Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса

Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса

© Надежда Чипева, КапиталБългарският премиер Бойко Борисов направи публични изявления с послание, че ЕС не помага адекватно на България в контекста на коронавирусната криза. EURACTIV България помоли за коментар бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който е и председател на Съвета на директорите на тази медия. Оригиналният текст на английски бе публикуван в EURACTIV.com.


Финансовият принос на ЕС за мерките за смекчаване на отрицателните ефекти на коронавируса е ограничен до това да ни позволи да използваме еврофондовете, които все още не сме договорили, каза Борисов по време на пресконференция на 22 март в София. В подобен тон министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези средства са всъщност "нашите пари".


Коментарите им бяха в отговор на нарастващите опасения за пълната липса на осезаеми мерки в социалната област и икономиката. Извънредната пресконференция беше свикана като реакция на ветото, което президентът Румен Радев наложи върху извънредното законодателство, прието от парламента. Един от аргументите на президента беше липсата на всеобхватен икономически пакет в отговор на настъпващата криза.
Какви са обаче фактите?


Комисията реагира много бързо след избухването на COVID-19 епидемията. Тя мобилизира всички налични средства и развърза ръцете на националните правителства, като премахна ограниченията за държавна помощ и прекомерен дефицит. Всъщност това са единствените налични инструменти, които улесняват изразходването на публични средства.


Фискалните мерки са концентрирани и съгласувани в Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса. Тази инициатива мобилизира всички фондове на ЕС, които са на разположение на този етап от многогодишната финансова рамка и предлага приоритети, които са общи за държавите членки, като все пак им дава свободата да разработват свои собствени мерки.


Има три източника, финансиращи инициативата. Първият - незабавното прехвърляне на 8 милиарда евро от резервите за ликвидни нужди, последвани от неизразходваните пари от европейските структурни и инвестиционни фондове в размер на 29 милиарда евро. С този втори източник свежите пари на разположение на националните власти се увеличават до 37 милиарда евро. Третият източник са кохезионните фондове, предоставени в националните пакети, които все още не са договорени и биха могли да бъдат използвани за смекчаване на ефектите от коронавируса по преценка на държавите членки.


Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса е добре обяснена, с разбивка по държави членки в публичен документ. Той ясно показва, че България трябва да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно общата налична сума е 1358 млрд. евро, което далеч надхвърля наличните в момента средства.


След приемането на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса двама еврокомисари - Елиза Ферейра и Никола Шмит подписаха писмо до всяко правителство, в което обясниха инициативата, като отбелязаха, че сумата, която трябва да бъде върната в бюджета на ЕС от 2019 г., може да бъде задържана, както и сумата за авансовите плащания. В случая на България комисията се ангажира да предостави на разположение 328 млн. евро до началото на април.


Освен това ЕК адаптира правилата за разгръщането на Фонда за солидарност на ЕС, а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви наличието на ресурс в размер на 40 милиарда евро, който да бъде използван във финансови инструменти за осигуряване на допълнителна ликвидност за малките и средните предприятия и дружествата със средна капитализация.


В заключение факт е, че освен възможността да се мобилизират неизразходваните европейски фондове за смекчаване на негативните последици от COVID-19 България ще получи допълнителни 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС, както и ще има достъп до допълнителния пакет от 40 милиарда евро, предоставен от ЕИБ.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Малко но от сърце.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  Значи ЕС е помогнал, като е спял да пречи - ''като премахна ограниченията за държавна помощ и прекомерен дефицит'' - ЕВАЛЛА !

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Съобразно вноските, бюджета и правилата в момента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  оххх бабанка ББР ще има да хвърля пари като салфетки на студентско парти на 8-ми декември
  ама ще намажат малко "избрани"фирми ;I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на fck30638506
  fck30638506
  Рейтинг: 8 Неутрално

  То Е.С. лъсна както се казва - за съжаление.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Пооомощ! Помагайтееее ! Приказката за неволята май сте я забравили, а? Много ви хареса да “усвоявате” евро фондове, а?

 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Нищо не е помогнал. Ако наистина искаше да помогне на Италия, примерно, щеше да свали руските самолети, а не да ги пуска да ръсят позиви и зловредни слухове. Поне аз така си мисля, като изпечен евроатлантик.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Бойко и Влади Горанов отново пускат фалшиви новини, с които иначе искат да се борят.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Малко но от сърце.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  А Евразийския колко раздава? Сигурно помощите ги превозват с големите кораби!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Пооомощ! Помагайтееее ! Приказката за неволята май сте я забравили, а? Много ви хареса да “усвоявате” евро фондове, а?
  —цитат от коментар 6 на Таралеж


  Стар, много стар болшевишки обичай!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Тези пари ако се използват целесъобразно ще бъдат от много съшествено значение за облекчаване напрежението в националния бюджет. Трябва да е сляп човек за да не го вижда. Но на някои им е по-удобно да играят ролята на евроскептици в тази усложнена обстановка.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  "Бойко и Влади Горанов отново пускат фалшиви новини, с които иначе искат да се борят. "
  ============
  Чрез Ивайло Калфин? Освен ако не е съвпадение….

  Еретик
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Ех ако бяхме в Евразийския...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Ако бяхме влезли в чакалнята на Еврозоната през месец юни 2019г какъвто беше срока, сега можеше евентуално да се възползваме от механизмите на ЕЦБ/например Гърция получи 5 млд. евра/

 15. 15 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Ако бяхме се придвижили напред с приемането на еврото щеше да бъде друга ситуацията.
  това за справка на феновете на гигантите на икономическата мисъл от рода на Г-жа Нинова, г-н Радев, г-жа Манолова
  НА СПЕЦИАЛНОТО ВНИМАНИЕ НА МАСТИТИЯТ ИКОНОМИСТ Г-Н ГЕЧЕВ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  И защо трябва да ни помага?
  Да не сме сакати?
  На мен са ми обидни тези хленчения за помощ.

 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Това трябва от днес нататък постоянно да се набива в главите на електоратът. Защото няколко популиста и некадърни икономисти подплашиха населението, и сега то ще плаща цената.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  За баце това не е помощ. За баце помощ е когато му прехвърлят кеш и му кажат харчи както можеш. За баце това, че имаш едни пари в касата, но трябва да ги връщаш (щот не са използвани) са си все негови пари, хората му казват в твоята каса има наши пари, но не ни ги връщай, а се погрижи за хората с тях. Но за баце това не е помощ, те са в моята каса, значи са мои пари, а вие нищо не давате.

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Ако бяхме влезли в чакалнята на Еврозоната през месец юни 2019г какъвто беше срока, сега можеше евентуално да се възползваме от механизмите на ЕЦБ/например Гърция получи 5 млд. евра/
  —цитат от коментар 14 на pet_fire


  Кео да ти кажа, хората през 2010 ни казаха "сега е момента да влезете в еврозоната" баце им отговори "да бе, да. Да храня гърците". Е? Това си си поискал това са ти дали.

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#18] от "stanislavdi":

  Баце е избран от народа.
  Щом не ти харесва начина му на управление - никой не ти пречи да станеш Премиер и да управляваш по собствните си критерии и морални норми.

 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#18] от "stanislavdi":Баце е избран от народа.Щом не ти харесва начина му на управление - никой не ти пречи да станеш Премиер и да управляваш по собствните си критерии и морални норми.
  —цитат от коментар 20 на atmanpg


  Не съм спорил за това кой го е избирал. Заради този избор сега ще патим всички, а не само онези които са го избрали.

 22. 22 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 649 Неутрално

  🇪🇺 EU помага да на цялата Европа, но това не го пишете тука.

 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  "И защо трябва да ни помага?
  Да не сме сакати?
  На мен са ми обидни тези хленчения за помощ."
  ===============
  Не, не сме сакати. Да, ще се справим, свикнали сме.
  Но разумният човек като един анимационен герой иска повече буфери.
  И макар че написах, че ще се справим, защото сме свикнали, има вече хора, които се стресират без ток и интернет, а мрънкането е достигнало нови висоти.

  Еретик
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  [quote#19:"stanislavdi"][/quote]

  Сега пък щяхме да ни дадат 3-4 милиарда от ЕС, ама после щяха да ни вземат 10-15 мрд за Италия, Испания и Гърция! Добре, че не сме в еврозоната!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  Не съм спорил за това кой го е избирал. Заради този избор сега ще патим всички, а не само онези които са го избрали.
  —цитат от коментар 21 на stanislavdi


  Е, аз пък съм благодарен на Господ, че в момента не ни управлява Орешарски или Нинова.
  И че шефа на щаба по извънредното положение се казва Венцислав Мутафчийски, а не Емел Етем.

 26. 26 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"][/quote]

  Далеч ти стига погледа, ако не е Борисов, то ще е Орешарски. Следвайки логиката ти, следващия министър председател е Орешарски. Защото Борисов завчера каза, че това му е последния мандат (ще видим дали този ще е пълен или пак ще подвие опашка). Та, честит да ти е следващия министър председател--Орешарски

 27. 27 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 149 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Това е банка и раздава ЗАЕМИ СРЕЩУ ЛИХВИ.
  Не е проблем и България да вземе, ама трябват ли ни?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Естествено, че ЕС ни помага. Помага ни първо с пазара си. Второ със 802 милиона еву кеш така да се изразя. Каква повече помощ да искаме.
  Даже ние нарушаваме правила - забраняваме износ на предпазни неща за страни от ЕС.

 29. 29 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#7] от "alexsilver":


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "karabastun":

  България,трепетно е вперила взор към северна Евразия,очаквайки керваните и платноходките с помощ от Магучая,а народа постоянно пита ,,Иде ли?,,.дрогаре,таварищи, всички страдате от кривогледство,гледате на североизток,а вървите на запад!Ха Ха Ха!

 30. 30 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  "Владислав Горанов посочи, че тези средства са всъщност "нашите пари"

  Кво ли има предвид с това "нашите", от чие ли име говори :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 26 на stanislavdi
  Далеч ти стига погледа, ако не е Борисов, то ще е Орешарски. Следвайки логиката ти, следващия министър председател е Орешарски. Защото Борисов завчера каза, че това му е последния мандат (ще видим дали този ще е пълен или пак ще подвие опашка). Та, честит да ти е следващия министър председател--Орешарски[/quote]

  Да ти е честит на тебе.
  Мен не ме устройва.

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  "Той ясно показва, че България трябва да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно общата налична сума е 1358 млрд. евро, което далеч надхвърля наличните в момента средства."

  На нашите финансови гении, както показва подробния анализ днес в Дневник, за пакета от мерки им се откъснаха от сърцето 1.77 милиарда лева. Тоест, не само няма да похарчим и 1 лев от бюджета в борба с кризата, ами и ще спестим за усвояване 800 милиона лева от парите от ЕС. Великани! Да живей ГЕРБ! Гласувайте за Баце!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  А ние какво очакваме. Всичко да ни се даде наготово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK