ЕС ще избегне недостиг на лекарства, увери еврокомисарят по вътрешния пазар

Тиери Бретон

© Reuters

Тиери БретонСтраните от Европейския съюз ще имат достъп до лекарствата, от които се нуждаят, за да лекуват пациенти, заразени с коронавирус, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, добавяйки, че фармацевтичните компании удвояват производството, за да се справят с недостига, предаде "Ройтерс".


Пандемията от коронавирус постави под огромен натиск болниците в Италия, Испания, Франция и другаде в Европа, а интензивните отделения се напълниха с десетки хиляди пациенти, болни от една и съща болест.


Ръководители на болници и лекари от девет европейски страни заявиха в отворено писмо в сряда, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество.
"Ние предвидихме, че ще има напрежение за количеството лекарства, особено за тези, които са свързани с интензивно лечение", посочи Бретон. "Участниците от индустрията бяха призовани. Днес те удвояват производството и мисля, че ще можем да отговорим на ситуацията", добави той без да дава подробности.


Много страни по света разчитат на Китай, източника на заразата, за съставки на лекарства.


Франция заяви, че внася 40% от съставките за лекарства от Китай, където по-рано тази година коронавирусът доведе до затваряне на фабрики. Едва сега те отново отварят.


Лекари във Франция, станала в сряда четвъртата страна с над 4 хил. починали от коронавирус, заявиха, че нивата на морфин и антибиотици наред с други лекарства са обезпокоително ниски.


Спешна помощ от еврокомисията


Европейската комисия обяви днес, че ще подкрепи пряко системите на здравеопазване на държавите - членки на ЕС, в борбата им срещу пандемията от коронавирус чрез мерки, които е най-добре да бъдат предприети на равнището на ЕС. За тази цел тя ще допълни по бърз, гъвкав и пряк начин продължаващите усилия на национално равнище, се посочва в съобщение.


По-конкретно и като първи етап комисията изготви първоначална оценка на потребностите и ще работи с държавите членки, за да я доразвие и определи техните приоритети.


За финансиране на това действие комисията мобилизира 3 милиарда евро от бюджета на ЕС, от които 2.7 милиарда евро ще бъдат отпуснати чрез Инструмента за спешна подкрепа и 300 млн. евро чрез капацитета за медицинско оборудване rescEU. Ще бъдат възможни допълнителни вноски от държавите членки, а също и от физически лица, фондации и колективно финансиране.


По този начин комисията ще има възможност:


- да закупува и поръчва директно спешна подкрепа от името на държавите членки и да разпределя медицинско оборудване и консумативи като маски и респиратори;


- да подкрепя финансово и координира належащите нужди, като например транспортирането на медицинско оборудване и на пациенти в трансгранични региони;


- да подкрепя изграждането на мобилни полеви болници.


Комисията ще възлага пряко поръчки от името на държавите членки и ще насочва помощта към нуждаещите се.


Конкретните действия ще зависят от нуждите на държавите на ЕС. Например комисията ще работи за:


- подкрепа на вноса, транспорта и разпределението на защитни средства, насочени към най-тежко засегнатите региони;


- подпомагане при транспортирането на пациенти, която трябва да бъдат прехвърлени в болници със свободен капацитет отвъд границата на държавата им;


- подкрепа за бързото развитие на лекарства и методи за тестване.


Ще бъдат възможни и други действия в зависимост от променящите се нужди на държавите членки, болниците, лекарите и пациентите.


За да осигури необходимото финансиране, еврокомисията разчита изцяло на бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г. и в тази връзка днес представи също проект на коригиращ бюджет.


Като се има предвид, че предложеното действие има средносрочен до дългосрочен характер, Брюксел ще проучи допълнителни възможности за привличане на финансиране. Те включват дарения от физически лица, фондации и дори колективно финансиране.


В съобщението се отбелязва, че като се има предвид бързото развитие на здравната криза в целия съюз, не може средствата да бъдат предварително разпределени между държавите членки. Екипът, който ръководи инициативата, ще наблюдава развитието на ситуацията и ще реагира според относителната тежест на кризата в различните държави членки, както и според вече съществуващите мерки и инструменти.


За да се определят държавите от ЕС, които имат най-належащи потребности, и да могат средствата да се насочат към тях, комисията вече е започнала да работи с националните здравни органи.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3639 Неутрално

  https://vihrogon.bg/баба-ми-му-викаше-клюкарчето-нямаше-и/

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1060 Неутрално
 3. 3 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "ЕС ще избегне недостиг на лекарства, увери еврокомисарят по вътрешния пазар"

  Това е все едно да кажеш няма да има лекарства.

  В съзнанието на българина отдавана ЕС= СССР - една тежка административна машина, която няма нищо общо с реалността.

  Щом ти кажат нещо от там, значи положнието яко се е спекло и не трбва да разбираш точно обратното.  over the under
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Мани тия работи. Важното е да свалим Орбан.

 5. 5 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Особено ме впечатляват действията на брюкселските зелки - ще има, ще поръчваме от Китай. Оказва се че ЕС не само армия няма, няма ни координация, ни някакви механизми за съвместно разработване на лекарства, ваксини, нищо няма.

 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 691 Неутрално

  ...Брюксел ще проучи допълнителни възможности за привличане на финансиране. Те включват дарения от физически лица, фондации и дори колективно финансиране...

  Няма какво да проучвате. Парите ги има. Просто спрете да давате стотици милиарди от бюджета на ЕС на "затоплисти " "зелени" и подобни паразити.

 7. 7 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Тея пък за какъв морфин говорят, това да не са ранени картечари? При ОВИ доказано ли е че даването на морфин не влошава състоянието ? Питам, заради лафа - щом те боли значи си жив.

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  “нивата на морфин и антибиотици наред с други лекарства са обезпокоително ниски.”

  Нерде наркотици, нерде резистентни антибиотици (пеницилин) за лечение на вирусна инфекция!
  Летищата и пътищата затворени, а болните ще щъкат из Европа за (хотелско) легло. А бездомниците натръшкани през два метра на улицата в очакване да получат “заразно” ВИП обслужване.
  Солидарност, сър!

 9. 9 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Удвояването на производството на лекарство е добре, но дали ще е достатъчно. Ако заработят китайските фабрики, европейските ще могат да произвеждат редица лекарства за които внасят съставки от Китай.

 10. 10 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това е ефекта от Китай и китайския вирус!
  Фармацефтичните компании преместиха производството на много лекарства жизнено необходими за хората в Китай и Индия за по голяма печалба често 1000 пъти и особенно антибиотиците са от Китай 99%.
  Сега китайците отказват да ги пращат извън страната защото са били жизнени за тях самите и след като са произведени в тяхната страна те имат пълното право на тях първо.
  Това предизвика доста да се замислят някои в Америка особенно някои демократи подкрепящи износа на производството в Китай на партията си.
  Байден (един от тях) спря да хвали китайците и се надява да стане президен като останалите живи след вируса да гласуват за него.
  Трабва да са много оживелите за да го изберат( имам предвид демократи)

 11. 11 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Усещате ли как ви работят? Съчиняват медийни истории за някаква мнима активност на ЕС за да си помислите, че в Брюксел се върти цялата кампания срещу вируса. Истината е точно обратната. ЕС пречи, не помага.

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3205 Неутрално
 13. 13 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "Voiko":
  Там е работата че и съставките не искат да пращат китайците .

 14. 14 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#6] от "nhh18551388":

  Мангизи има само за грантаджии(НГО-та) и имигранти, защото от тези две пера идват далаверите и законното крадене на парите на дънакоплатците. За маловажни пари като лекарства...за това не остава.

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Весело

  До коментар [#10] от "the only easy day was yesterday":

  “Сега китайците отказват да ги пращат извън страната ”

  Хайде сега, китайците ви виновни! Какво да изнасят - нали им турихме мита, квоти, регулации, само и само да не изнасят. Летищата затворени, пристанищата под карантина и някой си се надява да купи нещо за “жълти стотинки”.
  Всъщност, кое точно лекарство Ви трябва за лечението на Ковид19? Витамин С, метамизол натрий (забранен в Европа), ацетилсалицилова киселина (не се препоръчва в случая на Ковид19)?

 16. 16 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#14] от "kapitalcho":

  “За маловажни пари като лекарства...за това не остава.”

  Маловажните неща ги осигурява “невидимата ръка на пазара” с цел реализация на максималната печалба.
  Няма сега “държавата да се намесва в икономиката” и да изкривява пазара на лекарства, я!

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2793 Неутрално

  Еврокомисарите са некомпетентни назначени по квоти и могат да пускат само лакардии.Жалко че такава могъща икономика се управлява от калинки.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Един бизнес умира, друг ще скочи до небето.

 19. 19 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Любопитно

  Каква радост за всеки болен, Еврокомисията ще подкрепи призива за повече лекарства......3 месеца СЛЕД като вируса удари. Пак много бързо се решиха, можеха да изчакат поне до Май.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Любопитно

  Чудя се.... този на снимката на кого повече ми прилича? Делон или Гиър?

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK