Коронавирусът поставя в риск доверието в ЕС, заяви Франция

Амели дьо Моншален

© Reuters

Амели дьо МоншаленИзбори 2022

От начина, по който Европейският съюз ще отговори на епидемията от коронавируса, зависи бъдещото доверие в него, заяви френският министър по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от "Ройтерс". Агенцията припомня, че миналата седмица блокът не успя да договори мерки за смекчаване на удара върху икономиката.


"Ако Европа е само единен пазар, когато времената са добри, от това няма никакъв смисъл", посочи министърът.


Разделенията в блока излязоха наяве, след като лидерите достигнаха до задънена улица в четвъртък по въпроса как да се минимализират икономическите последици и да се подготвят за евентуално възстановяване, а затрудненият Юг се ядоса от нежеланието на по-богатия Север да предложи повече подкрепа.
Германия и Нидерландия бяха твърдо против искането на Италия, Испания, Португалия и Франция за емитиране на общи облигации, които да подпомогнат финансирането на икономически стимули. Имаше спорове също за споделянето на медицинско оборудване и за граничния контрол.


Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви в интервю за в. "Кронен цайтунг", че след като отмине коронакризата, ЕС ще трябва да бъде подложен на критична дискусия. "Не е допустимо в продължение на две седмици да бъдем оставени да се борим сами, за да освободим камион, спрян на границата с Германия, който е натоварен с така необходимите ни и вече заплатени предпазни маски, а същевременно да бъдем критикувани за контрола ни на австрийско-италианската граница."


Според Дьо Моншален в Германия и Нидерландия няма да има съживяване на икономиката, ако останалата част от Европа все още е болна. Кризата с коронавируса повдигна екзистенциални въпроси за Европа, добави тя.


"Нашата Европа е Европа на действията, на солидарността и ако някои страни гледат по друг начин, тогава ще възникне въпросът и за тяхното място, както и този какво трябва да прави съюзът като група от 27", подчерта Дьо Моншален.


Тя все пак посочи решението на Германия и на други страни да приемат критично болни френски пациенти и да облекчат натиска върху френската здравна система като доказателство, че все още има солидарност между държавите членки.


Популистките партии в Европа ще бъдат победители, ако лидерите не ЕС не успеят да действат заедно във време на голяма криза, допълни министърът.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK