Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Шотландия се оплака, че заради коронавируса няма да има кой да бере ягодите ѝ

Шотландия се оплака, че заради коронавируса няма да има кой да бере ягодите ѝ

© ReutersПлодовете по шотландските полета може да бъдат оставени да изгният, тъй като коронавирусът и Брекзит се очаква да доведат до хроничен недостиг на работна ръка, пише в. "Таймс".


Ягодите и малините на страната са смятани за едни от най-добрите, а секторът за меки плодове генерира около 120 милиона паунда всяка година.


Основната част от работниците, които традиционно събират реколтата, се завърнаха в Източна Европа заради Брекзит, а Полша, Румъния и България са блокирани заради COVID-19.
Националният фермерски съюз на Шотландия призова местните хора, които са загубили работата си в сектора на хотелиерството и ресторантьорството заради епидемията, да запълнят този недостиг.


Председателят на съюза Андрю Маккорник каза: "Това са безпрецедентни времена и гледката на празни рафтове в някои магазини - и големи, и малки, ясно показва несигурността и безпокойството, пред които са изправени много хора в нашата страна".


"Задават се огромни проблеми около работната ръка, особено за нашите производители на меки плодове и зеленчуци, обмислят се нови начини за набиране на персонал. Тези, които са загубили работата си или са в неплатен отпуск в сектора на ресторантьорството, се търсят, за да може да се осъществят засаждането и събирането на реколтата", допълни той.


Пред членове на съюза той каза: "Има растящо безпокойство в градинарския сектор за възможността граждани на ЕС да пътуват до Шотландия за сезонна работа във фермите. Предвид че много страни са блокирани, включително Полша, Румъния и България, може да е почти невъзможно каквито и да е работници, които все още имат желание да дойдат във Великобритания, да пътуват".


British Summer Fruits, която представлява производителите, заяви, че ще се положат всички възможни усилия, за да се подсигури алтернативна работна ръка.


По думите на Ник Марстън, председател на индустриалната група, в сектора ще се проведе мащабна кампания за набиране на персонал, за да се насърчат хората, които са във Великобритания и си търсят работа заради последиците от коронавируса, да започнат работа във фермите.


Джеймс Портър, производител на плодове в Ангъс, е сред тези, които търсят персонал, макар да отбелязва: "Ще има проблеми, тъй като местните хора няма да са обучени".


За опасенията на Германия, свързани със сезонните работници, четете тук и тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK