"Намалете наема на вашите наематели. Заради коронавируса"

"Намалете наема на вашите наематели. Заради коронавируса"

© ReutersЗатворени магазини и кафенета, празни театри и хотели: коронавирусът изправя много частници и артисти пред финансови затруднения. В Германия някои наемодатели искат да помогнат на наемателите си. А как помага държавата? "Дойче веле" разказва.


Трудните времена изискват от нас по-голяма солидарност. В това е убеден Щефан Ройтер, собственик на сграда с офиси и апартаменти в Амберг, които той отдава под наем. Във вторник Ройтер обяви, че намалява наемите наполовина. "За времето, докато продължава кризата с коронавируса, когато наемателите ми са принудени да не работят и нямат същите доходи, намалявам наемите с 50 процента", обяви той във "Фейсбук". Щефан Ройтер призова и останалите наемодатели в Германия да подадат ръка на своите наематели. "Ще се радвам, скъпи колега-наемодател, ако и ти сметнеш това за целесъобразно", пише Ройтер.


Жест на солидарност към своите наематели прояви и собственик на сграда в американския щат Мейн. Миналата седмица той обяви, че опрощава на наемателите си наемите за месец април. "Призовавам и другите наемодатели да осъзнаят сериозността на положението и също да намалят наемите", апелира той.
За съжаление тези прояви на солидарност с наемателите в нужда са единични случаи. Никой не е отменял общото правило pacta sunt servanda - договорите са за това да се изпълняват. Казано иначе: независимо от сегашната пандемия двете страни по договора са длъжни да изпълняват поетите задължения: наемодателят - да предоставя наетата площ, а наемателят - да плаща договорения наем.


Как ще помага държавата?


Какво обаче, ако мерките за карантина поставят наемателя в невъзможност да си покрива разходите, и най-вече тези за наема? Като Паула Михаел (името е сменено от редакцията) от Кьолн, която притежава заведение, чийто месечен наем възлиза на 5 хил. евро? От началото на седмицата заведението е затворено заради пандемията. Тя се обърнала за помощ към властите, които ѝ отговорили, че единственото, което могат да ѝ предложат в тази ситуация към момента, е безлихвен заем. Наемодателят пък отвърнал, че той няма никаква вина за кризата с коронавируса и затова няма да намали наема. Та нали и той самият имал текущи сметки, които трябвало да плаща.


И все пак германското правителство обсъжда мерки, за да не се стига до масово прекратяване на договорите за наем. "Правителството ще помогне на хората, които заради пандемията от коронавирус временно не са в състояние да плащат наемите си", обяви ресорният министър на правосъдието и защитата на потребителите Кристине Ламбрехт. Междувременно стана известно, че правителството ще осигури 40 милиарда евро за подпомагане на едноличните и малките фирми в създалата се ситуация. Десет милиарда от тях ще бъдат отпуснати на засегнатите като пряка помощ, а останалите - под формата на кредити.


Изданието "Бизнес инсайдър" пък съобщава, че Съюзът на наемодателите и наемателите в Германия работи в тясно сътрудничество с правителството за създаването на специален фонд. Средства от него ще получават онези, които са изпаднали във финансови затруднения и не могат да покриват наемите си. Помощта ще идва от втория неплатен наем, се уточнява в информацията.


Критиците твърдят, че е лесно създаването на подобен фонд, трудното ще дойде после: "В много градове и без това претоварената администрация ще трябва да разглежда сега и десетки хиляди подобни молби от наематели", казва по този повод депутатът от социалдемократите Клаус Миндруп пред вестник "Ди Велт". Според него много по-ефективно би било да отпадне двумесечният срок за предизвестие за прекратяване на договор за наем, както и финансово да бъдат подпомогнати не наемателите, а техните наемодатели.


Да се замразят наемите в Германия?


Драстични мерки предлагат от левицата: замразяване на всички наеми на територията на цялата страна, забрана на принудителното изгонване на наематели, както и да не се допуска спиране на тока и водата в жилища заради неплатени наеми.


Според данни на кредитния застраховател Euler Hermes само в търговията с облекло седмично загубите могат да достигнат до 890 милиона евро. Един месец принудително спиране на работата в бранша може да генерира загуби до 3.5 милиарда евро заради спадналия оборот, посочват от компанията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Наемите на жилища също!

 2. 2 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Наемите на жилища също!
  —цитат от коментар 1 на Ох леле


  То ми стига 1 на 10, като ме завлече и не плати. И съм директно -10%.
  Няма нужда и аз да намалям допълнително.

 3. 3 Профил на iqu59643441
  iqu59643441
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако замразят наемите, следва да замразят и данъците за сградите, таксите за общите части и вноските по ипотечни кредити.

 4. 4 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Браво! Това няма шанс да стане на много места, където алчността е взела превес над разума и солидарността, вкл. България.

 5. 5 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 614 Неутрално

  [quote#2:"Тангра"][/quote]

  Явно не сключвате договор, за да не плащате данъци. Ако сключвахте договори и си плащахте данъците, никой нямаше да ви завлича.

 6. 6 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Много е просто - ако сега не проявите чувствителност, хората ще страдат. Ако обаче ситуацията се влоши още повече за всички и продължавате да не проявявате чувствителност, ще страдате и вие, независимо какво и колко имате.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3745 Неутрално

  До коментар [#5] от "Victoria":

  " Явно не сключвате договор, за да не плащате данъци. Ако сключвахте договори и си плащахте данъците, никой нямаше да ви завлича."

  Тръгнат ли да те завличат, най - малко договора ще ги спре ! Единственото, което можеш и трябва да направиш е, да прецениш внимателно с кого си имаш работа, преди да си го допуснат като наемател. След това вече винаги следват усложнения от всякакъв характер.....

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4770 Неутрално

  "Правителството ще помогне на хората, които заради пандемията от коронавирус временно не са в състояние да плащат наемите си"

  Помощта от държавата и замразяването на наемите в Германия вероятно ще е факт, но при нас бедните това надали ще се случи

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Аз го направих почти наполовина, въпреки че се плаща от фирма.

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ох леле":

  Сега аирбинбитките ще ти напраскат 50 минуса !

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1305 Любопитно

  Как ще помага държавата?
  Ако намали данъците, таксите и всички неща дето ги скубе от работещите хора ще е най-добре. Но алчността на властите няма предел.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Много труден въпрос. Големият проблем е че огромно мнозинство хора живеят от заплата до заплата, с напълнени кредитни карти, със заеми за какво ли не. Хем не бива да ги оставим на улицата и гладни, хем не е честно отговорните и работещите да плащат сметките на безотговорните и мързеливите.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Учиме и стараемся... тънкостите на Капитала.

  Но Демокрацията експлоатира.
  Отнема, запорно взема и узурпира ДДС
  (данък донаждана стойст).
  Деяния работещи против държавата.

  И Вие ли, Бруте?

  "Намалете наема на вашите наематели"

 14. 14 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Наемите , открай време са убиец на бизнеса. Скоро ще се търси добър наемател.

 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  .... хем не е честно отговорните и работещите да плащат сметките на безотговорните и мързеливите.
  —цитат от коментар 12 на Таралеж

  Нямам представа ( а и не държа да зная) как си изкарваш хляба, но границата между това днес да сте от "отговорните и работещите" а утре да попаднете в нечия квалификация на "безотговорните и мързеливите" е безумно тънка. Еднин погрешен ход в бизнеса, едно разсейване в колата и .... някой ще ви определи след време като мързелив и безотговорен.😉
  Проблема е, че не всеки после успява да се върне в релси, като за това много често допринясят с отношението си "отговорните и работещите"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Не си ме разбрал, казах че е труден въпрос. За мен отговорът е ясен, винаги ще съм готов да дам, да загубя, да помогна. Огледах се в приятели, колеги, съседи, и ще видиш как хората показват различни лица в кризисна ситуация. Направо е страшно. Животинкото се показва!

 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Има една категория рентиери, които живеят само на ренти. Това са разни реститути, собственици, закупили имотите на преференциално ниски цени от държавата или просто като подарък от властимащите. Случаите са най-различни, но същността е еднаква - това е паразитно съсловие, което живее от труда на другите. Ако тези паразити не проявят нужното разбиране към дребния бизнес, фалитът ще засегне и тях. Няма дим без огън, както казват хората.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2904 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":Не си ме разбрал, казах че е труден въпрос. За мен отговорът е ясен, винаги ще съм готов да дам, да загубя, да помогна. Огледах се в приятели, колеги, съседи, и ще видиш как хората показват различни лица в кризисна ситуация. Направо е страшно. Животинкото се показва!
  —цитат от коментар 16 на Таралеж


  Ок, извинявам се.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2904 Любопитно

  Има една категория рентиери, които живеят само на ренти........ това е паразитно съсловие, което живее от труда на другите.......
  —цитат от коментар 17 на proza

  Интерено ми е как си предтавяте, че протича денят на един рентиер?
  Събужда се, отива до дървото и си набира малко пари?😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#17] от "proza":

  А ,е ти сега изкара че Тошо навремето с закона за собсвеноста бил съвсем прав Я да видиш ти каква еволюция на идеите

  гошо
 21. 21 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  [quote#2:"Тангра"]
  —цитат от коментар 5 на Victoria
  Явно не сключвате договор, за да не плащате данъци. Ако сключвахте договори и си плащахте данъците, никой нямаше да ви завлича. [/quote]

  М- тва изобщо не е явно.

  Имаш договор, завлича те, вкарваш го в съда (само това главоболие е достатъчно...), кесиш месеци по дела, накрая- съдът казва- ти ще имаш да вземаш, той ще има да ти дава...

  И ти си чакай босият да ти даде цървули...

  А между другото- данъците ти си текат.

  Има наемодатели, които са купили имота със заем. Как този наемодател да свали наема- тук не е въпрос на милосърдие, а на прагматизъм и не толкова сложна аритметика... Не всичко е алчност, драги ми Андрешковци... 😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 22. 22 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 957 Неутрално

  До коментар [#19] от "DDR":

  Не бе ,не всески ден ,а от 1 до десето число и не от дървото ,а от дебитната карта и не ги бере ,а ги тегли или си плаща разни кефове

  гошо
 23. 23 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  Има една категория рентиери, които живеят само на ренти........ това е паразитно съсловие, което живее от труда на другите.......
  —цитат от коментар 17 на proza

  Интерено ми е как си предтавяте, че протича денят на един рентиер?
  Събужда се, отива до дървото и си набира малко пари?😉
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Май си го представя още по-...

  Не ходи до никво дърво- парите от дървото ги берат низгвернатите наематели, и чинно му ги носят вкъщи...

  А пък има и една категория хора, които смятат, че трябва да живеят под наем от 0 лева мвсечно, че заплатата им е ниска, щото работодателят е изедник, че цените в магазините са високи, щото продавачите са алчни, и изобщо- че този свят съществува само за да прецаква тях...

  А по принцип- всичко трябва да е безплатно, ма на- изедниците не щат да го правят безплатно. То не че не може всичко да е безплатно- то може, ма- изедниците... 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 24. 24 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Разстроено

  Пропуснах да спомена, че Дойче Веле пак налива с кофите нео-социализъм и пропаганда.

  Даже не е сигурно дали наистина такъв господин Ройтер съществува.

  Но на социалистите им закапаха лигите, че ще има "безплатно" и "кяр".

 25. 25 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  До коментар [#19] от "DDR":Не бе ,не всески ден ,а от 1 до десето число и не от дървото ,а от дебитната карта и не ги бере ,а ги тегли или си плаща разни кефове
  —цитат от коментар 22 на гошо


  Точно.

  Абе- изобщо- това с наемите трябва да се забрани, жилищата да се изземат, и да се дадат на "нас"- безплатно. 😂😂😂😂😂

  Гоше- бъзикам се ве. Ако всички мислим така- наистина трябва да ни дадат нещо- безплатно. Ма с рецепта от психиатър... 😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 26. 26 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Разстроено

  [quote#21:"Дедов'та Колюуа Унукя!"][/quote]

  Това си мислех, но реших да не го пиша. Така или иначе, спорът не е рационален.
  Освен твърдите лихви и ипотечни вноски, има и такси за брокери, ремонти, мебели, уреди, разход за труд, време, всевъзможни рискове и тн. Все пак, нали и тебе може да те сполети нещо. Не си от желязо.
  Всеки си е правил някаква сметка. Планирал е.
  Аз може да съм планирал да тегля заеми, да плащам лихви, да дам под наем. И така 5 години. И да работя 2но и 3но през това време. А следващите 5 да почивам, деца, семейство и тн.
  Защо трябва аз да плащам масрафа, на някой, който е планирал обратното.
  Да си поживее 5 години, а после да тегли кредити и да работи.

 27. 27 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Мисля, че това у нас няма да проработи..... много алчност и много завист. Някои са на принципа " в мътна вода риба да лови". Някои магазини вече показаха, че "ден година храни". Да, не е хуманно, но след като им се позволява...

 28. 28 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  Мисля, че това у нас няма да проработи..... много алчност и много завист.
  —цитат от коментар 27 на papunqk


  А- що бе- що да не проработи?

  Ей ти хипотеза- давам имот под наем- за 1000 лева месечно. На Ганчо.

  Накрая на месеца- Ганчо ми дава 1000 лева. От тях- аз давам 700- сумарно- за заем към банката, с който съм купил имота, и за данъци.

  Нямам нищо против да намаля наема на Ганчо- с цели 700 лева. С лекото условие- банката и данъчните- да не ме търсят- съответно за заема и данъците.

  На мен ми е все тая на кого ще дам тези 700 кинта- на банка, данъчни, или на Ганчо (щото- той много ме кефи, начи!).

  Банката няма ДГД, щото реално тези пари, де ми ги е дала назаем- ги е взела от Манчо.

  Данъчните- и на тях им е през... рамото, да речем. Е- не ми взели данък- някви пенсионери няма да получат пенсия, пред вас няма да ти оправят дупката на улицата, ма кво толкоз- нали Ганчо ше спести 700 кинта, а аз ше се тупам в гърдите къв съм милосърден... :)

  Ся остана банката и данъчните да ме разкарат от списъците си с борчлии, и- да живее Ганчо! :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 29. 29 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  [quote#21:"Дедов'та Колюуа Унукя!"]
  —цитат от коментар 26 на Тангра
  Това си мислех, но реших да не го пиша. Така или иначе, спорът не е рационален.Освен твърдите лихви и ипотечни вноски, има и такси за брокери, ремонти, мебели, уреди, разход за труд, време, всевъзможни рискове и тн. Все пак, нали и тебе може да те сполети нещо. Не си от желязо.Всеки си е правил някаква сметка. Планирал е.Аз може да съм планирал да тегля заеми, да плащам лихви, да дам под наем. И така 5 години. И да работя 2но и 3но през това време. А следващите 5 да почивам, деца, семейство и тн.Защо трябва аз да плащам масрафа, на някой, който е планирал обратното. Да си поживее 5 години, а после да тегли кредити и да работи.[/quote]

  Абееее… не ни обяснявай ти на нас! 😂😂😂😂😂

  Знаем ги тези работи- чорбаджията по цял ден си свирка, върти си синджирчето с ключовете, и само гледа как да ни оскубе нас- сиромасите! 😂😂😂😂😂

  Рискувал бил, влагал бил! Ми да не сме го карали ние да рискува? Не ги разправяй тези на нас- ние си искаме... безплатно... там... таковата!

  Ама ха! Изедник с изедник неден! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  P.S.: Eй- изедници- и да ми връщате вноската за Ладата, че и тя трябва да е безплатна!

  "Тангра"- понякога си мисля, че тази държава никога няма да се оправи. Тъжно...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 30. 30 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 388 Любопитно

  До коментар [#17] от "proza":

  а какво ще кажеш на категорията, която е взела 120% кредит (80 + 20 потрЕБИтелски + 20 за ремонт/подобрения), направила е ремонт, купила е нови битови уреди и мебели, и се е пренесла в бараката на село, останала от баба им на село, като разчита на наема да покрива вноските по кредита? С надеждата - след 30 години да остави нещо на челядта си?

 31. 31 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1089 Весело

  До коментар [#17] от "proza":а какво ще кажеш на категорията, която е взела 120% кредит (80 + 20 потрЕБИтелски + 20 за ремонт/подобрения), направила е ремонт, купила е нови битови уреди и мебели, и се е пренесла в бараката на село, останала от баба им на село, като разчита на наема да покрива вноските по кредита? С надеждата - след 30 години да остави нещо на челядта си?
  —цитат от коментар 30 на imaligoogle_hr


  Aбееее- алчни са, и не са милосърдни! :) :) :)

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 32. 32 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 316 Неутрално

  [quote#21:"Дедов'та Колюуа Унукя!"][/quote]

  Така е, напълно съм съгласен, че не всичко е алчност включително при наемодателите. Често обаче макар капчица алчност (което си е човешко отвсякъде) като се примеси с доза наивност, понякога и щипка глупост, се стига до резултата "как да намаля наема като той е х = ипотечната ми вноска у?" Отговорът е болезнен - щом в един минал момент на възход, човек е имал неблагоразумието да купи имот при който вноската по ипотеката му е колкото наема при възход, значи ще се наложи да преразчертае бюджета си по време на стагнация. Едва ли съм единствен който помни, че преди 2008 наемите на някои магазини по Витошка докосваха 200 евро/кв.м. а под 100 беше невъзможно да се наеме. През 2009, 2010 около 1/3 от магазините бяха с листчета "Дава се под наем" по витрините а останалите работещи бяха при наеми 30 - 50 евро/кв.м. Тази криза се очертава по-сериозна. Повечето ще имаме трудности, дори страдания. Наемодателите ще са пред сравнително семпъл избор - или да намалят наемите до нива до които желаещите да ги наемат могат да плащат, или да останат с 0 (нула) лева наем до момента до който икономиката не се подобри до там, че да получат наемите, които са си намислили.

 33. 33 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "Тангра"- понякога си мисля, че тази държава никога няма да се оправи. Тъжно...
  —цитат от коментар 29 на Дедов'та Колюуа Унукя!

  Ще го започна по-отдалеч.
  Преди много години, когато тренирах бойни изкуства, па и философствах ми беше зададен следният казус: "Как се предава знание за система бойно изкуство".
  Няма да ви чакам да медитирате 10 години, в търесене на отговора.
  Не, не е таен учебник, или тайна парола.
  Отговорът (поне, до който аз стигнах) е ЛИЧЕН ПРИМЕР!
  По този начин работи най-добре възпитанието. Както вътре в семейството, нака и междусемейно.
  Какво следва от това?
  Как и дали ще се оправи държавата!?
  Започваш от това да оправиш себе си. Чак след това започваш да се занимаваш да оправяш и другите, а накрая и държавата.
  Даваш добър личен пример. Който иска да следва.
  Ама не знам що, последователите са малко. А философите много.
  Така че, може и ти да си прав. Наследството от соца е твърде тежо за преглъщане.

 34. 34 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 95 Неутрално

  До коментар [#33] от "Тангра":

  Бате, наследството от соца, може и да ни спаси...

 35. 35 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 957 Весело

  До коментар [#25] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":


  Ясно бе то и аз зато ва така ти отговорих Като съвременнен рентиер Иначе я виж в 20 коментар кво съм писал Нещо ми се струва че днешните наематели са израсли до идеите на Т Живков

  гошо
 36. 36 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тангра":

  Ок, намери друг наемател. Пожелавам ти успех в тази ситуация, особено ако досегашният ти е дългогодишен и не знаеш с какъв ще го смениш.

 37. 37 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тангра":Ок, намери друг наемател. Пожелавам ти успех в тази ситуация, особено ако досегашният ти е дългогодишен и не знаеш с какъв ще го смениш.
  —цитат от коментар 36 на Vendome


  Всъщност, точно сега сезонът (март) никакъв го няма (в София), а и короната допринася с плюс, пък и направо занулява шанса за намиране на нови. Но каквото е, това.
  Преди 20 години имах бизнес, месец за месец. Накрая държавата и перачите ме фалираха, и емигрирах в Канада. Там похабих доста годни, и накрая се прибрах обранто. Но вече не правя бизнес, който да се издържа месец за месец. Научил съм си урока. По-точно, не чакам на парите от бизнеса, да си изкарам месеца. И не бъркам в касата.
  А и бизнесът задължително върви и с работа при работодател. Защото от нея по-сладко няма. Така едното застрахова другото. Ако едното се издъни, другото покрива.

 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  То ми стига 1 на 10, като ме завлече и не плати. И съм директно -10%.
  Няма нужда и аз да намалям допълнително.
  —цитат от коментар 2 на Тангра


  Споко, като не направиш отстъпки, нЕкой закъсал хотел ще се сети да направи и като се пренесат твоите наемателите там, ще има да си спомняш за възможността да се разминеш само с 10% отстъпка и да си получиш останалите 90%. Нищо лично, просто така работи пазарната икономика — търсене / предлагане. В смисъл, като нЕма платежоспособно търсене, предлагането си свива цените, или направо пуска кепенците.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  До коментар [#17] от "proza":а какво ще кажеш на категорията, която е взела 120% кредит (80 + 20 потрЕБИтелски + 20 за ремонт/подобрения), направила е ремонт, купила е нови битови уреди и мебели, и се е пренесла в бараката на село, останала от баба им на село, като разчита на наема да покрива вноските по кредита? С надеждата - след 30 години да остави нещо на челядта си?
  —цитат от коментар 30 на imaligoogle_hr


  Ми кредиторите разсрочват кредитите, щото я си представи как изглеждат нещата от тяхна страна. Като ти секнат вноските по раздадените кредити, а насреща имаш много имоти за продаване и ако ги обявиш наведнъж цените и ще получиш много по-малко от това, дето беше нагласил да прибереш преди вируса... и усещаш как у теб почва да расте чувството на съпричастност към затруднените длъжници... Хем и ПР-а си го бива, загриженост за добруването им. Абе що се пънем тука да измисляме топлата вода, а?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#38:"gost22"][/quote]

  Ами пускай твоя хотел на промоция! Няма какво да чакаш!
  :)

 41. 41 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Интерено ми е как си предтавяте, че протича денят на един рентиер?
  Събужда се, отива до дървото и си набира малко пари?
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Познавам един който се хвали че навремето купил от Янчулев парцел на възлов булевард в София за $15.000

  В момента прибира толкова от наем на месец.

  Ти какво си представяш, че работи този човек?

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2904 Любопитно

  Познавам един който се хвали че навремето купил от Янчулев парцел на възлов булевард в София за $15.000
  В момента прибира толкова от наем на месец.
  Ти какво си представяш, че работи този човек?
  —цитат от коментар 41 на abdulhazred

  Този човек построил ли е нещо върху парцела или някой му дава ей така 15 000 на месец за празен парцел?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#28] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "А- що бе- що да не проработи?

  Ей ти хипотеза- давам имот под наем- за 1000 лева месечно. На Ганчо.

  Накрая на месеца- Ганчо ми дава 1000 лева. От тях- аз давам 700- сумарно- за заем към банката, с който съм купил имота, и за данъци.

  Нямам нищо против да намаля наема на Ганчо- с цели 700 лева. С лекото условие- банката и данъчните- да не ме търсят- съответно за заема и данъците.

  На мен ми е все тая на кого ще дам тези 700 кинта- на банка, данъчни, или на Ганчо (щото- той много ме кефи, начи!).

  Банката няма ДГД, щото реално тези пари, де ми ги е дала назаем- ги е взела от Манчо."

  Тезата ти изначално е погрешна. Никой с пистолет опрян до челото ти не те заставял, да се нагрухаш със ЗАЕМИ/дългове, за до раздаваш капиталист- рентиер. Защо трябва другите, да ти споделят риска, при положение, че ти си рискувал, за да ПЕЧЕЛИШ, и със сигурност си си купил (скъпа) жипка/лимузина, вместо да си изплатиш заемите, или да споделяш печалбата с квартирантите.

  С няколко думи: Решил си да се награбиш, с помощта на заеми, а после се вайкаш, когато стане напечено...

  П.П Цецо дали намалява наемите, в апартаментите си?

  Жив е той, жив е...
 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Любопитно

  До коментар [#40] от "Тангра":

  Абе хотел нямам, ама може да пусна един апартамент под наем срещу ремонт дългосрочно... и да ти кажа не ми пука много-много за наема щото така и така стои празен. Подозирам, че подобни идеи скоро ще се появят в главите на още доста хора, дето имат "излишни" наследствени жилища, пък са закъсали за кинти заради хаоса около вируса... та внимавай какво си пожелаваш, щото миналата година у италианско пискаха че им били прекалено много туристите и да ги ограничели и гледай днес колко туристи имат. Да не стане подобно.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тангра":Абе хотел нямам, ама може да пусна един апартамент под наем срещу ремонт дългосрочно... и да ти кажа не ми пука много-много за наема щото така и така стои празен. Подозирам, че подобни идеи скоро ще се появят в главите на още доста хора, дето имат "излишни" наследствени жилища, пък са закъсали за кинти заради хаоса около вируса... та внимавай какво си пожелаваш, щото миналата година у италианско пискаха че им били прекалено много туристите и да ги ограничели и гледай днес колко туристи имат. Да не стане подобно.
  —цитат от коментар 44 на gost22


  Удобно не забелязваш, че ти си този с пожеланията и заканите.
  Аз не пожелавам и не желая нищо!
  Така че и няма какво да видя. Поемам си отговорност, залагам личното, и каквото даде Господ :)
  Дай Боже, както казваш, повече хора да се научат на труд и работа покрай вируса!
  хора, които 20-30 години са държали прашасало празно жилище, щото ги мързи да го ремонтират.
  И сега изведнъж като се разработят, ОТ УТРЕ!,
  и ще ударят в земята всички кулаци и капиталисти.
  :)
  Успех, с начинанието!

 46. 46 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":"А- що бе- що да не проработи?Ей ти хипотеза- давам имот под наем- за 1000 лева месечно. На Ганчо.Накрая на месеца- Ганчо ми дава 1000 лева. От тях- аз давам 700- сумарно- за заем към банката, с който съм купил имота, и за данъци.Нямам нищо против да намаля наема на Ганчо- с цели 700 лева. С лекото условие- банката и данъчните- да не ме търсят- съответно за заема и данъците.На мен ми е все тая на кого ще дам тези 700 кинта- на банка, данъчни, или на Ганчо (щото- той много ме кефи, начи!).Банката няма ДГД, щото реално тези пари, де ми ги е дала назаем- ги е взела от Манчо."Тезата ти изначално е погрешна. Никой с пистолет опрян до челото ти не те заставял, да се нагрухаш със ЗАЕМИ/дългове, за до раздаваш капиталист- рентиер. Защо трябва другите, да ти споделят риска, при положение, че ти си рискувал, за да ПЕЧЕЛИШ, и със сигурност си си купил (скъпа) жипка/лимузина, вместо да си изплатиш заемите, или да споделяш печалбата с квартирантите.С няколко думи: Решил си да се награбиш, с помощта на заеми, а после се вайкаш, когато стане напечено...П.П Цецо дали намалява наемите, в апартаментите си?
  —цитат от коментар 43 на Дебоя


  Ти къде видя някой тебе да те кара да поемаш отговорност и да делиш риск!?
  Социализма свърши преди 30 години.
  От тогава рискът и отговорността се поемат еднолично, а не колективно.

 47. 47 Профил на nani
  nani
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Victoria":

  Много сте прав. Ако не се съобрязят и не искат 300лв вместо 600лв. В краен случай ще получат 0лв.
  Прост народ слаба държава.

  Аз съм ПЕСИМИСТ
 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Весело

  До коментар [#45] от "Тангра":

  НЕма да се разработя "от утре". Просто ще има рязко спадане на платежоспобоността (моята и на квартирантите ти), а Неволята и мързела ще ни подскажат какво да пробваме да направим. Както писах по-горе, така работи търсенето и предлагането (промяната на едното води до промяна и на другото или някакви други изменения в средата), а не че аз искам на тебе да ти е зле. Нито аз съм Нане, нито ти си Вуте та да ни радва на другия да му е зле.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2250 Разстроено

  Много труден въпрос. Големият проблем е че огромно мнозинство хора живеят от заплата до заплата, с напълнени кредитни карти, със заеми за какво ли не. Хем не бива да ги оставим на улицата и гладни, хем не е честно отговорните и работещите да плащат сметките на безотговорните и мързеливите.
  —цитат от коментар 12 на Таралеж


  Е, тези ще учат урока по много трудния начин. Ма който мрази математиката от училище и не знае как да си прави сметката, сега ще му я преподават лихвари, хазаи, и ЧСИ...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 50. 50 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 359 Любопитно

  До коментар [#2] от "Тангра":

  Чиче, кажи къде са ти имотите, където ги даваш под наем, за да провери НАП по договора за наем плащаш ли си данъка :) На 3 места съм бил под наем преди да купя жилище и на 3те имаше хитреци дето не декларираха, че са наемодатели. И тримата ги погна НАП после. Аман от хитреци

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK