Швеция се надява, че културата на високо доверие ще ѝ спести блокади срещу COVID-19

Швеция се надява, че културата на високо доверие ще ѝ спести блокади срещу COVID-19

© Associated PressПочти всички страни на Запад, които опитват да се преборят с пандемията от коронавирус, достигнаха до настоящата стратегия за блокада, с някои местни вариации, пише Натали Ротшилд в статия за сп. "Форин полиси". Има обаче едно голямо изключение. Швеция, макар и изправена пред безспорно високорисково нашествие на вируса, заяви, че ще върви по свой собствен път в борбата с него*.


Шведското правителство, изглежда, залага на това, че националната култура е достатъчно отличителна, за да постигне успех с политики за общественото здраве, който другите не могат. Дали по-късно ще съжалява предстои да видим.


Две седмици след като шведската Агенция за обществено здраве (на 10 март) повиши нивото на риска от разпространение в общността на вируса до "много високо" - най-високото от петстепенна скала - началните училища остават отворени, границите са само частично затворени, няма задължителни карантини или затваряне на ресторанти, барове или обществени места. Макар да има забрана за събирания на хора, ограничението до 500 души е по-щедро в сравнение с други страни.
Швеция далеч не е незасегната от епидемията,


пазарите са в състояние на свободно падане, масовата безработица е на хоризонта, а здравните служби са под засилващ се натиск. В Швеция има потвърдени 2858 случая на заразяване и 77 смъртни случая.


Реалният брой обаче е неизвестен, защото тестването е като цяло ограничено до пациентите в болниците и жителите на домове за възрастни, проявяващи симптоми на COVID-19. Агенцията за обществено здраве отказа да прави публични оценки за риска или прогнозни модели за разпространението на вируса.


Защо Швеция реши да се въздържа от драконовските мерки, наложени в други държави?


Обяснението според някои анализатори е в шведската комбинация от политически независими публични агенции - включително Агенцията за обществено здраве, която има ключова позиция за управлението на настоящата криза - и високото ниво на обществено доверие в тях.


Макар правителството в Швеция да определя задачите и бюджета на тези агенции, на тях им е гарантирана свобода, благодарение на която политиците нямат правомощия да се намесват директно в ежедневната им работа. Тази традиция е залегнала в шведската конституция, казва Ларс Трегорд, историк и коментатор, чиито изследвания се фокусират върху социалната държава в северните страни.


"В момента виждаме как тази традиция работи, тъй като Агенцията за обществено здраве има задачата да бъде водещият орган в кризата с коронавируса и от премиера и правителството му се очаква да слушат и да следват съветите ѝ", допълва той.


Шведската научна общност обаче не е единодушна.


На 20 март професор по епидемиология и професор по математическа статистика публикуваха съвместна статия, призовавайки страната да промени курса. "Агенцията за обществено здраве трябва бързо и недвусмислено да препоръча социално дистанциране за всеки, не само за хората над 70 години", се посочва в статията, според която са необходими всеобхватни мерки.


В коментар за медийния натиск, на който е подложен, Андерш Тегнел, който оглавява агенцията и се превърна в лицето на шведската битка с коронавируса, каза: "Всичко стана толкова политическо. Затварянето на границите е класически пример. Имахме много такива дискусии по време на пандемията от (свинския грип) през 2009 г. и имаше консенсус сред световни експерти, че затварянето на границите никога не е работило и няма да работи." Когато съседните Норвегия и Дания обявиха, че затварят граници по-рано този месец, Тегнел каза пред шведски медии, че този ход няма научно основание.


И макар да има разногласия в научната общност и извън нея дали шведската стратегия е правилна или безразсъдна, фразата "следваме препоръките на Агенцията за обществено здраве" се превърна в нещо като мантра през последните няколко седмици, а представители на правителството се уповаваха на насоките ѝ, когато формулираха или защитаваха предприетите мерки срещу епидемията.


"За разлика, казва Трегорд, в Дания и Норвегия политическите лидери се опълчиха на съветите на местните агенции за обществено здраве по ключови въпроси като затварянето на границите. Това не се е случило в Швеция. Все още."


Друг важен фактор е в голяма степен по-високото от средното ниво на


социално доверие в Швеция.


Трегорд обяснява, че има три аспекта на този северен феномен: "На първо място, гражданите са склонни в голяма степен да се доверяват на публичните агенции и вярват, че те действат в обществен интерес. На второ място, властите имат доверие, че гражданите ще обърнат внимание на техните препоръки. На трето място, има високо ниво на междуличностно доверие, при което шведите вярват един на друг, че действат отговорно."


Приложено към настоящата ситуация, това значи, че здравните експерти и политиците действат по презумпция, че няма нито общо одобрение, нито нужда от драконовско законодателство. Вместо това се очаква гражданите да се съгласят, че ще поемат лична отговорност и ще избягват тълпите, ще работят от вкъщи, ще спазват разстояние в обществения транспорт и т.н., без да бъдат принудени да го правят.


"Не е необходимо да въвеждаме извънредно законодателство или мерки за наблюдение, за да гарантираме, че хората ще си останат удома, защото властите вярват, че гражданите ще следват препоръките им и гражданите взаимно си вярват, че действат отговорно", коментира Микаел Ростила, професор по обществено здраве.


"Що се отнася до социалната дистанция, изглежда, че както хората, така и работодателите приеха посланието присърце доста бързо, насърчавайки служителите да работят от домовете си и забранявайки им да идват на работа, ако имат дори и леки симптоми на грип. Това включва и моя работодател, Стокхолмския университет, който следва препоръките на Агенцията за обществено здраве", допълва Ростила.


В същото време в медиите и социалните мрежи се наблюдават ожесточени критики


срещу Агенцията за обществено здраве. Към момента голяма част от критиките са насочени към липсата на какъвто и да е намек, че правителството ще ограничи вътрешните пътувания или че ще затвори ски курортите преди ваканцията около Великден, когато хиляди шведи тръгват към северните планински райони. Агенцията предупреди, че има голям риск вирусът да се разпространи от градовете, но не наложи забрани.


За критиците това е опасен ход, не на последно място, защото вирусът започна да се засилва в Швеция след зимната училищна ваканция, когато голям брой хора се завърнаха от ски почивки в италианските Алпи.


Проучвания на Novus показват, че има противоречие между медиите и обществото, защото доверието в Агенцията за обществено здраве расте. Последното проучване от 18 март показва, че що се отнася до институциите, занимаващи се с коронавируса, тази агенция е втора по доверие след здравните служби. Всички медии остават по-назад.


* По-късно днес шведското правителство обяви, че е решило да забрани събиранията на повече от 50 души, за да спре разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс". Новото правило ще влезе в сила в неделя, а тези, които го нарушат, рискуват да бъдат глобени или да бъдат вкарани в затвора за шест месеца. Досега бяха забранени събиранията на повече от 500 души.


Още за подхода на Швеция четете тук и тук.


Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса - тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK