Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Блокирани животни: опашките по границите засилиха натиска над търговията с месо

Блокирани животни: опашките по границите засилиха натиска над търговията с месо

© ReutersЗаради опасения за хуманното отношение към животните и страхове от поява на болести активисти призоваха за прекъсване на превоза на живи животни извън Европа и за ограничаване до възможно най-кратките пътувания в рамките на континента, предаде "Гардиън".


Миналата седмица опашки от до 60 км се оформиха на полско-германската граница, след като Полша обяви, че я затваря за чужденци. Въпреки че затварянето трябваше да се отнася само за хора, имаше и последици за товарите, като някои камиони чакаха 18 часа, за да преминат граничните проверки. Опашки имаше и по българско-турската граница.


Сабине Фишер от германската група за хуманно отношение към животните Animal Angels заяви: "Един шофьор ни каза, че са му трябвали три часа, за да измине 300 метра. Имаше камиони с овце, бикове, крави. Никога не съм виждала такава опашка."
Според разпоредбите на ЕС животни не трябва да се превозват в продължение на повече от осем часа без почивка. Активисти изпратиха писмо до Европейската комисия с призив за незабавно прекъсване на транспортирането на живи животни към страни извън ЕС и на всички пътувания с продължителност над осем часа в рамките на ЕС, тъй като такива пътувания също засилват опасенията от предаване на болести.


Опасения за доставките на месо


Кризата по границите засили и без това растящото безпокойство за веригата за доставки на месо. Всяко затваряне на кланици може да доведе до ограничения на доставките, покачване на цените и проблеми за фермерите, казват експерти.


"Системата от кланици е изключително уязвима, защото, макар да има увеличаваща се автоматизация, те все още са силно зависими от човешката работна ръка", казва Адам Спек, анализатор в IHS Markit's Agribusiness Intelligence. "Ако някой по веригата е болен, цялата верига ли трябва да се самоизилира и за колко дълго време? Заводът ще трябва да бъде затворен и много добре почистен. И след това, ако няма достатъчно инспектори или ако персоналът просто не дойде, трябва да затворят."


Ако няма налични ветеринари или инспектори, заводът не може да работи. А строгите хигиенни изисквания значат, че недостигът на ръкавици и друго оборудване от вида, който в момента е необходим на медицинските работници, ще значи затваряне.


Кланиците се смятат за уязвима част от веригата за доставка на месо. Огромната консолидация в последните няколко десетилетия значи, че и САЩ, и ЕС имат по-малко и по-големи заводи за обработка на месо. Освен това секторът дълго време опитваше да привлече работници.


По-рано през седмицата имаше информация, че Danish Crown, един от най-големите производители на свинско в Европа, се опасява от възможно затваряне на едни от заводите си. Говорител обаче обясни, че макар много работници в датския завод да пътуват редовно до работа от Полша, са уверени, че производството ще продължи да бъде на нормално ниво.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK