Повечето българи биха рециклирали стари цифрови устройства само срещу компенсация

Повечето българи биха рециклирали стари цифрови устройства само срещу компенсация

© Анелия НиколоваБългарите най-често са склонни да рециклират старите си цифрови устройства, ако получат компенсация като пари или ваучери (46%), показа специално проучване на Евробарометър за въздействието на дигитализацията върху ежедневието, проведено през декември 2019 г. Другите две страни, където голям процент анкетирани дават този отговор, са Литва (52%) и Латвия (46%), следвани от Хърватия (45%).


Втори по популярност отговор в България е "Ако има пункт за рециклиране в близост", даден от 37% от анкетираните. Това е най-честият отговор средно за ЕС - 43%. На трето място в България е "Ако сте сигурни, че това не създава потенциални рискове за поверителността на данните" (36%). Това е вторият по популярност отговор в ЕС - 40%.


Попитани дали информацията за това колко енергия се изразходва от предоставянето и използването на онлайн услуги като стрийминг на видео или търсачки, би повлияла на използването на тези услуги от тях, положителен отговор дават едва 14% от българите (най-малко в ЕС). "Не" казват 43%, а че не използват такива услуги отговарят 21% (най-високият процент в ЕС, дали този отговор, заедно с Гърция). Двадесет и два процента дават отговор "Не знам" - отново най-много в ЕС.
Би ли повлияла информацията за това колко енергия се изразходва от предоставянето и използването на онлайн услуги като стрийминг на видео или търсачки, на използването на тези услуги от вас? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Би ли повлияла информацията за това колко енергия се изразходва от предоставянето и използването на онлайн услуги като стрийминг на видео или търсачки, на използването на тези услуги от вас? (%)


Източник: Евробарометър


На въпроса кои са били основните причини да си купят ново цифрово устройство, например мобилен телефон, таблет или лаптоп, най-много българи (28%; средно в ЕС - 37%) казват, че предишното им устройство се е счупило. Следва отговор "Производителността на старото устройство се е влошила значително", даден от 19% от анкетираните в България и от 30% средно в ЕС. На трето място в България е отговорът "Получили сте ново устройство като част от договор с вашия доставчикю" - 18% от българите и 11% средно в ЕС.


На въпроса трябва ли производителите да са задължени да улесняват ремонта на цифрови устройства или подмяната на техните отделни части (например екрани или батерии), много голям процент от българите и всъщност най-високият в ЕС, дали такъв отговор, казват, че не знаят - 22 на сто. Най-масовият отговор в България е "Да, при условие, че устройствата не струват повече" (32%), следван от "Да, дори ако устройствата струват повече" (31%), "Не използвам цифрови устройства" (11%) и "Не" (4%).


Трябва ли производителите да са задължени да улесняват ремонта на цифрови устройства или подмяната на техните отделни части (например екрани или батерии)? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър<br />

Трябва ли производителите да са задължени да улесняват ремонта на цифрови устройства или подмяната на техните отделни части (например екрани или батерии)? (%)


Източник: Евробарометър


Лични данни


Попитани за какви цели биха били склонни да споделят част от личната си информация по сигурен начин, най-много българи (43% при средно за ЕС 34%, това е втори по популярност отговор за съюза) казват, че не са склонни да споделят никаква лична информация за каквито и да било цели. Толкова висок процент, дали този отговор, има единствено в Полша. Висок е делът също във Франция, Унгария и Латвия (и трите по 41%).


В България следват отговорите "За подобряване на реакцията при кризисни ситуации" (25%; 31% средно за ЕС), за подобряване на медицинските проучвания и грижи (24%; средно и най-популярен отговор в ЕС - 42%), за подобряване на обществения транспорт и намаляване на замърсяването на въздуха (17%; средно за ЕС - 26%).


На въпроса дали биха искали да имат по-активна роля за упражняване на контрол върху използването на тяхната лична информация (например за потребление на енергия, навици за онлайн пазаруване, здраве и други), положителен отговор дават 41% от българите, а отрицателен - 16% (най-ниският в ЕС). В България е най-високият процент на хората, заявили, че не искат да споделят никаква лична информация - 31 на сто при 13 на сто средно за ЕС. Отговорът "Не знам" в България също е най-високият в ЕС - 12 на сто при средно за съюза 4 на сто.


Бихте ли искали да имате по-активна роля за упражняване на контрол върху използването на вашата лична информация (например за потребление на енергия, навици за онлайн пазаруване, здраве и други)? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Бихте ли искали да имате по-активна роля за упражняване на контрол върху използването на вашата лична информация (например за потребление на енергия, навици за онлайн пазаруване, здраве и други)? (%)


Източник: Евробарометър


Фалшиви новини и дезинформация


Петнадесет процента от българите всеки ден или почти всеки ден попадат на новини и информация, за които смятат, че изопачават действителността или са фалшиви, 23% - поне веднъж седмично, 15% - няколко пъти на месец, 19% - рядко или никога, 28% (най-високият процент в ЕС) дават отговор "Не знам".


Колко често попадате на новини и информация, за които смятате, че изопачават действителността или са фалшиви? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко често попадате на новини и информация, за които смятате, че изопачават действителността или са фалшиви? (%)


Източник: Евробарометър


Отговорност за борбата с фалшивите новини и дезинформацията според повечето българи (68%) трябва да носят медиите. Това е и най-популярният отговор средно в ЕС (61%). В България следва отговорът публичните власти (50%; средно за ЕС - 53 на сто). На трето място са платформите за социални мрежи (35%; 46% в ЕС), а на четвърто - гражданите (28% и в България и в ЕС споделят това мнение).


Попитани за мерките, които според тях публичните власти трябва да вземат за справяне с фалшивите новини и дезинформацията, най-много българи (37%) дават за пример подкрепа за услуги за проверка на факти, следват отговорите помощ за гражданите за по-добро идентифициране на дезинформация и подкрепа за разнообразяването на информацията и качествената журналистика (и двата по 33%), регулиране на социалните медийни платформи за намаляване на разпространението на дезинформация (32%).


Дигитални умения


Българите се нареждат на предпоследно място като процент на хората, дали отговор "Да" (57 на сто, колкото Италия и малко повече от Гърция) по въпроса смятат ли, че имат достатъчни умения за използването на дигитални технологии в ежедневието си. Отговор "Не" са дали 33%.


Смятате ли, че имате достатъчни умения за използването на дигитални технологии в ежедневието ви? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Смятате ли, че имате достатъчни умения за използването на дигитални технологии в ежедневието ви? (%)


Източник: Евробарометър


По-висок е делът на тези, които са на мнение, че имат достатъчни умения за използването на дигитални технологии, за да вършат работата си - 73 на сто. Че нямат достатъчни такива умения преценяват 16% от анкетираните в България.


Смятате ли, че имате достатъчни умения за използването на дигитални технологии, за да вършите работата си? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Смятате ли, че имате достатъчни умения за използването на дигитални технологии, за да вършите работата си? (%)


Източник: Евробарометър


За най-много българи (35%) основна пречка пред подобряването на дигиталните им умения е, че не чувстват нужда да ги подобрят. Следват отговорите, че не знаят какви конкретно умения трябва да подобрят и че им липсват подходящите възможности за обучение (и двата отговора по 23%). Липсата на време е аргумент за 21% от анкетираните в страната (този е най-честият отговор средно за ЕС), а цената - за 13 на сто.


Попитани дали искат да знаят как се използват данните им, когато ползват акаунта си в социални медии за достъп до други сайтове, 85% от българите дават отговор "Да" (на второ място в ЕС след финландците и гърците - по 88%).


През последните 12 месеца 28% от българите са опитали да си купят нещо онлайн (с изключение на цифрово съдържание като видео или музика.електронни книги, приложения или онлайн игри) от друга страна членка на ЕС, 68% процента не са, а отговор "Не знам" дават 4% - най-високият в анализираните държави.


През последните 12 месеца опитвали ли сте да си купите нещо онлайн (с изключение на цифрово съдържание като видео или музика.електронни книги, приложения или онлайн игри) от друга страна членка на ЕС? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

През последните 12 месеца опитвали ли сте да си купите нещо онлайн (с изключение на цифрово съдържание като видео или музика.електронни книги, приложения или онлайн игри) от друга страна членка на ЕС? (%)


Източник: Евробарометър


Като основна причина да не опитват да купуват нещо по този начин повечето българи (51%) посочват, че не са искали или не са имали нужда.


Пълното проучване и данните за България можете да видите в прикачените файлове.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Весело

  Така е също и със стари перални, хладилници, печки и шкафове които се складират по мазета тавани и стълбищни площадки!

  klimentm
 3. 3 Профил на dnevnik komentarov
  dnevnik komentarov
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Кога ще направим цифров чушкопек, българската наука защо се бави?

 4. 4 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#1] от "grajdanin1":

  Като ти гледам писнията, ти категорично си в категорията на по-голямата част от българите!

  Истината е, че изхвърлянето на непотребна техника - телефони, батерии, телевизори и т.н е свързано с неудобството да ходиш някъде или да обикновено трябва да де обадиш, да се уговориш и да стоиш да чакаш да дойдат да приберат нещото.

  Улесняването на потребителите и ограмотяването им е ключът към успеха в рециклирането.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5723 Неутрално

  До коментар [#1] от "grajdanin1": "Преди време се чудех простотията или бедннотията е първична."
  От дете слушах как майка ми постоянно си повтаряше "Прост народ - бедна държава", а татко си мърмореше: "с всичко можеш да се пребориш, само с простотията - не!". Та така е по нашите ширини.
  А пък при немците има една поговорка - "Die dümmsten Bauern ernten die dicksten Kartoffeln." (Най-простите селяни вадят най-едрите картофи). Там явно наблягат на работенето, а не на дървеното философстване.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 964 Неутрално

  "Повечето българи биха рециклирали стари цифрови устройства само срещу компенсация"

  Повечето българи са идиоти. Не ми е приятно да го кажа, но всекидневният ми опит го потвърждава. Важното е аз да имам малко келепирец, друго не ме интересува. Преди време се чудех простотията или бедннотията е първична. Вече нямам съмнение - простотията.
  —цитат от коментар 1 на grajdanin1


  Абе... и за Андрешковците има цяр.

  В някои заведения- виждал съм го в бели държави- в менюто си пише- ядеш квото ядеш, пиеш лвото пиеш- накрая към сметката се добавят 10-тина % за бакшиш.

  Щото сервитьор не значи роб, а бакшиш не е име на тясна пътечка в Хималаите. Да бе, андрешко- можем да ви сервираме на цялото семейство- една порция спагети- с 5 вилици, ма накрая с клизма ще оставиш и бакшиш, че ако разчитаме на съвестта, възпитанието или културата ти- сервитьорът гладен ше умре.

  И с рециклирането има начин. Нашенецът щял да чака компенсация, за да остави дъртия телефон някъде, а не в казанЯ. ОК бе, Андрешко- приема се закон- като си купуваш нов телефон- струва 500 кинта, плюс 10 за рециклиране. Десетте ще ти ги върнем- като ни върнеш телефона.

  И Барба Ганьос- понеже е много социален, респективно не може без телефон- ще си плати като поп. А после- понеже е и Андрешко- и ма опашка ше се нареди- ца си вземе 10-те кинта...

  Такива работи...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#1] от "grajdanin1":

  Беднотията е следствие от простотията!

 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  На изхода на Икея има кошчета за разделно събиране на всякакви дребни уреди, телефони, ел крушки и батерии.

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 323 Неутрално

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Ако нещо работи, защо да го рециклираш ? Ако са ти читави ръцете и имаш мозък в главата, много от нещата можеш да ги преобразуваш в други полезни проекти и дори пройзведения на изкуството..

  Един поглежда един развален уред и вижда боклук,.. Друг вижда потенциал, трети вижда злато :) Боклука за един е съкровище за друг :)

 13. 13 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 485 Весело

  "В България е най-високият процент на хората, заявили, че не искат да споделят никаква лична информация - 31 на сто при 13 на сто средно за ЕС."

  Мен пък ме радва, че за разлика от наивните зап. Европейци, които само са чували и/или чели за диктатурата на комунизма, при нас донякъде има изграден имунитет веднага да познаваме онези фактори, които точно към него водят.

  Мийнуайл на Запад още вярват, че не идеологията на камЪнизЪма е виновна за гибелта на 100млн. по света, а че грешни били хората внедрили го. 😅

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":

  Нещо, което работи можеш да го рециклираш, ако вече не го ползваш.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Приятелю, травмите от миналото на дефицита остават завинаги у хората, а и мисленето от типа "утре може да потрябва за нещо" също.
  От друга страна, гледам с удоволствие една серия, American Pickers", в която двама изкупвачи на стари неща, от коли и велосипеди до играчки и реклами, посещават американски събирачи на "вехтории". Научавам ного неща за историята на производството и културата на страната, но си нямаш идея какви огромни складове на стари вещи има при хората (каналът е "История", при мен 57).

 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  И аз гледам American pickers с удоволствие!

 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  Къв е тов фермсн ,бе??😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Хаха, доста вярно неща за народопсихологията. Неща хем тъжни и смешни, хем понякога полезни. Келепира може да бъде изключително дразнещо качество и много трудно да се отървеш от него. Но разумната пресметливост спасява човека от другата крайност, да е будала. Сиромах човек-жив дявол в много случаи ни поставя в смешни и жалки ситуации. Но пък в още повече случаи ни помага да вземем най доброто от всяка ситуация. Като всеки други навик и всяко друго качество нищо не е еднозначно. 😊

 19. 19 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#8] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  "В някои заведения- виждал съм го в бели държави- в менюто си пише- ядеш квото ядеш, пиеш лвото пиеш- накрая към сметката се добавят 10-тина % за бакшиш.

  Щото сервитьор не значи роб, а бакшиш не е име на тясна пътечка в Хималаите."

  Сервитьорът няма ли си заплата??
  И защо трудът на сервитьора да имавръзка със стойността на поръчаното??
  До коментар [#11] от "vassilun":

  В Русия съм! В Русия съм!
 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#11] от "vassilun":

  "На изхода на Икея има кошчета за разделно събиране на всякакви дребни уреди, телефони, ел крушки и батерии."

  А има ли рафтчета с безплатна стока? 😂
  Значи аз моето да дам без пари,а те - всичко с пари? И накрая и държаватада даде пари да покрива частните загуби? 😃

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  За мен телефонът не е източник на удоволствие или знак на социалния статус.
  Всеки се използва, докато се скапе, а дотогава е толкова неактуален, че не може да му се помогне. Оставям го там, където купувам следващия, след мен какво го правят, не е моя грижа.

  Еретик
 22. 22 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#8] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  За твоя информация всеки пуснат продукт на пазара е съпроводен с продуктова такса, която се заплаща от происзводител/вносител. Тази такса постъпва в екологичното министерство и е предназначана за запкащане на рециклирането или на унищожаването на продукта.
  Ако тази такса се използва по предназначение то нещата ще стоят по друг начин. За съжаление тези суми потъват в общия казан защото властимащите веднъж като вземат трудно можеш да ги накараш да дадат.

 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4400 Любопитно

  До коментар [#20] от "Веселин Дечев":

  Дечев, интересно ми е какво правиш с изхабените батерии? Или с изгорелите ел крушки? Любопитно ми е някак си!

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Неутрално

  До коментар [#19] от "Веселин Дечев":

  В щатите масовата практика на заведенията за хранене е да се дава едно много минимално трудово възнаграждение за сервитьорите, които в повечето случаи се водят "контрактори", а не щатни работници. Разликата е, че работят ограничено време, не им се плащат социални осигуровки, оттам много са учащи се, особено в заведенията за бързо хранене. Просто е прието, че основното им възнаграждение идва от т.н. "тип", който на много места се обозначава като избор на касовата бележка -10%, 15%, 18%, 20%. Е, в многото бюфети (храна тип "шведска маса") се дава обикновено по един долар на човек, но и там за групи от над 5 души може да има предварително обявена % стойност на типа (бакшиша). В по-хубавите ресторанти е нормално сервитьор да "прави" около 5 хиляди на месец от балшипите, може и повече. Затова сега им е много трудно, да се издържат от 1200 долара на месец от пособие по безработица

 25. 25 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Е, що да рециклирам, като от айфоните, които имам, най-старият, първият модел, е най-добър като телефон? Знам, че без planned obsolescence няма да им върви бизнеса, но аз не живея, за да мисля от какво те имат полза. Явно, като са го правили първия айфон planned obsolescence не им е било първа грижа, а е възможно и цялата им концепция за айфон от един момент нататък просто да не позволява прилагането в пълния ѝ блясък на подобна хитрост от производителите-андрешковци .

 26. 26 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#24] от "daskal1":

  Даскале, гледам, дал си си зло сърце да изучиш най-различни подробности от пейзажа тук, включително и в академичното поле. Мисля си, на ползу роду ще е да ги събереш нещата в някакъв общ текст и да си ги постнеш в нета някъде в собствен сайт. Ще зарадваш много хора, които искат да знаят как е животът тук. Ай бет ю, и за немалко американец ще е нещо ново. Пък, ако ти се занимава, и го съчлениш и в книга, и добри пари можеш да изкараш.

 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4257 Весело

  До коментар [#26] от "bryghtlyght":

  Приятелю, част от това влиза и в служебните ми задължения (академичната част), останалото си е "голи живот" :-)
  За книга за живота и в различните "комунистически страни", и като имигрант отдавна ме агитира един приятел, пенсиониран ректор на няколко американски университета, сега, като пенсионер, преквалифицирал се в писател на криминалета и издател.

 28. 28 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 924 Неутрално

  До коментар [#27] от "daskal1":

  Ами, ето, прибави и мен към окуражителите.

 29. 29 Профил на ynq18645198
  ynq18645198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естествено, защо некакви фирми да печелят на гърба на обикновения потребител? Ако всичко по веригата беше безкористно, всеки би си дал телефона. Да, ама не е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK