Авторитарните лидери може да използват COVID-19, за да затегнат хватката си

Авторитарните лидери може да използват COVID-19, за да затегнат хватката си

© ReutersКоронавирусът вече претовари здравните услуги, приземи полети и спря икономическия растеж, но един от най-трайните ефекти може да бъде началото на политическа епоха, в която меките авторитарни лидери стават по-твърди, а наблюдаващата държава се превръща в начин на живот дори и в някои демокрации, пише Шон Уокър в статия за "Гардиън".


В Унгария след серия от мерки, въведени в понеделник, вече се смята за престъпление разпространяването на дезинформация за коронавируса, а премиерът Виктор Орбан може да управлява с укази за неопределен период от време. В съседна Сърбия войници патрулират по улиците като част от плана за отговор на коронавируса. В Москва има информация, че властите обмислят мерки, според които всеки, който иска да излезе, трябва да представи причините за това онлайн и след това да бъде проследен чрез смартфона си.


Досега повечето страни по света са въвели някаква форма на извънредни мерки за борба с коронавируса и дори много демократични правителства срещнаха слабо недоволство заради промените, които в нормално време биха били посрещнати с месеци или години яростни парламентарни дебати.
Но какво ще стане, когато пандемията свърши?


"Извънредните правни ситуации са много лесни за въвеждане, но връщането към обичайното е много по-трудно след това", коментира базираният в Будапеща тинк-танк Political Capital в отговор на унгарските мерки. Това мнение може да е приложимо и другаде.


Унгарското правителство, което през десетилетието, откакто Виктор Орбан дойде на власт, е обвинявано в отстъпление от свободите и демократичните норми, настоя, че мерките се отнасят само за борбата с коронавируса.


Българският политолог Иван Кръстев определя унгарския закон като някакъв вид авторитарно предприемачество, сравнявайки го с хората, които продават маски и други предпазни средства на завишени цени. Орбан, казва той, експериментира с това какво би било възможно в тази внезапна нова реалност. "Той опитва и изпробва, за да види какво ще приеме пазарът."


Във време, в което дори и излизането навън може да бъде опасно, масовите протести срещу правителствените действия не биха имали успех, а международните критики е малко вероятно да бъдат силни, предвид че и останалите лидери са заети с борбата с кризата в собствените си страни.


Кръстев сравнява сегашната криза с финансовата през 2008 г. и с миграционната през 2015 г. и казва, че докато преди отговорите в Европа бяха водени от безпокойството, доминиращата емоция сега е страхът, който е по-директен. "Това прави хората готови да толерират всичко, защото когато опасността е навсякъде, вярвате, че правителството може да ви помогне", отбелязва той.


Колко от въведените сега извънредни мерки ще останат, оформяйки света през следващите години и десетилетия, ще зависи от части от това колко сериозна и дълготрайна ще е здравната ситуация и как отговорът на няколко правителства срещу пандемията ще изглежда, обръщайки се назад.


"Ако в крайна сметка хората имат усещането, че са манипулирани, може би ще видим съпротива срещу всички тези мерки. Но на този етап виждам много повече приемане, отколкото съпротива", отбелязва Кръстев.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1297 Любопитно

  Ех, тая Унгария бе.......
  За Москва да не говорим.......
  А няма нито буква за декларациите, които първи въведе мосю Макрон......

  Знанието е сила, информацията - власт
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Ако само авторитарните се възползват, ще е добре. Страхувам се, че и демократични ще го изпозват...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  А най - смешното е че точно най - авторитарните като Лукашенко и Бердимухамедов напълно отричат коронавируса. Грипче.

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Специално за авторитарността и Дневник:

  "Мутафчийски обяви и колко теста за коронавирус са направени у нас и в част от държавите по света. „За нас е важно да видим къде стоим в Европа. Броят направени тестове за COVID-19 за един милион души за България са 1276, без да е отчетено, че има около 3000, които са от частни лаборатории, в Белгия - 1594, Словакия -1382, Гърция - 1482, Унгария - 1361, Македония - 1505, Полша - 1214, Сърбия - 443, Румъния -1091, Турция - 926, Украйна - 54, Франция -1508, Словения - 9910, Естония - 8471, Чехия - 4583", поясни председателят на Оперативния щаб."
  https://nova.bg/news/view/2020/04/01/283496/общо-412-души-с-коронавирус-у-нас-заразата-стигна-и-русе/

  Върнати поръчки за бързи тестове от Полша, Чехия, Испания, Румъния... Надали е станало по внушение на Гешев - това като отговор на "Прокуратурата натиска срещу бързите тестове за коронавирус" в Капитал. :)
  https://trud.bg/ген-венцислав-мутафчийски-в-отговор-н/

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  "Българският политолог Иван Кръстев..."

  - Тъй де, от сина на Йото Кръстев не би могло и да се очаква да дефинира хибридната война на Китай и Путинландия, превърнали и вирусите в свои оръжия.

  п.с. Йото Кръстев - " Секретар по идеологията на Окръжния комитет на БКП в Ловеч. Главен редактор на вестник „Народна младеж“. Завеждащ отдел „Средства за масова информация“ при ЦК на БКП.[2][3]

  Женен за Латинка Кръстева, учителка по български език и литература.[3] Син на двамата е политологът Иван Кръстев.[1]" /Уики/

  Със здраве.

 6. 6 Профил на ckn29372393
  ckn29372393
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Такива статии четем още от първия ден, в който се въведе извънредното положение. Веднага един умник се оплака, че щели да му забранят да се събира с други хора за да протестира и щели да му ограничат гражданските свободи. Къде го този умник, къде се покри?
  Първата отговорност на всяко правителство е запазване живота и здравето на населението и засега "диктаторът" Орбан както и нашият "диктатор" Бойко Борисов се справят доста добре на фона на други европейски държави.
  И да, разпространението на дезинформация трябва да се преследва от закона, защото създава паника сред населението, презапасяване с храни и др. стоки, дефицит на стоки и може да доведе до и безредици.

 7. 7 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  За 80 % от българското население ще е нарушение на човешките права , ако стане задължително миенето на ръцете , зъбите и къпането през ден , а не веднъж седмично !

 8. 8 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2331 Неутрално

  Цитат:
  Авторитарните лидери може да използват COVID-19, за да затегнат хватката си
  ...
  пише Шон Уокър в статия за "Гардиън".

  ------
  Да не би Гардиън да призовава в Британия да се проведат първите демократични избори за цар/царица!?

 9. 9 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Сега е момента да не се дадем на Унгарци и т.н. Нашият режим да докаже че може да е на 1 място.

 10. 10 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Но какво ще стане, когато пандемията свърши?
  -------------------------
  Какво ще стане СЛЕД пандемията ще решаваме СЛЕД пандемията.
  Така както по време на война първо се мисли как да се спечели, а чак след като това е факт - как ще продължава живота.
  Факт е, че до момента в НИТО една държава (която заслужава това име) няма НИКАКВА злоупотреба с извънредното положение.
  Така че аре моля либеро-толеро да си спестят сълзите по демокрацията.

 11. 11 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2187 Весело

  "Но на този етап виждам много повече приемане, отколкото съпротива"

  Ауууу, прост прост прост и лош народиц от ганюфци който неще да слуша умнокрасивите корифеи па да ги турне на власт с една хуууубава мрежа от непеота с високоморални посветени на святото дело и разбира се напълно безкористни активисти и комисари, да приеме ИК, да плаща рекет на затоплистките шарлатани и всичко друго което е умнокрасиво, възвишено и прогресивно

  Use your Illusion
 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  За тия с 25 годишните БМВ-та и камерите на КАТ са нарушение на човешките права .

 13. 13 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Левичариатът трябва да разбере, че в Европа (като изключим Блеарус) авторитарни лидери няма! Манипулирате и спекулирате.

  Това, че някой отказва да е розов фаишст ("либерален демократ"), въобще не означава, че е авторитарен. Тачър си позволяваше доста по-консервативна политика към малцинствата в сравнение с Орбан, но никой не я е нарекъл фашист.

  Левичари, сър. Лицемери, сър.

 14. 14 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Досега има ли някой унгарски опозиционер да е репресиран от Орбан !?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  ЕС възлага огромни поръчки за маски и други неотложни медицински продукти на китайската компартия, къде доказано правата на човека и свободите се мачкат с танкове и се давят в кръв, а ми пуска разни сълзливи статии като тази ! Жалка работа......

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  До 7:"Dankol"....За 80 % от българското население ще е нарушение на човешките права , ако стане задължително миенето на ръцете , зъбите и къпането през ден , а не веднъж седмично !...."

  а забраната за разходка в парковете и глобите по 5000 лв - радост и упование на данъкоплатците.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  Е вие па сега - не свикнахте ли вече? Явно ще е така до дупка. Сега им е паднало на крайнолевите медии да си отпуснат душата и да плюят наред. Само интересно защо все Орбан им е в устата, а там където вирусът изтреби де що има старчески домове и интеннзивни отделения - Италия и Испания - се въздържат да излагат само сухи факти, без никакви коментари? Ако това дето става в Италия и Испания се случваше в Унгария или Полша щеще да има по две статии на час със заглавия от типа "Адът на Орбан продължава!". Не съм видял такива коментари за Конте и испанският комунист.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#2] от "Nil satis nisi optimum":

  Най-много даже.

  Иначе ме кефи как заразата тръгна от общо взето оливане с потребителство, но медиите не пропускат да обвинят...християните. В сми - какво ще е медийното покритие, без малко християнски хейт. Пречат тия ми ти християни на Смелия Нов Свят.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  А па прогресивните лидери с идеите си за стаден имунитет ще гледат да разкарат най-консервативните избиратели.

  Най-възрастните обикновено са най-консервативни, па и си помнят колко хубави са им били държавите без мигранти. :)

 21. 21 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  [quote#17:"historamaа забраната за разходка в парковете и глобите по 5000 лв - радост и упование на данъкоплатците."[/quote]

  Кво само ревете за тези 5000 лв?Не правиш нарушение,не те глобяват,къде е проблема.

 22. 22 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 622 Весело

  "...коментира базираният в Будапеща тинк-танк Political Capital в отговор на унгарските мерки"

  Интересно, за тоа "тинк- танк" ли иде реч? https://www.politicalcapital.hu/index_gb.php

  "Ние сме ангажирани с ръководните принципи на парламентарната демокрация, пазарна икономика, човешките права и евро- атлантизма"

  "We are committed to the guiding principles of parliamentary democracy, market economy, human rights and Euro-Atlanticism"

  Хахахаха! 😁🤑

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8462 Неутрално
 24. 24 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 630 Весело

  Вече ми е навик първо да гледам кой е авторът на "статията" в дневника,преди да мина по диагонал по текста...И сега така. И какво да видя?!
  Горе пише "дневник",вътре-Иван Кръстев. А така!
  Айде нема нужда...

  Дневник-токсичният сайт
 25. 25 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 622 Весело

  До коментар [#22] от "margin call":

  П.П. "Партньори и донори": https://www.politicalcapital.hu/our_partners.php

  Между многото: "Холандски еврейски хуманитарен фонд", "Европейски еврейски фонд", "Посолството на Великобритания в Унгария", "Фондации Отворено общество", "Европейски либерална Форум", и т.н., и т.н... 🙄😎😏

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 26. 26 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1147 Весело

  За 80 % от българското население ще е нарушение на човешките права , ако стане задължително миенето на ръцете , зъбите и къпането през ден , а не веднъж седмично !
  —цитат от коментар 7 на Dankol


  Е, чак за 80% от българското население не вярвам, но за 5-6% от него, дето живее в Столипиново, Факултето, Лом , Сливен и прочее, дори един път месечно може да им се стори нарушение на правата.
  Ще има да се оплакват на БХК. По-интересно е, дали после Съда в Страсбург ще ни осъди да ги обезщетяваме за това.
  Така де, нарушили сме им някои културни особености.

 27. 27 Профил на Ще си поделим тотото
  Ще си поделим тотото
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Досега има ли някой унгарски опозиционер да е репресиран от Орбан !?
  —цитат от коментар 14 на Dankol


  Е, как да няма? Сорос нали беше наритан.
  Сорос унгарец ли е? Унгарец е.
  Опозиция ли е на Орбан? Опозиция е.

 28. 28 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1931 Весело

  Е, как да няма? Сорос нали беше наритан.
  Сорос унгарец ли е? Унгарец е.
  Опозиция ли е на Орбан? Опозиция е.
  —цитат от коментар 27 на Карантин Ваксинов


  Шори не е унгарец, той е гражданин на света, знаме и икона на всичкото прогресив-либерал.
  Шори ни пази от злият Орбан.
  Шори мисли за бъдещето.
  Шори не си прави социални експерименти, той непрестанно работи за хората.
  Шори обича децата.
  Шори обича всички.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2425 Весело

  До коментар [#28] от "dgd":

  Забрави:

  Шори е приятел на лекарите.
  Шори е корифей на всички науки!
  :) :) :)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  Но какво ще стане, когато пандемията свърши?-------------------------Какво ще стане СЛЕД пандемията ще решаваме СЛЕД пандемията.Така както по време на война първо се мисли как да се спечели, а чак след като това е факт - как ще продължава живота.Факт е, че до момента в НИТО една държава (която заслужава това име) няма НИКАКВА злоупотреба с извънредното положение.Така че аре моля либеро-толеро да си спестят сълзите по демокрацията.
  —цитат от коментар 10 на NoBrainNoPain  До коментар [#10] от "NoBrainNoPain":

  Да наложиш насила карантина в следствие на която да затвориш много търговски и производствени бизнеси БЕЗ да има нужда от това,означава че посягаш на правата и свободите на хората.

 31. 31 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#30] от "deaf":

  Да наложиш насила карантина в следствие на която да затвориш много търговски и производствени бизнеси БЕЗ да има нужда от това,означава че посягаш на правата и свободите на хората.
  ---------------------------------------
  И къде според Ваша милост е станало това?
  Ааааа, забравих.
  Няма никакъв вирус, просто диктаторите по света си играят игрички.
  И явно Испания е най-диктаторската държава, щото затвори цялата държава.


 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7276 Неутрално

  "Българският политолог Иван Кръстев определя унгарския закон като някакъв вид авторитарно предприемачество, сравнявайки го с хората, които продават маски и други предпазни средства на завишени цени. "

  Не е зле българският политолог Иван Кръстев да коментира какво се случва в родината му по време на кризата

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Тоя коронавирус ако не друго, даде поле за изява на знайни и незнайни "борци за свобода"! Упражняват се другарчетата във всички възможни варианти да диктатурата! Даже дето хич я няма пак я намират скрита под демократични одеяла! Евала комсомольцы!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 34. 34 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  "Това прави хората готови да толерират всичко, защото когато опасността е навсякъде, вярвате, че правителството може да ви помогне", отбелязва той.
  Страхът от смъртта оставя на заден план кахърите за запазване на правата и свободите на гражданите. А това не бива да се случва, защото епидемията ще премине, а ние ще трябва да продължим да живеем. Да живееш в диктатура с юлар на шията не е мечтата на нито един човек.

 35. 35 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#17:"historamaа забраната за разходка в парковете и глобите по 5000 лв - радост и упование на данъкоплатците."
  —цитат от коментар 21 на uvtest
  Кво само ревете за тези 5000 лв?Не правиш нарушение,не те глобяват,къде е проблема.[/quote]
  т@пакооо утре някой ако въведе глоба по 5000 лв - че си използвал думата "Кво" ще си много щастлив нали? естествено е да се протестира срещу БЕЗСМИСЛЕНИ и ГЛУПАВИ НАРЕДБИ! ами що тогава да не ти забранят да пишеш тук щото можеш да заразиш тези дето те четат. плащай по 5000 лв за всеки пост.
  Ако си ниско IQ и не си разбрал аналогията - ако се движиш на над 4-5 метра от другите няма НИКАКВА ОПАСНОСТ СА СЕ ЗАРАЗИШ ИЛИ ДА ЗАРАЗИШ! т.е. е толкова опасно колкото да пишеш тук!

 36. 36 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  "За какво да ходиш на Малдивите като за 5 000 може да идеш до парка".

 37. 37 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Уж изглеждаш разумен човек, а повтаряш отродителските идиотизми на влюбените в Сорос жълтопаветници, че САМО в България се изневерява..
  —цитат от коментар 15 на Аскет

  винаги усещам радостен трепет когато срещна думите "отродителски" и "жълтопаветни" някъде. не знам защо така, може би защото надушвам задаващите се по пътя "исконни", "традиционни" и "православни" думички. а уж изглеждаш разумен човек :)

 38. 38 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Вече ми е навик първо да гледам кой е авторът на "статията" в дневника,преди да мина по диагонал по текста...И сега така. И какво да видя?!Горе пише "дневник",вътре-Иван Кръстев. А така!Айде нема нужда...
  —цитат от коментар 24 на kashpirovska


  така де.. що да чета като може направо да коментирам?

 39. 39 Профил на block
  block
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#22] от "margin call":П.П. "Партньори и донори": https://www.politicalcapital.hu/our_partners.php Между многото: "Холандски еврейски хуманитарен фонд", "Европейски еврейски фонд", "Посолството на Великобритания в Унгария", "Фондации Отворено общество", "Европейски либерална Форум", и т.н., и т.н... 🙄😎😏
  —цитат от коментар 25 на margin call


  усещам аз как ельоменатите те дебнат в тъмния коридор :)

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Гледам някакво негово... говорене, не знам по друг начин да го нарека. Беше се изпъчил на един подиум и говореше пред някакви хора. Сам си задаваше въпросите и сам си отговаряше как всичко било измислено с цел... Абе голяма комедия би било ако не бяха поставени човешки животи на карта заради такива като него.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Гледам някакво негово... говорене, не знам по друг начин да го нарека. Беше се изпъчил на един подиум и говореше пред някакви хора. Сам си задаваше въпросите и сам си отговаряше как всичко било измислено с цел... Абе голяма комедия би било ако не бяха поставени човешки животи на карта заради такива като него.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на gueorgui tzvetanov gueorguiev
  gueorgui tzvetanov gueorguiev
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Абе то Иван Кръстев на заплата ли е в Дневник

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK