Брюксел предлага безпрецедентно прекъсване на фискалните правила на ЕС

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия в петък предложи за пръв път задействане на Общата предпазна клауза от Пакта за стабилност и растеж, която ще позволи на държавите членки да предприемат мерки за справяне с кризата с коронавируса, като се отклонят от бюджетните изисквания, които обикновено се прилагат в рамките на европейската фискална рамка.


На практика всички страни от ЕС значително увеличават публичните разходи, за да се справят с разпространението на COVID-19 и да поддържат икономиката си, отбелязва EURACTIV.


"Блокирането на нашия обществен живот е необходимо, за да се спре вирусът, но то освен това сериозно забавя нашата икономика", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видео, публикувано в "Туитър".
С тази клауза "националните правителства могат да влагат толкова (пари) в икономиката, отколкото се нуждаят. Разхлабваме бюджетните правила, за да им позволим да го направят", допълни тя.


Въпросната клауза позволява структурните корекции в рамките на Пакта за стабилност и растеж да бъдат сложени "на пауза" в случай на остър икономически спад в еврозоната или в ЕС като цяло, доколкото фискалната устойчивост не е в риск.


Държавите членки трябва да одобрят предложението. Говорител на еврокомисията каза, че финансовите министри на еврозоната (Еврогрупата) и лидерите на ЕС са "приветствали" идеята, когато е била обсъдена по време на телеконференции в последните дни. Не е необходимо съгласието на Европейския парламент.


Активирането на "общата предпазна клауза" ще представлява пълно използване на включената в пакта гъвкавост, както Фон дер Лайен обеща на 13 март.


В същото време еврокомисията разхлабва в максималната възможна степен прилагането на правилата за държавна помощ, за да се гарантира, че засегнатите от пандемията работници и устойчив бизнес ще получат държавна подкрепа.


Какво още направи ЕС до момента четете тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK