Лекарствата и тестовете за ваксини в центъра на вниманието в борбата с COVID-19

Лекарствата и тестовете за ваксини в центъра на вниманието в борбата с COVID-19

© Associated PressУчени по цял свят работят денонощно, за да намерят лек срещу коронавируса. Вече има няколко препарата, на които се възлагат големи надежди. А първата ваксина ще е готова навярно още наесен. Хенрик Бьоме обобщава в статия за "Дойче веле" какво се знае до момента.


Световната здравна организация (СЗО) работи в момента над амбициозно международно изследване, което трябва да отговори на следните централни въпроси. Може ли някой от познатите медикаменти да намали смъртността? И дали някой от тези медикаменти помага за намаляване на престоя в болница или за честотата, с която един пациент трябва да бъде обдишван?


Тези препарати са в центъра на вниманието


Става дума за няколко препарата, които са в центъра на вниманието и в Германия: Ремдесивир, Хлорокин, Хидроксихлорокин и лекарствената комбинация срещу СПИН "Лопинавир"+"Ритонавир". Германският изследовател Волф-Дитер Лудвиг смята, че ако някой от тези препарати покаже положителен ефект, процедурата по допускането му в Европа може да приключи още тази година. Някои клиники в Германия вече използват Ремдесивир при терапия на тежко болни пациенти с COVID-19.
Изследователи от реномирания германски институт "Макс Планк" ще проверят въздействието на още един вече познат препарат. Ваксината срещу туберкулоза VMP1002 не имунизира срещу коронавируса, но може да подпомогне имунната система срещу вирусни инфекции и така да снижи опасността от влошаване на здравословното състояние и в крайна сметка от смърт.


А ваксина?


В световен мащаб интензивно се работи и по създаването на ваксина срещу коронавируса. Няколко фирми дори започват тестове на ваксините, за да проверят ефекта им върху човека. Една от тях е американската "Moderna", която за пръв път имунизира човек. Ден по-късно и китайската фирма "CanSinoBio" получи разрешение да започне тестове на своя ваксина.


Други две фирми също оповестиха, че през април започват първи изследвания с доброволци - "US-Inovio" и "BioNTech".


Наскоро и една германска фирма привлече внимание, след като беше разпространена новината, че САЩ са се опитали да я закупят и да сложат ръка върху бъдещата ваксина: фирмата "CureVac", която възнамерява в началото на лятото да започне тестове върху хора. Един от собствениците на "CureVac", германският милиардер и създател на легендарната софтуерна компания SAP Дитмар Хоп, смята дори, че тяхната ваксина ще е готова до есента.


Ето какво каза един от ключовите мениджъри в "CureVac" Фридрих фон Болен в интервю за ДВ:


- Казвате, че ваксината може да е готова скоро. Можете ли да бъдете по-точен? В момента мнозина се питат: колко време ще продължи забраната за контакти, докога ще сме в извънредно положение?


- Не съм ясновидец, а освен това нещата зависят от много фактори, които са отвъд моите познания. Сигурно ще трябват още няколко месеца, докато бъдат създадени медикаменти. Колкото до ваксините и тяхната достъпност - също няколко месеца. Но за да се получат разрешения тези препарати да се прилагат върху хора, ще ни трябва може би година.


- Какво количество от ваксината ще може да произведе вашата фирма?


- Нашата ваксина има едно голямо предимство. От предишна наша разработка на ваксина срещу бяс ние вече знаем, че за пълен имунитет на един човек е достатъчен само един микрограм от веществото. Това означава, че с един грам могат да бъдат ваксинирани 1 милион души. Само за сравнение: при обикновените медикаменти често пъти са необходими 500 милиграма. Тоест един грам стига само за две дози. Нашият препарат е много ефикасен и в тези малки количества може да се доставя много бързо. Смятам, че през втората половина на годината вече ще имаме достатъчно количество. Не е ясно обаче дали дотогава ще получим лиценз.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK