ЕС ще има първи по рода си резерв от медицинско оборудване

ЕС ще има първи по рода си резерв от медицинско оборудване

© ReutersЕвропейската комисия реши днес да създаде стратегически резерв от медицинско оборудване в rescEU, като например респиратори и предпазни маски, за да помогне на страните от ЕС, борещи се с пандемията от COVID-19, предаде пресслужбата на институцията.


Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Първият по рода си общ европейски резерв от спешно медицинско оборудване е израз на солидарността на ЕС в действие. От него ще се възползват всички наши държави членки и всички наши граждани. Взаимната помощ е единственият начин да продължим напред."


Медицинското оборудване в резерва ще включва консумативи като:
- медицинско оборудване за интензивни грижи, като например респиратори


- лични предпазни средства като маски за многократна употреба


- ваксини и терапевтични средства


- лабораторни консумативи.


Комисарят за управлението при кризи Янез Ленарчич обясни: "ЕС предприема действия, за да предостави повече оборудване на държавите членки. Създаваме резерв в rescEU, за да можем да предоставим бързо необходимите средства за борба с коронавируса. Този резерв ще се използва за подпомагане на държавите членки, изправени пред недостиг на оборудване, необходимо за лечението на заразени пациенти, за защита на здравните работници и за забавяне на разпространението на вируса. Планираме да започнем работата незабавно."


Как функционира резервът?


Самият резерв ще се намира в една или няколко държави членки. Държавата, в която се намира резервът, ще отговаря за закупуването на оборудването.


Комисията ще финансира 90% от резерва. Координационният център за реагиране при извънредни ситуации ще управлява разпределението на оборудването, за да се гарантира, че то отива там, където е най-необходимо.


- Първоначалният бюджет на ЕС за резерва възлиза на 50 милиона евро. За 40 милиона евро от тях бюджетните органи трябва да дадат одобрението си.


Освен това чрез съвместната процедура за възлагане на обществени поръчки държавите членки са в процес на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и консумативи, необходими за тестването за коронавирус. Чрез този координиран подход държавите членки са в силна позиция при преговорите с промишлеността за наличността и цената на медицинските изделия, отбелязва еврокомисята.


Следващи стъпки


След като мярката влезе в сила на 20 март, държавите членки, желаещи да поддържат резерв в rescEU, могат да кандидатстват за преки безвъзмездни средства от Европейската комисия. Преките безвъзмездни средства покриват 90% от разходите за резерва, а останалите 10% се поемат от държавата членка.


Какво е rescEU?


RescEU е част от Механизма на ЕС за гражданска защита, който укрепва сътрудничеството между участващите държави в областта на гражданската защита. Целта е по-доброто предотвратяване, готовност и реагиране при бедствия. С предложението се увеличава резервът от активи на rescEU на Механизма за гражданска защита на ЕС, който вече включва самолети и хеликоптери за борба с пожарите.


Когато мащабът на извънредната ситуация надхвърля капацитета за реагиране на дадена държава, тази държава може да поиска помощ чрез механизма.


Към днешна дата в него участват всички държави - членки на ЕС, както и Исландия, Норвегия, Сърбия, Северна Македония, Черна гора и Турция. От създаването му през 2001 г. Механизмът за гражданска защита на ЕС е бил задействан в отговор на повече от 330 искания за помощ в ЕС и извън него.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  Ще трябва, Мишел Барние току що обяви че е заразен...

  Brevity is the soul of wit
 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Стига патос и слюнки!
  Бъдете малко по-скромни.
  И без това, достатъчно се дискредитирахте!

  И тази реже лентички. И ще строи комунизъма ... ОТ УТРЕ!

 3. 3 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  Да вземат англичаните да си ДЕ"оптимизират" броя легла на глава от населението, иначе скоро ще трябва да си лекува пациентите по надуваеми дюшеци. А не са само те са такива, които имат по 5-6 ПЪТИ по-малко болнични легла, спрямо тези в Германия.

  мурзилка
 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3463 Любопитно

  Да вземат англичаните да си ДЕ"оптимизират" броя легла на глава от населението, иначе скоро ще трябва да си лекува пациентите по надуваеми дюшеци. А не са само те са такива, които имат по 5-6 ПЪТИ по-малко болнични легла, спрямо тези в Германия.
  —цитат от коментар 3 на Маршалов


  И това е причина за гордост че една държава с около 20% повече население има 500% повече болнични легла? Да питам ли защо или сам можеш да си отговориш?

  Brevity is the soul of wit
 5. 5 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Безкрайно закъсняла солидарност! Италия агонизира цяла седмица, Испания е също на пързалката... Питам аз, но отговор не чакам - що спахме два месеца, след като си знаем, че отворените граници и свободното движение ни е едновременно висша ценност и уязвимо място?

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#5] от "wiligri":

  Защото тогава щамът беше провокационен, а не КОВИД-19. Пуснете си речта на грипенчика от Шипка!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  Много разумен ход/макар и закъснял/ и това ще се отрази занапред добре особено на по-бедните страни членки на ЕС

 8. 8 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Една пандемия твърде късно, но все пак добре - за следващата съюза ще е по-подготвен.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4202 Любопитно

  До коментар [#2] от "Тангра":

  Всяка една държава или съюз е дискредитиран тотално при тази ситуация!Такава пандемия не е имало от преди сто години веднага след Първата Световна Война/така нареченият "Испански Грип"!Кой е очаквал това безумие преди месец или два............и кой е очаквал по този изключително бързо да се разбие нормалния начин на живот по света............?!

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  много добро решение ,въпреки ,че е късно .

 11. 11 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2687 Неутрално

  Много късно! Жертвите са вече толкова много... А и всеки ден умират повече и повече...

 12. 12 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#2] от "Тангра":Всяка една държава или съюз е дискредитиран тотално при тази ситуация!Такава пандемия не е имало от преди сто години веднага след Първата Световна Война/така нареченият "Испански Грип"!Кой е очаквал това безумие преди месец или два............и кой е очаквал по този изключително бързо да се разбие нормалния начин на живот по света............?!
  —цитат от коментар 9 на bat_plamen


  Аз лично го очаквах преди месец, или два. Даже мога да си изровя коментарите.

  А вероятно и не само аз, защото не съм само аз в Европа и Северна Америка, с мозък между ушите.
  Защо се допусна такава порнография и безхаберие на либерастката клика. Ей това не мога да си обясня. До толкова са се в-дебилили в техните си пишман-модерни ценности за феминизма, мигрантите и третия пол, че НЯМАТ ВРЪЗКА С РЕАЛНОСТТА.
  Освен ако не ги удари ЧЕЛНО!!!
  Престъпно е да са на чело на такива мощни икономики, с ръце и мозък наврени в гъ*а.
  Имали са на разположение китайския опит, имали са на разположение службите за пряка информация, имали са на разположение лекари вирусолози, имали са и на разположение и математици статистици.
  Нещата са елементарни и лесно предвидими. Не се изисква да си нобелов лауреат по математика, за да сметнеш една геометрична прогресия.

 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2734 Неутрално

  Сетила са Мара да се побара.

  Два месеца статии на тема как икономиката на Китай, щяла да пострада, как всички имат нарушени доставки от Китай. Никой не се сети, че това чудо каро дойде у нас, ние нямаме елементарни маски, щото се произвеждат в Китай, а той им бил спрял износа още тогава.

  Нищо не става от ЕС. Видя се колко струва по време на криза.

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2932 Неутрално

  Парен , каша духа !

  В случая короната е малкия дявол , представете си въздушнокапкова Ебола...

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8640 Неутрално

  Едно положително нещо ще се случи. А е трябвало да се случи много по-рано.

 16. 16 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 622 Любопитно

  Ще трябва, Мишел Барние току що обяви че е заразен...
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Князът на Монако- тоже.

  Инак, дет се вика: Подир дъжд- качулка...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK