Недостигът на тестове за коронавруса предизвиква напрежение в Европа

Недостигът на тестове за коронавруса предизвиква напрежение в Европа

© ReutersКак може актьорът Идрис Елба да бъде тестван за коронавирус във Великобритания, въпреки че не е имал никакви симптоми, а някои здравни работници да не могат?


Докато броят на потвърдените случаи на коронавирус в Европа се увеличава, достъпът до тестове предизвиква напрежение между обикновените хора и разногласия сред националните и международни здравни служители, пише "Политико".


Повечето европейски страни приоритизират тестването само на най-сериозните случаи и обикновено се фокусират върху тези, които са приети в болница, така че медицинският персонал да знае как да ги лекува и да гарантира, че заразата няма да се разпространи. Но Световната здравна организация (СЗО) все още съветва страните да извършват възможно най-много тестове, дори и ако вирусът вече се е разпространил в общността.
Според някои здравни експерти прозорецът за масово тестване, което да доведе до промяна, се е затворил.


"Няма да прогоним тази болест от света", каза Мика Салминен, здравен директор във Финландския институт за здраве и социална помощ, по време на правителствен брифинг в четвъртък.


Но предвид че заразените хора могат да разпространяват вируса, преди да се проявят симптомите му, все повече европейци искат да се тестват.


Случаят с учен във Великобритания, на когото било отказано да си направи тест, привлече голямо внимание в социалните мрежи. След това дойде историята на жена от Унгария, на която лекарят казал от разстояние, че не е болна, въпреки че дни наред имала треска. Един от синовете ѝ разказал за битката на семейството с видеа в "Ютюб" от болничната карантина. В крайна сметка се оказало, че майка му, както и брат му, са болни.


Междувременно на здравни работници във Великобритания, които мислят, че може да са заразени, първоначално било казано да се самоизолират, без да им се правят тестове. Тази предпазна мярка обаче може да се промени, когато страната подсили капацитета си за тестване, заяви Патрик Валанс, главен научен съветник на британското правителство, пред парламента.


Салминен, макар да казва, че разбира желанието на хората да бъдат тествани, каза, че тези, които могат да изкарат вируса удома, нямат полза от него. "Тестът не е лечение", подчерта той.


Повече случаи = по-малко тестове


В началните дни на епидемията, когато първите потвърдени европейски случаи бяха внесени, много страни тестваха само хората, които са били изложени на тези преносители.


Тестът по златен стандарт се основава на взимането на проба с тампон от респираторния тракт и изпращането ѝ в определени от правителството лаборатории. Но тъй като броят на заразените скача всеки ден през последните седмици, този модел е подложен на сериозен натиск.


Европейските страни изпитват недостиг на материали и капацитет за лабораторно тестване. Освен това правителствата трябва да приоритизират ресурсите, коментира Мария-Роса Капобианчи, директор на лабораторията по вирусология в италианския Национален институт по инфекциозни болести и един от членовете на експертната група за коронавируса към Европейската комисия.


За момента доставчиците на тестове засилват производството им. Но големи компании, които предоставят реагентите, от които лабораториите се нуждаят, за да анализират тестовете, достигат "максимума на своите възможности", каза Капобианчи, отбелязвайки, че има нужда и от повече тампони за взимане на проби. В същото време би било опасно лабораториите да бъдат залети с тестове за хора, които не се нуждаят от спешна диагноза, предупреди тя.


Освен това повечето от т.нар. бързи тестове на пазара може да не засекат вируса в началните етапи, допълни Капобианчи, тъй като те измерват антителата, които хората могат да развият, за да се преборят с вируса. Те се появяват по-късно от симптомите и могат да дадат фалшиво отрицателни резултати.


Проучване на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията от началото на март показа, че лабораториите вече изпитват недостиг на комплекти за тестване, реагенти, персонал и лично защитно оборудване, каза говорител.


За да се справи с този недостиг, Европейската комисия инициира обществена поръчка за лабораторно оборудване на 19 март и доставчиците се очаква да представят офертите си до 31 март, според служител на ЕК.


Миналата седмица Брюксел препоръча на страните да приоритизират тестването според сериозността на случаите, започвайки с хоспитализираните хора с остри дихателни инфекции и завършвайки с тези с по-леки форми на респираторни инфекции, ако средствата го позволяват.


Хората без симптоми, които са били изложени на потвърдени случаи, може също да бъдат тествани, посочва Еврокомисията. Но на фона на десетки хиляди такива случаи в някои страни от ЕС много власти препоръчват тези хора да се самоизолират.


"Разбирам недоволството на тези, които искат да се тестват", каза британският здравен министър Мат Ханкок пред долната камара на парламента на 16 март. "(Но) трябва да гарантираме, че използваме тези тестове за хората, които най-много се нуждаят от тях и това значи спасяване на животи в болнициите".


Към 23 март Великобритания е направила тестове на почти 84 хил. души, от които 6650 са положителни. На 18 март правителството заяви, че се надява да може да увеличи капацитета за тестване до 25 хил. болнични пациенти на ден за около месец.


Тестването беше тема на дебат и във Франция заради ограничените ресурси, каза председателят на научния комитет за коронавируса в страната Жан-Франсоа Делфреси.


Страната има капацитет да прави около 5 хил. теста на ден, като от началото на кризата до 23 март са направени 60 хил., заяви здравното министерство пред "Политико".


Някои от необходимите за тестването продукти обаче идват от Китай и САЩ и няма достатъчно снабдяване, допълни Делфреси. Властите са в процес на предприемане на "индустриални мерки", за да се снабдят с тези продукти, така че да могат да приложат стратегия за масово тестване.


Белгия, една от първите страни, възприели консервативен подход към тестването, сега също опитва да увеличи капацитета си.


Белгийският премиер Софи Вилмес обяви в неделя създаването на работна група за увеличаване на тестването от сегашните повече от 2 хил. теста на ден. В момента не всеки със симптоми, включително и здравните работници, бива тестван.


Австрия и Испания също полагат големи усилия, за да могат да извършват повече тестове.


По-масово тестване = по-ниска смъртност?


Германските лаборатории провеждат по около 160 хил. теста на седмица, според Лотар Вилер, председател на германския институт "Роберт Кох", който следи инфекциозни болести.


Тестването е ключово по време на епидемия, каза Ричард Пибъди, високопоставен служител в СЗО, пред "Политико". "На всеки етап това, (което) е наистина, наистина важно, е да откривате случаите си бързо, да ги изследване, да ги тествате, да ги изолирате, да идентифицирате контактите им, да карантинирате контактите, да ги тествате, да опитате да предотвратите допълнително разпространение", подчерта той.


Южна Корея бързо откри религиозната група, от която започна разпространението на инфекцията, което помогна на усилията ѝ за проследяване, посочва Пибъди. И докато страната е в действителност пример за това как масовото тестване помогна да се проследят и изолират заразените хора - без да се блокира цялото население - те проследиха гражданите и за да открият кой може да е бил в контакт със заразен човек, каза Делфреси. "Този вид технология поставя много сериозни етични въпроси, особено що се отнася до използването на лични данни", добави тя.


Обратно в Европа, разликата между целенасоченото и масовото тестване - което може да засича хора с по-леки форми на COVID-19 - може да бъде една от причините за по-ниската смъртност в Германия в сравнение с Франция например.


Към 24 март Германия имаше 27 436 потвърдени случая, от които 114 починаха. Франция имаше почти 20 хил. случая, включващи 800 починали.


В Италия ръководителят на агенцията за гражданска защита Анжело Борели каза, че в възможно 10 човека да не са били идентифицирани на всеки потвърден позитивен. В Италия към 23 март имаше почти 64 хил. случая от около 275 хил. теста.


Тази несигурност е опасна, предупреди председателят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. За да спечелим битката, "трябва да атакуваме вируса с агресивна и целенасочена тактика - тествайки всеки подозрителен случай, изолирайки и грижейки се за всеки потвърден случай, и проследявайкки и поставяйки под карантина всеки близък контакт", подчерта той в понеделник.


Междувременно континентът реши да ограничи движението на хората и да им каже да спазват дистанция помежду си, когато е абсолютно необходимо да излязат навън. Това е защитна мярка, която може да спечели време, смята Тедрос.


Според Делфреси "след 30 или 40 дена, когато тези ограничения започнат да бъдат разхлабвани, населението ще трябва да бъде тествано масово".


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2970 Неутрално

  Изнасяйте си още производствата в Китай и чакайте ...

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  То хубаво ще се тестваш днес, ама ако не си под карантина, утре може да се заразиш и теста няма да е валиден вече.

  Самото тестване без никакви други мерки си е доста безсмислено.

 3. 3 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Само лабораторията на новосибирският ФБУН ГНЦ ВБ Вектор" произвежда 500 000 теста за коронавирус на седмица. И то като заплатите на младшия научен персонал там са от 14 до 30 000 рубли. Като полицай в Москва почва от 40 000рубли.
  Великобритания е поръчала 1 милион теста, но господ да ги пази, защото идея си нямат какво да правят. В старческите и други социални домове никакви предпазни маски не ползват, никакъв контрол и тестове и вероятно ще последват Испания по тоя показател. От друга страна във Великобритания действат много бързо, имат преобладаващо младо население и това е плюс за тях.

 4. 4 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 857 Неутрално

  "Няма да прогоним тази болест от света"

  Е, това вече е ясно...

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3547 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  И готова продукция изнасят. От Италия
  https://www.yahoo.com/news/us-air-force-flew-1-191647426.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Недостигът на тестове е най-малката причина. Основно лирсва достатъчно на брой подготвен медицински персонал, доктори и медицински сестри, които знаят как да работят в такава пандемия. Отделно липсата на елементарен ЗДРАВ РАЗУМ и у управляващите, и у управляваните. За очаквания резултат не ми се говори.

 7. 7 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  САЩ къде произвежда тестове, закупува всичко какво може да произведе Ю.Корея. Сингапур също произвежда, и тия заедно с китайските са от един тип тестове които трябва да се правят след 7-мия ден. Тест за антитела.
  А трябва и от двата типа тестове да има достатъчно . Китайски, германски, руски, всякакви а не само един тип.

 8. 8 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Е това, ако е истина е доста гадничко.

  Panta rhei....
 9. 9 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":
  Италианците се оправдаваха,че това не бил уж пълният тест, а само една част от него, ма факта че по тайно по нощите с военен самолет по бандитски е изнесено говори друго.

 10. 10 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Каквото правим и ние и то преди батковците да се сетят...

 11. 11 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 664 Неутрално

  То хубаво ще се тестваш днес, ама ако не си под карантина, утре може да се заразиш и теста няма да е валиден вече.Самото тестване без никакви други мерки си е доста безсмислено.
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Много разумен аргумент. Вирусът е нов, все още изследват как точно се предава, на какви температури издържа и колко време в/у какви повърхности е жирулентен.
  Вчера казаха, че не се влияе от високи температури, т.е затоплянето на времето няма да го "стресне'. Освен това в началото не беше известно, че може да се задържи в/у повърхности до три дена.
  И ако технически е възможно/но не е/ да се изследва наведнъж цялото население на Европа, би могла да настъпи масова паника, ако всеки втори или трети се окаже носител на вируса.
  Тотален срив на обществото и стотицихиляди "превъртели" от ужас.
  Кому е нужно това? Стойте си по домовете. Като не намира дълго време достатъчно приемници, до няколко месеца сам ще изчезне.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Да се чете "вирулентен"

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на fck30638506
  fck30638506
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Нормално е да има недостиг в такива екстремни ситуации.

  Но понеже в Китай май се оправиха, производството им може да бъде заделено една част и към нас.
  Но, като гледам силните държави си правят сделките поотделно в Е.С. и взимат каквото има налично.

  Китай мисля е предложил и на България помощ с маските, Бойко да не политиканства а да взима за да можем да си поемем нашите нужди.

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  До коментар [#11] от "Реми":

  Загива при температура 56 градуса... горещ въздух - сешоар и гореща пара - ютия вършат работа...
  обработвай си маската периодично по този начин...

 15. 15 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":Е това, ако е истина е доста гадничко.
  —цитат от коментар 8 на Molossian


  Преди няколко дена са заловили натоварени тирове със защитни облекла тъкмо преди да тръгнат от Италия към Гърция. Получава се "един за всички", НО все пак "всеки за себе си".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#11] от "Реми":Загива при температура 56 градуса... горещ въздух - сешоар и гореща пара - ютия вършат работа...обработвай си маската периодично по този начин...
  —цитат от коментар 14 на Велков


  Мерси, но не съм фен на маските. Пробвах за половин час с една 3М и едвам дишах. Предпочитам предпазни очила, ръкавици. И се дезинфекцирам почасово с 70% етилов алкохол. Ръце, нос...
  Голямо тегло.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  До коментар [#11] от "Реми":

  УВ лъчите на слънцето убиват за минута всеки организъм дето няма УВ защита. А това са вируси, бактерии и други многоклетъчни. Само "сложните" организми имат системи за защита от УВ лъчите. Метрото в Сингапур го дезинфектират с подобни УВ лампи, а не с дезифектанти. И тук няма значение температурата, слънчевите лъчи са важни.

  И второ вирусът живее различно време спрямо температурата. Под 4 градуса изпада в латентна форма и може да преживее много време. Малко над 4 му е любимата температура. При покачване на температурата всеки градус нагоре му намалява времето на живот. На 20 градуса живее едно време дето казват 2-3 дни. Но на 35 градуса това време ще е вече 2-3 часа, примерно.

  Това не значи обаче че ще изчезне през лятото, може да му се намали силно разпространението, но все още ще има начини да се разпространява, макар и доста по-трудно.

  Аз като си купя стоки от магазина, ако има слънце ги оставям на терасата хубаво да ги напече слънцето и ги въртя така че да ги напече хубаво от всичките страни. Разбира се, ако не са за хладилника. Но хляб, плодове, пакетирани храни спокойно могат да поседят на слънце и ще си почти сигурна че ако е имало някакви вируси то те са измрели. Разбира се, 100% гаранция няма.

 18. 18 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 966 Весело

  "...Как може актьорът Идрис Елба да бъде тестван за коронавирус във Великобритания, въпреки че не е имал никакви симптоми, а някои здравни работници да не могат?..."


  Бравос, Дневник!!!

  Спазвате стриктно директивата - при неприятни новини винаги на първо място (ако може - в първото изречение) да се поставя Великобритания!?!?!?

  Щото нито у нас (нито някъде в ЕС) нито сега, нито когато и да било, някой не е бил облагодетелстван и поставян пред останалите! Нито политик, нито известна или богата личност - абсолютно никога!

  Евала на безпристрастната журналистика!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK