Еврокомисията обясни как да продължат основни товарни превози по въздух

Еврокомисията обясни как да продължат основни товарни превози по въздух

© ReutersЕвропейската комисия призовава държавите - членки на ЕС, да подкрепят въздушния превоз на товари по време на свързаната с коронавируса криза, предаде пресслужбата на институцията. С новите насоки се препоръчва да се предприемат оперативни и организационни стъпки, за да се поддържат основните транспортни потоци, включително за медицински консумативи и персонал.


Еврокомисарят по въпросите на транспорта Адина Вълян заяви: "Въздушният превоз съответства на приблизително 35% от световната търговия в стойностно изражение и представлява основна част от товарния транспорт. Той поддържа функционирането на глобалните вериги за доставки на повечето от материалите с най-висока стойност и е съществено допълнение към превоза на товари по суша и море."


"Предлагаме конкретни мерки за поддържане на този вид услуги, включително с пътнически самолети. Чувствителни към фактора време продукти, като например лекарствата, трябва да бъдат придвижени със самолет. Приетите днес (вчера - бел. ред.) насоки съдържат и препоръки за премахване или проява на гъвкавост по отношение на ограниченията за нощни операции или ограниченията на слотовете на летищата, както и специални мерки за персонала за въздушни товарни превози."
Мерките включват подкана към държавите членки да предоставят временни права за допълнителни операции по превоз на товари от държави извън ЕС, ако обикновено се прилагат ограничения, дори тези операции да се извършват с пътнически самолети.


Към държавите членки се отправя и препоръка временно да премахнат ограниченията за нощни операции и/или ограниченията на слотовете на летищата за основните операции по въздушен превоз на товари и да улеснят използването на пътнически самолети за превоз само на товари. Екипажите на самолети следва да бъдат освободени от ограничения за пътуване при липса на симптоми.


От основно значение е отворените летища да разполагат с достатъчно капацитет за обработка на въздушни товари и да се въведат специални мерки за транспортния персонал, участващ в превоза на стоки, посочва Еврокомисията.


Тези извънредни мерки ще се прилагат временно само в периода на свързаната с коронавируса криза.


Всички ограничения, които не са съвместими с правото на ЕС, трябва да бъдат отменени. Комисията също така призовава всички трети държави да се въздържат от ненужни ограничения, що се отнася до въздушния превоз на товари, и по-специално от такива, които не са съвместими с действащите споразумения.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK