Превръща ли се Унгария в диктатура заради мерките срещу коронавируса

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанЗаради коронавируса Орбан ще може да управлява с декрети без ограничение във времето. Известният унгарски писател Д. Далош критикува новия закон, но смята, че той не превръща Унгария автоматично в диктатура, пише "Дойче веле".


- Унгарският Закон за борба срещу коронавируса предизвика сериозна международна критика. Той упълномощава правителството да управлява с декрети без ограничение във времето. Нима Унгария вече въвежда диктатура?


- Не, нещата са по-нюансирани. На първо място е целта да се предпази Унгария от една ужасна епидемия - същата цел си поставят навсякъде в Европа. В борбата срещу болестта правителството сигурно се нуждае от оперативно пространство. Но дали в тази ситуация е нужен закон за правомощията - в това се съмнявам.
В парламента нашето правителство има мнозинство от две трети и практически може да върши всичко, което пожелае в борбата срещу пандемията. Колкото до диктатурата, тя според мен не може да се въведе просто с един закон, трябва малко повече.


Аз самият съм живял достатъчно дълго в социалистическата диктатура в Унгария и ви казвам, че днес такова нещо не е възможно. За мен проблемът не е в това дали в Унгария възниква истинска диктатура, а в друго: дали в Унгария изобщо е възможна истинска демокрация.


Още преди пандемията дефицитът на демокрация в страната беше достатъчно осезаем. Виктор Орбан и неговата партия нямат нужда от директна, открита диктатура, за да продължат и занапред да компрометират и съсипват демокрацията.


- Някои наблюдатели в Унгария са на мнение, че този закон е само политическа игра на Орбан с цел да дискредитира опозицията, представяйки нещата така, сякаш тя не помага в борбата срещу пандемията. Какво мислите Вие?


- В сегашното извънредно положение всъщност би било нормално един такъв закон да се обсъжда и приема с участието на опозицията. Но нашето правителство не брои опозицията за пет пари. Днес тази конфронтация е особено опасна. Казано образно, правителство и опозиция седят под карантина в едно и също помещение и си кашлят взаимно в лицата.


- В началото на кризата критиците обвиниха правителството, че не взима правилните мерки срещу епидемията. Дали правителството на Орбан не се опитва чрез сегашния дебат около пълномощията просто да отклони вниманието от същинския проблем?


- Трудно е да се каже. Но си е факт, че правителството допусна много грешки, за да се стигне до сегашното положение. В Унгария нямаме възможност да правим достатъчно тестове, нямаме достатъчно маски и респиратори - това са същинските проблеми. Напоследък кризисният мениджмънт се подобрява, но през изминалите години бяха допуснати много грешки. Сегашното ни правителство просто не обръщаше достатъчно внимание на здравеопазването.


- Правителството с възмущение отхвърля западните критики срещу закона за пълномощията и твърди, че той е нужен само в тази извънредна ситуация и няма да застраши унгарската демокрация. Да му вярваме ли?


- Не. Ако намеренията на правителството наистина бяха такива, то в закона щеше да има краен срок за пълномощията. Лично аз пожелавам на правителството всячески успехи в борбата срещу болестта, но това разширяване на пълномощията за мен е прекалено.


- В наш разговор преди няколко години Вие казахте, че Унгария не е диктатура, а просто една много, много калпава демокрация. Как стоят нещата днес?


- Все си е така. Унгария не е диктатура, а просто една много, много калпава демокрация. А днес вече е демокрация под заплаха от различни стихии, демокрация в условията на световна пандемия. Което означава, че съдбата на Унгария днес е по-силно свързана с Европа откогато и да било преди. През последните години нашето правителство непрекъснато се опълчваше срещу тази Европа и срещу ЕС.


Смятам, че вече е време да се прекрати тази реторика и да се каже, че ние сме част от този континент и че страдаме от същите проблеми като останалите. Унгария не само че не може да се справи сама с този проблем - тя не е в състояние да установи какъвто и да било контрол над случващото се. Днес и Унгария, и всички ние се нуждаем от ЕС повече откогато и да било преди.


Дьорд Далош (роден през 1943 в Будапеща) е унгарски писател дисидент, есеист и историк. През 1964 година излиза първата му стихосбирка. През 1968 като член на ляворадикален студентски кръжок е обвинен за "участие в маоисткото движение" и антидържавна дейност и осъден на 7 месеца условно. Уволнен от работа и без право да публикува книгите си, в продължение на 19 години Далош се занимава с преводи. През 1977 е сред основателите на демократичното опозиционно движение в Унгария. През 1984 отива в Западен Берлин и става сътрудник на изследователската група за Източна Европа към Бременския университет. От 1995 до 1999 е ръководител на унгарския културен институт в Берлин. Автор на романи, сред които "Провалът на икономиста", "Югендщил", на новелата "Балатонската бригада" и др., както и на исторически книги за падането на Желязната завеса, унгарското въстание от 1956 и др.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Ъм, де факто целият свят е диктатура. Но някои са едни такива - по-умнокрасиви, или?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  Унгария не само че може да се справи сама с този проблем - ами освен с празни декларации , от ЕС няма кой да и помогне...

  [email protected]
 3. 3 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#1] от "lil_alex":

  Точно така. Демокрацията е най-голямата лъжа. Към днешна дата в света няма нито една истинска демокрация, няма и да има.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Още не, но малко остава.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  " - Не, нещата са по-нюансирани. На първо място е целта да се предпази Унгария от една ужасна епидемия - същата цел си поставят навсякъде в Европа. В борбата срещу болестта правителството сигурно се нуждае от оперативно пространство. Но дали в тази ситуация е нужен закон за правомощията - в това се съмнявам.


  В парламента нашето правителство има мнозинство от две трети и практически може да върши всичко, което пожелае в борбата срещу пандемията. Колкото до диктатурата, тя според мен не може да се въведе просто с един закон, трябва малко повече."

  Аз мисля, че мнението на унгарски писател Д. Далош много точно синтезира истината за Унгария на Орбан - няма диктатура, колкото и напоследък все това да се опитва да се втълпява за режима му, просто битката е за овладяване на пандемията, спрямо която са необходими бързи и рестриктивни мерки ! Далош казва, че Унгария е калпава демокрация, но все пак никой не спори, че е демокрация, нали ?

 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Ако хората от години са против някои неща, които се случват и години не се предприемат мерки, например да се затворят границите за икономическите имигранти от Африка и близкия изток ( тези, които идват заради помощите).. А се предприемат мерки при първия усет за риск към елита...

  Според Вас не сме ли в някаква форма на световна диктатура, където си мислим, че нашето мнение има значение ама всъщност всичко зависи от преценката на "господарската каста " ? Виждате ли колко бързо може да се задвижат нещата, когато има риск за "господаря" ?

  Благодарение на тази чума разбрахме мястото си... Не сме стопаните на фермата, ние сме добитъка :)

 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Корона, не корона, пропагандата срещу Чудовището Орбан си върви...

  Много Чудовища по света, ей...
  Тва Тръмп, тва Путин, тва Изхода, тва Асад, тва Ердоган, тва Орбан, тва Ципрас…

  След туй човечеството било хилаво и не можело да се пребори с короната...
  Ми как ще има сили човечеството, след като толкова години се изнемощява от борбата против тия чудовища...

  Като сме на тема чудовища - нещо в последно време няма комюникета от оная Обсерватория ли, Консерватория ли, базирана в Лондон, която ни спускаше единствено правдивото инфо за чудовищните престъпления на чудовището Асад...

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Същото важи и за България...

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  "През 1968 като член на ляворадикален студентски кръжок"

  Някой учуден?
  Всъчност какво трябва да направиш, та по времето на развития соц да те обявят за ляворадикален ? :) :) :)

  Поредният радикализиран левундер с тежък либерастки уклон.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 10. 10 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Що ми се струва че предстоят сериозни промени в числеността на работещите в ДВ ,породени от ревизиране на финансите

  гошо
 11. 11 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Весело

  В Африка всяко малко гущерче иска да стане голям крокодил, но не всяко малко гущерче може да плува...

 12. 12 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  Благодарение на тази чума разбрахме мястото си... Не сме стопаните на фермата, ние сме добитъка :)
  —цитат от коментар 6 на Ramon Asvalda

  Аз хиляди пъти съм спускал Класиката...

  As soon as you're born they make you feel small
  ….
  Keep you doped with religion, and sex, and T.V.
  And you think you're so clever and classless and free
  But you're still fucking peasants as far as I can see

 13. 13 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Не, Унгария не се превръща в диктатура.
  Някои други уж либерали се опитват да превърнат Европа в диктатура.
  Да променят етническия състав на държавите.
  Да наложат извратеното за нормално.
  Да ликвидират инакомислието.

  Common sense !
 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Весело

  ... а в Източна Европа всеки дребен ДС-доносник иска да стане голям диктатор!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Нима ЕК не управлява с декрети?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Демокрация с елементи на диктатура е все едно запек с елементи на диария/

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#3] от "ygo11542256":

  Все още няма 100% лечение за рак, но не значи, че няма смисъл да се борим, за да има един ден. Може да няма истински, 100%-ови демокрации по твоите разбирания, но защо все напират да емигрират към "менте" демокрациите като Дания и Швеция за по-добър живот, а не към "мъжкарските" диктатури като Унгария или Тюркменистан?

 18. 18 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 213 Неутрално

  "В Унгария нямаме възможност да правим достатъчно тестове, нямаме достатъчно маски и респиратори - това са същинските проблеми."

  Какво да говорим повече.

 19. 19 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Загрижели се големите демократи за Унгария, а не виждат какво става в любимите им западни демократични държави.

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#3] от "ygo11542256":

  Демокрацията, това е Древна Гърция и Древен Рим - роби и робовладелци, обожествяване на водачите, наказание за тези, които не ги боготворят.

 21. 21 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#17] от "TurtlesAllTheWayDown":

  Демокрацията.. Звучи красиво, всеки да има свой глас, но красиво ли е мнозинството да гласува твоя труд и твойте пари за себе си ? :)

  Пак е демокрация 51% са съгласни богатството на 49-те % да бъде разпределено между тях :)

  Демокрацията работи до някаква степен... Ако народа е образован, информиран и гласува за разрешаване на проблемите, въпреки болките, вместо да гласува за първия човек, които обещава второто завръщане на Исус, луната и на всеки по 10 000 лева :)

  Хитро е някак.. Да притъпиш народа и да му дадеш демокрация, някак работи в твоя полза ако си стопанин :) Просто обещай повече бонбонки от конкуранцията или раздай повече кебабчета :)

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "Превръща ли се Унгария в диктатура..."

  - Тц, в диктатура се превръща гьобелсовата пропаганда на ... :)

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  В момента за Полша и Унгария проблемът е икономиката. Форинта и Злотата се сриват поради зависимостта на икономиките им от Запада тотално.

 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Не знам в какво се превръща Унгария,но ЕС се превръща в една излишно,безполезна и вредна глобалистка институция. След тази криза Унгария,Полша, Италия и други страни сигурно ще теглят една майна на Брюксел и ще се махнат.

 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Демокрацията работи до някаква степен... Ако народа е образован, информиран и гласува за разрешаване на проблемите
  —цитат от коментар 21 на Ramon Asvalda


  И тогава не работи.

 28. 28 Профил на Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Барбас-Шехерезадов-КапуТски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "Да вярваме на истината":

  То пък ние сме цъфнали. От бенди3още по бедни ще ставаме.

 29. 29 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Неутрално

  После се чудите що губите пропагандната война с Русия и Китай.С нивото на ДВ, толко....

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#30] от "К2":

  И пращам помощ на САЩ, щот маските са на привършване и апарати няма..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  До коментар [#26] от "gozambo":

  И като се махнат какво ще стане?!
  Ще станат бедни държавички. Точно след криза никой няма да мръдне.

 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  До коментар [#30] от "К2":И пращам помощ на САЩ, щот маските са на привършване и апарати няма..
  —цитат от коментар 31 на Noise


  Къса памет! А ножки Буша амнезия.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не знам в какво се превръща Унгария,но ЕС се превръща в една излишно,безполезна и вредна глобалистка институция. След тази криза Унгария,Полша, Италия и други страни сигурно ще теглят една майна на Брюксел и ще се махнат.
  —цитат от коментар 26 на gozambo


  А дано. И по-бързо, ако може.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Естествено, имат неправилно отношение към свинското и дразнят мюсюлманите.

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  [quote#35:"Карма"][/quote]

  Адеее още един мощен медиум

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  Не знам в какво се превръща Унгария,но ЕС се превръща в една излишно,безполезна и вредна глобалистка институция. След тази криза Унгария,Полша, Италия и други страни сигурно ще теглят една майна на Брюксел и ще се махнат.
  —цитат от коментар 26 на gozambo


  Ти нали живееш в США? От къде си токова информиран за ЕС и защо толкова те вълнува?
  По-би било интересно ако разказваш как е в США сега -> пусни някоя галерия от твоя град, разкажи хората ка се справят там и т.н. Зарежи ги ЕС, те са твърде далече от тебе и нямат отношение към стандарта ти на живот. Или напротив?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 39. 39 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#27] от "realguru":

  За известно време работи..
  Но разбира се няма нищо идеално и социопатите рано или късно деволвират всичко отново в социализъм, чрез постепенна ерозия на младите поколения през училищата, пропаганди и прочие :)

  Защото по време на социализма, определени хора печелят, други си мислят, че печелят, въпреки, че им дават техните пари взети от техния(или на децата им) джоб, по малко разбира се, а всички останали са или погребани в общ гроб, роби или са избягали към "по зелени поля" :)

  Дори капитализма не е идеален, но поне съответсва на реалността, че нищо не е безплатно и всичко изисква енергия да бъде произведено, тоест не може просто ей така да искаш безплатен обяд и той да не идва от джоба на друг и естествено някой хора са по добри в произвеждането на блага от други и това се превежда в повече ресурси... Услуга за услуга, благо за благо.. Но и той деволвира в непотистки корпоратизъм, където вместо всички да работят за взаймния интерес, тея които имат структурата търсят всевъзможни начини да те принудят да работиш за възможно най малко и то да се кланяш благодарно и да им целуваш пръстена :)

  Нищо не е идеално, но някой неща са за предпочитане пред други..

 40. 40 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Сега даваха по новините, Унгария на графиката на заразени е почти най- долу от останалите европейски страни. Нека си мучат либералите.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 41. 41 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  А България превръща ли се в диктатура?

 42. 42 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 594 Весело

  Сега даваха по новините, Унгария на графиката на заразени е почти най- долу от останалите европейски страни. Нека си мучат либералите.
  —цитат от коментар 40 на venci4  Ей го, спуснали му на промивката графика по новините и кълве като азмашки шаран...хахахахаа!!!

 43. 43 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#29] от "Noise":

  Че как няма да я губят... виж им коментарите на умнокрасивичата... запада очевидно има най-тъпите тролове.

 44. 44 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#33] от "Да вярваме на истината":

  Напротив, без ЕС ще са много по-добре.

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Не само Унгария ... тук също им аполицейски час = обикновен фашизъм !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#29] от "Noise":Че как няма да я губят... виж им коментарите на умнокрасивичата... запада очевидно има най-тъпите тролове.
  —цитат от коментар 43 на ygo11542256


  не са скъпи ... за сметка на това са тъпи

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  "...Превръща ли се Унгария в диктатура заради мерките срещу коронавируса..."

  Аз живея в България. Тук също под предлог за борбас чумата, отнела 9 човешки живота, искаха безсрочно извънредно положение. Това като как да го възприемаме, за намеленията поне?

 48. 48 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Аз живея в България. Тук също под предлог за борба с чумата, отнела 9 човешки живота, искаха безсрочно извънредно положение. Това като как да го възприемаме, относно намеренията поне?

 49. 49 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#29] от "Noise":Че как няма да я губят... виж им коментарите на умнокрасивичата... запада очевидно има най-тъпите тролове.
  —цитат от коментар 43 на ygo11542256


  Не могат всички да пръшят от мозък като вас, тъпо-грозните...

 50. 50 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Весело

  Не само Унгария ... тук също им аполицейски час = обикновен фашизъм !
  —цитат от коментар 45 на dark'star


  Таньо, каквото си посял, това и ще жънеш..., не се оплаквай сега.

 51. 51 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "...Превръща ли се Унгария в диктатура заради мерките срещу коронавируса..."Аз живея в България. Тук също под предлог за борбас чумата, отнела 9 човешки живота, искаха безсрочно извънредно положение. Това като как да го възприемаме, за намеленията поне?
  —цитат от коментар 47 на alexsilver


  30 години се борите да върнете диктатурата, най-после успяхте. Не случайно старите хора казват, внимавай какво си пожелаваш, може да ти се случи.

 52. 52 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#25] от "Да вярваме на истината":

  Ама ти наистина си бил сериозен? Извинявам се, мислех , че си нает с някаква обратна психология да забавляваш форума и да прокарваш анти Герб ... позиция

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 53. 53 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 291 Неутрално

  От години предупреждаваме, че Унгария е тръгнала по лош път, ама само присмех насреща.

  Е, сега смешно ли ви е?

 54. 54 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#20] от "Тsonkooo":


  До коментар [#3] от "ygo11542256":Демокрацията, това е Древна Гърция и Древен Рим - роби и робовладелци, обожествяване на водачите, наказание за тези, които не ги боготворят.
  —цитат от коментар 20 на Тsonkooo


  Дааа...третия Рим и той така ...глад,бой и разстрел , за който не уважава Бащицата ....демокрация....

 55. 55 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 748 Любопитно


  Интересно, какво ли мислят испанците и италианците като виждат, че най-големия проблем на Брюксел в момента е демокрацията в Унгария ?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 56. 56 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 748 Любопитно

  До коментар [#26] от "gozambo":

  По-скоро ще "махнат" Брюксел.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Ами като се е оплескала опозицията до ушите, така че Орбан да получи 2/3 мнозинство да се сърдят на себе си, не на Орбан. Това е все едно след Виденовата зима БСП да обяви за виновни СДС че са докарали хиперинфлацията и така загубиха изборите.

  Сега погледнах, СДС на изборите 1997г имат само 52%, не 2/3 както сега Орбан. Значи в Унгария тези които сега мрънкат са се представили по-лошо в управлението дори от Виденов! Трудно е да си го представя но факт.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  От години предупреждаваме, че Унгария е тръгнала по лош път, ама само присмех насреща.Е, сега смешно ли ви е?
  —цитат от коментар 53 на Vorknkx


  По кой път са тръгнали унгарците, да ни слагат гривни като на престъпниците? Да слухтят с кой се срещаме? Защото това ни предлага либерастията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  А България превръща ли се в диктатура?
  —цитат от коментар 41 на Toni Ivanov


  Държавите биват два вида: които имат собствена политика и се опъват на Брюксел, те са обявяват за диктатури. И които покорно свалят гащите пред всяка дивотия на Брюксел, те са демокрации.... според него. Според теб от кои сме ние?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  Що ми се струва че предстоят сериозни промени в числеността на работещите в ДВ ,породени от ревизиране на финансите
  —цитат от коментар 10 на гошо


  Поне една полза ще имаме от епидемията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 61. 61 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "- Вярно е, всички врагове на свободата се радват на коронавируса! Това е идеалният повод, за да я намалят и да позволят на държавата да се намеси в полето на нашия личен живот. С тревога наблюдавам ситуацията, не само заради страшната икономическа криза, която ще последва, но и виждайки как тези държави се хвалят с ограниченията, които налагат заради вируса."
  Марио Варгас Лъоса

 62. 62 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#3] от "ygo11542256":Все още няма 100% лечение за рак, но не значи, че няма смисъл да се борим, за да има един ден. Може да няма истински, 100%-ови демокрации по твоите разбирания, но защо все напират да емигрират към "менте" демокрациите като Дания и Швеция за по-добър живот, а не към "мъжкарските" диктатури като Унгария или Тюркменистан?
  —цитат от коментар 17 на TurtlesAllTheWayDown


  Емигрантите напират към богати държави с щедър социал.
  Последното, което ги интересува, е турболибералната демокрация и правата на гейовете.

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK