Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

40 хил. французи се съгласиха да помагат на фермерите заради липса на сезонни работници

40 хил. французи се съгласиха да помагат на фермерите заради липса на сезонни работници

© ReutersНационалната федерация на синдикатите на земеделците във Франция е получила предложения от 40 хил. души, които са готови да помогнат на стопанствата в производството на хранителни продукти. Те последваха призива на министъра на селското стопанство на страната Дидие Гийом, съобщи днес в ефира на радио "Франс енфо" председателят на федерацията Кристиан Ламбер.


Нужни са ни още ръце, за да напълним нашите и вашите чинии и да съберем реколтата от полетата. Обикновено приемаме много чужденци, но заради коронавируса вече никой не идва. Затова правим всичко възможно, за да намерим хора. Над 40 хил. души ни предложиха от събота да работят за нас, допълни Ламбер, цитирана от БТА.


Само през март на селските стопанства в страната са необходими 45 хил. допълнителни работници, а още 80 хил. свободни места ще се появят през май. Затова Ламбер изрази надежда, че сънародниците й ще продължат да се отзовават на призива на сайта на специалния проект "Ръце за твоята чиния" (Des bras pour ton assiette), за да се гарантират стабилни доставки на хранителни продукти в супермаркетите.
Вчера Гийом призова хората, останали без работа заради създадената от коронавируса криза, да помогнат на фермерите със събирането на плодове и зеленчуци, които в противен случай ще изгният заради липсата на сезонни работници.


Миналата седмица Европейският съюз затвори външните си граници за чужденци за период от 30 дена, а Франция, Испания, Германия, Полша и Австрия, наред с други държави, затегнаха контрола по границите си.


Две трети от сезонните работници във Франция са чужденци, казват земеделски синдикати, и идват от страни в Централна и Източна Европа, както и от Тунис и Мароко.


За опасенията на Шотландия и Германия, че ще останат без сезонни работници, четете тук и тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK