Премиерът на Нидерландия: Няма да наложим национална блокада заради коронавируса

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Звучи много логично. Здрав разум, антипопулизъм и смелост - може би за пореден исторически път се проявяват в англичаните и холандците.

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5673 Неутрално

  17 милиона, скупчени предимно южно от Амстердам. Гъстотата е невероятна.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Има истина в казаното. Няма как да се справим за месец или два. Тотална блокада може да съсипе икономиката на страната. А без средства борбата ще е още по-трудна. Трябва да се намери баланс.

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Холандците са пичове, че приемат такава мярка, а за Тръмп оставка, че нищо не прави. :-)

 5. 5 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1208 Весело

  – Ами умни хора, сър.

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Холандското общество е много кооперативно и организирано. Това е исторически обусловено, предвид многото бедствия в миналото - никога не е била блокирана страната. Свикнали са да се оправят, без икономиката да спира работа. Затова си мисля, че подобен подход може и да проработи там.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Явно с доста студена логика са приели фактът, че 2/3 от населението ще се зарази.

 8. 8 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  И ,,кофи- шоповете” са затворени...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  А що си мислиш, че при техния сценарий икономиката няма да бъде съсипана?

  Ако да кажем, че ние се очистим до 2 месеца, а те още имат заразени, мислиш ли някой ще иска да ходи там на туризъм или да приема туристи от там?

  Т.е. с тези сценарии вървим към пълно затваряне на границите.

 10. 10 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Позицията му е глупава и необмислена.

  Първо, до лятото вирусът почти ще изчезне, така че една блокдада няма да продълкжи повече от 2-3 месеца. Какви са тези години, които бълнува?

  И второ, ограничителните мерки са единственото доказано средство за спиране на вируса - китайците много ясно го показаха, и сега там епидемията вече е към края си.

 11. 11 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все повече започва да ми харесва идеята и методите на Англия, Русия и Холандия. Решават да играят твърдо срещу вируса а не да се лигавят.

 12. 12 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Италия, Испания и Франция също нямаха намерение да го правят. Обаче, когато болниците започнаха да изнемогват го направиха. Само че в Италия вече беше късно, дано поне французи и испанци да не са закъснели толкова. Нещо подобно ще се случи в Холандия и Англия.

 13. 13 Профил на Miroslav Hristov
  Miroslav Hristov
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Браво на Нидерландия и Англия! Смело, но правилно решение. Колкото по-бързо имунитет, толкова по-бързо се връщаш обратно в пълноценния си живот.
  Ние сме в схемата, уплаши населението и им вземи парите (някои го наричат бюджет).
  Най-големите печалбари и търгаши се наредиха първи за държавна/европейска помощ. Начело, разбира се, ще са банките.

 14. 14 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#10:"Vorknkx"]Позицията му е глупава и необмислена.Първо, до лятото вирусът почти ще изчезне, така че една блокдада няма да продълкжи повече от 2-3 месеца. Какви са тези години, които бълнува?/quote]

  Май не си наясно какво значи 2-3 месеца блокада за страна с развито земеделие точно в сезона на сеитба. По-добре си стой в землянката без да даваш акъл, когат не са ти го пискали

  over the under
 15. 15 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Явно с доста студена логика са приели фактът, че 2/3 от населението ще се зарази.
  —цитат от коментар 7 на Индиана


  С блокада или без, рано или късно ще се зарази 2/3 от населението. С добре подготвена здравна система и хладен ум ще се справят адекватно.

  over the under
 16. 16 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Позицията му е глупава и необмислена.Първо, до лятото вирусът почти ще изчезне, така че една блокдада няма да продълкжи повече от 2-3 месеца. Какви са тези години, които бълнува?И второ, ограничителните мерки са единственото доказано средство за спиране на вируса - китайците много ясно го показаха, и сега там епидемията вече е към края си.
  —цитат от коментар 10 на Vorknkx


  Чакай. Китайците бяха първите без да знаят за патологията на вируса и предприеха възможно най- нормалните мерки - изолация. За тези близо 4 месеца се знае вече доста за вируса. Статистиката е еднозначна по отношение на смъртност и рискови групи.
  И трите държави имат много добри вирусолози и здравни системи. Вчера след обръщението на Джонсън, училищата не ги затвориха. Ограничиха само общите мероприятия. Нека пробват. Може да се окаже по ефикасно от китайският метод.

 17. 17 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 255 Разстроено

  Тоя ще изпусне духа от бутилката... Болниците имали нужния капацитет - това шега ли е? Ако се получи експоненциално увеличение на заразените и тези със симптоми, болниците ще се препълнят за часове...
  За мен това е или малоумна политика или студенокръвен отказ от спасяването на възрастната част от населението - т.е. оправяне на пенсионния фонд.... и в двата случая нямат моя респект...

 18. 18 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#7] от "Индиана":

  Всъщност това е целта. Този подход се възприе и в други държави. И е много по-смислен за такъв вид болест от предприеманите у нас и в повечето страни мерки. Които са лесни за политиците и вредни за икономиките и здравето на хората. Да предприемеш мерки подходящи за ебола, едра шарка, чума и т.н. при коронката е все едно да гониш гълъби от сграда стреляйки с топ. Гълъбите ще ги прогониш, сградата ще се гътне, а след месец гълъбите ще се върнат. И тогава какво?
  Но изисква мерки за застрашените. Нещо непосилно за милиционерската хунта у нас. Всъщност за всичките ни видими политици.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 19. 19 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Тоя по същество казва "знаем, че случаите ще нараснат експоненциално, но сме готови да дадем засегнатите курбан, защото кинтите на елита са ни по-важни".

  Не съм учуден, тоя кретен (дето 10 години ни бави за Шенген, под изсмукани изпод пръстите предлози) толкова си може.

  Като почнат да падат по палубата, ще го обесят на първата мачта.

  Иначе, чисто икономически, в Холандия има 200-годишни, прогнили коптори, дето държат цена от 1 милион евро. Абе, трябва си очистване, ще им дойде оздравително.

 20. 20 Профил на Dragond
  Dragond
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Този подход е базиран на псевдо наука и е напълно отречен от всички сериозни епидемиолози и медицински организации. За групов имунитет може да се говори само при програми за ваксинация и това въобще не е приложимо към този случай. Ние в момента дори не знаем как точно реагира тялото към този вирус.

  Дори във Великобритания в последните часове преосмислиха напълно тази налудничава идея и започват с класическите мерки.

  Това е по-скоро извинение да не се прави нищо в името на това да се продаде някой и друг китайски парцал и да върви алъш-вериша. Трябва да разберем обаче, че тая работа не може да стане така и ще трябва да преглътнем икономическите загуби, което е по-лесният за преглъщане хап от смъртта. Пари се губят и се изкарват, животът и здравето обаче са най-висшите ценности и имат превес. Колкото по-дълго се съпротивляваме на тази мисъл и не взимаме тежки мерки, икономическата цена също ще расте в геометрична прогресия.

 21. 21 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vorknkx":

  Всъщност никой не знае кога ще изчезне. Най-вероятно всички ще го изкараме, но хората имунни проблеми ще си заминат масово :( Дай Боже да има имунитет, щото и това не сигурно. Дай Боже и да не освирепее вируса, че тогава и икономиката няма да има значение.

 22. 22 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво Станчев":

  Да се копират действията на китайците е тъпо. Те започнаха без никаква информация. Просто имат случаи на тежко болни и умрели без да е ясно от какво. Предприемат драстични мерки. Сега обаче е ясно. Дълъг инкубационен период, ниска заболеваемост, още по-нисък риск. И тъпо но упорито продължаваме с малоумието. И никой няма да потърси колко ще си отидат заради тези мерки.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 23. 23 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво Станчев":

  Да се копират действията на китайците е тъпо. Те започнаха без никаква информация. Просто имат случаи на тежко болни и умрели без да е ясно от какво. Предприемат драстични мерки. Сега обаче е ясно. Дълъг инкубационен период, ниска заболеваемост, още по-нисък риск. И тъпо но упорито продължаваме с малоумието. И никой няма да потърси колко ще си отидат заради тези мерки.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#1] от "spiegel":

  Хайде да не бързаме с положителните оценки, да видим какво ще е положението след седмица две в тези две страни. Тайван който е до Китай предприе най-строги мерки и заразените са 50 само..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#22] от "Цецо":

  Би ли обяснил що този подход не сработи във Италия?

  И те така си мислеха и нищо сериозно не предприемаха.

  Т.е. с какво е по различен подхода на Холандия спрямо ранния подход на Италия и защо да очакваме различни резултати?

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  В Италия да си обяснят те. Във всеки случай не взеха никакви мерки за предпазване на застрашените.
  Имам някои съмнения, но ако ги изкажа ще ме баннат за бая време. За политическа некоректност. Все пак е показателно, че проблема е в разни малки населени места. Доста около Милано. А в самия милионен град епидемия няма. Що ли така?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1208 Весело

  До коментар [#20] от "Dragond":

  Време ти е май да прочетеш някоя книга за задгробния живот. ;)

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3947 Неутрално

  "Рюте посочи, че налагането на пълна блокада "може да изглежда привлекателно, но експерти посочват, че не става въпрос за дни или седмици. При този сценарий всъщност ще трябва да затворим страната си за година или дори повече, с всички последици, произтичащи от това"."

  Верно е, че не става въпрос за дни, нито за седмици, но ако няма огранчение на влизане на заразата в Нидерландия, която е гъсто населена за малката си територия, все пак, разпространението на вируса ще бъде безконтролно ! Между другото, първоначално много други държави първоначално отказаха да затворят границите си, ама сега го правят трескаво......

 29. 29 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво Станчев":

  Така е. Ако имаш 10,000 вентилатора, предпазни средства и подготвен персонал, може да си позволиш да играеш твърдо.

  За България единственият възможен изход е тестване на контакти, издирване, караниниране, социална дистанция доколкото позволяват обстоятелствата.

  Докато Холандците могат да си позволят да обслужват хиляди тежко болни наведнъж, то нашата здравна система ще бъде парализирана при много по-малък пик. Затова и трябва да се действа предпазливо.

 30. 30 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Индиана":Всъщност това е целта. Този подход се възприе и в други държави. И е много по-смислен за такъв вид болест от предприеманите у нас и в повечето страни мерки. Които са лесни за политиците и вредни за икономиките и здравето на хората. Да предприемеш мерки подходящи за ебола, едра шарка, чума и т.н. при коронката е все едно да гониш гълъби от сграда стреляйки с топ. Гълъбите ще ги прогониш, сградата ще се гътне, а след месец гълъбите ще се върнат. И тогава какво?Но изисква мерки за застрашените. Нещо непосилно за милиционерската хунта у нас. Всъщност за всичките ни видими политици.
  —цитат от коментар 18 на Цецо


  Нашите толкова си могат. Няма ни един вирусолог - всичко е copy-paste без да знаят какво да правят.
  Това отличава България от държави като Англия, Русия и Холандия.
  Между другото, нашите не казват цялата истина за разпространението. Втори ден в Италия нямат нов случай а тук казват че имат. Следвам този статиестически сайт и смятам че информацията е достатъчно актуална и вярна https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Този се прави на герой. Те и китайците бяха в началото много либерални по въпроса, даже си правиха оглушки, но после поумняха и направиха каквото трябва. Вярно е, че крути мерки не може да се прилагат постоянно и дълго време. Но сега, в началото вирусът е гладен, жизнен и настървен. И точно сега трябва максимално да се противодейства. С течение на времето активността му намалява. Щото и той като всяко живо същество заслабва и изпосталява. От преяждане, от нездравословно хранене, от враждебна околна среда, даже и от самоизяждане. С такова отношение Холандия ще последва Италия!

  Judjuk
 32. 32 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 458 Неутрално

  .За България единственият възможен изход е тестване на контакти, издирване, караниниране, социална дистанция доколкото позволяват обстоятелствата. Докато Холандците могат да си позволят да обслужват хиляди тежко болни наведнъж, то нашата здравна система ще бъде парализирана при много по-малък пик. Затова и трябва да се действа предпазливо.
  —цитат от коментар 29 на dpnps


  За нашата здравна система това може и да е вярно, може и да не. Имаме обаче тази нагласа, че по-скоро е вярно. Години наред се отарят само частни болници, които източват здравната каса, а при една по-сериозна криза се оказа, че те не могат да помогнат. Сега ще тръгнам да "сваляме" мед.сестрите от "корнизите", но дали ще са вече там?

  over the under
 33. 33 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Драги съотечественици. Да си го кажем направо. Масовото тестване на населението доказано работи в Китай, Корея, Тайван, Сингапур, Хонг Конг, но... е много скъпичко! А вие знаете колко стисната е нашата нация. Да правим бързи тестове като лудите Корейци дето изсипаха 10 милиарда за тая простотия, да ходим да дирим контакти на заразени хора, както правиха гламавите Китайци, да ги регистрираме да ги изолираме и така нататък е дълъг и трудоемък процес, а нас, да си го кажем право, много ни мързи. Пък и кой ще плати тестовете, кой ще им плаща заплатите на тези издирвателни екипи? Огромните данъци, които вие всички чинно си плащате, са предвидени за други по-важни неща, а не да ходим да издирваме и изолираме някакви си заразени. А и нека да си признаем откровено, мръснички сме си. Ние НЕ СЕ МИЕМ и са безпредметни опитите да накараме народът да си мие ръцете. Ние сме големи гъзари, арогантни и безстрашни и НЕ НОСИМ и маски. Мислехме си да накараме всички да са с маски, за да се предпазват един друг, както правят страхливите азиатчета, но си дадохме сметка, че просто няма как да стане. Пък и тия маски да не са без пари я?? Ние в нашата държава пестим дори сапуна, а вие маски искате да купуваме. Невъзможно е.

  Затова пък ни дойде една гениална идея -- чисто Холандско решение на проблема, за което дори няма да ни се налага тепърва да си създаваме хигиенни навици и да почваме да се мием редовно.

  Защо просто всички не се заразим и да изкараме една масова бронхопневмония?

  Разбира се някои млади хора с по-слаби организми ще си поумрат. Но пък и доста ще оцелеят. От тези, които не умрат, доста ще развият усложнения, белодробни перфорации, сраствания в дробовете, фиброза. В дългосрочен план ще има увеличение на заболелите от рак на дробовете...и какво ли още не.

  Но за сметка на това ще спестим пари и ще построим още една пътна лента на А2... да има! А и замислете се, за какво са им на младите хора тези дробове? Да няма да стават всички бегачи на дълги разстояния я? За нуждите на канцеларската работа в офиса въздухът ще им стига съвсем нормално. А и нека не забравяме, че така ще спестим и въздух -- въздухът не е за без пари в днешно време... нали разбирате. Ние сме пестелива нация.

  Колкото до данните, че вирусът прониквал в кръвта и в други тъкани извън белодробната, че можел да хронифицира и да доведе до трайно занижен имунитет и тям подобни други глупости. Нека да се абстрахираме от тези негативни неща. Нека се съсредоточим върху позитивното. Защото Холандия е позитивна и усмихната страна!

  Драги съотечественици. Искам да се обърна към всички възрастни и хронично болни хора - тези които ще бъдат най-засегнати. Ние, Холандското правителство и администрация, правим всичко по силите си за вашето добруване. Ето аз например, днес си измих ръцете след тоалетна... и то с топла вода ... и със сапун! Така че бъдете спокойни. Стойте си по домовете и чакайте да отмине вълната. Е някои от вас ще поумрат, но помнете че вашите пенсийки и издръжки няма да отидат на халос. Даже вече във Финансовото министерство сме изчислили колко пари ще спестим и как ще попълним дупките в бюджета... но това ви го казвам под секрет разбира се. Но да не си помислите, че ви мислим лошото.

  И така драги стиснати и мърляви съотечественици. Този проклет вирус се опитва да ни направи по-малко стиснати и по-малко мръсни, но ние сме решени и ще докажем на света, че няма сила, която може да ни промени!

  Нека масовата пневмония започне ... сега!"

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво Станчев":

  Случайно да прочете че данните се резетват в 24 GMT, а Италия ги вади към 19.00, а Франция към 21.00 часа.

  Гледай ги вечер към 22 часа - тогава се виждат за всички.

 35. 35 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво Станчев":

  Ти си христоматичен пример за функционално неграмотен- ползва правилния сайт, даже поназнайва английски, и при все това, бъкел не отбира.
  Жокер: в момента няма обявени нови случаи, защото ги публикуват в 17ч00, а в 24ч00 ги прибавят към предходните и ги зануляват. Иначе Италия всеки ден си бележи нови рекорди- и като заразени, и като смъртни случаи.

 36. 36 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Англия и Холандия се опряха на някаква теория как стадото си изграждало имунитет и пр., т.е. нищо да не правят, да оставят вирусът да си върлува, а стадото щяло да си изгради имунитет по естествен път. То стадото в крайна сметка ще си изгради имунитет, но с цената на определено количество жертви. А щом ще има жертви, никой не знае дали няма той да бъде жертвата или негови близки и тогава настъпва паника. И стадото започва да страда от паниката, а не толкова от вируса. По принцип всички държавни лидери първоначално си направиха сметка, че ще дадат някакъв процент жертви, основно стари и болни хора и животът ще продължи. Те разсъждаваха като генерали, но проблемът е, че народите не приемат подобни разсъждения и реагират по напълно разрушителен за системата начин. И лидерите се принуждават да действат по съвсем друг начин.

 37. 37 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#29] от "dpnps":

  Не могат - никоя здравна система не може да поеме такова натоварване, освен ако не е разпростряна за 20 год във времето и през това време не спреш всички планови и други заболявания.

 38. 38 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1208 Весело

  До коментар [#33] от "dpnps":

  + само за труда да напишеш всичко това.

  "Сини, червени, зелени — заедно ако се обединят, страната веднъж завинаги ще се оправи". (баба Ванга)
 39. 39 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Болниците имали нужния капацитет - това шега ли е?
  —цитат от коментар 17 на sw51

  Ми имат.Яд ли те е!?Щото излишъка в бюджета им за миналата година е колкото цялото БВП на БГ ръководена от видното ти сикаджийско гуру което изхвърляше цукалото на Цола Драгойчева и икономическия му ляв солташак който живее на квартира,за която не плаща наем.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 40. 40 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "klecho":

  В интерес на истината в Италия втори ден се наблюдава спад в темповете на нарастване и на регистрираните, и на смъртните случаи. Вчера регистрираните се покачиха "само" с 13%, а починалите бяха 349 при 368 от предходния ден. Разбира се все още е твърде рано за подобни твърдения, но надеждите са, че Италия най-после достигна пика на заразата и оттук нататък ще започне да се възстановява. Всичко това с цената на, всички знаем на какво, да не се повтаряме.

 41. 41 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много хора говорят за този така наречен групен имунитет.Има ли обаче доказателства за него?Ако преболедуваш развиваш ли имунитет и за колко , защото на едно място прочетох че е възможно този имунитет да е съвсем кратък.От порядъка на няколко месеца.Много рискована политика.
  Освен да нямам актуално инфо , някой да е чел от достоверен източник по темата?

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 42. 42 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Тези по същество отказват да водят политика за предпазване на населението си, като говорят глупости за изграждане на стаден имунитет.

  Ами, какво пък, сигурно Айн Ранд е написала някъде, че парите са по-важни от хората. Единственото, което искам да видя е как ще се справят с тълпите паникьосани хора по улиците, когато избухнат бунтовете.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 43. 43 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  "В дългосрочен план ще има увеличение на заболелите от рак на дробовете...и какво ли още не. Но за сметка на това ще спестим пари..."
  До коментар [#33] от "dpnps":

  Боледуването харчи, не спестява! Управляващите разчитат разчистване на пенсионерската измет. Уви обратно ще е! Старците са се барикадирали в къщи, никъде не ходят, вирусът буквално няма шанс. Докато младите са в тотален риск и стрес. Животът е гаден!

  Judjuk
 44. 44 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Браво. Твърде късно. Реално плана беше , да се изолират хората над 65 години, а останалите да работим. Но се поддадоха на паниката и сега ще страдаме.

 45. 45 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 939 Неутрално

  В Италия да си обяснят те. Във всеки случай не взеха никакви мерки за предпазване на застрашените.Имам някои съмнения, но ако ги изкажа ще ме баннат за бая време. За политическа некоректност. Все пак е показателно, че проблема е в разни малки населени места. Доста около Милано. А в самия милионен град епидемия няма. Що ли така?
  —цитат от коментар 26 на Цецо


  Така е защото не си запознат с наìна на живот по тези места!

 46. 46 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#37] от "realguru":

  Може би сте прав(а).

  Максималния брой пациенти, които здравните системи по света могат да поемат във всеки момент варират между 0.4% и 1.3% от броя на населението. Не знам Холандия къде е по този показател. Китай по спомен мисля че беше някъде по средата, но по-близо до долна граница... 0.8% да речем.

  Това обаче са всички налични легла. Леглата в инфекциозни отделения са някаква част от тези. Ако предположим че 80% от населението ще се зарази и 15% от заразените ще имат нужда от болнични грижи, това прави около 3.2 милиона болнични приема. Или почти 19% от Холандското население. А това е много над капацитета на цялата здравна система дори при най-опимистичния капацитет от 1.3%.

  При експоненциално нарастване оставено само на себе си нещата ще зазлеят много бързо. Ще са нужни крути мерки за да се канализира и контролира заболяваемостта.

  Дано Холандците да са си направили добре сметката и да знаят какво правят.

 47. 47 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Той и Борис Джонсън нямаше да налага, ама палачинката се обръща бързо:

  If the government had stuck to the plans announced last week, Covid-19 could have cost 260,000 lives, according to teams of modellers from Imperial College who have run computer predictions of the impact of different interventions. The government’s strategy is based on their work and similar modelling from the London School of Hygiene and Tropical Medicine.

  Prof Neil Ferguson from Imperial College and his colleagues call that scenario 1, the mitigation strategy. It was not until they received new and sobering data from Italy, where the health service is struggling to save lives, that they understood the potential death toll and the horrendous impact on the NHS of that strategy which allowed people to mix as usual. In Italy, 30% of hospitalised patients with the virus have needed intensive care. The NHS would not have been able to cope.

  Instead of letting social contact at pubs, clubs, restaurants and the theatre continue, and allowing people travel and go to work, they modelled scenario 2, which they call suppression. Under that strategy, the number of deaths would be driven down to 20,000 or lower – possibly even a few thousand. But the social restrictions the government has now announced will have to stay in place for at least five months and maybe longer.

 48. 48 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Явно с доста студена логика са приели фактът, че 2/3 от населението ще се зарази.
  —цитат от коментар 7 на Индиана


  Епидемии от този вид отщумяват,когато се изгради колективен имунитет в дадена популация.Чрез преболедуване или с ваксина.Това е истината,независимо дали е поднесена като горчива или в сладко-кисел сос.

 49. 49 Профил на Моето име
  Моето име
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#46] от "dpnps":

  холандците са богати, ще се оправят. Това със затварянето на границите вече е малко късно, вирусчето е навсякъде.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 50. 50 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Подходът на Англия и Холандия е измислица на политици, не на експерти по вирусология.

  И ето затоващ е с провали. Джонсън и Рюте тепърва ще се разкайват за глупостта си.

  Пълна изолация - това единственото решение. Всички тези брътвежи за изграждане на имунитет не почиват на научни факти, а на безмозъчен популизъм.

 51. 51 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#46] от "dpnps":

  Към тази сметка си пропуснал да добавиш фактора време.

  15% имат нужда от болнично лечение, само че не за един ден. Т.е. Един болен блокира леглотото за минимално 2 седмици.

  Тези дето имат нужда от обдишване са 5% от заразените и те блокират легло за средно 4 седмици.

  Пропуснал си и планови операции и други заболявания. Те заемат също голяма част от наличния капацитет. Но да кажем че ги забравяме за по-лесно.

  Демек ако здравната система може да приеме 1% от населението. В следващите 3-4 седмици останалите трябва да стискат и да не се разболяват.

 52. 52 Профил на Илиян Колев
  Илиян Колев
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  До коментар [#36] от "gozambo":

  Жертвите са неизбежни.Особено при хора,чито здравословно състояние е влошено и всякакъв стрес ще ги убие.Обикновенния грип също взема жертви и дори при тази епидемия те ще са в пъти повече от тези при коронавируса.Опираме до това да се избегне обвинение и самообвинение за тях и нуждата от усещане за контрол и неприемливостта и изискването за справедливост.Най-разумната мярка,която наистина реално би предотвратила жертви е карантина на потенциално уязвите,т.е тези в здравословно състояние,при което всяка инфекция би застращила живота им и трябва да бъдат предпазвани не само от корона вирус/нищо по отношение на останалите.Голямо чудо,че някой ше киха и кашля цяла седмица,ако не бъде лекуван и само седем дни ако не бъде.Като на повечето заразени няма да се случи и това,в над седемдесет процента няма симптоми или има незначителни.

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  А не знам от къде черпиш данни за капацитета на здравната система. Но според мен си объркал 1 нула. И аз правих сметките с 1%, но реално е 0.1%.

  Германия има 8 легла на 1000 население, Южна Корея 12 легла на 1000 население. Това прави 0.08 и съответно 0.12%.

 54. 54 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#51] от "realguru":

  Съгласен съм. Идеята беше да покажа колко безпомощна би била дори развита здравна система като Холандската, пред вълната, която се задава. Китайците го знаят и точно затова избраха превенциата пред капитулацията.

  Дни след като се разбира, че пренос от човек на човек е възможен, на 23 Януари, при 400 доказани случая, Китай запечатва 15 милионен Ухан (и то в навечерието на Новата Година). По-късно статистически анализ показва, че в този момент е имало реално вече 12,000 заразени. Ден по-късно на 24 Януари, запечатва още 15 града с милионно население, а на 25 Януари карантинира провинция Хубей с 60 милионно население. В последствие са карантинирани в една или друга степен около 750 милиона души.

  След като се изолира огнището, буквално за дни се създават болници с капацитет от 1000 легла всяка. Bruce Aylward, епидемиологът от СЗО, който беше в Китай го каза: "Стадиони стават на болници с 1000 легла за 48-72 часа. Оборудвани и с персонал." А оборудването и персонала го докараха от други провинции, за да поемат пика на нуждаещите се. 40,000 души медицински персонал се стичат от цял Китай буквално за дни. В Ухан има 14 новоизградени болници, които между другото вече затвориха, защото нямат работа след като болните намаляха драастично.

  Междувременно още от средата на Януари, часове след като се потвърждава пренос от човек на човек, консултацията и лечението на всички пациенти с грипоподобни симптоми стават безплатни за да стимулират хората да докладват състоянието си и да потърсят помощ. Канселациите на всички билети за влакове самолети или мероприятия стават безплатни (държавата поема разходите) за да се ограничат събиранията и пътуванията. Всички мероприятия и обществени учреждения са канселирани/затворени — в цялата страна.

  За да се облекчи наплива към болниците, из цялата страна се изграждат така наречените fever clinics, където хората могат да бъдат консултирани тествани и разпределени в потоци в зависимост от състоянието им. Китай прави по 1.5 милиона теста на седмица.

  А наред с тестването непрекъснато се издирват, тестват и интервюират лицата, с които са били в контакт заразени. Само в Ухан има 1800 издирвателни екипа, които се занимават с това с по 5 човека всеки. Но и извън Хубей се полагат огромни усилия:

  По информация от края на Февруари, в град Шенжен заразените са споменали 2842 контактни лица, 2240 от които са тествани, като 2.8% от тях са се оказали болни.

  В провинция Съчуан при споменати 25,493 контактни лица, 25,347 са открити и 23,178 от тях са тествани (заболели са 0.9%).


  Е, на фона на всичко това, систематизирано и описано с доказани резултати, на фона на репорта на 25 епидемиолози за ситуацията в Китай и за мерките, които се взимат там и работят... на този фон, навсякъде из Европа излизат разни политически псевдо-лидери и вдигат бялото знаме един след друг.

 55. 55 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vorknkx":

  Стига с тия глупости "единственото доказано средство". Колко средства опитаха че да има единствено доказано. Италия е в шок въпреки (а може би и заради) тези мерки. Ние и без най-крайните мерки вече сме в шок. С какво си се справил като след това всички са на улицата безработни. В Китай може и да се окаже в крайна сметка работещо защото държавата там е силна и може да си позволи да подкрепи хората. В едни пазарни икономики със слаба държава, хората ще измрат от бедност и мизерия ако се продължава с такива мерки.

 56. 56 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#53] от "realguru":

  Прав сте. Моя грешка. Сега проверих.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_hospital_beds

  Действително леглата са 10 пъти по-малко. Най-много има в Япония, 13 легла на 1000 души население което прави около 0.13%. Корея е на второ място, което донякъде обяснява защо се справят добре с тази епидемия.

  Според таблицата в линка, 2017 в Холандия има около 3.3 болнични легла на 1000 души население с тенденция да намаляват, като две трети от леглата са заети. По-важното е, че има 6.4 ICU-CCB легла на 100,000 души население, което прави около 1100 оборудвани легла за цялата страна и както и да го гледаме е крайно недостатъчно.

 57. 57 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#9] от "realguru":

  И аз това се питам, ако от всякъде тях ги затворят, какво от това, че те формално са отворени.
  Последните седмици много лидери казаха че няма да си затварят страните, но после го направиха.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 58. 58 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#56] от "dpnps":

  Майкоооо. 10 на хиляда е точно 1% или 1 на сто. Ай първо с прогимназиалния материал да се оправите. Че и дискусия се води на тема математика за 5-ти клас.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 59. 59 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#58] от "Цецо":

  Да, прав сте. Извинявам се. Действително първите проценти, които написах бяха верните 0.4% до 1.3% в развитите страни, като Япония е водеща по този показател, може би, заради застаряващото население.

 60. 60 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Комунисти, комсомолци! ЛибераАал-Болшевики тръм-тъм-тарам-тарам!

  Комунистите щурмуват небесата,
  комсомолците след тях летят.
  Пионери,
  пионери!
  Славен път ни чака –
  звезден път!

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7430 Неутрално

  "Политико" отбелязва, че в Нидерландия е необичайно премиерът да прави обръщение към нацията. Последното такова беше през 1973 г., когато тогавашният министър-председател Йоп ден Ойл произнесе реч по телевизията за последиците от петролната криза."
  Ами , защото няма нужда. Всеки си върши неговата работа. Тука , от сутрин до вечер гледаме Борисов. Той върши цялата работа, затова и толкова е свършена.

 62. 62 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  "Политико" отбелязва, че в Нидерландия е необичайно премиерът да прави обръщение към нацията. Последното такова беше през 1973 г., когато тогавашният министър-председател Йоп ден Ойл произнесе реч по телевизията за последиците от петролната криза."Ами , защото няма нужда. Всеки си върши неговата работа. Тука , от сутрин до вечер гледаме Борисов. Той върши цялата работа, затова и толкова е свършена.
  —цитат от коментар 61 на Роси


  Те щот ниандерталците, цъфнали и вързали.

 63. 63 Профил на Kamen Krastev
  Kamen Krastev
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#10] от "Vorknkx":

  Кой ти гарантира, че ще изчезне вируса до лятото? Испанският грип е тормозил света двегодини! Да не говорим, че Кореа също се справят много добре и по-бързо от Китай, но без блокади. Англия залагат на същата стратегия кто Холандия.

 64. 64 Профил на Kamen Krastev
  Kamen Krastev
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#50] от "Vorknkx":
  Ти си вирусолог, явно си вещ по темата с дисертации, толкова си сигурен все едно само с вируси се занимаваш. Дори в България половината вирусолози са на това мнение!

 65. 65 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Много силна реч, но никога не може да го докара до БойкоБорисовата възвишеност.

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK