Заради COVID-19 Брюксел обяви временни мерки за гъвкавост за държавната помощ

Заради COVID-19 Брюксел обяви временни мерки за гъвкавост за държавната помощ

© ReutersЕвропейската комисия съобщи, че е одобрила временна правна рамка за гъвкавост по отношение на държавната помощ в условията на епидемията от болестта COVID-19.


Временната рамка отчита, че икономика на ЕС изпитва сериозни смущения. За да противодейства на това, ЕК предвижда пет вида помощ:


1. Преки безвъзмездни средства, отделни данъчни предимства и авансови плащания - държавите в ЕС ще могат да създадат схеми за отпускане на до 800 хил. евро на дружество за справяне с неотложни нужди от ликвидност;
2. Държавни гаранции за банкови заеми, изтеглени от дружества - държавите ще могат да дават гаранции, за продължат банките да предоставят заеми на клиентите;


3. Субсидирани бюджетни заеми за дружества - държавите ще могат да предоставят заеми с изгодни лихви за дружествата. Тези заеми могат да помогнат на предприятията да покрият непосредствените оборотни средства и инвестиционните нужди;


4. Предпазни мерки за банките, които насочват държавната помощ към реалната икономика - някои държави възнамеряват да допълнят съществуващите кредитни възможности на банките и да ги използват в подкрепа на малките и средните дружества. Рамката предвижда такава помощ да бъде определена за пряка за клиентите на банките, а не за самите банки, като се дават насоки как да се осигури минимално нарушаване на съревнованието между банките;


5. Краткосрочно застраховане за експортни кредити - рамката въвежда допълнителна гъвкавост, като дава възможност за осигуряване на краткосрочна застраховка за експортни кредити от държавата, когато е необходимо.


Заради ограничения размер на бюджета на ЕС основният отговор ще дойде от бюджетите на държавите, се отбелязва в съобщението. Временната рамка ще спомогне за целенасочена подкрепа за икономиката, като ограничи отрицателните последици за единния пазар, заявява комисията.


Рамката включва защитни мерки, като свързва субсидираните заеми или гаранции за бизнеса с мащаба на тяхната икономическа дейност, като се основава на разходите им за заплати, оборота или ликвидността и използването на бюджетна подкрепа за оборотен или инвестиционен капитал.


Временната рамка допълва останалите възможности на разположение на държавите за смекчаване на социално-икономическото въздействие от епидемията според правилата на ЕС за държавната помощ. ЕК даде възможност на държавите да предприемат действия в полза на дружествата, например с отлагане на плащането на данъци или насърчаване на временна заетост. Държавите могат също да предоставят обезщетение на дружествата за претърпени вреди от епидемията.


Допълнителната гъвкавост ще важи до края на декември 2020 г. и преди тази дата ЕК ще прецени дали рамката да бъде разширена. Държавите могат незабавно да предприемат мерки за подкрепа на всички дружества като субсидии за заплати, спиране на плащанията на корпоративни данъци и ДДС или на социални осигуровки.


Държавите могат да предоставят финансова подкрепа пряко на потребителите, например за отказани услуги, които не се покриват от съответните дружества. Държавите имат правото да обезщетят пряко вредите, причинени от извънредни събития, като епидемията от COVID-19, включително за въздухоплаването и туризма, се посочва в съобщението. /БТА


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Неутрално

  Затова ЕС си остава магнит за толкова много емигранти - тук наистина в трудни моменти бизнеса и гражданите има какво да разчитат, а не се оставят да оцеляват кой както може ! Добре е и у нас държавата да помисли за стимули за средната класа и социално по - уязвимите !

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  Брюксел разрешава, а валутният борд разрешава ли?

 3. 3 Профил на MissingPerson
  MissingPerson
  Рейтинг: 589 Разстроено

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  Разрешава.

  Caveat lector! "Тоя победен човек да ми вземе кафеварката..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK