Има ли ЕС инструменти за борба с коронавируса

Има ли ЕС инструменти за борба с коронавируса

© ReutersБитката срещу коронавируса най-накрая е в разгара си в Европейския съюз, а Европейската комисия става по-агресивна в исканията си за солидарност сред държавите членки на блока, пише "Политико".


Един от примерите са караниците за маските за лице, след като Германия забрани износа им, а Франция пое контрола върху тяхното производство. Миналата седмица обаче Германия започна да разхлабва политиката си, а в неделя еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон имаше заслуга за това, че след "интензивни разговори" двете страни одобриха износа.


По силата на нова политика целият ЕС ще забрани износа на маски и друго лично защитно оборудване извън блока, освен ако държавите членки не дадат изрично одобрение, заяви в неделя председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.
Брюксел освен това даде в понеделник насоки за гранични мерки, след като през изминалите дни много страни започнаха да затварят границите си.


И все пак остава въпросът - макар евроинституциите да имат правомощия в много политики като търговията и конкуренцията, националните правителства контролират много други, включително здравеопазването. Така че какво всъщност могат да направят институциите на ЕС в отговор на коронавируса?


Решение за трансграничните заплахи за здравето


Правната сила на ЕС да реагира при спешни случаи, свързани със здравето, се основава на т.нар. Решение за трансграничните заплахи за здравето от 2013 г., прието заради пандемията от грип H1N1 през 2009 г. То цели да помогне на страните от ЕС да оценят рисковете и да изработят координиран отговор.


При сегашната пандемия първото изглежда работи по-добре от второто - въпреки ежедневните призиви за координиране правителствата предприеха различни мерки (износът на защитно оборудване е един от примерите) и все повече налагат граничен контрол.


Във въпросното решение има серия от инструменти, които ЕС може да използва. Един от тях е системата за ранно оповестяване и отговор, за да се съобщава за трансгранични заплахи за здравето. Създадена през 1998 г. за заразни болести, с решението тя беше разширена за всички трансгранични заплахи за здравето.


В първите дни на кризата с коронавируса не изглеждаше да се използва пълният ѝ потенциал. Например на срещата си на 6 март здравните министри все още искаха да бъдат информирани какво правят останалите държави, преди мерките да бъдат обявени публично.


Може би по-успешен е Комитетът по здравна сигурност, обединяващ представители на националните здравни власти, отговорни за координиране на подготовката, отговора и международните мерки за сътрудничество. До момента здравните министри на ЕС го използваха за 11 конферентни разговора, най-скоро на 13 март, когато националните представители обсъдиха съвместната обществена поръчка за оборудване за защита на очите и респиратори наред с много други мерки.


Голяма част от научните съвети за коронавируса идват от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията. Наскоро Еврокомисията поиска от него насоки по въпроса как най-добре да се използва защитното оборудване на фона на недостига. Насоки бяха поискани и за плановете за извънредна ситуация на здравните системи за справяне със "сценарий 4" - масово продължително предаване на вируса и претоварване на системите за здравни грижи.


Центърът беше създаден след епидемията от SARS в началото на века.


Сега обаче това изглежда не е достатъчно. Фон дер Лайен каза миналата седмица, че Брюксел ще събере екип от епидемиолози и вирусолози, които да предоставят експертни съвети.


Въпросното решение освен това позволява на страните доброволно да се обединяват при набавянето на мерки за противодействие. В неделя Фон дер Лайен обяви два нови опита за съвместна поръчка на тестове и обдишващи апарати, а на 2 март Комисията обяви процедура и за съвместна поръчка на лични предпазни средства. Двадесет страни поискаха да участват, въпреки че някои здравни министри отправиха критики, че процесът е твърде дълъг. Комисията оценява получените предложения за оборудване, като целта е да има договор в началото на април, заяви служител на ЕК, според когото националните правителства ще решат как да го разпределят.


Механизъм за гражданска защита


Друг инструмент, който ЕС може да използва е Механизмът за гражданска защита. Той започна да действа през 2001 г. и е оттогава е обновяван след няколко бедствия.


Идеята: всяка държава, било то членка на ЕС или не, може да поиска от съюза помощ в случай на бедствие. ЕК координира отговора на ЕС с Координационен център за спешна реакция, но всяка страна решава как ще помогне.


Той беше използван, когато епидемията избухна в Китай и Франция репатрира граждани на ЕС от Ухан. Самолетите, изпратени да прибират хора, доставиха тонове медицинско оборудване на Китай. Беше използван и за репатриране на граждани на ЕС и Великобритания от крузиния кораб Princess Diamond в Япония, и трети път, за да помогне на граждани на ЕС и на Великобритания на круизния кораб Grand Princess в САЩ.


Механизмът обаче има и ограничения.


Когато коронавирусът се засили в Италия, Рим поиска от други страни в ЕС помощ за набавяне на маски чрез този механизъм и в продължение на седмици нямаше никакъв отговор, докато този уикенд Германия каза, че ще изпрати един милион маски. Еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич подчерта необходимостта страните действително да участват в механизма, за да може той да работи.


Друга възможност в него е rescEU, европейски резерв от различни ресурси, например самолети за гасене на пожари, които може да се използват по време на извънредна ситуация. Във вторник миналата седмица председателят на Европейския съвет Шарл Мишел каза, че страните от ЕС ще разширят rescEU, за да създадат резерв от лични предпазни средства. Ваксини, лекарства, оборудване на интензивно лечение също са в списъка за резерва. Предстои държавите членки спешно да одобрят това, каза служител от комисията.


И накрая, съществува и европейски медицински корпус - специалисти по медицина, лекари и лабораторни съоръжения - които може да бъдат изпратени за помощ по време на здравна грижа. Все още никоя страна не го е поискала.


Интегрирани договорености за реакция на политическо ниво


Интегрираните договорености за реакция на политическо равнище при кризи са инструмент за координиране на най-високото политическо ниво в ЕС на кризи, засягащи редица сектори, като терористични атаки. Хърватското председателство го активира за координиране по време на тази пандемия. Механизмът беше използван и при друга европейска криза - тази с мигрантите на гръцко-турската граница.


По силата на този механизъм Шарл Мишел проведе видео конференция с лидерите на ЕС миналата седмица.


Според дипломати, работещи по здравни въпроси обаче, не изглежда той да е добавил много голяма стойност към системите, свързани с трансграничните заплахи за здравето, а според един дипломат от ЕС той е нещо хубаво в политическо отношение.


Само времето ще покаже дали тези инструменти ще помогнат на ЕС да защити гражданите от вируса, отбелязва "Политико".

Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално


  Междувременно има обнадеждаваща новина за напредък в намирането и на лечение, и на защита от коронавируса:

  https://www.cnbc.com/2020/03/17/regeneron-aims-to-have-coronavirus-drug-ready-for-testing-early-summer.html

 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  На фона на толкова пространните обяснения какво не е направено , какво е направено и какво ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ "В БОРБАТА " с коронавирус почти никакво внимание не се отделя на ЖЕЛЯЗНАТА ДИСЦИПЛИНА , която всички или поне повечено ЕВРОПЕЙЦИ , в т.ч. и БЪЛГАРИ пренебрегваме ! Когато нещо е казано от СПЕЦИАЛИСТИ , които взимат най-добрто от историята за потискане на епидемиите , от опита на Китай ми се струва , че не бива да подлежи на КОМЕНТАРИ от ПОЛИТИЦИ , АДВОКАТИ , КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ и разни други ВСЕЗНАЙКОВЦИ ! Това е БОРБА ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ , а не "БОРБА" С ВИРУСА , която сме ОБРЕЧЕНИ ДА ЗАГУБИМ ако продължаваме да се държим неадекватно , да отказваме да си изпълняваме задълженията , да откриваме нови ВИРУСИ НА ВРЪХ ШИПКА и още , и още ....

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Весело

  "Има ли ЕС инструменти за борба с коронавируса"

  Разбира се, че има.
  Инструментите ги знаем. Ще вземем едни пари, ще ги похарчим и като не ни стигнат ще обявим.
  Жалко! Ако имаше още готови паари за харчене щяхме да успеем. Нека сега отново съберем накуп много много повече пари и все някакси ще намерим повод да ги пхарчим.

  подпис
 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1103 Весело

  Попитали радио Ереван:

  – Кой е основният начин по който се разпространява коронавируса?
  – Интернет - отговорило радиото.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2919 Весело

  Истинско удоволствие ми доставиха разкадите как Германия и Франция се борят за един милион маски.
  Мисля ч, европолитиците биха се справили по-добре ако им вяха дали по една угла да шият маски.

  подпис
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Истинско удоволствие ми доставиха разкадите как Германия и Франция се борят за един милион маски. Мисля ч, европолитиците биха се справили по-добре ако им вяха дали по една угла да шият маски.
  —цитат от коментар 5 на Иван K


  Иванчо , явно си" новичък " ! Много правописни грешки правиш , а ДОБРИЯТ ТРОЛ ПИШЕ КАКВОТО МУ ПОРЪЧАТ ,но гледа да не прави грешки ! Изглежда ГРАМОТНИТЕ ТРОЛОВЕ вече са КЪТ !

 7. 7 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Има да. Това е най силна економикс!

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  До коментар [#5] от "Иван K":

  Както в България?

 9. 9 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Не зная дали в ЕС има инструменти за борба с корона вируса, но вчера в град Сиатъл, щат Вашингтон, САЩ, тестваха първата ваксина срещу корона вируса. Тествана е на жена на възраст 34 години с две деца. Жалкото е, че срока за въвеждане на медикамента в масова употреба е почти една година. Дано учените намерят по-бърз начин за тестване.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Бла, бла, бла... На кретените от Брюксел им дай да дърдорят или да пишат безкрайни нищо-не-казаващи решения, призиви, механизми, предписания... и проче върхове на бюрокрацията.

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Правилният въпрос е "В състояние ли са евро бюрократите да направят нещо полезно в борбата с коронавируса?". Отговорът е ясен и той е "Не, както винаги".

  Защото на един некадърник какъвто и ще съвършен инструмент да му дадеш в ръцете това няма да промени липсата на полезен резултат. Иначе нямаше да е некадърник.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3466 Неутрално
 13. 13 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Има!! Без значение какво дрънкат разни индивиди от чугунарията. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK