Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса

Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса

© Надежда Чипева, КапиталБългарският премиер Бойко Борисов направи публични изявления с послание, че ЕС не помага адекватно на България в контекста на коронавирусната криза. EURACTIV България помоли за коментар бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който е и председател на Съвета на директорите на тази медия. Оригиналният текст на английски бе публикуван в EURACTIV.com.


Финансовият принос на ЕС за мерките за смекчаване на отрицателните ефекти на коронавируса е ограничен до това да ни позволи да използваме еврофондовете, които все още не сме договорили, каза Борисов по време на пресконференция на 22 март в София. В подобен тон министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези средства са всъщност "нашите пари".


Коментарите им бяха в отговор на нарастващите опасения за пълната липса на осезаеми мерки в социалната област и икономиката. Извънредната пресконференция беше свикана като реакция на ветото, което президентът Румен Радев наложи върху извънредното законодателство, прието от парламента. Един от аргументите на президента беше липсата на всеобхватен икономически пакет в отговор на настъпващата криза.
Какви са обаче фактите?


Комисията реагира много бързо след избухването на COVID-19 епидемията. Тя мобилизира всички налични средства и развърза ръцете на националните правителства, като премахна ограниченията за държавна помощ и прекомерен дефицит. Всъщност това са единствените налични инструменти, които улесняват изразходването на публични средства.


Фискалните мерки са концентрирани и съгласувани в Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса. Тази инициатива мобилизира всички фондове на ЕС, които са на разположение на този етап от многогодишната финансова рамка и предлага приоритети, които са общи за държавите членки, като все пак им дава свободата да разработват свои собствени мерки.


Има три източника, финансиращи инициативата. Първият - незабавното прехвърляне на 8 милиарда евро от резервите за ликвидни нужди, последвани от неизразходваните пари от европейските структурни и инвестиционни фондове в размер на 29 милиарда евро. С този втори източник свежите пари на разположение на националните власти се увеличават до 37 милиарда евро. Третият източник са кохезионните фондове, предоставени в националните пакети, които все още не са договорени и биха могли да бъдат използвани за смекчаване на ефектите от коронавируса по преценка на държавите членки.


Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса е добре обяснена, с разбивка по държави членки в публичен документ. Той ясно показва, че България трябва да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно общата налична сума е 1358 млрд. евро, което далеч надхвърля наличните в момента средства.


След приемането на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса двама еврокомисари - Елиза Ферейра и Никола Шмит подписаха писмо до всяко правителство, в което обясниха инициативата, като отбелязаха, че сумата, която трябва да бъде върната в бюджета на ЕС от 2019 г., може да бъде задържана, както и сумата за авансовите плащания. В случая на България комисията се ангажира да предостави на разположение 328 млн. евро до началото на април.


Освен това ЕК адаптира правилата за разгръщането на Фонда за солидарност на ЕС, а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви наличието на ресурс в размер на 40 милиарда евро, който да бъде използван във финансови инструменти за осигуряване на допълнителна ликвидност за малките и средните предприятия и дружествата със средна капитализация.


В заключение факт е, че освен възможността да се мобилизират неизразходваните европейски фондове за смекчаване на негативните последици от COVID-19 България ще получи допълнителни 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС, както и ще има достъп до допълнителния пакет от 40 милиарда евро, предоставен от ЕИБ.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Малко но от сърце.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5691 Любопитно

  Значи ЕС е помогнал, като е спял да пречи - ''като премахна ограниченията за държавна помощ и прекомерен дефицит'' - ЕВАЛЛА !

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Съобразно вноските, бюджета и правилата в момента.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  оххх бабанка ББР ще има да хвърля пари като салфетки на студентско парти на 8-ми декември
  ама ще намажат малко "избрани"фирми ;I

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на fck30638506
  fck30638506
  Рейтинг: 97 Неутрално

  То Е.С. лъсна както се казва - за съжаление.

 6. 6 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Пооомощ! Помагайтееее ! Приказката за неволята май сте я забравили, а? Много ви хареса да “усвоявате” евро фондове, а?

 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Нищо не е помогнал. Ако наистина искаше да помогне на Италия, примерно, щеше да свали руските самолети, а не да ги пуска да ръсят позиви и зловредни слухове. Поне аз така си мисля, като изпечен евроатлантик.

 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3766 Неутрално

  Бойко и Влади Горанов отново пускат фалшиви новини, с които иначе искат да се борят.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Малко но от сърце.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  А Евразийския колко раздава? Сигурно помощите ги превозват с големите кораби!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Пооомощ! Помагайтееее ! Приказката за неволята май сте я забравили, а? Много ви хареса да “усвоявате” евро фондове, а?
  —цитат от коментар 6 на Таралеж


  Стар, много стар болшевишки обичай!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Тези пари ако се използват целесъобразно ще бъдат от много съшествено значение за облекчаване напрежението в националния бюджет. Трябва да е сляп човек за да не го вижда. Но на някои им е по-удобно да играят ролята на евроскептици в тази усложнена обстановка.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fiji":

  "Бойко и Влади Горанов отново пускат фалшиви новини, с които иначе искат да се борят. "
  ============
  Чрез Ивайло Калфин? Освен ако не е съвпадение….

  Еретик
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2714 Неутрално

  Ех ако бяхме в Евразийския...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  Ако бяхме влезли в чакалнята на Еврозоната през месец юни 2019г какъвто беше срока, сега можеше евентуално да се възползваме от механизмите на ЕЦБ/например Гърция получи 5 млд. евра/

 15. 15 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  Ако бяхме се придвижили напред с приемането на еврото щеше да бъде друга ситуацията.
  това за справка на феновете на гигантите на икономическата мисъл от рода на Г-жа Нинова, г-н Радев, г-жа Манолова
  НА СПЕЦИАЛНОТО ВНИМАНИЕ НА МАСТИТИЯТ ИКОНОМИСТ Г-Н ГЕЧЕВ!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  И защо трябва да ни помага?
  Да не сме сакати?
  На мен са ми обидни тези хленчения за помощ.

 17. 17 Профил на haq30626233
  haq30626233
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Това трябва от днес нататък постоянно да се набива в главите на електоратът. Защото няколко популиста и некадърни икономисти подплашиха населението, и сега то ще плаща цената.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  За баце това не е помощ. За баце помощ е когато му прехвърлят кеш и му кажат харчи както можеш. За баце това, че имаш едни пари в касата, но трябва да ги връщаш (щот не са използвани) са си все негови пари, хората му казват в твоята каса има наши пари, но не ни ги връщай, а се погрижи за хората с тях. Но за баце това не е помощ, те са в моята каса, значи са мои пари, а вие нищо не давате.

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Ако бяхме влезли в чакалнята на Еврозоната през месец юни 2019г какъвто беше срока, сега можеше евентуално да се възползваме от механизмите на ЕЦБ/например Гърция получи 5 млд. евра/
  —цитат от коментар 14 на pet_fire


  Кео да ти кажа, хората през 2010 ни казаха "сега е момента да влезете в еврозоната" баце им отговори "да бе, да. Да храня гърците". Е? Това си си поискал това са ти дали.

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  До коментар [#18] от "stanislavdi":

  Баце е избран от народа.
  Щом не ти харесва начина му на управление - никой не ти пречи да станеш Премиер и да управляваш по собствните си критерии и морални норми.

 21. 21 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  До коментар [#18] от "stanislavdi":Баце е избран от народа.Щом не ти харесва начина му на управление - никой не ти пречи да станеш Премиер и да управляваш по собствните си критерии и морални норми.
  —цитат от коментар 20 на atmanpg


  Не съм спорил за това кой го е избирал. Заради този избор сега ще патим всички, а не само онези които са го избрали.

 22. 22 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 764 Неутрално

  🇪🇺 EU помага да на цялата Европа, но това не го пишете тука.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 23. 23 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  До коментар [#16] от "atmanpg":

  "И защо трябва да ни помага?
  Да не сме сакати?
  На мен са ми обидни тези хленчения за помощ."
  ===============
  Не, не сме сакати. Да, ще се справим, свикнали сме.
  Но разумният човек като един анимационен герой иска повече буфери.
  И макар че написах, че ще се справим, защото сме свикнали, има вече хора, които се стресират без ток и интернет, а мрънкането е достигнало нови висоти.

  Еретик
 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  [quote#19:"stanislavdi"][/quote]

  Сега пък щяхме да ни дадат 3-4 милиарда от ЕС, ама после щяха да ни вземат 10-15 мрд за Италия, Испания и Гърция! Добре, че не сме в еврозоната!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Не съм спорил за това кой го е избирал. Заради този избор сега ще патим всички, а не само онези които са го избрали.
  —цитат от коментар 21 на stanislavdi


  Е, аз пък съм благодарен на Господ, че в момента не ни управлява Орешарски или Нинова.
  И че шефа на щаба по извънредното положение се казва Венцислав Мутафчийски, а не Емел Етем.

 26. 26 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"][/quote]

  Далеч ти стига погледа, ако не е Борисов, то ще е Орешарски. Следвайки логиката ти, следващия министър председател е Орешарски. Защото Борисов завчера каза, че това му е последния мандат (ще видим дали този ще е пълен или пак ще подвие опашка). Та, честит да ти е следващия министър председател--Орешарски

 27. 27 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 147 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Това е банка и раздава ЗАЕМИ СРЕЩУ ЛИХВИ.
  Не е проблем и България да вземе, ама трябват ли ни?

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Естествено, че ЕС ни помага. Помага ни първо с пазара си. Второ със 802 милиона еву кеш така да се изразя. Каква повече помощ да искаме.
  Даже ние нарушаваме правила - забраняваме износ на предпазни неща за страни от ЕС.

 29. 29 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#7] от "alexsilver":


  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#2] от "karabastun":

  България,трепетно е вперила взор към северна Евразия,очаквайки керваните и платноходките с помощ от Магучая,а народа постоянно пита ,,Иде ли?,,.дрогаре,таварищи, всички страдате от кривогледство,гледате на североизток,а вървите на запад!Ха Ха Ха!

 30. 30 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2628 Неутрално

  "Владислав Горанов посочи, че тези средства са всъщност "нашите пари"

  Кво ли има предвид с това "нашите", от чие ли име говори :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  [quote#25:"atmanpg"]
  —цитат от коментар 26 на stanislavdi
  Далеч ти стига погледа, ако не е Борисов, то ще е Орешарски. Следвайки логиката ти, следващия министър председател е Орешарски. Защото Борисов завчера каза, че това му е последния мандат (ще видим дали този ще е пълен или пак ще подвие опашка). Та, честит да ти е следващия министър председател--Орешарски[/quote]

  Да ти е честит на тебе.
  Мен не ме устройва.

 32. 32 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  "Той ясно показва, че България трябва да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно общата налична сума е 1358 млрд. евро, което далеч надхвърля наличните в момента средства."

  На нашите финансови гении, както показва подробния анализ днес в Дневник, за пакета от мерки им се откъснаха от сърцето 1.77 милиарда лева. Тоест, не само няма да похарчим и 1 лев от бюджета в борба с кризата, ами и ще спестим за усвояване 800 милиона лева от парите от ЕС. Великани! Да живей ГЕРБ! Гласувайте за Баце!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  А ние какво очакваме. Всичко да ни се даде наготово.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK