Новата реалност - пресните продукти в Европа ще са все по-оскъдни

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  И нашите власти да разрешат на виладжиите около областните центрове да разкопаят и засадят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  Според мен ще има доста хора, вкл. и в България, които ще се сетят, че е по-добре да си засадят и отгледат нещо сами.
  Отделно от това се очакват толкова много безработни в Западна Европа, че едва ли реколтата ще остане неприбрана.
  Както са казали хората - неволята учи.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  САМОЗАДОВОЛЯВАНЕ! Комунистите, на Кмета началниците го бяха измислили-като държавата не може да произведе, оправяй се сам и се сърди на себе си! И те накрая се самозадоволиха-приватизираха си цялата икономика на България и почнаха да се борят пак за социализъм, демек да искат пари от държавата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 754 Неутрално

  този проблем го нямаме на село , още повече сума ти и народ се върна от запада и стоят в къщи , ще се намерят работници и тук ,вярно ,че ще са по малко платени от там ,но все пак и малкото на фона на нищо ще помага ,а и да произвеждат храна ,която ще ползват и семействата им е вече голяма работа в процеса на такава криза .

 5. 5 Профил на John C
  John C
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Чудно, България внася по-голяма част от храната си отвън.
  А младите и нетолкова млади не знаят що е мотика.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 6. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2943 Любопитно

  Сега е моментът държавата да помисли не би ли подпомогнала по някакъв начин върналите се по селата гурбетчии от Европа да се захванат с някакво селско стопанство. То не че мнозиството няма да духнат отново обратно, но е много вероятно едни 10-20 % да си останат за няколко месеца или няколко години.
  Ама мисъл и наша държава в едно изречение....

 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3616 Весело

  Бе кой нормален ще иде на село, освен ако не получава големи готови пари, примерно пенсия!
  То нямя един свестен магазин отде да си купиш що годе годен салам, то няма една кръчма де да пиеш свястно кафе...как ще идеш! Ми ако си млад човек къде на село ще си намериш гадже? Сред 200те баби и 2-3 млади дами? Ами айо не са свободни тея 2-3? А длъжни ли сте да се харесате?
  Зае*и ти тая работа!

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2608 Весело

  Хората са го измислили бре , криза значи възможност ...

  Старият ред си отиде !!!

 9. 9 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 608 Любопитно

  Май много софиянци, чийто генетични корени са от "провинцията" взеха да разбират от земеделие, овощарство и животновъдство. :)
  Само да Ви споделя, че в у нас има достатъчно площи за обработване. Много площи се обработват. Но трябва да се направи една важна крачка напред: да се спре корупцията от ДФ "Земеделие", областните Дирекции по Земеделие и местните, кметски администрации. Пък и малко протекционизъм в условията на пандемия от страна на местните търговски вериги ще дойде добре. Бабите на село не ядат рукола с чери домати, но пък произвеждат хубав кромид и розови домати, които може да не са гъзария, но все още имат вкус, пък и са здравословни.

 10. 10 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  хайде сега комбинирайте всичките напечатани пари с оскъдицата на продукти и стоки и си направете сметката какво ще стане. има изход от ситуацията:

  The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  Ето. Отново ми се сбъднаха думите, че храните ще станат ценни. Сега дори пшеницата трябва да не я изнасяме като пшеница, а като брашно, макарони, месо. Скъпо.
  За плодовете и зеленчуците да не говорим.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3616 Любопитно

  И друго, да ви кажа като морски офицер:
  Всички тея строги мерки и ограничения не важат единствено за товарния транспорт-шофьори, моряци, летателен състав.
  Аз сега в Нигерия като бях ни раздадоха "маски"- хартиена лента с два конеца за ушите. След 5 минути в жегата от влагата се проби хартията на устата. Вие смятате ли това за сериозно?
  Според вас колко колеги ще искат да продължат да осигуряват транспорт на стоките в тея условия?
  Без изолиращ костюм тип "скафандър" - забрави! Особено пък шофьорите. Ние може и да не можем да си отидем насред морето, но те още сега моце да скочат от камионите. Никой е е длъжен да си рискува живота, още повече без да се е подписвал да еаботи в такава обстановка, още повече без адекватно предпазно работно облекло. Нито пък някой ще приеме да работи в такъв риск за съшата заплата.
  И още: тези 2-3 % смъръност може да си ги заврете в ...тъмба дупка! Процентите се смятат от всички приключени случаи, а не от заразените! Заразените тепървс ще развиват заболяването и ще приключат с оздравяване или смърт. Реалната смъртност е поне 35%. Неждлучайно и китайското и другите правителства реагурат така панически.

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Не че искам да давам съвет, но е пролет и който не си жали трда и мисли малко по-далече от носа си, и има дори малка вероятност да остане без работа/доходи, да опита да засее квото може в двора или на земите от дедите му. Земята ни винаги се е е отблагодарявала за вниманието към нея.
  За тези, които не им се занимава или ще чакат да се оправят нещата, има голяма вероятност да изкарат гладна зима, но пък следващата пролет вероятно ще са първите в градините.
  Време е за промяна, и е време да се вземем в ръце и да спрем да чакаме някой да ни даде...
  Неволята е най-добрия учител!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 14. 14 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Много лоша работа, ей...

 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Ако не носеше смърт, бих казал, че този коронавирус носи само ползи за човечеството. Коронавирусът носи промяни в нашия живот, които са и навременни и всички до една полезни. Няма вносни сезонни работници, което означава, че няма робски труд. Ама не могат фермерите да си берат продукцията! Като не могат, ще се реформира земеделието така, че да могат да си берат продукцията. Има начини, по-малки семейни ферми, коопериране, по-големи семейства, три поколения да живеят заедно, т.е. заздравява семейството, друг вид отношения между производители и потребители и пр. В магазините зеленчуците и плодовете няма да са изложени и всеки да минава и да бара , и да киха в тях, а ще са зад стъклена преграда, или пакетирани, което прави разпространението на болестите по-трудно и подобрява хигиената.
  В други области- вижте сега какво става със сайтовете за запознанства, използвани от самотните майки да установяват безразборни и краткотрайни връзки. Сега майките си стоят в къщи, не могат да си чукнат среща с непознат в ресторант, отрязаха им лекарствата за депресия и дрогиране, седят с децата си, псуват съдбата в туитър и си мислят много им се иска точно в този момент да биха имали човек до себе си. Момент на отрезняване, размисли за живота, водещи към правилните изводи. Кога друг път ще седне пръдлата да се замисли дали живее правилно и как би било правилно да се живее?
  Скитане по ресторанти, барове, казина, това е начинът на живот на много хора, но е вид пордотлък. По принцип християнската религия учи хората на умереност и това е правилният начин на живот. Казината са порок. Голяма част от развлекателната индустрия се основава на човешки пороци. Пороците се поощряват. Този вирус ни показва кои са важните неща от живота и кое е ценното. Показва ни и кои неща са суета и са напълно излишни.
  Коронавирусът ще научи хората по света да живеят по друг начин и ще промени трайно мисленето и навиците ми. Затова и много бизнеси ще се променят или ще отпаднат, защото поведението на хората ще бъде променено. Но в общи линии като гледам, всичко, което вирусът променя, е към добро. Единственото лошо от него е, че носи смърт. Ако бях силно религиозен, бих казал, че Господ наказва хората заради греховете им. Вирусът убива старите хора, но точно тези, които сега са стари, те докараха на мода хедонизма, те правиха сексуалните революции и унищожиха морала, точно тяхното поколение в САЩ мислеха само как да се наядат, нае.ат, как да вземат колкото може по-голяма къща, как да се хранят непременно на ресторант, те създадоха разсипническото потребителско общество и манията купи-хвърли! В техните къщи, гаражи и мазета не може да се влезе от вещи. Точно те унищожиха семейството. Но аз не съм толкова религиозен и няма да го кажа.

 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#5] от "dream_er":

  България е нетен износител на храни с около 2 милиарда лева.Отде ви хрумват тези неща не знам. Преработвателната индустрия 88% от зеленчуците и 67% от плодовете да български.
  Само от Кресна до Петрич има пет пъти повече оранжерии днес отколкото през соца. Който не вярва да отива до Петрич и да гледа. Сега, че пазарувате от разни вериги си е ваш проблем.

 17. 17 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2943 Весело

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  моля, не пиши икономически щуротии, първо про-че-ти.
  изнасяме пшеница и слънчогледов шрот и лавандула, почти всичко останало внасяме. като пресни плодове и зеленчуци - внасяме не на 100 %, разбира се, но в различните неща - между 20 и 80 %, вкл. краставици и домати и ябълки, в момента в магазините няма един български домат.
  преди кризата с чумата по прасетата българските животни задоволяваха около 30 % от пазара, сега задоволяват 15 %.
  при пилешкото месо задоволяваме около 50 % от нуждите си с родно производство.
  при млекото отдавна внасяме около 60 % от суровината.
  ей.

 18. 18 Профил на Лъв
  Лъв
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да "благодарим" на Китай. Ще гледам специфично да не поръчвам нищо от там, а правено в България или Европа.

 19. 19 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#5] от "dream_er":България е нетен износител на храни с около 2 милиарда лева.Отде ви хрумват тези неща не знам. Преработвателната индустрия 88% от зеленчуците и 67% от плодовете да български.Само от Кресна до Петрич има пет пъти повече оранжерии днес отколкото през соца. Който не вярва да отива до Петрич и да гледа. Сега, че пазарувате от разни вериги си е ваш проблем.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  това е вярно. на 7-мо място в света сме по себедостатъчност. но пък валутата ни е вързана за шарената тоалетна хартия наречена евро и ще сме длъжни да я делим с доста от народите на дъното на таблицата. там цифрите ще са и по-ужасяващи заради неопитните, немотивирани и недостатъчни сезонни работници.

  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_food_self-sufficiency_rate

 20. 20 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Имаме блогадатна земя и климат, не сухо и горещо или пък студено....само дето дършавата не си е намястото със ширещата се корупция във фонд земеделие.

  С малко помощ, дотации за малки производители на зеленчук сега е моментът да се възроди българското дребно земеделие

 21. 21 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "dream_er":.Само от Кресна до Петрич има пет пъти повече оранжерии днес отколкото през соца.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  чиче сега в БГ има 30% по малко хора от соца : от 9 000 000 на под 7 000 000.
  с 30% по малко храни се консумират спрямо соца.

  от осталите 70% поне 30-40% е внос, включителни домати /турски, гръцки/, краставици, чесън от Китай ...

  тези 5 пъти повече оранжерии какво я правят тази продукция?
  да не продават зеленчук на Турция ?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#17] от "boevbisser":

  Говоря за плодове и зеленчуци бе човек. Стига дрънка идиотии. Излез малко от София. Не можеш да забраниш да внасят плодове и зеленчуци от ЕС най-вече от Гърция, най-вече януари и февруари. На първо място сме в света по замразени череши и малини например. Поразходи се малко. Магазините и пазарите не да Кауфланд и Лидъл само. И стига дрънка глупости. Аз за разлика от тебе се занимавам със земя и знам къде какво се произвежда и изнася.
  Знаеш ли че имаме над 100 хладилни инсталации. Например. Въобще имаш ли идея колко декара само оеощниу градини се засяха. Както аз не мога да знам повече от тебе за апартаментите така и ти не можеш да знаеш повече от мене за земите. Аман. И както виждаш каквото казвам е така щото го виждам.

 24. 24 Профил на Вашият профил
  Вашият профил
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  До коментар [#3] от "lz2":

  Мдам у нас на село мазето беше пълно със стотици консерви - една подробност - пресни продукти имаше само в сезона, и в лъскавите магазини в София.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#21] от "WWW":

  Изнасяме бе. Преработваме. Къде виждаш зеленчук от Турция освен в Била и Кауфланд зимата. Повече гръцки има. Някой ви пълни кратуните февруари, че внасяме и айде . Ами не можеш да забраниш.

 26. 26 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":моля, не пиши икономически щуротии, .
  —цитат от коментар 17 на boevbisser


  човека му лопа дъската малко, иначе е оптимист, умножва всичко по 10.
  баба ми и дядо ми вече не са живи, но селото в което са живяли е пълен крах , всички кошари, обори, ... са унищожени.
  Гледа се само зърнено храни от 2 кооперации, защото за това има субсидии.
  Никакви зеленчуци или технически култури, само пщеници и царевица.
  Животновъдството е ликвидирано до корен.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#21] от "WWW":Изнасяме бе. .
  —цитат от коментар 25 на Да вярваме на истината


  къде изнасяме бе :)
  в Турция ли бе?
  в Гърция?
  къде си видял фермер дето изнася зеленчуци извън България?
  ако има е икзотика.
  за да го има това трябват субсидии, а БГ няма пари за субсидии, от ЕС дават за каквото им трябва - зърнени храни, и само за тях на практика

 29. 29 Профил на John C
  John C
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#16] от "Да вярваме на истината":

  Ами който живее в големите градове откъде да пазарува?
  В Кауфланд почти всички плодове и зеленчуци са внос.
  На пазара като отида, не е много по-различно.
  Почти всички са прекупвачи от борсите и повечето
  е внос.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 30. 30 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За да има селско стопанство една държава при отворена икономика трябва да дава субсидии на фермерите.
  Богатите държави имат големи субсидии за агросектора, и фермерите им работят на загуба, но работят със субсидиите , и заливат и бедните страни като БГ с събсидирана продукция.

  Сега в ЕС е така - ако една държава няма индустрия от която да изкарва пари, тя няма да има и селско стопанство, без пари за субсидии.

 31. 31 Профил на kurkumichka
  kurkumichka
  Рейтинг: 541 Разстроено

  До коментар [#13] от "traveler1":

  Но не пускат на вилите. Как да си обработваме дворовете, като не ни пускат?

 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Изобщо не бих се притеснил за селскостопанската продукция.
  Нито за липсата на работна ръка.
  Като останат повече хора без работа, като пригладнеят и стой та гледай как ще ходят да работят на село.
  И - смея да кажа - на някои може толкова да им хареса, че да не се върнат повече по градовете.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#5] от "dream_er":България е нетен износител на храни с около 2 милиарда лева.Отде ви хрумват тези неща не знам. Преработвателната индустрия 88% от зеленчуците и 67% от плодовете да български.Само от Кресна до Петрич има пет пъти повече оранжерии днес отколкото през соца. Който не вярва да отива до Петрич и да гледа. Сега, че пазарувате от разни вериги си е ваш проблем.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината


  Износа е основно от зърно. Плодовете и зеленчуците са основно внос. Цитираните оранжерии едва ли покриват и половината от нуждата от пресни зеленчуци. За преработвателната индустрия съм съгласен, че използва основно местни продукти, но става въпрос за консерви все пак, а тук става въпрос за пресни зеленчуци.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3119 Неутрално

  Супер пазарната оценка не замества ли свежите продукти

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Мой роднина допреди няколко години гледаше, имаха "устно" споразумение с 2-3 големи вериги в региона да им изкупува продукцията, само да се обадят предварително колко и за кога го искат. Никога нямаха проблеми, а им беше и удобно, но проблемът е, че ние не сме държава, която може да произвежда количествата необходими за страната и през зимата.

 40. 40 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Нашите власти вече са се погрижили да останем гладни.И да искаш да отидеш да засееш не може заради тъпите им КПП.

 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Западната цивилизация след Втората световна не е виждала недостиг и мизерия.
  А ние мизерувахме по времето на соца, мизерувахме по времето на "прехода" (дето в България реално го няма)...

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 337 Любопитно

  Това с "пресните "подове и зарзавати у нас , надали ще се забележи…...

 43. 43 Профил на Atanas Ya
  Atanas Ya
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Глада и ЧСИ са по опасни от вируса!
  На есен ще е Виденова зима 2

 44. 44 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Проблемът е в мотиката - дойде ли момента да се копае и влагат усилия, мераците за собствено производство са до там. Постоянно копая декар и кусур двор на село, повярвайте ми - не видях мераклии да го правят ръчно. Най - много някоя фреза или тракторче да се чуе наоколо. Въпросът е, че с тази карантина , ако живееш в града , не можеш сега, пролетта , нищо да свършиш. Зависи до кога ще трае де, ако е до 15 април, надежда има, но ако се удължи срока, ще берем само многогодишни плодове........

 45. 45 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  С мотиката и на село. Връщаме се 18 век на малките стопанства. Квото си отгледаш у двора това ще ядеш. :)

 46. 46 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Капитализмът, основан на Глобализацията, сам се унищожава.

  niki
 47. 47 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вижда се, че Социализмът е много по устойчива система. Социализмът беше премахнат от Алчността на висшата номенклатура да станат турбокапиталисти като разграбят националното стопанство.

  niki
 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#47] от "niki":

  Хахаха. Социализмът Бил супер. В социализма без вирус в магазина нямаше нищо. Сега с вирус има всичко. Във всеки магазин.

 49. 49 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Имаме блогадатна земя и климат, не сухо и горещо или пък студено....само дето дършавата не си е намястото със ширещата се корупция във фонд земеделие.С малко помощ, дотации за малки производители на зеленчук сега е моментът да се възроди българското дребно земеделие
  —цитат от коментар 20 на olimpipanov


  Абсолютна истина! В момента обаче управляващи и (почти) всякакъв по естество и мащаб бизнес така са се вглъбили в понятия като пари, обороти, пазари и т.н., всичките на рязък минус, че изглежда всички пропускат фундаменталното - ВСИЧКО идва от земята! На прага на вероятно най-голямата криза, която човечеството познава, никой не само не продумва в посока подпомагане на всички, които произвеждат храна от земята, но дори се пречи това да се случва. Както и в други постове съм споделял, аз съм от засегнатите пишман/градски земеделци, които не можем да засеем и засадим земята си в близост до града поради ограниченията за движение. Според мен има не малко като мен, особено в създалата се ситуация в която седим по градовете в пълно бездействие а земята си стои на 20, 30,... 70 км. от града без да е обгрижена. Дано някой от влас имащите се сети, че доматите в магазините не се произвеждат в някой завод а се раждат от земята. И...да сме здрави всички дано!

 50. 50 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Според мен ще има доста хора, вкл. и в България, които ще се сетят, че е по-добре да си засадят и отгледат нещо сами.
  —цитат от коментар 2 на boevbisser


  20 корена домати в градината, за шопската салата е едно нещо. Но опитай се да сметнеш колко плодове и зеленчуци консумира едно 4-членно семейство на година, колко кокошки отиват под ножа, колко крави трябва да издоиш. Домашното производство има нулево икономическо значение.


 51. 51 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "boevbisser":

  Nqma kakvo tolkova da si otgledash Sam v gradinata ako izob6to ima6 gradina. Osven tova u nas e sezonno.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#3] от "lz2":

  Като те гледам още я караш по този начин !!! Горкичкият !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Тоест да вдигам цените?

  Модератора е неадекватен!
 55. 55 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Тоест да вдигам цените?

  Модератора е неадекватен!
 56. 56 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  Ми правителствата ще трябва да отпушат логистиката, та да има плодове и зеленчуци, както и да не умре икономиката дето внася кинти за раздаване както и произвежда необходимите стоки за живеене и за медицината... Просто трябва правителствата да преборят собствения си страх от паникьосаните избиратели и да направят нещо правилно и адекватно, въпреки че ще е антиизбирателно спрямо рейтинга им. За справка, в България има километрични опашки от тирове, което ще рече тонове стоки стоящи по магисталите, а не в магазините и производството... Който има акъл се сеща, другите тичат след пилето и му подгласят че "небето пада".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 57. 57 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#49] от "06210311":

  Преди 3-4 дни минах из добричко, хората си сеят спокойно.

 58. 58 Профил на TM
  TM
  Рейтинг: 442 Гневно

  Дневник, банвайте го тоя нещастник с огромния ник...

 59. 59 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 843 Неутрално

  До коментар [#6] от "boevbisser":

  обратно къде???колко много хора не си дават сметка ,че светът какъвто го познавахме вече го няма, никой не може да каже какво точно ще се случи ,но това ,което беше никога няма се върне .Вече има преди и след,гадно е но не трябва да си правим илюзии,

 60. 60 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#59] от "bnc59488372":

  Така е, светът след пандемията няма да е същият.
  Точно затова си мисля, че някаква част от завърналите се ще се огледат за препитание в родината, селското стопанство е само една възможност. Но няколко стотици или няколко хиляди да останат да се пробват - супер, проблемът аз го виждам така - този отрасъл е силно субсидиран и има нужда от масирана държавна подкрепа. Така поне е в ЕС, те. ако държавата ни не е адекватна на реалностите и не дава пари на нашите фермери, не трябва да се жалим, че ядем македонски домати, гръцки плодове и домати, марокански картофи, полски ябълки и т.н.

 61. 61 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Чудесен коментар! Жалко че повечето хора само чакат да отмине заплахата, за да се върнат към ненормалния начин на живот. Струва ми се, че светът няма да е същия като преди епидемията.

  master
 62. 62 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "dream_er":България е нетен износител на храни с около 2 милиарда лева.Отде ви хрумват тези неща не знам. Преработвателната индустрия 88% от зеленчуците и 67% от плодовете да български.Само от Кресна до Петрич има пет пъти повече оранжерии днес отколкото през соца. Който не вярва да отива до Петрич и да гледа. Сега, че пазарувате от разни вериги си е ваш проблем.
  —цитат от коментар 16 на Да вярваме на истината  ИЗНОС, ВНОС И ТЪРГОВСКО САЛДО НА БЪЛГАРИЯ ПО СЕКТОРИ НА СТАНДАРТНАТА ВЪНШНОТЪРГОВСКА КЛАСИФИКАЦИЯ (SITC, РЕВ. 4) ПРЕЗ 2017 И 2018 ГОДИНА
  Търговско салдо - FOB/CIF
  2017
  -4 634.9 млн. левове
  2018
  -6 845.2 млн. левове
  Минусите не са тирета!
  Разбира се, напълно е възможно дасме обърнали тенденцията, само се чудя как....

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7659 Неутрално

  До коментар [#47] от "niki":

  Защо тогава Русия, Венецуела и подобните им реват да се снемат санкциите, докато мине пандемията.

 64. 64 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Не че искам да давам съвет, но е пролет и който не си жали трда и мисли малко по-далече от носа си, и има дори малка вероятност да остане без работа/доходи, да опита да засее квото може в двора или на земите от дедите му.
  —цитат от коментар 13 на traveler1


  А как ще идеш, като не дават да се излиза от градовете - има КПП-та навсякъде?

 65. 65 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  До коментар [#15] от "gozambo":

  Тва време няма да се върне, зарежи утопиите. Живеем в консуматорско общество където разглезената младеж има други ценности. А пороците да забраниш е мисия невъзможна.
  Пресните и био земеделски продукти ставаха все по-популярни последните години, но за съжаление малко хора могат да си ги позволят. Едно от решенията би било фермерите да пуснат потребителите директно до продукцията - искаш домати, ела си набери сам. Вместо по 10 в магазина ти ги давам за 5 + твоя собствен труд. Ако те мързи, аз ще ти набера, ама цената е 7.50. Обаче това е доста първобитен подход и работи за ограничен брой продукти да не говорим че малък % от населението ще се юрне по фермите. Ти или аз - да, ама 90% и повече - едва ли.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Статията е леко анонимна.
  Фейк?

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До 47,
  Бойко, Мутафчийски и компания ни напомниха за комунизма. Опашки пред суперите, контролирано излизане от градовете, декларации подобни на граничните листове от онова време.
  И подслушване на телефони.

 68. 68 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Не че искам да давам съвет, но е пролет и който не си жали трда и мисли малко по-далече от носа си, и има дори малка вероятност да остане без работа/доходи, да опита да засее квото може в двора или на земите от дедите му.
  —цитат от коментар 13 на traveler1


  Нали сме блокирани и има КПП-та? Ако нямаш принтер вкъщи дори декларацията не можеш си принтира. Сега трябваше садим овошки, дето няма ги садим. Разсад дори не правихме като видях на къде отиват нещата с военното положение.

 69. 69 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1753 Весело

  До коментар [#60] от "boevbisser":
  Първо няма да стане заради разликата в заплатите там/тук. Изначално тези хора вече знаят как е там и имат опит и надали ще се подлъжат.
  Второ нямаме дълги сезони, което означава че онези с дългите сезони ще изкарват реколта преди тукашните фермери, ще имат по-голям добив (и съответно по-ниски цени, както и по-лесно ще изплащат земеделска техника) щото нали сезона е дълг и може да изкарват по няколко реколти...
  Трето, бизнес-климата там/тук е коренно различен, което е в пъти по-отказващо от горните две причини...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1753 Весело

  До 47,Бойко, Мутафчийски и компания ни напомниха за комунизма. Опашки пред суперите, контролирано излизане от градовете, декларации подобни на граничните листове от онова време.И подслушване на телефони.
  —цитат от коментар 67 на historama


  Не успяха да направят дефицитни бананите, тоалетна хартия и кафето, ама и така събудиха стари мераци у хората... у едни определени хора. :)

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK