Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса

Снимката е от Стокхолм, 26 март

© TT News Agency/Janerik Henriksson via REUTERS

Снимката е от Стокхолм, 26 мартСамо един 8-километров мост разделя съседните Швеция и Дания, но докато улиците на датската столица Копенхаген са пусти, животът в шведския град Малмьо продължава, а двете страни възприемат съвсем различни подходи в битката срещу коронавируса, пише "Ройтерс"*.


Дания ограничи събирането на хора до 10 или по-малко души и нареди затваряне на училища, университети, центрове за грижи за деца, ресторанти, кафенета, библиотеки, спортни зали и фризьорски салони. Швеция обаче в голяма степен все още е отворена за бизнес.


"Не мисля, че това е толкова забележимо тук", казва Микаела Йонсон по повод мерките за борба срещу вируса. Нейният фризьорски салон в Малмьо, третият по големина град в Швеция с население 317 хил. души, продължава да е пълен с хора. "Повечето от клиентите ми, ако не работят от работните си места, го правят от вкъщи. Надяваме се да не стане като в Дания и да не затворят напълно салоните", допълва тя.
Швеция забрани събирането на повече от 500 души и каза на ресторантите, че могат да обслужват само седнали клиенти. Властите освен това призоваха хората да използват здравия си разум и да останат по домовете си, ако се чувстват болни. Ресторантите и училищата за повечето деца остават отворени, а улиците все още са пълни с хора.


На 35 минути път с кола през протока Йоресон в Копенхаген Йорген Скют, собственик на верига салони в Дания, седи в един от празните си фризьорски салони.


"Беше малко шокиращо да разбера, че трябва да затворя бизнеса си и центровете", казва той. "През изминалата седмица бяха празни, никакви клиенти, никакви служители, никакви фризьори, абсолютно нищо."


Според него веригата ще оцелее, тя продължава да продава продукти от собствената си линия за коса и предлага съвети по телефона на клиенти.


"Малко прилича на кошмар, в който всъщност няма никой никъде. Хората са по домовете си и няма никой на улицата", разказва той, като добавя, че вярва на правителството и подкрепя предприетите мерки.


Дания затвори границите си и допуска само хора, превозващи стоки, и тези, които живеят или работят в страната.


Швеция възприе по-мек подход в сравнение с повечето страни, следвайки препоръките на шведската Агенция за обществено здраве. Според нея затварянето на училища е неефективна мярка и всякакви ограничения трябва да се налагат в подходящия момент и за възможно най-кратко време.


Швеция, с население почти два пъти по-голямо от това на Дания, има около 2806 потвърдени случая (към 26 март) и 66 смъртни. В Дания има 1851 потвърдени случая и 34 смъртни (също към 26 март).


Шведската здравна агенция все пак призна, че вероятно ще има още мерки, тъй като вирусът продължава да се разпространява. "Мерките обаче трябва да са устойчиви, не можем просто да кажем, че всичко трябва да бъде затворено за няколко месеца", подчертава шведският главен епидемиолог Андерш Тегнел.


* По-късно днес шведското правителство обяви, че е решило да забрани събиранията на повече от 50 души, за да спре разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс". Новото правило ще влезе в сила в неделя, а тези, които го нарушат, рискуват да бъдат глобени или да бъдат вкарани в затвора за шест месеца.


Още за подхода на Швеция четете тук и тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK