Вредните емисии в Германия са намалели с 6.3% през 2019

Вредните емисии в Германия са намалели с 6.3% през 2019

© Николай ДойчиновГазовите емисии с парников ефект в Германия през 2019 година са намалели с 6.3 процента спрямо предходната година. Това се дължи на по-малкото въглища, които е изгорила най-голямата икономика в Европа, обяви вчера министърът на околната среда Свеня Шулце, цитирана от ДПА.


В сравнение с 1990 година емисиите са спаднали с 35.7 процента, сочат предварителните данни на Федералната агенция за околната среда.


Същата тенденция обаче не се наблюдава при отоплението заради сравнително хладната година и евтината електроенергия.
Междувременно притежаването на автомобили се е увеличило с 1.6 на сто, което означава, че потреблението на гориво също е нараснало.


В тонове газовите емисии са се понижили с 54 милиона до 850 милиона за миналата година. Това е вторият по големина спад от 1990 година досега след отчетения през 2009 година в условията на глобална финансова криза, отбелязва ДПА.


Германия се стреми да намали емисиите с 55 процента до 2030 година спрямо нивата от 1990 година.


Понижението през 2019 година приближава Германия много повече от очакваното до целта от 40-процентов спад до 2020 година, коментира Шулце.


Коронавирусната епидемия, която спъва икономиката и въздушния транспорт, вероятно ще тласне още по-надолу емисиите, допълва ДПА. /БТА


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK