваждането. Мноого го ненавиждат изваждането.
  —цитат от коментар 1 на skara


  Как да не се справят? На 2000 заразени имат само 3 починали. Великобритания за 456 има 20 умрели. Казва, че с толкова заразени системата е претоварена. Инаме най-лесното е като в Иран - двама с катафалката и само да броят труповете.

 10. 10 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  Полека лека истината ще изплува:)
  Германия 90 милиона човека - 2000 болници.
  България 7 милиона -350 болници.
  В Германия 28 000 легла за интензивно лечение, в България 5800, от които 2000 със вентилация за обдишване.

 11. 11 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Няма болница в Германия, в която едно интензивно отделение да работи с 80% капацитет. Независимо от сезона и наличието или не на пандемии се работи на 100% заетост на легловата база. Това е огромният проблем. Не липсата на пари, а на капацитети и персонал. В нашата болница един лекар обслужва по време на нощна смяна сам 14 пациети на командно дишане и 10 IMC легла. Ако ни залее вълната другата седмица, хората ще умират не от самата болест или от липса на медикаменти, а от невъзможност изобщо да се доберат до интензивно легло. Затоваса превантивните мерки, целта е пикът да се разточи във времето и да се помогне на колкото се може повече болни. Паралелно и пандемията хората имат инфаркти, септични инфекции, инсулти, травми и т.н. Те също ще имат нужда от грижи и легла. А няма.

 12. 12 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1415 Весело

  До коментар [#7] от "proventuss":

  На кладата, еретик! Всеки умнокрасивец ЗНАЕ че навън от терминала е РАЯ!

  Facing Worlds
 13. 13 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 683 Разстроено

  И това - в Германия.
  Не ми стига въображението ми какво ни чака на територията.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 14. 14 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво ни интересуват швабите с техните си проблеми! Явно ни подготвят, че след като дори швабите не могат, то ние да не си правим никаква надежда.

  niki
 15. 15 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Не сравнявай круши с ябълки. Ние не сме толкова глобализирана страна като Германия. Това сега е нашето голямо предимство.

  niki
 16. 16 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1415 Весело

  До коментар [#13] от "PisnaMi":

  Каква е корелацията Германия-България и какви причинно следствени връзки обуславя според ДЪЛБОКО погрешните остарели легенди?

  Facing Worlds
 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Като не стигат парите, да си намалят заплатите Пак няма да умрат от глад, обаче ако населението хвърли топа, кой ще им работи на богаташите и кой ще им потребява продукта предлаган от бизнесите им?

  мурзилка
 18. 18 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  До коментар [#13] от "PisnaMi":Не сравнявай круши с ябълки. Ние не сме толкова глобализирана страна като Германия. Това сега е нашето голямо предимство.
  —цитат от коментар 15 на niki


  Как да не сме глобализирани,а?
  колко дни вече се точат нашенци от Италия, а още не е почнало от останалата Европа?
  А не дай си Боже да тръгнат и от останалия свят - ще стане мазало със 2-3 огнища на короната дето ги имаме.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 19. 19 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  Тази епидемия за пореден път доказва "женския тип" характер на българина: Дай да се върнем назад, белким се спасим.

  пп При пресичане на улици и възникване на опасност мъжете продължават напред, а жените се връщат назад. Доказано от прекалено много инциденти. И има нещо много общо със нашенското понятие "тип мъжки характер" :-)

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 20. 20 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#15] от "niki":

  Почти няма семейство без поне един член на което да не е някъде по света.

 21. 21 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  До коментар [#6] от "schwimmwagen":
  Кой ти каза, че малко умират от грип?
  Миналата година в Германия са 46 000.
  Тази година ще са малко повече, но то и грипа всяка година е различен.
  В Италия също ще са повече, но не много повече от 30 000, колкото покоси грипа миналия сезон там.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  Вярно ве, а веганите лови ли ги пустия китайски вирус.

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 939 Неутрално

  И това - в Германия.Не ми стига въображението ми какво ни чака на територията.
  —цитат от коментар 13 на PisnaMi


  Бързай докато не са затворили границата с Германия ! Там те чакат с "разтворени обятия "!

 24. 24 Профил на Scorpi_4404
  Scorpi_4404
  Рейтинг: 608 Любопитно

  Яко корона му трябва на тоя побъркан свят. Току виж някои хора се научат да си мият ръцете. Току виж клошарите и мизерниците понамалеят. Не е чак толкова зле работата...

  Опознай себе си...Нищо излишно.
 25. 25 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1415 Весело

  До коментар [#24] от "Scorpi_4404":

  "Току виж клошарите и мизерниците понамалеят"

  Абе не виждам точно такива коронясани, да не се окаже че точно те имат некъв вид по-голяма устойчивост?

  Мада Нейча е способна на велики майтапи и често го прави

  Facing Worlds
 26. 26 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  Как да не се справят? На 2000 заразени имат само 3 починали. Великобритания за 456 има 20 умрели.
  —цитат от коментар 9 на Черен хумор на кило


  Германия и Южна Корея тестват на случаен принцип. И двете страни се бръкнаха и купиха много тестове и спират и проверяват граждани и коли на случаен принцип. После ти пращат резултата. Затова и двете страни имат изключително много заразени, но липсват смъртните случаи.

  Реално това е картината на заболеваемостта и смъртността.

  Във всички останали държави тестват само тези с по-сериозни симптоми или контактни лица. И пропускат една камара хора, дето го прекарват леко или не показват симптоми.

  Т.е. в България най-вероятно има над 1000 човека заразени вече, които си щъкат и ръсят зараза но без да знаят или да си мислят, че имат сезонен грип.

 27. 27 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  До коментар [#24] от "Scorpi_4404":"Току виж клошарите и мизерниците понамалеят"Абе не виждам точно такива коронясани, да не се окаже че точно те имат некъв вид по-голяма устойчивост?Мада Нейча е способна на велики майтапи и често го прави
  —цитат от коментар 25 на Saint of Me


  Точно тези си умират и никого не го еня.
  ТА ПОРАДИ ТОВА СТАВАТ ГРЕШКИ У СТЪКМИСТИКАТА!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 28. 28 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#11] от "5149mich":

  Според мен всяка болница си прави разчетите колко легла за интензивно лечение, легла за IMC/интензивно наблюдение с монитор/ трябва да има в зависимост от населеното място и контингента. Аз бях в болница с 270 легла/в малък град/ и интензивното беше с 8 легла, отделно имаше 5 легла за инсулти и инфаркти на монитор. Ако градче със 20 000 жители се зарази с Коронавирус, познай докъде ще стигнат тези легла, отделно, ч е интензивното винаги е пълно. И ще е пълно, защото един ден престой струва 7000 евро, а някои пациенти на границата между живота и смъртта могат и по 2 седмици да са там. Текучеството е голямо, но не в полза на подобрилите се и преместени в нормално отделение, а на тези, които слизат в мазата в хладилните камери.И един интересен факт: всеки километър от аутобана е разпределен между погребалните бюра, така, че се знае когато някой катастрофира и умре на определен километър, кой ще го погребе.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  йде бюргерите да отварят портмонетата и да вадят парички - това е основното от статията. А на бюргерите свят ще им се извие от изваждането. Мноого го ненавиждат изваждането.
  —цитат от коментар 1 на skara

  Затова им натресоха 1 милион "бежанци", понеже доброволно те пари не дават. Ама сега в комплект с този коронавирус нанагорно ще им излязат. Тя затова Меркел говори за 60% заразени а Джонсън само за 30%.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK