Запазване на работните места: Европейските правителства помагат със заплатите

Запазване на работните места: Европейските правителства помагат със заплатите

© ReutersДесетки милиони работни места са изложени на риск заради пандемията от коронавирус и цели сектори се затварят, за да не се разпространява вирусът. Правителствата в Европа харчат милиарди за субсидиране на заплати в отчаяни опити да запазят работните места и да смекчат икономическия удар, съобщава Франс24.


Скокът на безработицата е тройна заплаха за икономиката на страните - потребителските разходи и приходите от данъци спадат, а социалните разходи рязко се повишават.


По оценка на Международната организация по труда близо 25 милиона работни места могат да бъдат закрити в света заради пандемията.
Правителствата в Европа използват държавни средства, за да се опитат да запазят работните места през кризата като дават пари на компаниите, чиито приходи намаляват. Целта - хората да останат на работа, така че да могат отново да работят, когато компаниите възобновят дейност.


Ето някои от обявените досега плановете, целящи да помогнат на хората:


Франция


С увеличаването на заразените от коронавирус френското правителство разшири системата си за частична безработица.


Когато компания е принудена да намали или спре работа, може да кандидатства за държавно финансиране на 70 процента от брутната заплата на служителя до максимум 6927 евро месечно.


Към 24 март 730 хил. работници са получили пари по тази схема. Финансовото министерство вече е заделило 8.5 милиарда евро финансиране, но се очаква сумата да бъде увеличена.


Училищата и детските градини са затворени и френското правителство дава платен отпуск на родителите, които не могат да работят от вкъщи и имат деца под 16 години.


Действащата забрана през зимата да се изселват принудително наематели от жилища е удължена до 31 май.


Германия


Берлин разшири схемата за помощи при работа със съкратено работно време, като включи компании, които намалиха часовете труд в резултат на коронавируса.


Плащанията са като помощите при безработица - до 67 процента от нетната заплата, загубена заради съкратеното работно време, до максимум 6700 евро месечно.


Наемателите, които не могат да си платят наема, ще бъдат защитени от принудително изселване до 30 септември, но след подобряване на икономическата ситуация наемите ще трябва да бъдат заплатени.


Великобритания


Според схемата за запазване на работните места по време на пандемията от коронавирус британското правителство покрива на компаниите 80 процента от брутната заплата до максимум 2500 британски лири (2714 евро) месечно.


Схемата може да действа с дата от 1 март, а се предвижда първоначално да е с продължителност три месеца. Финансовият министър Риши Сунак каза, че не поставя таван за средствата по тази схема.


Ирландия


Нова, временна субсидия за заплатите ще позволи на компаниите да получат от правителството до 70 процента от заплатите, за да запазят сегашната заетост, като максималната сума е 410 евро седмично (нетно 1777 евро месечно).


Специални разпоредби има за сектора, ангажиран с отглеждането на деца. Държавата ще покрие заплатите на работещите в детските градини и ще подпомогне да бъдат платени на други текущи разходи. Целта е родителите да спрат да плащат такси и същевременно да им бъде гарантирано място, когато детските градини отворят.


Италия


Като част от икономическия пакет, приет на 16 март, правителството на премиера Джузепе Конте предвижда поредица от мерки за смекчаване на "социалния шок".


Те включват поемане на до 80 процента от заплатите на служителите за период от 9 седмици до 1130 евро нетно месечно.


Самонаетите получават еднократна сума от 600 евро.


Испания


Съществуващите разпоредби за временното освобождаване от работа обхващат вече и компаниите, засегнати от коронавируса. Ще бъдат покрити до 70 процента от заплатите, като максимумът е 1412 евро месечно.


Испанското правителство разпореди освен това компаниите за комунално обслужване да продължат да предоставят услуги на всички "уязвими" домакинства.


Предстоящи проблеми


Тези временни мерки струват скъпо на данъкоплатеца, но ако са успешни, ще помогнат на икономиките да се възстановят по-бързо, когато пандемията стихне.


Икономистите обаче предупреждават за предстояща голяма рецесия. Ключово икономическо проучване на Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), публикувано тази седмица, сочи рекорден срив на бизнес активността в еврозоната.


Въпреки бързите мерки в подкрепа на икономиката някои специалисти предупреждават, че това може да не е достатъчно.


Засега усилията на политиците не успяват да разведрят мрачната картина, посочи в съобщение към проучването Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на Ай Ейч Ес.


Стивън Бел от Би Ем О глобъл асет мениджмънт (BMO Global Asset Management) предупреди във вторник, че правителствените мерки само ще притъпят удара върху икономиките и семействата. /БТА


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако ви е интересно - едно сравнение с Естония. При тях е същото дърво, като при нас, дори и с една идея по-тежко - гаранции за бързи кредити и бла бла. И дори директни кредити с 4% лихва от предполагам тяхният вариант на ББР - Kredex.ee
  Единствената по-сериозна разлика са плащанията от Фонд "Безработица".
  Там са избрали да се плащат като болничните у нас - декларира се месечната заплата, работодателя плаща 30% от заплатата, до 5 дни държавата доплаща 70%. (70% е и обезщетението за безработица)
  Това стимулиране се отнася само два месеца по избор - март и април, април и май или март и май. Максималната сума, която отпуска фонд "Безработица" е 1000 евро, като се определя от средногодишният доход на наетите лица (там е много популярна практиката да има сравнително ниска основна заплата и високи допълнителни възнаграждения)
  За помощи от фонд "Безработица" се кандидатства, като условието, но не единствено, е оборотът да е паднал повече от 30% спрямо миналата година. Ако е нова фирма, се гледат и другите условия - две условия са - да са съкратени 30% от персонала и да е намалена с 30% заплатата на останалите.
  Бюджета, който е предвиден за тези неща - за Фонд "Безработица" - 250 млн.евро, за кредити и гаранции - 2 млрд.евро

  Бог да благослови Америка за България!
 2. 2 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Проблемът на нашите медии, незнам дали е нарочно, е че дават информация само за държави, при които се предлагат много скъпи мерки, дори граничещи до популизъм. И това леко ме дразни.
  Знаете ме, тук във форума, аз съм червена бабичка :)), но всякакви неразумни искания ме дразнят.
  И.... Вина имат и Борисов, и Горанов, защото дори и като казват нещата, както ги казват, то ги казват по такъв начин, че ти иде да им забиеш ляв прав между очите...
  "Мазнинки"....

  Бог да благослови Америка за България!
 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#2] от "Günther":

  Доживях да ти сложа плюс!

 4. 4 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Весело

  И каква стана тя - лошите империалисти и експлоататори от правителството на Великобритания дават най-много на работниците - 80% от заплатата.

 5. 5 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 364 Неутрално

  И аз недоумявам какво точно целят Дневник, като ни информират за това колко милиарди давали големите икономики. Ами като ги имат, дават! Наистина примерите изобщо не са уместни, а само подклаждат повсеместното мрънкане.

  Както и да е, то се е видяло, че след вируса се задава една вълна на напускащи страната. Човек ще помисли, че точно за това работите, Дневник.

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  " Тези временни мерки струват скъпо на данъкоплатеца, но ако са успешни, ще помогнат на икономиките да се възстановят по-бързо, когато пандемията стихне.


  Икономистите обаче предупреждават за предстояща голяма рецесия. Ключово икономическо проучване на Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), публикувано тази седмица, сочи рекорден срив на бизнес активността в еврозоната."

  Мисля, че на всички ни е ясно, че на дългосрочни кризи не може да се противоидейства с краткосрочни мерки. Необходимо е цялостна икономическа концепия за противодействие на шока, който се задава - намаляване или опрощаване на определени публични задължения, облекчаване на плащането на кредитните вноски във времето или подпомагането им при определени условия, намаляване на осигурителното бреме, рзхлабване на различни режими на лицензи и регулации, подпомагане на малкия и средния бизнес......Много са мерките в списъка !

 7. 7 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Мораториум на 20 заплати на МВР в следващите 2 години и бързо ще се намареят няколко стотици милиона лева.

 8. 8 Профил на avalanche
  avalanche
  Рейтинг: 510 Неутрално


  LameStream медиите са доминиращата сила в опитите да ме накарат да задържа нашата страна затворена възможно най-дълго с надеждата, че това ще се окаже вредно за успеха ми в изборите.

  Истинските хора искат да се върнат на работа по-скоро!
  Д.Тръмп

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  И каква стана тя - лошите империалисти и експлоататори от правителството на Великобритания дават най-много на работниците - 80% от заплатата.
  —цитат от коментар 4 на Kosta Delev


  Пропусна да споменеш че заплащането започва със задна дата и че нямя да има таван на парите отпускащи се по този показател :

  "Схемата може да действа с дата от 1 март, а се предвижда първоначално да е с продължителност три месеца. Финансовият министър Риши Сунак каза, че не поставя таван за средствата по тази схема."

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Значи, от 67 до 80% поемат държавите в ЕС от заплатата. Горанката пак е най-голямата скръндза, сметнал ги е така, щото да си прибере обратно почти всичко от данъци и осигуровки, които в някои държави също се поемат от държавата или най-малкото се разсрочват.
  За подпомагане на семейните бюджети, маргиналите и отлагане на данъци, хич и не иска да чува. Хората не са му приоритет, на сърце са му печалбите на банките и фирмите на милиционерите. От ГЕРБ толкоз, гласувайте за Баце!

 11. 11 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#6] от "samoedin":

  Е то "облекчаване", "подпомагане", "опрощаване" и т.н. са все ефвемизми за "печатане на пари".
  Нещо, което ЕС и САЩ могат да направят, тъй като си имат печатници. А ние не можем, защото ще се оправяме какво можем.

 12. 12 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Финансовият министър Риши Сунак . Hahaha pakistan , londonstan

 13. 13 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Финансовият министър Риши Сунак . Hahaha pakistan , londonstan

 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kosta Delev":

  Разидененото кралство Малобритания с това индийско пакистанско правителство начело с сламения идиот до никъде няма да е докара . Приятно прекарване в блатото

 15. 15 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kosta Delev":Разидененото кралство Малобритания с това индийско пакистанско правителство начело с сламения идиот до никъде няма да е докара . Приятно прекарване в блатото
  —цитат от коментар 14 на fjp58603113


  Жълтия палячо е голямото наказание на бившата империя.Първо ги изкара от Европа(която ги измъкна от блатото в което бяха затънали 70те години), а сетне не направи нищо за справяне с военния удар на китай. Сега ще дадат най тежките жертви в европа

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Разстроено

  До коментар [#9] от "padrino":Финансовият министър Риши Сунак . Hahaha pakistan , londonstan
  —цитат от коментар 12 на fjp58603113


  Ти имаш сериозна нужда от психолог, омразата и болката която държиш в себе си не би могла да бъде добре за твоето здраве. Това го казвам съвсем откровено без капка заяждане.
  Успех

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Изпитвам само удоволствие и кеф като гледам как сламения идиот и пакистанското му правителство гърчат малобританците

 18. 18 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Благодарен съм на господ и късмета си ,че сега не съм в УК в окото на перфектната буря на коронавирус която ще помете Лондон и УК

 19. 19 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#4] от "Kosta Delev":

  А първо да им ги дадат ,после оценките

  гошо
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":
  Нещо на обиден от англичанини живущи по източните части на Лондон ще да е

  гошо
 21. 21 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "гошо":

  Системата за помощи на УК наречена универсал кредит е пълна мизерия . Не го слушай Коста . Паунда ще девалвира до 1.80 за паунд

 22. 22 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":

  Мразя англичаните заради брексита . Направиха се много на велики . Изкараха българите най долната измет по медиите само за да спечели кампанията за излизане от EU

 23. 23 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  Сега освен коронавирус Лондон заслужава и да ги тресне едно земетресение 5.8 по рихтер да им изпадат всички дървени мухлясали къщи

 24. 24 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Любопитно

  До коментар [#20] от "гошо":Мразя англичаните заради брексита . Направиха се много на велики . Изкараха българите най долната измет по медиите само за да спечели кампанията за излизане от EU
  —цитат от коментар 22 на fjp58603113


  Не си ли се замислял, че може да са имали за образец точно такива българи като теб - ксенофоби, расисти и неблагодарници...?

  Прочети си изказванията за Великобритания и ми кажи после как очакваш да събудиш някакви положителни чувства!?!?

  "Храни куче да те лае..."

 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":

  Закарах сина ми 2007 в УК . Беше на 10 години . Възпитано момче . Адаптира се бързо . Считаше УК за своя родина . А англичаните ни заляха а помия по медиите им

 26. 26 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":

  Коронавируса ще съсипе Лондон . Високомерните бозави англичани ще разберат какво е криза . Хак да им е .

 27. 27 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Брекзит + коронавирус = катастрофа .

 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Гневно

  До коментар [#16] от "padrino":Сега освен коронавирус Лондон заслужава и да ги тресне едно земетресение 5.8 по рихтер да им изпадат всички дървени мухлясали къщи
  —цитат от коментар 23 на fjp58603113


  Чичак, теб трябва да те изгонят не само от Великобритания, а и от всяка една уважаваща себе си държава!

 29. 29 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#20] от "гошо":Мразя англичаните заради брексита . Направиха се много на велики . Изкараха българите най долната измет по медиите само за да спечели кампанията за излизане от EU
  —цитат от коментар 22 на fjp58603113


  Човек като чете твоите коминтари вижда колко прави са били :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 30. 30 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  [quote#24:"Kosta Delev"][/quote]

  Не, не както знаеш кучетата тук са част от семейството, уличните помияри са много малко.....но за съжаление се срещат

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Разстроено

  До коментар [#24] от "Kosta Delev":Закарах сина ми 2007 в УК . Беше на 10 години . Възпитано момче . Адаптира се бързо . Считаше УК за своя родина . А англичаните ни заляха а помия по медиите им
  —цитат от коментар 25 на fjp58603113


  Горкото дете, не е случило на родител.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  УК точно обявиха че ВСИЧКИ самонаети които спряха да работят и те ще получат 80% от средно месечното си възнаграждение от последните 3 години за минимум 3 месеца. След това решението ще се удължи ако е необходимо без ограничение на парите.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Хората вече имат план за справяне, а нашето е само на приказки още. Нищо конкретно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK