Берлински съд определи за противоконституционен закона за замразяване на наемите

Берлински съд определи за противоконституционен закона за замразяване на наемите

© ReutersКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Окръжен съд в Берлински определи като противоконституционен закона за замразяване на наемите в германската столица и изпрати казуса в германския Конституционен съд за окончателно решение, предаде "Ройтерс".


Съдът постанови, че градският съвет няма правомощията да прокарва закон, замразяващ наемите в Берлин за пет години.
По-рано вчера обаче Конституционният съд отхвърли молба за съдебно решение срещу закона за замразяване на наемите, отбелязва "Ройтерс", цитирана от БТА.


Сега предстои да се види дали конституционните съдии ще отсъдят по делото от окръжния съд.


Берлин е първият германски град, който се опитва директно да влияе върху цените на наемите за жилища, но тази мярка се оценява като спорна. Едни виждат в нея стъпка към повече справедливост и я посрещат радушно, а други яростно я критикуват като социалистически метод.


В Берлин само малка част от жителите обитават собствени жилища, повечето германци традиционно живеят под наем. Подобно впрочем е положението и в страната.


Падането на Берлинската стена през 1989 г. превърна града в Мека на ниските наеми заради тежкото икономическо наследство в бившата комунистическа част на града. Това доведе до наплив на хора на изкуството и други, търсещи по-бохемски начин на живот.


През последните години обаче населението набъбна до над 3.7 млн. и наемите рязко скочиха, което принуди много семейства от средната класа от традиционни жилищни зони в централната част на града като Мите и Пренцлауер Берг да се изместят в покрайнините. Вече дори традиционни работнически и имигрантски квартали като Нойкьолн и Кройцберг дотолкова са се обуржоазили, че дългогодишни наематели там вече не могат да си позволят непрекъснато растящите наеми, отбелязва АП.


Освен това в Берлин като цяло расте и дефицитът на жилища, което прави още по-трудно за новодошли или за тези, които са принудени да напуснат жилищата си поради скока на наемите, да си намерят нови на достъпни цени.


Нормативното замразяване на наемите има за цел да задържи наемите за апартаменти, построени преди 2014 г., на сегашното равнище през следващите 5 години. Критиците твърдят, че замразяването ще накара наемодателите да спрат да инвестират в ремонти, от каквито голяма част от жилищния фонд се нуждае, защото няма да могат после да си върнат вложените пари чрез наемите.


Наемателите, които смятат, че наемите им са свръхзавишени, са насърчавани от техните сдружения да настояват от собствениците за намаляването им.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK