Ако коронавирусът потопи еврозоната, "пестеливата четворка" ще е виновна

Марк Рюте

© Reuters

Марк РютеМиналия четвъртък лидерите на Европейския съюз се събраха на видеоконференция, за да обсъдят ескалацията на кризата с COVID-19. В дневния ред беше предложение, подписано от девет правителства на страни в еврозоната - "корона облигациите", нов тип общ дългов инструмент, пишат Дейвид Адлър и Жером Руус в статия за "Гардиън".


След дълго десетилетие на битка с кризата в еврозоната - изправила Севера срещу Юга, кредитори срещу кредитополучатели - предложението беляза рядка проява на единство и срещата беше перфектната възможност да бъде ратифицирано. Корона облигациите биха понижи разходите по заемите на някои от най-силно засегнатите страни, предотвратявайки нова суверенна дългова криза и освобождавайки така необходимите средства за инвестиции в общественото здраве и икономическото възстановяване.


Молбата за солидарност обаче беше бързо отхвърлена и по време на видеоконференцията се натъкна на съпротивата на т.нар, пестелива четворка - Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия - според която емитирането на общ дългов инструмент ще накаже страните, спестявали за подобни черни дни, и ще насърчи допълнителни грешки във фискалното управление сред тези, които не са.
Нидерландия беше тази, която се позиционира като "каменното лице" на пестеливата четворка. За малка, зависима от търговията страна, дълго време представяла се за европейски либерален ориентир - отворена, прогресивна и международно ориентирана - това беше забележително късогледа позиция. Без колективно мобилизиране на фискални ресурси страни като Италия и Испания ще бъдат безсилни да предотвратят допълнителна зараза - и медицинска, и икономическа. И докато пандемията продължава да вилнее в Европа, дори и за смятаните за пестеливи граждани на Амстердам ще има последици.


След срещата нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че не може да предвиди "никакви обстоятелства, при които Нидерландия да приеме еврооблигации". А финансовият министър Вопке Хукстра призова Брюксел да проучи защо някои страни - членки на еврозоната, не са решили проблемите си преди пандемията - коментар, който португалският премиер Антониу Коща по-късно описа като "противен" и "безсмислен".


Спорът отвори стари рани. В началото на кризата в еврозоната холандците бяха сред най-гласовитите противници на първоначалната гръцка "спасителна помощ" и настояха за драконовски икономии в замяна на извънредни заеми.


Европейските правителства обаче изчерпаха търпението си за подобен фискален морализъм. През уикенда се появи информация, че Латвия, Литва, Естония, Кипър и Словакия може да се включат в първоначалното предложение за еврооблигации. Сред тези 14 правителства има широко съгласие, че сега не е моментът за дребнави уроци по фискално счетоводство, а е време да се мисли мащабно и да се конфронтира най-голямото общо предизвикателство пред континента от Втората световна война като единен фронт.


Освен че е ненавременна, позицията на нидерландското правителство е и крайно лицемерна, защото Нидерландия от дълго време е позната като данъчен рай.


Отхвърляйки призива за "корона облигации", Нидерландия и партньорите ѝ в пестеливата четворка подкопаха способността на еврозоната да се бори с пандемията като цяло.


Солидарността не е подаяние. Тя е признание, че борбата на един е борба на всички. В пандемия като тази с COVID-19 тази логика е глобална. Тя обаче става още по-спешна в контекста на толкова силно интегриран валутен съюз като еврозоната. Ако пестеливата четворка продължава да пречи на общ валутен отговор на кризата, останалите страни в еврозоната ще бъдат прави да попитат дали не е по-добре да продължат по свой собствен път.


В Испания външният министър Аранча Гонсалес любезно напомни на Хукстра след изказването му миналата седмица: "Всички ние сме в лодката на ЕС заедно. Неочаквано се ударихме в айсберг. Всички споделяме еднакъв риск. Не е време за дискусии за билети първа или втора класа. Историята ще ни държи отговорни за това, което правим сега."


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (144)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 873 Неутрално

  На лузърите все някой друг им е виновен. Сещам се за един добър афоризъм:
  Кризата е възможност ... да обвиниш някой друг.

 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  "Солидарността не е подаяние. Тя е признание, че борбата на един е борба на всички. В пандемия като тази с COVID-19 тази логика е глобална. "

  Добра основа

 3. 3 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Е, в предишна статия пък пише, че холандците вече са признали грешката си и са променили позицията си. Добре е Дневник да съгласува собствените си статии.

 4. 4 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Който копае гроб другиму, ние падаме в него!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 5. 5 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  На крива ракета космосът и пречи. Нищо не им пречеше на тия латино малоумници да съкратят 20% от държавната администрация и да не са свръхзадължени.

 6. 6 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 249 Разстроено

  Доста...недържавническа позиция. Надявам се да бъде преосмислена и то скоро, защото тези които не осъзнават, че от подобни "спасения поединично" накрая ще страдат всички.
  В същото време колкото и да не ми се иска да призная - пандемията ще е огромен стрес тест за цялата ЕС идея. Ако Съюза не го издържи... Ами може би е за добро в дългосрочен план. По-добре да се разпадне сега, отколкото в някакъв бъдещ и потенциално още по-тежък и пагубен момент.
  Както се казва поне всеки да е наясно има ли останал живец в тази идея или всичко е само докато положението е "цветя и рози", а като се обърне колата изведнъж ситуацията се оказва "всеки сам за себе си".

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Еврозоната окото и не мига!
  Тя ще е по-силна отвсякога!

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  "За малка, зависима от търговията страна, дълго време представяла се за европейски либерален ориентир - отворена, прогресивна и международно ориентирана - това беше забележително късогледа позиция."
  ==============
  Едва ли е толкова късогледа, просто не съвпада с интересите на автора.

  Еретик
 11. 11 Профил на kiro1234
  kiro1234
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Холандците за поред път доказаха че са нямат визия за нищо.
  Ако сега не се помогне, след време те ще бъдат едни от най-засегнатите заедно с Австрия.
  Но тоя път Италия и Испания ще го запомнят това подло действие.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Пестеливите са виновни, а разточителните?

 13. 13 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Години наред Италия,Испания и дори Франция се ослушваха за по строги мерки . Икономиките им не бяха на респиратор но се задъхваха на стълбите. И сега пак дайте за да дадем. Щото видиш ли някой ни се изсра в гащите.
  ОК , само че утре ще излезе епидемия от нов ротавирус Rovid-20 или 21 и айде пак дайте щото сега вече се осрахма ама самички...и така до Апокалипсис-а а той няма да закъснее .
  Добре нека да бъде дадена тази помощ но северните държави трябва да бъдат успокоени с достатъчни гаранции че това няма да се повтори. А също и да бъдат взети мерки за затягане на болтовете сред прасенцата.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 14. 14 Профил на Python
  Python
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредното едностранно разглеждане на проблема. Това е от серията статии, които трябва да настрят общественото мнение в по-разумните и разполагащи с повече ресурс държави да поемат част от разходите на "по-бедните" и "нещастни" засегнати страни. В случая това по-скоро няма да се случи, не защото е очевидно несправедливо, а защото по-разумните също са засегнати и няма как да предоставят съществен ресурс. Може би наистина сме близо до края на експеримента с валутата евро.

 15. 15 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Цитат:
  В дневния ред беше предложение, подписано от девет правителства на страни в еврозоната - "корона облигациите"
  ------

  Когато ПЪРВИ ОТ НАЙ-ПЪРВИТЕ в света предложих, ако властта счита положението за лошо - да пусне един държавен облигационен заем "Корона"...
  Намериха се тука няколко влюбени в Сорос гендъра да ме нарекат идиот...
  Форумът има архив - който иска да търси.

 16. 16 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Весело

  Сионе, Европа ка'иш ше се оправела по-бърже от Щатите? Ъхъ, сигурно...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 17. 17 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  Цитат:
  След дълго десетилетие на битка с кризата в еврозоната
  ----

  Тцъ, тцъ, тцъ…
  Сякаш бе вчера, когато влюбената в Сорос НЕПОРЕШИМА преса и влюбените в Сорос НЕПОГРЕШИМИ платени пропагандатори ни представяха таз еврозона за пример на пост-комунизъм в действие и нашето задължение да се впием в нея НАЧАСА, пък сега ново 20 - в еврозоната било имало криза и то от десетилетие...
  Твърдеше се също, че само идиотите не искали да бъдем в еврозоната. (аз бях и съм неутрален по въпроса!)

  Алоууууууууууууууууу………….
  Когато пропагандирахте за влизане в еврозоната защо не казвахте, че в нея има криза от десетилетие!?

 18. 18 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Толкоз за европейската солидарност. Интересно ако им гръме енякоя централа на близо или се качи яко нивото на океана дали тези ораджавите няма д почнат да крякат всички да ги спасяват.

 19. 19 Профил на Веселин Петров
  Веселин Петров
  Рейтинг: 317 Неутрално

  — Бабо Мравке, где така?
  — Тичам Щурчо за храна.
  А ти къде със таз гъдулка?
  — Днес Калинката е булка,
  та съм канен на свирня.
  — А когато сняг забръска,
  що ще правиш ти зимъска?
  — Ще поискам срам не срам,
  аз от твойто житце сбрано.
  — Аз пък няма да ти дам,
  гиди дърти мързелан!

 20. 20 Профил на Petyr Petrov
  Petyr Petrov
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Сигурно не е нищо, ама няма как да не ми направи впечатление, че най засегнати са тия с най-големи дългове и проблеми с финансите, накрая да не се окаже, че стъкмистиката при броенето на жертвите е била като старшината как изписваше чаршафите в казармата...

 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Напротив!
  Точно печатането на пари без покритие ще я потопи.
  А ако оставят набълбукалите се със заеми държави да потънат, но обявят, че няма да се печатат евра без покритие, то цената на еврото ще хвръкне.
  А и това е най-сигурният начин, "да си научат урока". Иначе ще продължават, както досега.

 22. 22 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Стратегията на Холандия и Германия е да се съгласят, но само срещу сериозни промени във финансовата и социална политика на Италия, Испания, а и Франция. И едните и другите живееха по различен начин. Италианци и Испанци юе трябва да се вземат в ръце и да спрат да харчат за щяло и не щяло. И ще спрат

 23. 23 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Холандците за поред път доказаха че са нямат визия за нищо.Ако сега не се помогне, след време те ще бъдат едни от най-засегнатите заедно с Австрия.Но тоя път Италия и Испания ще го запомнят това подло действие.
  —цитат от коментар 11 на kiro1234


  Много подло наистина!
  Впрочем, нашите банки също са подли. Подло и арогантно отказват да ми опростят заемите, дето съм ги теглил.
  Мръсници такива!

 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Крайно време е да се спре или поне се гледа с пълно недоверие на медийни атаки срещу Европейския съюз от злонамерени отпаднали от членство, отпадъци от разпаднали се диктатури, вирусо-производители и разпространители.
  Ю

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4616 Любопитно

  Това е четвъртата статия за днес, но сега вече и с пръст започнаха да се сочат..... става все по напрегнато в обединена Европа.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  не разбирам защо за пореден път искат да изкарат мравката виновна, щото видиш ли щурецът не е оставил нищо за зимата.

  така и не я научиха тая приказка :-/

 27. 27 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#5] от "vstoyanov":

  Тия "латино малоумници" всъщност имат действащо електронно правителство, администрацията не е толкова раздута колкото си мислиш и още от кризата през 2008г има наложен и неотменен мораториум върху увеличаването на щата на администрацията и забрана да се харчат повече пари от това, което се вади...

  Хубаво е да имаш мнение но още по хубаво е то да се базира на реални факти, а не на вярвания...

  Модератора е неадекватен!
 28. 28 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "корона облигациите", нов тип общ дългов инструмент, пишат Дейвид Адлър и Жером
  ======================================

  Какви ли не "нови дългови инструменти" не измислиха неолибералните финансови мошеници!?!
  Какво ли не направиха, за да продължи безумното им печатане на пари!?!
  Какво ли не са способни да причинят на човечеството за да удължат агонията на кухата си финансова пирамида?!?

  Не ща да влизам у затвора!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Холандия се възползва от положението си да прекарва през себе си огромни търговски и финансови потоци поради прекалено либералното си законодателство, отделно си прави кинти от износа на природен газ и поради това смята, че е много далновидна разбираш ли.
  Толкова е далновидна колкото е Катар в Залива...

  Може е добре другите държави да започнат да задават едни хубави въпроси защо японски принтер, който пристига в Холандия в два отделни кашона в единия принтера., а в другия тавата за хартия и капака и след това просто го слагат в един кашон всичко получава документи за произведен в ЕС... Ето по какъв начин Холандия е богата. и от това че всякакви инвестиции в Европа минават през Холандия защото последната е като офшорка, третото им перо е природният газ който изнасят и продават...

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на Дядо Йоцо
  Дядо Йоцо
  Рейтинг: 544 Неутрално

  т.нар, пестелива четворка - Германия, Нидерландия, Австрия и Финландия...

  ТОВА СА СТРАНИТЕ, КОИТО СА 100% НАЯСНО КАК БЕЗОГЛЕДНО СЕ КРАДЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА И Е СЪВСЕМ ПРАВИЛНО НИКАКВИ ПАРИ ДА НЕ СЕ ДАВАТ НА РЕЖИМИТЕ НА БОЙКО И ОРБАН и т.н. - НАРОДИТЕ БИВАТ ЛЪГАНИ / БОЙКО ГИ ВАДИ ЛИЧНО ОТ ДЖОБА СИ КИНТИТЕ / ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ - МЛАДАТА МУТРА няма и да си признае как така е под наем без да плаща наем И МНОГО ДРУГИ КОНКРЕТНИ НЕЩА ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО НА КРАДЛИВИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА КОИТО НЯМА КАК СТАВА ДУМА НА ФОНА НА КОРОНА ВИРУС....

  НАГЛИ, БЕЗОТЧЕТНИ, БЕЗХАБЕРНИ И НЕ ИМ ПУКА - БЪЛГАРСКА ПОЛИТИЧЕСКА МАФИЯ!!!!

  А НА МЕН ЗА КАКВО ДА МИ ПУКА ТОГАЗ????

  "The conscious and intelligent manipulation of the organized habits and opinions of the masses is an important element in democratic society" E.Bernays/USA-1928
 31. 31 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 492 Весело

  На "Гардиън" Какво му пука за ЕС? Да се занимават с Борката.
  Как може да се помогне на закъсалите държави? Не мисля, че коронаоблигациите са добър вариант. Дори и да бъде приет такъв вариант, задължително трябва да има таван за всяка държава, която ги емитира. Иначе или ни чака безконтролна инфлация или еврото като валута ще загине и еврозоната ще се разпадне.
  Най-добре е да се създаде европейски стабилизационен фонд за солидарност, където дърржавите в по-добро икономическо състояние да подпомогнат най-засегнатите. Това отделно от помощта, която ЕС отпуска.
  Второ, всички пари за "зелени" инвестиции да се пренасочат за подпомагане на държавите от ЕС. Не е време сега да се харчат грешни пари за имагинерни опасности, след като реалната опасност е налице.

 32. 32 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#13] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  "Добре нека да бъде дадена тази помощ но северните държави трябва да бъдат успокоени с достатъчни гаранции че това няма да се повтори."

  Тя испания има достатъчно банки които могат да иземат ролята на перачки на кофти пари, а пък италия няма проблем да определи някоя своя компания за Сименс да прави сделчици с едни такива съмнителни практики, Фиат пък може да се пробва като ваген, леко да мами и лъже целият свят, викаш много праведни тези северните, целите в бяло... да не забравя, азиатското карго и то може вместо през холандия да започне да влиза през Испания и Португалия...

  Модератора е неадекватен!
 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#23] от "atmanpg":

  Всъщност става дума за това да се пуснат облигации които са по-евтини за обслужване, нищо повече. никакво опрощаване на заеми не се обсъжда...

  Гледам тук във форума някаква шизофрения.
  Значи искате южните държави да се стабилизират финансово, като за целта ги заставите да изтеглят заеми при по-висока лихва...

  много далновидно, направо изкъртвате мифките дет са вика...

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#25] от "padrino":

  Голяма баница има за разделяне...

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1593 Любопитно

  Всъщност става дума за това да се пуснат облигации които са по-евтини за обслужване, нищо повече.
  —цитат от коментар 33 на Ivan_


  Мчи те испанските децека в момента са на 0,67%. Колко треба да станат за да настъпи рахат?

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ivan_":

  Всъщност тук има един много по-важен въпрос:
  Защо азиатската техника е двойно по-евтина от европейската?
  Докато не решим този проблем - все ще се намират тарикати, които да се възползват.

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Най-добре е този абсурдно идеологизиран и бюрократизиран съюз да бъде разтурен и процесът на европейска интеграция, в който аз дълбоко вярвам, да започне отново -- със същата предпазливост и прагматичност, както през петдесетте години. Иначе просто не знаем кого обслужваме.

  Сега за нещо друго. Грипната епидемия не е нито причина, нито повод да се променят устоите на обществото, да се мине към комунизъм или някаква друга диктатура, както се надяват някои. Разбира се, че ще наложи някакво приспособяване. Западният свят дълго време имаше късмет -- болестите бяха или опасни, но не много заразни (СПИН) или заразни, но не много опасни (грип). Болестите, които са едновременно много заразни и много опасни, бяха "привилегия" най-вече на африканския континент.

  Милано беше най-доброто място на света, ако си възрастен и имаш раково заболяване. За дни се оказа възможно най-лошото място за възрастните. Сега здравните системи ще трябва да се приспособят към новите условия. А социалните инджинери да си гледат работата.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#36] от "atmanpg":

  Всъщност този въпрос не е под разглеждане в случаят.
  В случаят просто показваме защо Защо Холандия може да си позволи да се прави на стабилна, а просто е ЛИЦЕМЕРНА.

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#35] от "dosetliv":

  Кои са на толкова, тези които предстои да се издадат ли?

  Модератора е неадекватен!
 40. 40 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ivan_":

  Проблема е, че за южните държави, са в дългова спирала и намират това състояние за естествено.
  А когато се опитват да ги накарат да си намалят бюджетния дефицит - реагират истерично.
  Обърни внимание - не да премахнат бюджетния дефицит, а да го намалят...
  Те си бяха навлезли в дългова спирала оща преди рецесията и коронавируса, но предпочетоха да не обръщат внимание на тези "дреболии".

 41. 41 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#36] от "atmanpg":Всъщност този въпрос не е под разглеждане в случаят.В случаят просто показваме защо Защо Холандия може да си позволи да се прави на стабилна, а просто е ЛИЦЕМЕРНА.
  —цитат от коментар 38 на Ivan_


  А нима само Холандия може да постъпва така?
  Това е следствие. Причината я обявих по-горе. Докато не се отстрани причината - винаги ще се намери кой да се възползва.
  Природата не търпи вакуум.

 42. 42 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#40] от "atmanpg":

  Приятел, Южните държави са членове на еврозоната.
  Ако има някой който има проблем със спазването на изискванията това е Италия.
  Не съм чул другите да имат сериозни проблеми стова.

  Отделно, преведи ми го отново като позиция това на Холандците. Значи ние сме една малка държава, която държи своите разходи по контрол, с лекото уточнение, че приходите ни сте ни оставали да ги правим здраво от леко заобикаляне на правилата...

  Или ако искаш Франция и Италия да попитат Германия, Рено и Фиат кога ще им дойде реда да намажаш филиите като Фолсваген, да направят едни кинти лъжейки и след това да им се размине...

  Никой не е праведен в този свят приятелю, така че никой да не сиу позволява да прави оценки за праведност на другите...

  Модератора е неадекватен!
 43. 43 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#5] от "vstoyanov":

  Както отбелязва статията, сега не е време за фискален морализъм..Кой ще купува лалетата на холандците, ако потънат основните им пазари?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 44. 44 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Любопитно

  До коментар [#33] от "Ivan_":

  Нещо да си чувал за кредитен рейтинг и банково разузнаване.
  Италия бе и е пред фалит. как ще връща тези пари. За Гърция - всички знаем. Отписване на дълг. Този дълг може да повлече инфлация на еврото. А инфлацията на еврото повлича и България. Тя е в Еврозоната. не се шегувам! Валутният борд е всъщност твърда връзка с еврото, но без облагите на Еврозоната.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 45. 45 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#16] от "vesolr":

  Да.Холандия ще бъде принудена да преосмисли позицията си, която между другото е и глупава и облигации ще има..А в Италия, Испания и Франция е добре да се замислят как стигнаха до тук и да вземат сериозни мерки..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 46. 46 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#32] от "Ivan_":

  Цели ангелчета са северните държави. Със все перцата и крилцата и тромпетчета даже си носят за да свирят химни във възхвала на Дисциплината...
  Никъде не съм казвал нещо подобно. Само че не може да им се вменява че са лоши защото са се възползвали от конюнктурата. По свое време и прасенцата се възползваха но не се спряха навреме и сега си плащат преяждането. Манталитета и на едните и на другите е различен. И това не може да не се вземе в предвид. Че ще се дават пари е ясно , но Холандия , Германия и Ко ще искат да са сигурни че това няма да е постоянно и че наистина ще се вземат мерки в тази насока. А това е нещото което нито Италия, Испания или Франция иска да даде. Защото е свързано с доста вътрешни реформи и ограничения... път който Германия мина в края на 20 и началото на 21. Тогава и дефицита и безработицата бяха по високи от тези в Италия и Франция.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 47. 47 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#32] от "Ivan_":

  Цели ангелчета са северните държави. Със все перцата и крилцата и тромпетчета даже си носят за да свирят химни във възхвала на Дисциплината...
  Никъде не съм казвал нещо подобно. Само че не може да им се вменява че са лоши защото са се възползвали от конюнктурата. По свое време и прасенцата се възползваха но не се спряха навреме и сега си плащат преяждането. Манталитета и на едните и на другите е различен. И това не може да не се вземе в предвид. Че ще се дават пари е ясно , но Холандия , Германия и Ко ще искат да са сигурни че това няма да е постоянно и че наистина ще се вземат мерки в тази насока. А това е нещото което нито Италия, Испания или Франция иска да даде. Защото е свързано с доста вътрешни реформи и ограничения... път който Германия мина в края на 20 и началото на 21. Тогава и дефицита и безработицата бяха по високи от тези в Италия и Франция.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  "Приятел в нужда се познава!"
  Добрата новина е, че и слепите ще прогледнат.

 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Те и на себеподобните си не помагат, камо ли на нас!?

 50. 50 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#44] от "Сатана Ликующий":

  Е, щом имаш всички доклади на банковото разузнаване, значи наясно, че не е пролем да оставиш Италия да фалира...

  Какво се занимавате, фалирайте я веднага, без отлагане, сега е момента дет са вика...

  Модератора е неадекватен!
 51. 51 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#44] от "Сатана Ликующий":

  В Италия, домакинствата разполагат с €10 трлн активи, от тях , над €5 трлн са финансови, при дълг €2.25 трлн..За какъв фалит говорим? САЩ, с новите количествени облекчения, ще са на същият процент дълг спрямо БВП..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 52. 52 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#46] от "Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.":

  Напротив, постоянно ще е защото това са различни начини на живот.
  Като не са искали да е постоянно да не са влизали в този съюз.
  Сделката е доста ясна, всеки си знае мястото и ролята. Както едните си затварят очите за измамите на другите, така и другите ще преглъщат леката разхайтеност на едните.
  Това е сделката. Ако не искат да плащат северните да почват да играяът по правилата за всичко, но май не искат. Искат хем да лапкат хем да не плащат, е това всички го искат но реално не става...

  Модератора е неадекватен!
 53. 53 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#5] от "vstoyanov":Тия "латино малоумници" всъщност имат действащо електронно правителство, администрацията не е толкова раздута колкото си мислиш и още от кризата през 2008г има наложен и неотменен мораториум върху увеличаването на щата на администрацията и забрана да се харчат повече пари от това, което се вади...Хубаво е да имаш мнение но още по хубаво е то да се базира на реални факти, а не на вярвания...
  —цитат от коментар 27 на Ivan_


  Тия "латино малоумници" при 100% от БВП дълг и растящи дефицити си увеличаваха минималната заплата. Заради тези "латино малоумници" повече от 10 години ЕЦБ държи отрицателни лихви (за да могат да си рефинансират растящите дългове). Заради тези "латино малоумници" бяха и постоянните количествени облекчения (за да им се намалят дълговете чрез инфлация).
  В резултат от грижата за тези "латино малоумници" в настоящия момент ЕЦБ почти няма боеприпаси да се противопостави на кризата.
  Обаче "латино малоумниците" продължават да просят най-безсрамно. Нормално е севера да ги отсвири. А и за България (лева е клонинг на еврото) е по-добре в еврозоната да се спазва желязна финансова дисциплина, а не работещите икономики да издържат латино прахосниците.

 54. 54 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ivan_":

  www.ceps.eu..Who holds Italian government debt..PDF файл е ..Препоръчвам ти го..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 55. 55 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#53] от "dobri_i":

  Чудно..А аз мислех , че количествените облекчения и лихвата бяха следствие на една криза, която не тръгна от Южна Европа..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 56. 56 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#53] от "dobri_i":

  Само да попитам..Ако утре, Италия и Испания, плюс Франция фалират/което няма как да стане/, какво ще стане с еврото и с икономиките на морализаторите, в това число Холандия и Германия?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 57. 57 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4080 Неутрално

  " Освен че е ненавременна, позицията на нидерландското правителство е и крайно лицемерна, защото Нидерландия от дълго време е позната като данъчен рай."

  А иначе лалетата все ни поучават как да сме интегрирали циганите си, как да сме приемали различията, да сме проявявали толерантност....
  Егоизъм, лицемерие, фалш ! Това лъха в трудни моменти като този от подобни морализатори !

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#53] от "dobri_i":

  Ей, тея латиното май не са малоумници а са доста умни?
  То от това което пишеш излиза, че цялата еврозона и ЕЦБ само за тях работи.

  Явно не са МАЛОумници, а са умници...

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#53] от "dobri_i":

  ПП Япония има 240% дълг към БВП, дано да можеш да го асимилираш...

  Модератора е неадекватен!
 60. 60 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#53] от "dobri_i":Чудно..А аз мислех , че количествените облекчения и лихвата бяха следствие на една криза, която не тръгна от Южна Европа..
  —цитат от коментар 55 на Noise


  Тази кризи приключи преди "само" 10 години. Целия останал свят прекрати много отдавна количествените облекчения и вдигна лихвите, само ЕЦБ (под натиска на южните прахосници) продължаваше да печата и да държи отрицателната лихва (която лихва, пък си директен грабеж).

 61. 61 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#60] от "dobri_i":

  Сакън, мислех че минаха години за справянето..Или мина за няколко месеца..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 62. 62 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#53] от "dobri_i":ПП Япония има 240% дълг към БВП, дано да можеш да го асимилираш...
  —цитат от коментар 59 на Ivan_


  Ама този дълг си го обслужва Япония.
  А не Китай например.

 63. 63 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2650 Неутрално

  " Освен че е ненавременна, позицията на нидерландското правителство е и крайно лицемерна, защото Нидерландия от дълго време е позната като данъчен рай."А иначе лалетата все ни поучават как да сме интегрирали циганите си, как да сме приемали различията, да сме проявявали толерантност....Егоизъм, лицемерие, фалш ! Това лъха в трудни моменти като този от подобни морализатори !
  —цитат от коментар 57 на samoedin

  Тия дни влюбените в Сорос жълтопаветници се хилеха като пачи, защото Русия била изпратила 100 души медицински персонал с 15 самолета, не знам каква си техника и пр., което било ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО...

  В същото време влюбените в Сорос жълтопаветници непрекъснато намилат как Холандия били имала 20 и повече пъти по-високо всичко от Русия.

  Което, ако обединим двете опорни точки на влюбените в Сорос жълтопаветници, би означавало Холандия да изпрати в Италия 2,000 (20х100) души медицински персонал с 300 (20х15) самолета, съответно х20 техника и пр.

  Точно това следва - всичко от Русия умножено по 20 за Холандия, за да се изхилят влюбените в Сорос жълтопаветници, че Холандия е направила ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО за Италия.

 64. 64 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#62] от "atmanpg":

  Щото не са в съюз с Китай, при който Китай е данъчен рай.. Между другото, крайно време е ЕС да погледне отблизо кви ги вършат Ирландия, Кипър, Холандия..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 65. 65 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#16] от "vesolr":Да.Холандия ще бъде принудена да преосмисли позицията си, която между другото е и глупава и облигации ще има..А в Италия, Испания и Франция е добре да се замислят как стигнаха до тук и да вземат сериозни мерки..
  —цитат от коментар 45 на Noise


  Няма да вземат мерки. Помогне ли им се отново - значи може и така. И ще продължава така.
  Колкото по-рано фалират - толкова по-добре и за тях и за ЕС.
  Нека да им спаднат доходите до нивото на нашите, да затегнат коланите и тогава да видиш, как бързо ще си променят ценностната система.
  И това ще даде тласък, както на финансовата им дисциплина, така и на призводителността.

 66. 66 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#53] от "dobri_i":ПП Япония има 240% дълг към БВП, дано да можеш да го асимилираш...
  —цитат от коментар 59 на Ivan_


  Първо, Япония не реве като вдовица за х*й.
  Второ, почти 90% от японския държавен дълг е вътрешен и може много лесно да бъде намален чрез инфлация и обедняване на населението.
  Трето, инфлация в Япония и обезценяване на йената не засяга пряко България. От друга страна еврото (заради борда, това реално ни е националната валута) и девалвацията му ще ни засегне директно.
  Четвърто, време е "латиносите" да сложат край на социалните си държави. Както и да прекратят помощите си към имигрантите - прахосват милиарди, а резултатът е единствено разрастване на гетата и нарастващи социални разходи.

 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#41] от "atmanpg":

  Сега в разговор за това дали първо е яйцето или първо е кокошката ли ще влизаме?

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#65] от "atmanpg":

  И като фалират, какво става с еврото и икономиките на цялата еврозона?

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 69. 69 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#65] от "atmanpg":И като фалират, какво става с еврото и икономиките на цялата еврозона?
  —цитат от коментар 68 на Noise


  Стават конкурентноспособни.
  Не може една китайска машина да е двойно по-евтина от гермаският си аналог.
  Тоест може - ама за кратко.

 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#60] от "dobri_i":

  Вярно ли тогава приключила кризата от 2008...
  А възстановяването от тази криза кога приключи?

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#62] от "atmanpg":

  Италианският да не би ти да го обслужваш случайно...

  Модератора е неадекватен!
 72. 72 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#65] от "atmanpg":И като фалират, какво става с еврото и икономиките на цялата еврозона?
  —цитат от коментар 68 на Noise


  Ами кратък шок (като от корона паниката) и след година или две връщане на състоянието от преди еврото - силна марка и тоалетна хартия от франкове, лири, песети и т.н.

  Може и да се създаде евро 2 (само от северно европейски държави).

  Проблемът на цялата тази схема е силната бъдеща марка (евро 2). Германия е експортна икономика и сравнително слабото сегашно евро (заради проблемите на юга) им е изгодно. Така че Германия най-вероятно за пореден път ще отстъпи, а юга за пореден път ще обещае да не прави повече така - до следващата криза и новата немска помощ.

 73. 73 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#51] от "Noise":

  То и българите имат около 50 милиарда в спестовни влогове. Но когато Цветан Василев доведе до фалит КТБ държавата се видя в чудо и емитира дълг за да покрие зиналата дупка. Никой от собствениците на 50-те милиарда не се притече на помощ .... Така че с частни пари държавни сметки не прави, за да не се случи ... крахът на социализъма. Той си отиде при огромни маси спестени пари на гражданите, понеже нямаше какво да се купува и къде да се инвестира.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 74. 74 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#62] от "atmanpg":Италианският да не би ти да го обслужваш случайно...
  —цитат от коментар 71 на Ivan_


  Не!
  Не го обслужвам аз, но и не мисля, че трябва да го обслужва някой друг, освен самите италианци.
  И даже пропагандирам еретичната идея, че държавите не трябва да залагат дефицит в бюджетите си.

 75. 75 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#60] от "dobri_i":Вярно ли тогава приключила кризата от 2008...А възстановяването от тази криза кога приключи?
  —цитат от коментар 70 на Ivan_


  За "латиносите" от Франция, Италия, Испания и т.н. не е приключило. Техния БВП от 2007 е по-висок от БВП 2019 (след корекция за инфлация). Просто тези държави не решиха структурните си проблеми, а заметоха всичко под килима (въсполваха се от ЕЦБ и отрицателната лихва за лесно рефинансиране на дълговете си).

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#65] от "atmanpg":

  Това за производителността много ме кефи.
  понеже сте големи разбирачи, като за вас винаги давам един опростен пример.
  Търговската мрежа в Испания работи от понеделник до петък от 08.30 до 14.,00 и от17.00 до 20,00, а събота само преди оняд като цяло. Денонощни обекти и такива работещи в неделя само изключения.
  В САЩ търговската мрежа работи цял ден включая събота, на много места и в неделя, а има и много денонощни.

  Пита се в задачата къде производителността епо-висока в САЩ или в Испания....

  хайде жив и здрав и по-полека с обобщенията.

  ПП Испания е вторият по-големина износител на автомобили в Европа първият е Германия...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#50] от "Ivan_":

  Точно Италия и Испания са големият проблем на Еврозоната. Те са пред държавен фалит. И именно затова никоя страна извън еврозоната не използва еврото като резервна валута. Предпочитат се долара или златото. И именно затова никой не иска да издава еврооблигации. Едно няма кой да ги купи (за разлика от американските) и второ ясно е, че Германия трябва да покрие загубите при беблагополучията на тези облигации.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 78. 78 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#66] от "dobri_i":

  То дълга и на южните държави е вътрешен. Пък за гетата не те разбирам, при мен в Андалусия има едно гето в което има 27 "къщи" и не се разраства, а са закупили терен и в момента се строят къщи за хората от гетото, а на мястото на което е в момента въпросното гето ще има паркче...

  та след като приключи проекта ще изпълним заповедта ти повече средства за гетат няма да отделяме....

  Модератора е неадекватен!
 79. 79 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#69] от "atmanpg":

  Е, прав си , но ако германската машина е на цената на китайскта Ханс и Германия как ще поучават колко били богати и коректни и спазвали правилата.

  какво са ти направили немците, че искаш така да им свалиш стандарта...

  Модератора е неадекватен!
 80. 80 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#72] от "dobri_i":

  Стига бе, викаш в тая сделка северните печелели повече...

  ти да видиш...

  Модератора е неадекватен!
 81. 81 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ivan_":

  Съжалявам, но не успявам да ти проследя мисълта (не само в този пост).
  Каква връзка има производителността с работното време на магазините?
  Производителността зависи от нивото на роботизацията, големината на партидите и още един куп фактори.
  Проблема е, че производителността в ЕС започна силно да изостава в сравнение с конкурентните икономики.
  Това е главната причина за финансовата криза. Всички други фактори са второстепенни.

 82. 82 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#74] от "atmanpg":

  Е, без дефицит как ще живеят хората в тези държави.
  Все пак всеки (повечето) иска да има Айфон, сега че не можел да си го позволи, детайли някакви хората си го искат...

  Модератора е неадекватен!
 83. 83 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#75] от "dobri_i":

  Испания какви структурни проблеми има в икономиката си?

  Модератора е неадекватен!
 84. 84 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2926 Неутрално

  Какво са ти направили немците, че искаш така да им свалиш стандарта...
  —цитат от коментар 79 на Ivan_


  Не искам да им свалям стандарта, но реалностите ще им го свалят.
  Щраусовата политика не решава проблемите, а само ги отлага във времето.

 85. 85 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#79] от "Ivan_":

  Виж какво, престани да пишеш глупости от Андалусия, все едно че си в Анадола!

  Германската машина е два пъти по-скъпа, понеже Ханс я е обмислял 30 години и след много опити я е довел до съвършенство. А бай Си е дошъл наготово, копирал я е и не е изразходвал средства за изследване и развитие. При това разполага с евтина работна ръка. Това си е чиста кражба според разбиранията в цивилизования свят!
  И освен това китайската машина на всичко отгоре е два пъти по/некачествена от тази на хер Ханс.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 86. 86 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#77] от "Сатана Ликующий":

  Как реши, че Испания е пред фалит?
  Еврото има паритет с долара в международната финансова система с изключение на дългосрочните дългови инструменти, където доларът все още водещ , но това е логично имайки пред вид , че еврото е нова валута, а тези инструменти са дългосрочни. Тоест преднината на долара е от периода в който еврото не съществуваше като валута.

  Струва ми се, че май си пропуснал няколко доклада на банковото разузнаване...

  Модератора е неадекватен!
 87. 87 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#74] от "atmanpg":Е, без дефицит как ще живеят хората в тези държави.Все пак всеки (повечето) иска да има Айфон, сега че не можел да си го позволи, детайли някакви хората си го искат...
  —цитат от коментар 82 на Ivan_


  То и аз искам Бугати, но карам Мерцедес.
  Егати и комунистическата логика имаш. Щом искали, да им се дадяло. Ето затова и сте пред фалит.

 88. 88 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#81] от "atmanpg":

  Не зная от какво зависи производителността, там явно ти си водещият специалист, просто подсказвам, че явно в Испания успяват за по-кратко време да свършат същата работа сравнено със САЩ, сега не зная това дали означва по-висока производителност или пък имат повече механизация...

  Модератора е неадекватен!
 89. 89 Профил на dobri_i
  dobri_i
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#75] от "dobri_i":Испания какви структурни проблеми има в икономиката си?
  —цитат от коментар 83 на Ivan_


  Най-големия - харчи повече от колкото изкарва.
  Дефицитът на Испания от 2010 до 2018 (% от БВП):
  9,4%, 9,6%, 10,5%, 7%, 6%, 5.2%, 4,3%, 3,0%, 2,5%.

  Типичен пример за наркоман на командно дишане.
  (те и САЩ и Япония са така, но си печатат сами валутите, а Испания трябва да се съобразява с другите от ЕЗ).

 90. 90 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  1) популистките правителства в Италия и Испания, а също и неадекватника Макрон бяха на ръба и преди тази пандемия. Сега се опитват да си изперат смръдливите гащи отпреди това

  2) същите показват тотална неадекватност опитвайки се да се справят с пандемията посредтсвом 'държавна карантина'. Малоумниците уж копирали 'китайският опит', ама..пак неразбрали. Китай затвори една провинция(Убей - 58млн жители), а не цял Китай да спре да диша. Да не говорим, че това което са постигнали в Убей и респективно в Ухан е ТВРДЕ съмнително.

  3) ако сега се пусне печатница за евро, то ще бъде истиснкият край на еврозоната. Италия, Франция и Испания НЯМА да се реформират, а германците пак ще ядат жабетата.

 91. 91 Профил на Димо Дренчев
  Димо Дренчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сякаш чета Барикада. ЕС няма икономическо и морлно право да съществува, ако едни харчат, а други плащат!

 92. 92 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#81] от "atmanpg":

  "Проблема е, че производителността в ЕС започна силно да изостава в сравнение с конкурентните икономики."

  Проблемът приятел, е че Китай е 1,5 млрд, а индия е 1,4 млрд. със съответните територии.
  та не зная как ви идват тези идеии, че с оставянето на икономики като италианската и испанската да потънат ЕС икономиката щала да си подобри разбираш ли конкурентноспособността.

  Защо ли САЩ се мятат като риби на сухо в опит да са конкурентни на Китай и на тях ли Италия иИспания им свалят конкурентноспособността?

  мислете с тея глави, не го карайте на лозунги.,

  италия и Испания могат даси покрият дефицитите и да си балансират бюджетите доста лесно, има едни с едни торби пари които само това чакат, само къдетео и Италия и Испания взели, че решили, че нито за тях нито за другите от ЕС е дсора идея, Русия, Арабите, Китай и Индиядаси пазаруват техни активи...

  Германия като е толкова стабилна, реформирана и конкурнетна защо прави специални закони за да си пази икономиката от външни за ЕС фактори...

  Мислете, стига сте подскачали емоционално...

  Модератора е неадекватен!
 93. 93 Профил на MakoJacko
  MakoJacko
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко това говори колко съюз е ЕС.

  MJ
 94. 94 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#85] от "Сатана Ликующий":

  Вярно ли?

  Ми Ханс да като иска да взима 8 к евро всеки месец в продължение на 30 години за да мисли една машина да не очаква от другите да проявят разбиране да му я плащат с техните 1 к на месец заплати...

  хайде гледай си там докладите от банковото разузнаване стига си се месил в теми от които си нямаш идея, примеритет ти са комични и затова така те гъбаркам в отговорите...

  Модератора е неадекватен!
 95. 95 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Весело

  До коментар [#87] от "dobri_i":

  Приятел, това не е моята логика, второ гледаш толкова повърхностно на нещата, че няма и накъде.

  Ако беше реално запознат с икономическото развитие на света поне 100 години назад, щеше да си наясно какво и защо се случва в момента.

  Проблемите са доста по-различни отколкото си мислите.
  Докато Холандия се опитва да си пази местенцето в ЕС, защото и е гот така, целият ЕС губи от външни за него фактори.
  Това е едната страна на проблема, Холандците не искат да бачкат, искат да бъдат бъфера между другите и ЕС, особенно сега когато ВБ напусна...

  Пък приказките за правила, дисциплина и тинтири минтири са за предтакива като теб.  Модератора е неадекватен!
 96. 96 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 498 Разстроено

  До коментар [#89] от "dobri_i":

  И съм седнал да ти пиша отговори...

  https://data.worldbank.org/indicator/NY.GDP.MKTP.KD.ZG?end=2018&locations=ES&start=2010

  хайде сега да видим ще откриеш ли каква е връзката между дадените от теб данни и посочените данни в линка, да ва имам и икономистите...

  ПП В икономиката харченето на повече отколкото изкарваш е задължително ако искаш да имаш развитие. тънкият момент е как управляваш целият процес и какво развитие получаваш. Взимането на пари на заем е задължително ако искаш да имаш максимален ефект от собствените ти пари. нарича се финансов лост.
  Ако една инвестиция е в размер на 100 единици и носи доходност от 10 единици, не я правиш със 100 единици собствени средства за да спечелиш 10 единици, а заемаш примерно 60 единици за които плащаш 3 единици лихва, вкарваш 40 единици твои капитали и когато прибереш 10 единици доходност и платиш 3 единици лихва с 40 вложени твои единици си получил 7 единици печалба, което е значително по-добре отколкото да вкараш 100 твои единици и да вземеш 10 печалба...
  Пък ако и ти просветне четези 60 твои единици които си ги заменил свзети на заем ги вкараш във втори проект с доходност съвсем ще се усетиш защо в икономиката се взимат заеми...

  Модератора е неадекватен!
 97. 97 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Весело

  До коментар [#91] от "Димо Дренчев":

  А какво ще стане с плащащите, ако харчещите фалират, ЕЗ се разпадне и пазарите на плащащите изчезнат? Изключително опростенчески поглед върху нещата.Когато имате изградена система, е по-добре да пипате с кадифени ръкавици, вместо да маате с чука..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 98. 98 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  До коментар [#94] от "Ivan_":

  цената на машината си я определя Хер Ханс и ако няма кой да я купува той прекратява производството. А другарят Си получава затворена врата и покана сам да си разработи технологията на производство и постави своята продукция до тази на Хер Ханс. И освен това Хер Ханс затваря границите си за машината на другаря Си. Съшото прави и Мистър Доналд Тръмп, но в в много големи мащаби. Зашото Мистър Тръмп е много наблюдателен и е открил, че САШ са подписали споразумение за климата, което влиза в сила незабавно за САШ, а другарят Си получава 13 години гратисен период. Затова Мистър Тръмп прати споразумението в кошчето.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 99. 99 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Коронавирусът яко ще разклати Еврозоната - неминуемо е.

 100. 100 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#99] от "moti":

  Ще разклати целият свят.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK