Тринадесет страни от ЕС са обезпокоени от някои извънредни мерки срещу коронавируса

Тринадесет страни от ЕС са обезпокоени от някои извънредни мерки срещу коронавируса

© ReutersВ тази безпрецедентна ситуация е легитимно държавите членки да приемат извънредни мерки, за да защитят гражданите си и да преодолеят кризата. Ние обаче сме дълбоко обезпокоени за риска от нарушения на принципите на върховенството на закона, демокрацията и основните права, произтичащ от приемането на определени извънредни мерки." Това се посочва в съвместно изявление на Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания и Швеция.


"Извънредните мерки във връзка с коронавируса трябва да бъдат ограничени до това, което е строго необходимо, трябва да бъдат пропорционални и временни по своя характер, да бъдат подложени на редовна проверка и да зачитат гореспоменатите принципи и международните правни задължения. Те не трябва да ограничават свободата на изразяването или свободата на медиите", се подчертава в изявлението.


В него се посочва още, че "трябва заедно да преодолеем тази криза и заедно да се придържаме към нашите европейски принципи и ценности по този път".
Изразява се подкрепа за инициативата на Европейската комисия да наблюдава извънредните мерки и тяхното прилагане, за да се гарантира спазването на основните ценности на съюза.


По-рано тази седмица еврокомисията предупреди държавите - членки на Европейския съюз, че извънредните мерки, приети от правителствата като част от борбата с коронавируса, не може да подкопават демокрацията.


В понеделник унгарският премиер Виктор Орбан си осигури извънредни правомощия в справянето с коронавируса. Това стана с гласуване в парламента, след което управляващата "Фидес" ще може да удължава извънредното положение в страната на практика безсрочно и да управлява с укази.


Решението е спорно за опозицията, както и според правозащитни групи и Съвета на Европа. Критиците му се опасяват, че Будапеща може да се отдалечи още повече от демократичните ценности, след като попадна под ударите на наказателна процедура на ЕС заради атака срещу тях в последните години от управлението на Орбан.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK