Брюксел отпуска 37 млрд. евро за борба с COVID-19, България има достъп до 1.35 млрд.

Брюксел отпуска 37 млрд. евро за борба с COVID-19, България има достъп до 1.35 млрд.

© Marc DOSSMANN, EP37 млрд. европейски фондове са вече на разположение на държавите членки и може да се използват за покупка на медицинско оборудване, маски, защитно облекло. Вероятно не комуникираме това по най-добрия начин, но тази помощ вече е на разположение на правителствата, уточни евродепутатът Андрей Новаков в интервю във "Фейсбук".


Става въпрос за парите от Инвестиционната инициатива на ЕС за борба с коронавируса, които ще покриват разходи, направени със задна дата до 1 февруари 2020 г.


Финансирането е предвидено за подсилване на системите за здравеопазване, за подкрепа на малкия и средния бизнес, краткосрочните схеми за работа и обществените услуги, гласи съобщението на Европейския съвет. 8 млрд. от него ще дойдат от непохарчени пари от структурните фондове за 2019 г. Други 29 млрд. ще се разпределят предварително от схеми, действащи през настоящата година. Страните членки ще имат възможност и да преразпределят все още неизползвани средства от структурните и инвестиционните фондове.


Какво се полага на България
- 122 млн. евро от първите 8 млрд. трябва да са достъпни на страната незабавно, показва публичен документ на Европейската комисия.


- 690 млн. евро от предварително разпределяните фондове, предвидени за тази година.


- 546 млн. евро от структурните и инвестиционни фондове, които страната ще може да преразпредели.


Или общо - 1.35 млрд. евро.


Осигурихме финансиране, но не го обяснихме


"Бих искал да видя камион с европейския флаг да носи маски в Северна Италия или самолет с европейския флаг да се приземи в Испания и да занесе помощ. Макар че осигурихме финансирането за такова нещо, ние не го обяснихме и хората се почувстваха изоставени, почувстваха се сякаш Европейският съюз не прави нищо, а други държави рекламираха много добре какво правят", отбеляза още Новаков. В последните седмици Русия и Китай демонстрират помощта си за Италия - повече по темата четете тук.


Всяка помощ е добре дошла, но не видях много медийно отразяване, че френските железници подготвят високоскоростни влакове за бърз транспорт за заразени хора. Няма в медиите нищо, че Германия помага на Италия с места в болниците. Евроскептицизмът се захранва с това, каза той.Всеки път, когато обсъждахме ЕС да сподели отговорности с държавите членки, винаги имаше хора, които настояват образованието и здравеопазването да си останат в ръцете на националните власти. "А сега, когато нещата се влошиха, има хора, които обвиняват съюза, без да са му дали разрешение да действа", коментира Новаков и призова след края на кризата ЕС да получи повече правомощия и отговорности към гражданите, включително в сферата на здравеопазването.


Когато тази криза приключи, съюзът трябва да е готов и за следващата, а не да развива процедурата тепърва, каза още той и уточни, че като член на комисията по регионално развитие ще предложи резолюция с възможни решения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3985 Неутрално

  "Брюксел отпуска 37 млрд. евро за борба с COVID-19, България има достъп до 1.35 млрд."

  Не вярвам тези около 2, 6 милиард лева /1.35 евро/ от ЕС да бъдат оползотворени по оптимален начин, защото нямам доверие на управляващите у нас

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4189 Неутрално

  Това си е мощна подкрепа, тъпото е, че поради:
  "Осигурихме финансиране, но не го обяснихме. Бих искал да видя камион с европейския флаг да носи маски в Северна Италия или самолет с европейския флаг да се приземи в Испания и да занесе помощ. Макар че осигурихме финансирането за такова нещо, ние не го обяснихме и хората се почувстваха изоставени, почувстваха се сякаш Европейският съюз не прави нищо, а други държави рекламираха много добре какво правят", националисти и популисти изприказваха какво ли не, а най-големите лъжци, онзи от Кремъл и другите около него, организираха дори "жизненоважна помощ за Италия", която естествено се оказа, напълно безполезна и излишна...

  Скоростен индекс "Y"
 3. 3 Профил на Λllαν Νeemore
  Λllαν Νeemore
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Ай, ама в банкноти от 0,1 цента моля, че пак прехвърча сняг, а дарведите сваршиха :(

  Кое си требе, Они си сака. https://m.youtube.com/watch?v=_hyESZfp2Dk
 4. 4 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тест : Колко от тези пари ще стигнат реално да хората

  Отговор А - 0 процента
  Отговор Б - 0 Лева
  Отговор В - 0 Евро

 5. 5 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Защо ли си мисля, че ние ще работим за 100%во гепене на тези пари +ще направим всичко възможно да им открадне и ДДСто.

 6. 6 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Брюксел отпуска пари за короната.
  Нищо не отпускат, просто пренасочват едни пари от едно перо, към перо Корона. Или по-лесно да се обясни:тази година тия пари които сме ви обещали примерно 1 млрд за магистрали, може да ги харчите за маски, респираторни и т. н. За магистрали догодина

 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3555 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Ами всъщност изказване от далече по близко от Кремъл място
  https://www.standartnews.com/balgariya-politika/borisov-nyama-novi-pari-ot-evropa-za-borba-s-virusa-418509.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на bzd45626642
  bzd45626642
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Чудесна новина. Въпросът колко от тези пари ще стигнат до обикновените хора, за виси от правителството. Макар, че в статията е обяснено, че са за медицинско оборудване.

 9. 9 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  "Брюксел отпуска 37 млрд. евро за борба с COVID-19, България има достъп до 1.35 млрд."Не вярвам тези около 2, 6 милиард лева /1.35 евро/ от ЕС да бъдат оползотворени по оптимален начин, защото нямам доверие на управляващите у нас
  —цитат от коментар 1 на bat_plamen


  Избери си управляващи на които имаш доверие!!!

 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  При достъп до толкова пари, очаквам карантината да падне на 1 август.
  Но, ако си гласуват и нов дълг, може да устиска до Коледа.

 11. 11 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 775 Неутрално

  "Всяка помощ е добре дошла, но не видях много медийно отразяване, че френските железници подготвят високоскоростни влакове за бърз транспорт за заразени хора. Няма в медиите нищо, че Германия помага на Италия с места в болниците. Евроскептицизмът се захранва с това, каза той."
  Медийното отразяване е задължение на всяка членка на ЕС, съюза нямате вина за това. Може би евродепутатите трябваше да са инициатори на такова медийно отразяване.
  ЕС направи и прави каквото трябва, още от 01. 02. най-засегнатите страни имаха достъп да средства за справяне с кризата. Как ще изразходват тези отпуснати средства от фонд Солидарност е тяхна грижа и ЕС не ги контролира. Въпреки, че рано предупредихте за фалшиви новини с цел манипулация и пропаганда срещу ЕС, наистина трябваше да имате по- голяма разгласа на мерките. Но нищо, сега още по- добре знаете с какво си имате работа.

 12. 12 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Разстроено

  Около € 75 на глава от населението на ЕС...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 13. 13 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Да намали правителството исканите "до 10 млд"лв с тези 1,600 млд лв/за 2020 г/

 14. 14 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Разбирам, че нямат правомощия в здравеопазването и такива на ЕС никога не са му били давани. Това е така. Но сега не е време за този спор.

  Да пращат камиони, влакове и самолети със звезди спешно ако искат да имат шанс за оцеляване. Малко инициатива не е излишна.

  Всички още помнят сръбския влак в Косово. Може би Сърбия похарчи за него 1000 лева.
  ЕС - на война сте!

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Веднага Бате трябва да мобилизира близките до ГЕРБ шивашки предприятия, да спрат с маските и да почват да шият флагчета! Отлична идея на г-н Новаков!

  Бог да благослови Америка за България!
 16. 16 Профил на nkk81
  nkk81
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#12] от "Noise":

  Около € 75 на глава от населението на ЕС
  ____________________________________________
  Да се за заиграем с цифрите. Сърбия отпуска по 100 на пълнолетно парче:)

 17. 17 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Във всяко инфекциозно отделение в немските болници има болни италианци, французи и испанци. Разбира се, французите са най-много

 18. 18 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 715 Разстроено

  До коментар [#16] от "nkk81":

  А САЩ, по $1200...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  ШИШИ НАПРАВО ДА СИ Я ДАДЕ СМЕТКАТА И ДИРЕКТНО ДА МУ ГИ ПРЕВЕЖДАТ

 20. 20 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 775 Неутрално
  Брюксел отпуска пари за короната. Нищо не отпускат, просто пренасочват едни пари от едно перо, към перо Корона. Или по-лесно да се обясни:тази година тия пари които сме ви обещали примерно 1 млрд за магистрали, може да ги харчите за маски, респираторни и т. н. За магистрали догодина
  —цитат от коментар 6 на nkk81


  Парите които се отпускат са и от фонд Солидарност. За най- засегнатите страни предварително отпуснати 29 милиарда от 01.02. Парите за които говори Новаков са от същия фонд + други фондове. Да, един от приетите актове се отнася промени в някои структурни и инвестиционни фондове, но мерките са извънредни и после ще се компенсира.

 21. 21 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Този да не се прави на две и половина, кой какви настроения е насаждал, защото и Борисов питаше няма ли планове на НАТО за бактеорологична война и къде са защитните костюми.

 22. 22 Профил на dju53559808
  dju53559808
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Коя Българска телевизия ще покаже как Русия изпрати помощ на САЩ за справяне с коронавируса ?

 23. 23 Профил на vincenzo76
  vincenzo76
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Това да го прочетат дебилите които по цял ден плачат за излизане от ЕС,и присъединяване към Евразийския съюз!!!
  За останалото съм съгласен!!!Ако ги усвоиме коректно - резултатите ще са видими!!!!

 24. 24 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Охааааааа! Ше има пак за Майбаси! Че и за дарение ще остане, та да има в ПИК какво да пишат.
  В хотел Берлин потриват доволно ръчички.

 25. 25 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Не е въпрос на ПР, а на това тези пари да се похарчат по предназначение, а не да се превърнат в поредните бентлита и силиконки, обляни в скъпо шампанско.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 26. 26 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Ами всъщност изказване от далече по близко от Кремъл мястоhttps://www.standartnews.com/balgariya-politika/borisov-nyama-novi-pari-ot-evropa-za-borba-s-virusa-418509.html
  —цитат от коментар 7 на дерибеев


  Тука др Баце е прав. Както иде и реч в горния матрял, дето бая народ не го е разбрал, отпускат ни се не нови кинти , а право да харчим полагаемите и за друго перо, освен утвърденото в седемлетния план. В бюджета на ЕС всичките пари за природни бедствия са общо към милярд евро - едно време за тях отговаряше др Сталина и даже ни беше обещала 20 млн наводненски.

 27. 27 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Идват парите -разпределяме -край на карантината ......горе долу в този ред .

 28. 28 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Избери си управляващи на които имаш доверие!!!
  —цитат от коментар 9 на 4ort


  На кури-мури и зеления чичак имам доверие!

  Имам доверие, че всичко ще опоскат! С резервите, за 20 години напред!

 29. 29 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  [quote#26:"dosetliv"][/quote]

  Да, ама едно е да усвояваш едни милиарди строейки градинки и магистрали, при положение, че си подкован яко със строителни и озеленителни фирми;

  друго е да купуваш мед оборудване.
  То и сега, въртяха го, сукаха го, колко от заделените пари отидоха за мед оборудване!?
  Колко за преквалификация на съкратени кадри!?
  Колко за храна на социално слаби!?

 30. 30 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 519 Неутрално

  За някой хора, тези 37млрд са нищо в сравнение с огромната путинова помощ за Италия, от 5 военни камиона и няколко лекари-кагебисти.

 31. 31 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 775 Неутрално

  За някой хора, тези 37млрд са нищо в сравнение с огромната путинова помощ за Италия, от 5 военни камиона и няколко лекари-кагебисти.
  —цитат от коментар 30 на foreverman77


  Кагебисти определено, военни със сигурност. Днес полски лекари са заминали за Италия, така че чуждестранните медици там са вече от пет европейски държави.

 32. 32 Профил на hashtag Нормална държава
  hashtag Нормална държава
  Рейтинг: 2700 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ ще раздаде на свои... :/ Гласувайте отново за Бойко Борисов, сикаджията-мутра

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално

  Повече от спада на бюджета, който очаква Горанов.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK