Фермери предупредиха ЕС за рисковете за производството на храна заради вируса

Фермери предупредиха ЕС за рисковете за производството на храна заради вируса

© ReutersФермерската организация на Европейския съюз COPA-COGECA призова Европейската комисия да гарантира гладкото функциониране на селскостопанското производство, включително и паричния поток, на фона на допълнителните ограничения, които се очаква да бъдат приети в следващите седмици, за да се спре разпространението на коронавируса, предаде EURACTIV.


Въпреки трудните условия, произтичащи от разпространението на COVID-19, фермерите досега успяваха да поддържат доставките на храна за граждани в ЕС, се посочва в писмо на COPA-COGECA до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от сряда (18 март).


Извънредната ситуация, произтичаща от разпространението на вируса обаче, има бърз и отрицателен верижен ефект върху фермерския сектор и сектора на горското стопанство в краткосрочен и дългосрочен план, се предупреждава в писмото, видяно от EURACTIV.
Според него коронаврусът има "драматични последици за най-засегнатите в селските райони на ЕС". В писмото се предупреждава за задаващи се рискове за ежедневната доставка на храна, тъй като и европейският, и международният пазар са застрашени заради ограниченията на пътуванията.


Фермерите призовават Еврокомисията да гарантира, че селскостопанските и хранителните пазари на ЕС ще продължат да работят гладко на фона на допълнителните ограничения, които се очаква да бъдат приети в следващите седмици от националните правителства.


"Всички мерки, които могат да съхранят и гарантират осъществяването на селскостопанската дейност и паричния поток, трябва да бъдат въведени", се настоява в писмото.


Предвид извънредните обстоятелства фермерската организация предлага ЕК да подкрепи селскостопанския и агротуристическия сектор, използвайки средства извън селскостопанския бюджет.


Фермерите приветстваха оценката на Европейската агенция по безопасност на храните, която не откри доказателства, че храната е източник на предаване на вируса.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK