"Вадим голямата базука": Германия дава 750 млрд. евро, за да спаси икономиката

"Вадим голямата базука": Германия дава 750 млрд. евро, за да спаси икономиката

© ReutersКоронавирусът замрази икономиката на Германия. За да я спаси от кризата, правителството отпуска гигантска сума от 750 млрд. евро. Ще стигнат ли те, ако парализата продължи повече от няколко месеца? Сабине Кинкарц обяснява в статия за "Дойче веле".


"Вадим голямата базука" - така в Берлин описват решението на управляващите да дадат огромно количество пари за спасяване на икономиката. Тази мярка не е безплатна, разбира се: Германия ще трябва да поеме големи нови дългове, а кабинетът да приеме осъвременен бюджет.


Германското правителство опакова цели 750 милиарда евро в спасителен пакет за икономиката. Една от мерките предвижда държавата да поеме доплащането за онези работници, които са минали на съкратено работно време или просто нямат какво да правят, понеже работодателят им не може да произвежда.


Държавата става съсобственик във фирми
400 милиарда евро са предвидени за гаранции за фирми, които може изпаднат в неплатежоспособност. Други 100 милиарда държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано. Още 100 милиарда евро са предвидени за извънредни кредитни програми.


Берлин се опасява и от нещо друго - че германски фирми може да бъдат изкупени на безценица от спекулативния капитал. Правителството е твърдо решено да пази германските предприемачи от тази опасност.


Под спасителния чадър на 750-те милиарда държавни пари могат да се скрият фирми с повече от 249 работници и с годишен баланс над 43 милиона евро и оборот над 50 милиона. За по-малките предприятия е предвиден помощен фонд от 50 милиарда евро - от него ще се възползват занаятчии, майстори, малки счетоводни фирми и фирми за услуги, шофьори на такси, хора на изкуството. Работодатели с до 15 работници ще получават по 15 хил. евро помощи в продължение на три месеца.


"Кризата може да се развие и доста по-лошо"


Клеменс Фюст, президент на един от най-влиятелните икономически институти в страната, мюнхенския Ifo, приветства правителствените мерки.


Той смята обаче, че те не са достатъчни, за да се предотвратят щетите. Според него проблемът е в това, че в момента цялата икономика се замразява, а държавните пари не могат да компенсират огромните загуби. Институт Ifo се е опитал да изчисли равнището на тези загуби и е разработил няколко сценария.


"Ако относително бързо излезем от сегашната икономическа парализа, загубите ще бъдат под 6 процента от БВП", смята Фюст. В момента и германският финансов министър вярва, че загубите ще бъдат около 5% от БВП, което ще означава 35 милиарда евро по-малко данъчни постъпления.


Фюст обаче предупреждава, че кризата може да се развие доста по-лошо. Ако икономиката остане във "фризера" три месеца, а после "се размразява" още месеци наред, докато достигне нормалното си равнище - при този сценарий са възможни загуби до 20% от БВП. Според Фюст Германия трябва някак да се справи с огромните загуби, без в същото време да загърбва борбата срещу епидемията. Това не е лесно, но трябва да разработим съответните стратегии, защото ако икономическата парализа продължи по-дълго, никакви държавни финансови инжекции няма вече да помогнат, смята икономистът.


Ще има много фалити


"В рамките на споменатите стратегии трябва например хората масово да се подложат на тестове за коронавируса и цялото население да се снабди с маски. Трябва да се подложат на дезинфекция всички публични помещения. Някои страни от Източна Азия ни демонстрираха как става всичко това. () Ако се въведе използването на предпазни маски в цялата страна, ще можем да съживим икономиката много по-бързо, с това са съгласни и епидемиолозите."


Фюст говори и за още един ефект, който всички очакват след кризата: компенсаторната консумация - рязкото увеличение на потреблението, за да се наваксат отложените покупки. Тук обаче също има проблем, защото в страната вече ще са се случили много фалити, припомня той. А в резултат от тях платежоспособността на хората очевидно ще е спаднала.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Много добре. Нашата икономика е най свързана с немската косвено помага и на нас.

 2. 2 Профил на dnevnik komentarov
  dnevnik komentarov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Според експертите на Уол Стрийт и лондонското Сити след кризата икономиката на Германия ще е като икономиката на Полша преди кризата, докато полската такава ще става като българската преди кризата, а българската пък ще става като на средно (не)развита африканска страна.

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1131 Весело

  Който има,вади и помага,всеки се простира според чергата си!
  Да сме живи,като мине пандемията,ще го нищим кой как се е справил!До тогава умерено дезинфекцирайте организма си вътрешно с наш,роден,течен и популярен препарат !

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА Ако срещу Радев се яви г-н/жа "ФИЛАНКИШИЯТА",аз ще гласувам за втория!
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " 400 милиарда евро са предвидени за гаранции за фирми, които може изпаднат в неплатежоспособност. Други 100 милиарда държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано. Още 100 милиарда евро са предвидени за извънредни кредитни програми."

  Тук някои форумни колеги ми обясняваха, че не било правилно държавата да става съдружник на частния бизнес, заради поуките от голямата рецесия в Германия, мисля през 1929 г., пък те самите германци на друго мнение по въпроса и то най - добрите им икономисти....

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  Цитат от статията:

  "Държавата става съсобственик във фирми"

  Онзи ден като обявиха същото за Великобритания се скъсаха да плюват тук, сега ми е интересно да видя коментарите :) Или ще си замълчите?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Не така, не можеш да спориш с форумните експерти :) Те знаят всичко :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  "Вадим голямата базука": Германия дава 750 млрд. евро, за да спаси икономиката
  ...
  Отде ги вади?
  От печатницата! То и баба ми може така!
  И кой ще плати? Обикновения човек със спестяванивта си!

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  ""Вадим голямата базука": Германия дава 750 млрд. евро, за да спаси икономиката"

  А ние какво вадим, освен голите си Д -та ? Забравих за наливаните от властта 700 - те милиона за ЕБВР в подкрепа на големите и кредитополчатели като вълка например - съдружник на сарай груп.....

 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  До коментар [#2] от "dnevnik komentarov":

  Е сега ще те разсипят от минуси :)) Ама да не ти пука, те са като коне с капаци, не виждат по далеч от носа си, а ти ги провокираш да гледат 6/8 месеца напред...невъзможна работа.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Весело

  До коментар [#3] от "АмброзСП":

  " Който има,вади и помага,всеки се простира според чергата си!
  Да сме живи,като мине пандемията,ще го нищим кой как се е справил!До тогава умерено дезинфекцирайте организма си вътрешно с наш,роден,течен и популярен препарат !"

  Абе чудя се аз и не мога да си обясня защо при наличието на толкова дамаджани с отлежала целебна течност по мазетата и таваните на целокупния български народ, вместо всеки да се насочи на безценното " лекарство", което действа буквално след няколко минути като влиза в кръвта ни, хората са се изолирали и треперят пред ежедневната статистика, която вади кризисния щаб по телевизията ?

 11. 11 Профил на illusion.therapy
  illusion.therapy
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дано задържат стабилността, че става страшно. Само не и хиперинфлация.

 12. 12 Профил на dnevnik komentarov
  dnevnik komentarov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Мерси. Никога не се интересувам от числото на минуси.

 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " Фюст обаче предупреждава, че кризата може да се развие доста по-лошо. Ако икономиката остане във "фризера" три месеца, а после "се размразява" още месеци наред, докато достигне нормалното си равнище - при този сценарий са възможни загуби до 20% от БВП. Според Фюст Германия трябва някак да се справи с огромните загуби, без в същото време да загърбва борбата срещу епидемията. Това не е лесно, но трябва да разработим съответните стратегии, защото ако икономическата парализа продължи по-дълго, никакви държавни финансови инжекции няма вече да помогнат, смята икономистът."

  20 % от БВП на Германия ? Ми той е 4 трилиона за миналата година, ако не се лъжа ! Това прави около 800 млиарда, до трилион преки загуби, нанесени от мерките за борба срещу ковид- а ! Все пак, германците като цяло са дисциплинирана нация, мисля, че ще се разминат с по - малки поражения върху икономиката си. Важното е обаче, че те са готови и спрямо лошия сценарий за развитие на кризата, а ние - срещу никакъв !

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Други 100 милиарда държавата възнамерява да инвестира пряко в частни фирми и така да стане съсобственик. След края на кризата това дялово участие отново ще бъде приватизирано."
  Иди ми дойди ми. За един кратък период ще бъдат най=напред национализирани, а след това приватизирани. Това е идеална възможност за всякакви гешефти и далавери.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Браво на Германия , имат парички ,ще преживеят .

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  Берлин няма друг полезен ход освен да "развърже яко кесията"

 17. 17 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#2] от "dnevnik komentarov":

  Би ли цитирал източника на тази информация? Кои са тези експерти?

 18. 18 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Германия има 300 милиарда евро излишък за миналата година. Няма да им е много трудно, сравнено със всички други страни.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 19. 19 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Хартийките имат стойност само дотогава, докато зад тях стои реален продукт.

 20. 20 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Добре дошли във Ваймарската република.
  Същите евреи, зимат същите решения, ше доведът до същите резултати.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#2] от "dnevnik komentarov":

  Брей аз пък мисля, че след кризата българската икономика ще е в много добро състояние. По няколко причини. Виж Полската, Унгарската, Словашката се сриват днес пред очите ни.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  Интересна статия от Европейски институт написана преди 4 години.... Заслужава си да се прочете от всички които денонощно обясняват как Европа е едно цяло.

  https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/62445

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на fzj12644960
  fzj12644960
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На приказки е лесно, лошото е, че всеки знае че са само приказки и нема да повлияе на пазарите.

 24. 24 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално
 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "padrino":

  Стига си плюл по Европа . Нали си в шотландия . Има брексит . Подкрепяш го . Така че си гледай работата

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Неутрално

  УК точно обявиха че ВСИЧКИ самонаети които спряха да работят ще получат 80% от средно месечното си възнаграждение от последните 3 години за минимум 3 месеца. След това решението ще се удължи ако е необходимо без ограничение на парите.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  До коментар [#22] от "padrino":Стига си плюл по Европа . Нали си в шотландия . Има брексит . Подкрепяш го . Така че си гледай работата
  —цитат от коментар 25 на fjp58603113


  Явно статията не ти е харесала....така е , истината боли :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#8] от "samoedin":

  Та тая голяма базука ще да е ефективна колкото дебелата Берта

  гошо
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Ако Борисов лекомислено не беше харчил излишъците години наред, сега и ние щяхме да имаме повече за спасяване на икономиката.

 30. 30 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  Абе, в Габрово как още не са започнали да шият тестове за коронавируса?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 31. 31 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#21] от "Да вярваме на истината":

  Нашата няма как да се срине! Няма как да паднеш от високо ако си седнал на бордюра!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на ИдиотСтаврев
  ИдиотСтаврев
  Рейтинг: 0 Весело

  Германия съвсем преднамерено възприе друга стратегия за борба с вируса, опитвайки се да предпази иконпмиката си, но не естествено като Тръмпоня. Проблемът е, че каквото и да прави Германия, дори и да не се стигне до там, да затваря тотално градове и региони, експортната немска икономика, не може да спаси сама себе си, ако пазарите й са в криза.

 34. 34 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  "Вадим голямата базука" - така в Берлин описват решението на управляващите да дадат огромно количество пари за спасяване на икономиката."

  Нерде базука, нерде панцер-фауст...
  Когато акито уцели вентилатора, всчки стават социалисти... - така до момента, когато нещата се закрепят и печалбата започне да набъбва, тогава иде ред на либерастията и така до следващия път!
  Лошо няма, стига да не го забравяме удобно

  I Want To Believe
 35. 35 Профил на id
  id
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Дано задържат стабилността, че става страшно. Само не и хиперинфлация.
  —цитат от коментар 11 на illusion.therapy


  голям лаф

 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#30] от "⎮":

  Смей се сега бе:)
  Борисов като говори Меркел лепило за Габрово. Курц облекла от Габрово. Другите пропускали вода всеки иска от Габрово. До една седмица пускаме респиратори. Пак се подигравай.
  Като гледам нашите лекари защитени със дишаща материя по новините защитени отвред и като гледам италианските и испанските с китайските си защитни облекла дето за дъждобрани не стават не им е смешно.

 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#36] от "Да вярваме на истината":

  "До една седмица пускаме респиратори. Пак се подигравай."

  Не се подигравам, чудя се как не сте започнали да шиете тестове още. Добре е, че сте започнали да шиете респиратори.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  До коментар [#37] от "⎮":

  Много си злобен и безполезен значи за света. Злобей си. Злобата е по-лоша от коронавируса:)

 39. 39 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#13] от "samoedin":

  никой не може да каже в момента кой точно е лошият сценарии,може и "лошият"""да се окаже наивно оптимистичен,прекалено нереално ми се струва всичко да се размине за 3-4 месеца и тогава коментар н2 може да се окаже прав,май натам отиват нещата,просто човешкият мозък поема много лошите новини на час полъжичка по лесно ,затова така му ги сервират,никой не знае в какъв свят ще живеем след 1 година ,но това което беше няма да се върна(хайда да пием кафе в барселона за 35евро сполета -карайте на спомени.)ако имаме късмет българия ще се върне към периода 2002/3 година като ик .показатели и дано се разминем с толкова (а дано ,ама надали)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK