Швеция се надява, че културата на високо доверие ще ѝ спести блокади срещу COVID-19

Швеция се надява, че културата на високо доверие ще ѝ спести блокади срещу COVID-19

© Associated PressПочти всички страни на Запад, които опитват да се преборят с пандемията от коронавирус, достигнаха до настоящата стратегия за блокада, с някои местни вариации, пише Натали Ротшилд в статия за сп. "Форин полиси". Има обаче едно голямо изключение. Швеция, макар и изправена пред безспорно високорисково нашествие на вируса, заяви, че ще върви по свой собствен път в борбата с него*.


Шведското правителство, изглежда, залага на това, че националната култура е достатъчно отличителна, за да постигне успех с политики за общественото здраве, който другите не могат. Дали по-късно ще съжалява предстои да видим.


Две седмици след като шведската Агенция за обществено здраве (на 10 март) повиши нивото на риска от разпространение в общността на вируса до "много високо" - най-високото от петстепенна скала - началните училища остават отворени, границите са само частично затворени, няма задължителни карантини или затваряне на ресторанти, барове или обществени места. Макар да има забрана за събирания на хора, ограничението до 500 души е по-щедро в сравнение с други страни.
Швеция далеч не е незасегната от епидемията,


пазарите са в състояние на свободно падане, масовата безработица е на хоризонта, а здравните служби са под засилващ се натиск. В Швеция има потвърдени 2858 случая на заразяване и 77 смъртни случая.


Реалният брой обаче е неизвестен, защото тестването е като цяло ограничено до пациентите в болниците и жителите на домове за възрастни, проявяващи симптоми на COVID-19. Агенцията за обществено здраве отказа да прави публични оценки за риска или прогнозни модели за разпространението на вируса.


Защо Швеция реши да се въздържа от драконовските мерки, наложени в други държави?


Обяснението според някои анализатори е в шведската комбинация от политически независими публични агенции - включително Агенцията за обществено здраве, която има ключова позиция за управлението на настоящата криза - и високото ниво на обществено доверие в тях.


Макар правителството в Швеция да определя задачите и бюджета на тези агенции, на тях им е гарантирана свобода, благодарение на която политиците нямат правомощия да се намесват директно в ежедневната им работа. Тази традиция е залегнала в шведската конституция, казва Ларс Трегорд, историк и коментатор, чиито изследвания се фокусират върху социалната държава в северните страни.


"В момента виждаме как тази традиция работи, тъй като Агенцията за обществено здраве има задачата да бъде водещият орган в кризата с коронавируса и от премиера и правителството му се очаква да слушат и да следват съветите ѝ", допълва той.


Шведската научна общност обаче не е единодушна.


На 20 март професор по епидемиология и професор по математическа статистика публикуваха съвместна статия, призовавайки страната да промени курса. "Агенцията за обществено здраве трябва бързо и недвусмислено да препоръча социално дистанциране за всеки, не само за хората над 70 години", се посочва в статията, според която са необходими всеобхватни мерки.


В коментар за медийния натиск, на който е подложен, Андерш Тегнел, който оглавява агенцията и се превърна в лицето на шведската битка с коронавируса, каза: "Всичко стана толкова политическо. Затварянето на границите е класически пример. Имахме много такива дискусии по време на пандемията от (свинския грип) през 2009 г. и имаше консенсус сред световни експерти, че затварянето на границите никога не е работило и няма да работи." Когато съседните Норвегия и Дания обявиха, че затварят граници по-рано този месец, Тегнел каза пред шведски медии, че този ход няма научно основание.


И макар да има разногласия в научната общност и извън нея дали шведската стратегия е правилна или безразсъдна, фразата "следваме препоръките на Агенцията за обществено здраве" се превърна в нещо като мантра през последните няколко седмици, а представители на правителството се уповаваха на насоките ѝ, когато формулираха или защитаваха предприетите мерки срещу епидемията.


"За разлика, казва Трегорд, в Дания и Норвегия политическите лидери се опълчиха на съветите на местните агенции за обществено здраве по ключови въпроси като затварянето на границите. Това не се е случило в Швеция. Все още."


Друг важен фактор е в голяма степен по-високото от средното ниво на


социално доверие в Швеция.


Трегорд обяснява, че има три аспекта на този северен феномен: "На първо място, гражданите са склонни в голяма степен да се доверяват на публичните агенции и вярват, че те действат в обществен интерес. На второ място, властите имат доверие, че гражданите ще обърнат внимание на техните препоръки. На трето място, има високо ниво на междуличностно доверие, при което шведите вярват един на друг, че действат отговорно."


Приложено към настоящата ситуация, това значи, че здравните експерти и политиците действат по презумпция, че няма нито общо одобрение, нито нужда от драконовско законодателство. Вместо това се очаква гражданите да се съгласят, че ще поемат лична отговорност и ще избягват тълпите, ще работят от вкъщи, ще спазват разстояние в обществения транспорт и т.н., без да бъдат принудени да го правят.


"Не е необходимо да въвеждаме извънредно законодателство или мерки за наблюдение, за да гарантираме, че хората ще си останат удома, защото властите вярват, че гражданите ще следват препоръките им и гражданите взаимно си вярват, че действат отговорно", коментира Микаел Ростила, професор по обществено здраве.


"Що се отнася до социалната дистанция, изглежда, че както хората, така и работодателите приеха посланието присърце доста бързо, насърчавайки служителите да работят от домовете си и забранявайки им да идват на работа, ако имат дори и леки симптоми на грип. Това включва и моя работодател, Стокхолмския университет, който следва препоръките на Агенцията за обществено здраве", допълва Ростила.


В същото време в медиите и социалните мрежи се наблюдават ожесточени критики


срещу Агенцията за обществено здраве. Към момента голяма част от критиките са насочени към липсата на какъвто и да е намек, че правителството ще ограничи вътрешните пътувания или че ще затвори ски курортите преди ваканцията около Великден, когато хиляди шведи тръгват към северните планински райони. Агенцията предупреди, че има голям риск вирусът да се разпространи от градовете, но не наложи забрани.


За критиците това е опасен ход, не на последно място, защото вирусът започна да се засилва в Швеция след зимната училищна ваканция, когато голям брой хора се завърнаха от ски почивки в италианските Алпи.


Проучвания на Novus показват, че има противоречие между медиите и обществото, защото доверието в Агенцията за обществено здраве расте. Последното проучване от 18 март показва, че що се отнася до институциите, занимаващи се с коронавируса, тази агенция е втора по доверие след здравните служби. Всички медии остават по-назад.


* По-късно днес шведското правителство обяви, че е решило да забрани събиранията на повече от 50 души, за да спре разпространението на коронавируса, предаде "Ройтерс". Новото правило ще влезе в сила в неделя, а тези, които го нарушат, рискуват да бъдат глобени или да бъдат вкарани в затвора за шест месеца. Досега бяха забранени събиранията на повече от 500 души.


Още за подхода на Швеция четете тук и тук.


Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в борбата с коронавируса - тук.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Всички страни минаха пред етап на отричане, базирайки се на всякакви местни чудеса, но никъде досега нямаше резултат различен от очаквания

  Не ме търсете преди обяд
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Неутрално

  Шведското правителство изглежда залага на това, че Швеция с изключение на три града - / в които съм бил / , населението е разпръснато!

  [email protected]
 3. 3 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Те и на Острова нещо се надяваха, ама на - и Борето Джонсън се овирусил.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 4. 4 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ТИЯ ЩЕ ОТЦЛЕЯТ ЗАЩОТО СА УМНИ , А МНОГО ОТ НАС ШЕ ГУШНАТ БУКЕТА МНОГО СКОРО БИЛО ОТ ГЛАД БИЛО ОТ ВИРУСА ЗАЩОТО ВИ УПРАВЛЯВАТ МАРИОНЕТКИ НА МАЛОУМНИЦИ

 5. 5 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 27 Весело

  До коментар [#3] от "schwimmwagen":

  Ще му мине като на куче!

 6. 6 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 813 Неутрално

  >""На първо място, гражданите са склонни в голяма степен да се доверяват на публичните агенции и вярват, че те действат в обществен интерес. На второ място, властите имат доверие, че гражданите ще обърнат внимание на техните препоръки. На трето място, има високо ниво на междуличностно доверие, при което шведите вярват един на друг, че действат отговорно"."

  Моите уважения!

  И понеже сега на спорт не се залага предлагам да заложим когато Швеция ще промени драстично политиката за справяне с пандемията.
  Аз залагам до 5 Април

  'progressives' is the politically correct word for communists
 7. 7 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#5] от "The Rock":

  Здравеняк изглежда, ама смятай как са се набълбукали с короната.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 8. Засега имат само два пъти повече умрели отколкото в Дания. Като станат 4, 5 пъти могат да почват да се притесняват.

 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 538 Любопитно

  Много добре, но новите шведи дали мислят така? Особено в Малмьо и Гьотеборг?
  Доколкото ги знам, те наистина имат култура на високо доверие :))

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Вирусът можеше да бъде удържан само в Китай и то преди 15-ти януари. След тази дата е въпрос на изграждане на стаден имунитет. Ако някой вярва, че пораженията ще са по-малки с настоящите мерки е просто наивен. Скоро усещането за сигурност и контрол ще се изпари и след два месеца ще заживеем с вируса и страха. След още година или две ще живеем само с вируса.

 11. 11 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Шведското правителство изглежда залага на
  >>>> Залага на националната култура ..на сирийските и др. подобни инженери, които били доста голяма част вече от населението.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  Нека да кажем че само общества с високо обществено доверие са успешни! Каквито и глупости да говорим сега Швеция е безспорен пример за това!

  klimentm
 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Все пак да не забравяме, че в Швеция не всички са шведи...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Нека да кажем че само общества с високо обществено доверие са успешни! Каквито и глупости да говорим сега Швеция е безспорен пример за това!
  —цитат от коментар 12 на klimentm


  Да, да, абсолютно съм съгласен :) Обаче...? :)

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7790 Любопитно

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":

  ''Разумът се завръща. Проф. Рикарди от СЗО: Само 12 % от починалите в Италия показват като причина Ковид19. Има преоценка на данните '' !!!

  [email protected]
 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Шведите по ръба на бръснача - дано не съжаляват горчиво

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 540 Весело

  Ами, само след месец в развиващите се страни ще е касапница. Дори и ние да отворим след 2 месеца като Китай, кой ще доставя суровини? Кой ще купува? Означава ли, че ще вкарваме в карантина всеки пребивавал в район от света със зараза? Има ли гаранция, че няма да има последващи вълни? Няма. Просто ще си живеем на приливи и отливи докато преболедуваме или се намери ваксина. С тези два месеца просто печелим време.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "Шведското правителство, изглежда, залага на това, че националната култура е достатъчно отличителна"

  Не мисля, че Мада Нейча се интересува каква ти е културата и дали слушаш Бах или Радо Шишарката.

 19. 19 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално
 20. 20 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Надежда всяка тука оставете....И в Швеция май доста подценяват вируса, след това ще въведат строги мерки, но да се надяваме да не е късно

  Marinov
 21. 21 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Означава ли, че ще вкарваме в карантина всеки пребивавал в район от света със зараза?
  —цитат от коментар 17 на puknatastotinka

  Да, ДА! И пак ДА!

 22. 22 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":''Разумът се завръща. Проф. Рикарди от СЗО: Само 12 % от починалите в Италия показват като причина Ковид19. Има преоценка на данните '' !!!
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Брей, че хитри тия починалите - наговорили са се да се разболяват от болестите си едновременно, за да може да препълнят болниците, да не смогват и крематориумите и да ги вози армията безплатно по улиците като умрат. Короната няма нищо общо, хич даже. Съвсем случайно носят вируса и просто си умират от високото кръвно и диабета едновременно и напук. Как никой не се е сетил по-рано? Ей, че умен чУЕк!

 23. 23 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#16] от "neut":

  Хората които са на власт там от последните 5-10 години предпочитат да се самоубият от колкото да вземат правилни мерки.

  This is the place where puddings die.
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Така ще разберем, дали тези мерки бяха оправдани. Няма начин имунната с-ма на шведите да е "желязна".
  Но ако все пак положението при тях не се влоши, значи някой ни спретна масова психоза и рецесия.
  В интерес на истината, мисля, че шведите се надцениха доста . И няма да ги подмине.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тия как ли са забравили , че 20% от населението вече не споделя въпросната култура. Но както се казва те си знаят, отричането на очевидното там го гледаме одавна, само ритуалното самоубийство е нещо ново.
  Мигрантите са млади и здрави, а тия дето не ги харесват са на по 60+ /щото помнят какво е било преди това/, може пък да са решили, че така ще пренастроят общественото мнение ....

 26. 26 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Мдааа... По отношение на доверието:
  Сетих се за оня виц, където бай Ганьо играл на покер с джентълмени, които му вярвали на думата.
  Че като му тръгнала една карта...

 27. 27 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 661 Неутрално

  >""Моите уважения!И понеже сега на спорт не се залага предлагам да заложим когато Швеция ще промени драстично политиката за справяне с пандемията.Аз залагам до 5 Април
  —цитат от коментар 6 на vik


  Оптимист си. На извънредно положение на 2ри или 3 април залагам. 28. 28 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Проучвания на Novus показват, че има противоречие между медиите и обществото, защото доверието в Агенцията за обществено здраве расте...тази агенция е втора по доверие след здравните служби. Всички медии остават по-назад."

  Въй, въй, въй - агент-провокаторите май са се побъркали от злоба и жлъч, че не те са именно тези, които командват парада! (agenda setting failed, bicheZzz).
  Дано им устискат на напъна, за да може после горепосочените да се налага да ни обясняват, че видиш ли - той вируса си е опасен, ама спецификите на шведския нажионален риболов са тези, дето са ги опазили...

  #leftist_in_turmoil

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 29. 29 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":


  Нека да кажем че само общества с високо обществено доверие са успешни! Каквито и глупости да говорим сега Швеция е безспорен пример за това!
  —цитат от коментар 12 на klimentm


  Шегувате се нали?!?

 30. 30 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 195 Любопитно

  Не знам за подхода, ама да не ги обявят за расисти, защото вирусът (шокиращо, но факт!) се разпространявал много бързо сред сомалийската общност:
  https://voiceofeurope.com/2020/03/sweden-coronavirus-spreading-rapidly-in-somali-community/?fbclid=IwAR0p-tXIk6fwmhhEG_b8rBbN-OwJ1AFdz2xUvHQ2uX0zllo9wEdEbfMLw1o

 31. 31 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1354 Весело

  Стокхолмският синдром не е кръстен на Лехчево все пак

  Facing Worlds
 32. 32 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1287 Неутрално

  Всички страни минаха пред етап на отричане, базирайки се на всякакви местни чудеса, но никъде досега нямаше резултат различен от очаквания
  —цитат от коментар 1 на nikidimi


  А къде са очакваните резултати от пълната блокада и спирането на обществения живот? В Дания и Италия минаха 2 седмици на строги карантини и социално дистанциране и цифрите им са все едно нищо не са правили - тренда им е същия като на Швеция.

 33. 33 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  Вируса живее прехвърляйки се от човек на човек, прекъсне ли се веригата той залинява и умира. Китай го доказа в Ухан.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  Холандия днес вече 112 починали при 3-ма оздравели и близо 600 в критично състояние.
  Това е положението със стадният имунитет. Значи в Холандия има смъртност в момента 98%.

 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Вируса живее прехвърляйки се от човек на човек, прекъсне ли се веригата той залинява и умира. Китай го доказа в Ухан.
  —цитат от коментар 33 на Корки


  НЕ. Стига сте разпространявали опасно невярна информация. Вирусът живее от три часа до три ДЕНА извън приемника. Върху всякакви повърхности.
  От човек на човек се предава грипния вирус. Този НЯМА нищо общо с грипните вируси!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  С други думи не всички се поддават на диктатурата на кафявите гащи. Които никак не разбират, че блокадните мерки също поразяват човешкото здраве и ще доведат до загуба на много човешки животи.
  Като останат гладни кафявите гащи ще обърнат палачинката, ама пак други ще са виновни. Не и те.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Nozo No
  Nozo No
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  В Норвегия не е по-различно, но и те затвориха

 39. 39 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Месечно в Италия умират над 50 хил. души. За месец и половина от короната май още няма и 6 хил. Ма вий си се запасявайте с тоалетна хартия. За чий ще ви е след месец не е ясно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2148 Неутрално

  До коментар [#37] от "Wornoxmaniak":

  Вече май няма човек по света като гледам и коментари по света да вярва, че са умрели 3200 китайци. Според мене и 21 милиона са малко. Ама Китай, Индия, Русия, Иран и още ще ги броим на разбора.

 42. 42 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Браво на либерална Швеция!
  "Пазарите са в състояние на свободно падане, масовата безработица е на хоризонта, а здравните служби са под засилващ се натиск". НО свободолюбивите шведи не се подават на паника и не искат да изтъргуват свободата си срещу някакво си здраве и живот.

  Като зачестят смъртните случаи и ситуацията стане критична, поне умрелите ще са умрели свободни!

  А и винаги могат да се обвинят десните и антилибералите.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 43. 43 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":Месечно в Италия умират над 50 хил. души. За месец и половина от короната май още няма и 6 хил. Ма вий си се запасявайте с тоалетна хартия. За чий ще ви е след месец не е ясно.
  —цитат от коментар 39 на Цецо


  Цецко, ти и менталните ти братя трябва да давате доброволни смени в някое интензивно отделение с болни от короната, а после вечер да минавате да видите какво правят възрастните ви родители и да си полафите с тях.
  Щот нали, "за месец и половина от короната май още няма и 6 хил", всичко е лъжа и паника.
  А и традиционно турболибералите не се интересувате от статистика.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 44. 44 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Буквално го разбирайте нашето манталити не е като вашето и затова страдате ?!
  ...и въпреки че не всички в Швеция са шведи както #13 пише по горе.

 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Те и на Острова нещо се надяваха, ама на - и Борето Джонсън се овирусил.
  —цитат от коментар 3 на schwimmwagen


  Коронясал.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1354 Весело

  До коментар [#42] от "dgd":

  Крайнодесният фашистки коронавирус несъмнено пуснат от 'кафевите слуги на статуквото' унищожи аха-сбъдващата се либерастка утопия с дъгите и розови уникорни или поне мечета за дохтурята и инджилерите обичащи да препипват чужди булки пред вековните катедрали на великодушните домакини

  Facing Worlds
 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3690 Весело

  До коментар [#29] от "Stargate":

  Изобщо не се шегувам- за справка виж нашето българско общество с нулева и отрицателна стойност на доверие и шведското такова!

  klimentm
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3690 Неутрално

  До коментар [#38] от "Nozo No":

  Да аз говоря че е така по принцип

  klimentm
 49. 49 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Успех на Шведите , но можеше поне границите да затворят ......
  Най-малкото да не се донапълнят с талибани ( доколкото могат да се движат из затворена Европа в момента )

 50. 50 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Весело

  Като им свършат "изведнъж" местата у интензивните и изолаторите, както и интубационната техника, да не говорим за "чумните облекла", каква ли ненормирана лексика ще заизричат на шведски днес безгрижните?!
  (ツ)

 51. 51 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Швеция е кралство. Те са фенове на короната.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 275 Весело

  Покрай ограничението "до 50 човека", тия да не вземат да отменят тазгодишния традиционен парад на ЛГБТ- йците и джендърийците ??
  Да не сте посмели, еей !!!

 54. 54 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#22] от "Котаракът на Шрьодингер":Месечно в Италия умират над 50 хил. души. За месец и половина от короната май още няма и 6 хил. Ма вий си се запасявайте с тоалетна хартия. За чий ще ви е след месец не е ясно.
  —цитат от коментар 39 на Цецо


  С нищо не съм се запасил, но не съм и глупав да вярвам на глупости от типа "грипченце, настинка, само ни плашат... "

  Жертвите на коронавируса в Италия са повече от тези, които се съобщават официално
  Представители на властите в Северна Италия изразяват опасения, че жертвите на коронавируса са повече от тези, които се съобщават официално.
  В община Нембро, намираща се в непосредствена близост до Бергамо (италианския град, засегнат най-сериозно от пандемията от коронавирус) и с население от 12 000 души, официалният брой на починалите от COVID-19 е 31, пишат в статия, публикувана днес във в. "Кориере дела сера", Лука Форести, представител на здравните власти, и Клаудио Канчели, кмет на Нембро, предаде БТА.
  "Нещо в тази бройка не ни се стори убедително и отидохме да проверим статистиките за средния брой на починалите в общината за периода януари-март през минали години. Броят на починалите при нормални условия се оказа около 35 души, а тази година сме регистрирали 158, т.е. със 123 повече от обичайно", пишат Форести и Канчели, които са лекари по образование.

  Те разкриват също, че и в други малки общини в региона се наблюдава същата аномалия. Кметът на Бреша Емилио Дел Боно също твърди от вчера, че броят на заразените и починалите от коронавируса е по-голям от този, който се съобщава официално."

  https://trud.bg/лекари-жертвите-на-коронавируса-в-ита/

  д
  Да не се окаже в края на годината, че починалите не само в Китай, но и в Европа тази година съвсем случайно надхвърлят няколко пъти нормалната от предни години?

 55. 55 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 523 Любопитно

  До коментар [#8] от "Wornoxmaniak":''Разумът се завръща. Проф. Рикарди от СЗО: Само 12 % от починалите в Италия показват като причина Ковид19. Има преоценка на данните '' !!!
  —цитат от коментар 15 на karabastun


  Хмм ама останалите 88%, и те били заразени, значи ако някой беше влязал с автомат в болницата да ги избие, щяха да го съдят само за тези 12% от избитите, те другите така или иначе са щели скоро да си умрът от друго? Пък и то по принцип 100% от хората са смъртни и все някога гушват букета поради инфаркт, инсулт, рак и тн, за какво въобще да се вълнуваме от какво умират и дали сме може ли да им удължим живота с адекватни медицински мерки.

 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Шведите вървят по пътя на англичаните, мислят си че са хванали Господ за... гордостта и за тях природните закони не се отнасят. Скоро ще разберат, че грешат. Особено пък с тези "бежанци" с които се сдобиха, тепърва ще видят че при тях шведският манталитет не важи.

  Начинът за спасение е единствен, страните които вече са го направили - Южна Корея, Тайван, Сингапур. Но Европа първо трябва да разбере, че не е най-великата и най-умната. И че е полезно да се огледа човек около себе си преди да хукне да открива топлата вода.

  Впрочем уж неграмотните емирства тихичко тестват, слагат под карантина и имат мнооого прилично ниво.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Като цяло всички мерки взети по света явно са прекалени. Най-представителната извадка за влиянието на вируса идва от разбора на случилото се на кораба Даймънд Принсес. Тъй като е абсолютно затворено общество развитието на вируса е показателно какво всъщност се случва. След като е ясно че има заразен всички са изолирани по каютите почти на 100% са тествани. Около 700 души са заразени, от тях 18% нямат никакви симптоми. Това е сравнително малък % но трябва да се има предвид че повечето пасажери са възрастни хора. Процента смъртност е едва 1.1%.Седем човека са починали.. Ето статията.. https://www.nature.com/articles/d41586-020-00885-w

  Всеки може сам да си направи изводите за себе си.

 58. 58 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#47] от "klimentm":

  До коментар [#29] от "Stargate":Изобщо не се шегувам- за справка виж нашето българско общество с нулева и отрицателна стойност на доверие и шведското такова!
  —цитат от коментар 47 на klimentm


  Зависи какъв Ви е критерия за "успешно" общество, но такова в което ВСЕКИ ДЕН избухва бомба НЕ Е успешно общесто, поне според мен. Всеки си има мнение разбира се, но аз лично бих предпочел да живея тук. Някак си е в пъти по-сигурно.

 59. 59 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 246 Неутрално

  В допълнение ,никой не може да предвиди колко хора ще се окажат косвени жертви на този вирус под формата на инсулти,инфаркти и самоубийства породени от фалити,загуба на работа,имущество и т.н.

 60. 60 Профил на Lubomir Gradinarsky
  Lubomir Gradinarsky
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#58] от "Stargate":

  Всеки ден избухва бомба? Не знам от къде си четете новините, сигурно от ТАСС. Важното е да се чувтвате добре, аз ще поема риска и ще продължа да си живея в Швеция. И да мидля, че обществото тук е много успяващо.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7066 Неутрално

  Доверието си е доверие, вируса си е вирус.

 62. 62 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Иска ми се да не съм прав, но ми се чини тези уважаеми чиновници от Здравната им агенция, ще му хапнат главата най-акуратно а покрай тях и цяла Швеция!

 63. 63 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 8 Гневно

  Имахме много такива дискусии по време на пандемията от (свинския грип) през 2009 г. и имаше консенсус сред световни експерти, че затварянето на границите никога не е работило и няма да работи.

  "затварянето на границите никога не е работило и няма да работи"

  Естествено, но всички политици се страхуват за постовете си и безумието стана тотално.

 64. 64 Профил на inatlivka
  inatlivka
  Рейтинг: 581 Весело

  Трите корони една корона немой ги стресна
  Палците се броят наесен, ще видим кой е бил прав.

 65. 65 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#54] от "Котаракът на Шрьодин
  Може да са починали от стрес и страх дори от високо кръвно , заради първите две причини.

 66. 66 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 969 Неутрално

  До коментар [#57] от "ДракУна":

  Макар да завършват с "Все пак това не е цяла страна" е доста показателно. Знаем кой ходи по подобни круизни кораби - предимно възрастни хора от богати държави (богати - спорно, бачкал цял живот за един круиз). Та, да кажем сбогом на световната икономика във вида в който я знаем:)

 67. 67 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Явно придошлите вискокообразовани и компетентни прекрсани специалисти от Африка и Ислямистан ще се справят с болеста!

 68. 68 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lubomir Gradinarsky":

  "Всеки ден избухва бомба? Не знам от къде си четете новините, сигурно от ТАСС."

  Мммм... не съвсем. Не е съвсем всеки ден, но... почти. За 2019 са 257 случая. Това го съобщава Шведската национална телевизия, не знам какво казва по въпроса ТАСС.

  Това е линка:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/antalet-sprangdad-okar-kraftigt-i-sverige

 69. 69 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  До коментар [#60] от "Lubomir Gradinarsky":


  До коментар [#58] от "Stargate":Всеки ден избухва бомба? Не знам от къде си четете новините, сигурно от ТАСС. Важното е да се чувтвате добре, аз ще поема риска и ще продължа да си живея в Швеция. И да мидля, че обществото тук е много успяващо.
  —цитат от коментар 60 на Lubomir Gradinarsky


  Уважаеми. Дори в супер мега гига либералният Дневник пуснаха статии по въпроса. Просто вече нямаше как да крият истинското състояние на нещата. Радвам се, че Вие сте в сигурен град и сигурен квртал, но Швеция НЕ Е никакъв критерий за успешно общесто.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK