Мюсюлманин, издигнат от Християнсоциалния съюз, влиза в предизборна кампания в Бавария

Йозан Ийибаш

© Facebook/Ozan Iyibas

Йозан ИйибашКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


С подрязана до милиметър брада и неслизаща от лицето усмивка, Йозан Ийибаш притежава, всичко което е необходимо на един политик в предизборна кампания. Малка подробност: той е първият мюсюлманин, представляващ Християнсоциалния съюз (ХСС) - влиятелна християнска и консервативна партия в Бавария.


"Не виждам никакво противоречие в този избор", обявява от самото начало 37-годишният кандидат, седнал на фотьойл с чаша чай малко преди първия тур на местните избори на 15 март в своя град Нойфарн.
Няма значение, че преди две години министър-председателят на Бавария от ХСС Маркус Зьодер обяви намерението си да постави католически кръстове на всички обществени места в района, за да почете неговото "културно наследство".


"Ценностите на моята религия са доста близки с тези на християнството", уверява Ийибаш, който е от турски произход, а по вероизповедание принадлежи към алевитите - по-светски клон на исляма.


Във Валерщайн, село в Западна Бавария, местните активисти обаче отказаха да издигнат друг кандидат мюсюлманин, като предпочетоха да не бъдат представлявани от никого на общинските избори.


"Не става дума за мен, а за моята вяра. Например, един от аргументите бе, че думата "християнски" в името на партията и фактът, че съм мюсюлманин, са несъвместими", каза Шенер Шахин за ежедневника "Зюддойче цайтунг".


Отлив на избиратели


Лидерите на ХСС направили сериозен опит да се намесят в негова полза, но редовите членове не отстъпили, дори при положение че Шахин, който е успешен бизнесмен, едно време е играл за местния футболен отбор и е бил негов треньор.


ХСС, сестринската партия в Бавария на християндемократите на Ангела Меркел, доминира политическия живот в германската провинция от Втората световна война насам, но е изправен пред стопяване на електоралната си база.


Получила 37 процента от гласовете на последните регионални избори, през 2018 г., партията регистрира своя най-слаб резултат от 1954 г., притисната едновременно от две страни - от възхода на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) и на "Зелените".


Затова ХСС се опитва да се обнови и залага на Ийибаш, консултант на стартъп компании и добър оратор, за да отнеме кметското място на избрания с гласовете на "Зелените" Франц Хайлмайер.


По улиците на Нойфарн, спокойно предградие на Мюнхен с 20 хил. жители, където е отраснал, изглежда, че Йозан Ийибаш се познава с почти всички. С хората, които среща, той говори за местната икономика, обществения транспорт и околната среда, а не за религия.


"За мен най-важни са проблемите с жилищата", казва пенсионерката Ерика на излизане от магазин за плодове и зеленчуци и добавя: "Религията на кандидатите ли? Тя няма никакво значение."


Този въпрос обаче не е подминаван от медиите, до такава степен, че Йозан Ийибаш дори е "приел журналисти, дошли от Южна Корея", разказва самият той.


"Вече няма да е тема"


"Когато бях дете, майка ми ме заведе в една църква и аз я попитах защо го прави. Тя отговори, че ако искаме да живеем тук, трябва да познаваме и споделяме ценностите на тази страна. Това е, което правя", казва Ийибаш.


След това той подчертава спокойно, че партията му "не е (религиозна) секта". Ако християнин откаже на мюсюлманин правото да принадлежи към ХСС, той съвсем не е разбрал какво е християнството", добавя Ийибаш.


"Много германци от имигрантски произход защитават консервативни ценности, които отговарят на тези на ХСС", отбелязва от своя страна Щефан Вюрстер, професор по политически науки в баварското Училище за обществени политики.


В тази партия днес "конфликтът не е толкова между християни и мюсюлмани, колкото между религиозни и атеисти", добавя той.


Самият Йозан Ийибаш е убеден, че партията му може да се промени и да се похвали с един "нов консерватизъм, който да следва традицията, но в същото време да се обновява". Той се надява, че след пет или десет години неговата лична вяра "вече няма да е тема". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":

  То отдавна се знаеше че юдеистичните религии ще се обединят, за да наложат диктатурата на религията над свободата, демокрацията и правото - новите тъмни векове.

 3. 3 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 8 Весело

  Ашколсун бе, Дойчо, Аферим!

 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 583 Неутрално  влиза ли му в работното време 5-те молитви на ден?

 5. 5 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "gozambo":То отдавна се знаеше че юдеистичните религии ще се обединят, за да наложат диктатурата на религията над свободата, демокрацията и правото - новите тъмни векове.
  —цитат от коментар 2 на Deaddark


  Много смела мисъл! Много учени са се занимавали с религия, свобода, демокрация и право, но ти си първият, който е обобщил цялото това знание и го е формулирал ясно и отсечено. И същевременно е предвидил бъдещето.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#5] от "gozambo":

  Това не иска много интелект, иска да нямаш предразсъдъци. Като изходиш от алчността за власт - става ясно че "средствата оправдават целта" и по-добре на власт с "врага" , отколкото опозиция отстрани с "приятели" .

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Горе-долу така са загинали както Румската, така и Византийската империи.

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Весело

  " "Ценностите на моята религия са доста близки с тези на християнството", уверява Ийибаш, който е от турски произход, а по вероизповедание принадлежи към алевитите - по-светски клон на исляма."

  По - големи бози от това, което предтавлява Германия в момента, рядко съм виждал ! Предполагам всичко пак е свързано с " ценностите" на днешния немски кацлер, макар и слизащ от политическата сцена !
  Като му били близки ценностите на този до християнина, защо като е мюсюлманин не отиде в СА , например, да убеди в това молите и имамите там, които през ден обявяват неверниците за легитимна мишена на всеки правоверен мюсюлманин ? Може да пробва да направи същото и в Иран !

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Кое/Какво не са разбрали ХСС?!?!?!

 10. 10 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Може да иде и в Пакистан или Иран! Там сс пяна на устата клеймят американците, но иначе ползват всички американски стоки...

 11. 11 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Значи тези другари издигат мисюлманин /нищо против/ с цел забележете, да си върнат електората, кйото бил отишъл при зелените. Същите тези твърдят, че са консервативни. хахаха

 12. 12 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  "Ценностите на моята религия са доста близки с тези на християнството", уверява Ийибаш

  Колко трябва да си промит от мулти-култи пропаганда за да повярваш на подобна нелепост...

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3131 Неутрално

  Политкоректно.
  И лицемерно.

  Еретик
 14. 14 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  ..."не виждам какво противоречие..." ами името на партията е в противоречие със всичко което на дела вършиш бе подпетен църул....Бахти германците.

 15. 15 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  До коментар [#8] от "samoedin":Може да иде и в Пакистан или Иран! Там сс пяна на устата клеймят американците, но иначе ползват всички американски стоки...
  —цитат от коментар 10 на himler


  Че то вече останаха ли американски стоки?

  Даже и теслата я произвеждат в Китай.

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Мога само да викам AfD, AfD, AfD….

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 17. 17 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  До коментар [#11] от "Stargate":

  Либерастката пропаганда е толкова агресивна,че нормслен човек вече не може да е консервативен-веднага е обявен за нацист,ксенофоб и всякакви глупости.Дори тук се опитват.

 18. 18 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#7] от "ivanpopov":

  Това откога го говоря - но сега ще е като фарс.

 19. 19 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Болни немски мозъци! Всичките проблеми на Европа а оттам и на света идват от тази немска склонност към крайностите: от арийци които ще избиват подчовеците до либерасти мразещи народа си!

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  След като опитаха с руски и хамерикански ген и нямаше резултат, меркелица взе "правилното" решения за осеменяване с ислямски ген! И продължава да го прави!

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  “ седнал на фотьойл с чаша чай ”

  Да де, за пред камерите.
  А в Иран вчера имаше повече от 70 човека починали от фалшив алкохол. Ползвали го като защита от вируса.

 22. 22 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Няма лошо. Около 5% от населението на Райха са турци. Ако искат да ги приобщят - трябва да са политически представени. Ии по-добре в традиционна партия, отколкото в етническии обусловена.
  Преди години говорих с моя позната - българска туркиня, която като дете се е преселила със семейството си в Турция (1989) и това се опитвах да й обясня. Наличието на думата "християнскии" наименованието на еена партия не е знак за религиозна принадлежност, а за консервативна политика.

  E PLVRIBVS VNVM
 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Весело

  "Ценностите на моята религия са доста близки с тези на християнството", уверява Ийибаш

  Гюленист !

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  Защо?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Чета коментарите и се питам —повечето ”олабват” напрежението или им е толкова светогледа?
  Добре, че немци и чехи не са на форумният акъл а си избират българи за общински съветници и кметове...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Да се преименуват на Мюсюлмансоциален Съюз и готово - смартбюти избирателите са им вързани в кърпа.

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#22] от "PavelCZ":

  Значи че си и обяснявал грешни неща.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  Да се преименуват на Мюсюлмансоциален Съюз и готово
  До коментар [#26] от "pag":

  А не, този е интегратор на мюсюлманите към християнските среди. Вече е казал че ценностите му се близки с християнските. Разликата му е само в чая.

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  Най-много обичам ислямист или атеист да ми обясняват какво било християнство и как трябвало да се държат християните. Иначе и АФП и Дневник нямат никакъв проблем ако даден политик е ислямист, но ако недай си боже говори, че е християнин - гледай кво става. Коментарът за католическите кръстове в статията ясно показва какво марксистче е авторчето...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#23] от "half truth":

  Гюленист
  =======
  Тях ги залавяме.....бъди спокойна.....
  Оня ден са се камуфлирали и влезли сред тълпата на бежанците, бягащи през Гърция към Европа....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Весело

  Социалисти и ислямисти винаги са вървяли ръка за ръка.. Обединява ги непоносимостта към инакомислещите, омразата към Запада, педофилията и инцеста, пословичната наглост и невероятния мързел и мекадърност....😀😀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  "Когато бях дете, майка ми ме заведе в една църква и аз я попитах защо го прави. Тя отговори, че ако искаме да живеем тук, трябва да познаваме и споделяме ценностите на тази страна. Това е, което правя"
  А таткото какво е казал по въпроса?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Той квартала като е турски целия кой да издигнат.

  То там други освен такива няма как да изберат. Ако някоя партия издигне местен кандидат - със сигурност той печели. Така работи демокрацията.

  Белите и азиатците гласуват за идеите на кандидата, останалите гласуват за "нашия" кандидат независимо от коя партия или какви идеи има.

 34. 34 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 1216 Весело

  "Ценностите на моята религия са доста близки с тези на християнството" Хахахахахаа тия в СА и ИДИЛ не мислят така. Християнсоциалистите могат вече спокойно да бъдат обикновени социалисти.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 35. 35 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 436 Неутрално

  ХСС и ХДС били автентичните десни, консерватори и християни, нали така ни учат тукашните комунисти. Сами не си вярват.

 36. 36 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2196 Весело

  ХСС и ХДС били автентичните десни, консерватори и християни, нали така ни учат тукашните комунисти. Сами не си вярват.
  —цитат от коментар 35 на kazushi


  Бяха - по времето на Аденауер. При Кол - също. Но откакто правоверната гедеерска комунистка пое ХДС, това си стана типична лява европейска партия. То затова ГСДП се маргинализира - те тия им обраха левия вот.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 37. 37 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Весело

  ХСС и ХДС били автентичните десни, консерватори и християни, нали така ни учат тукашните комунисти. Сами не си вярват.
  —цитат от коментар 35 на kazushi


  Това го кажи на оная, форумната "православна християнка" дето в момента е на петъчна молитва😀😀

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Хух...алевитите са доста далеч от сунитския клон на исляма. Дори има сунити които не ги смятат за мюсюлмани. Произлизат от шиитския клон, но с времето са се отдалечили до такава степен че се смята за съвсем отделно течение. Не строят и не посещават джамии, не спазват пост Рамазан, пият алкохол.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 286 Весело

  Алевиите са от сектата на Башар Асад

 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 286 Весело

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Само че това обединение е проклето в Новия завет: Галатяни глава 1, стихове 8,9

 41. 41 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#39] от "Славейко":

  Мне...макар и близки, сектата на алеутите (Башар Ассад) и алианите (алевити) са различни.

  Русогнилоча да плува и изгние.
 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#40] от "Славейко":

  То колко глави от Новия завет чернодрешковците да нарушавали, бегла представа си нямаме - "По делата им ще ги познаете" - и любимия им цитат: "Не ме гледайте какво върша, а ме слушайте какво ви говоря/приказвам"

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Хитлер в гроба ще се обърне, с неговата чиста раса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK