ЕС ще избегне недостиг на лекарства, увери еврокомисарят по вътрешния пазар

Тиери Бретон

© Reuters

Тиери БретонСтраните от Европейския съюз ще имат достъп до лекарствата, от които се нуждаят, за да лекуват пациенти, заразени с коронавирус, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, добавяйки, че фармацевтичните компании удвояват производството, за да се справят с недостига, предаде "Ройтерс".


Пандемията от коронавирус постави под огромен натиск болниците в Италия, Испания, Франция и другаде в Европа, а интензивните отделения се напълниха с десетки хиляди пациенти, болни от една и съща болест.


Ръководители на болници и лекари от девет европейски страни заявиха в отворено писмо в сряда, че има запаси от някои лекарства само за две седмици, и призоваха за по-голямо европейско сътрудничество.
"Ние предвидихме, че ще има напрежение за количеството лекарства, особено за тези, които са свързани с интензивно лечение", посочи Бретон. "Участниците от индустрията бяха призовани. Днес те удвояват производството и мисля, че ще можем да отговорим на ситуацията", добави той без да дава подробности.


Много страни по света разчитат на Китай, източника на заразата, за съставки на лекарства.


Франция заяви, че внася 40% от съставките за лекарства от Китай, където по-рано тази година коронавирусът доведе до затваряне на фабрики. Едва сега те отново отварят.


Лекари във Франция, станала в сряда четвъртата страна с над 4 хил. починали от коронавирус, заявиха, че нивата на морфин и антибиотици наред с други лекарства са обезпокоително ниски.


Спешна помощ от еврокомисията


Европейската комисия обяви днес, че ще подкрепи пряко системите на здравеопазване на държавите - членки на ЕС, в борбата им срещу пандемията от коронавирус чрез мерки, които е най-добре да бъдат предприети на равнището на ЕС. За тази цел тя ще допълни по бърз, гъвкав и пряк начин продължаващите усилия на национално равнище, се посочва в съобщение.


По-конкретно и като първи етап комисията изготви първоначална оценка на потребностите и ще работи с държавите членки, за да я доразвие и определи техните приоритети.


За финансиране на това действие комисията мобилизира 3 милиарда евро от бюджета на ЕС, от които 2.7 милиарда евро ще бъдат отпуснати чрез Инструмента за спешна подкрепа и 300 млн. евро чрез капацитета за медицинско оборудване rescEU. Ще бъдат възможни допълнителни вноски от държавите членки, а също и от физически лица, фондации и колективно финансиране.


По този начин комисията ще има възможност:


- да закупува и поръчва директно спешна подкрепа от името на държавите членки и да разпределя медицинско оборудване и консумативи като маски и респиратори;


- да подкрепя финансово и координира належащите нужди, като например транспортирането на медицинско оборудване и на пациенти в трансгранични региони;


- да подкрепя изграждането на мобилни полеви болници.


Комисията ще възлага пряко поръчки от името на държавите членки и ще насочва помощта към нуждаещите се.


Конкретните действия ще зависят от нуждите на държавите на ЕС. Например комисията ще работи за:


- подкрепа на вноса, транспорта и разпределението на защитни средства, насочени към най-тежко засегнатите региони;


- подпомагане при транспортирането на пациенти, която трябва да бъдат прехвърлени в болници със свободен капацитет отвъд границата на държавата им;


- подкрепа за бързото развитие на лекарства и методи за тестване.


Ще бъдат възможни и други действия в зависимост от променящите се нужди на държавите членки, болниците, лекарите и пациентите.


За да осигури необходимото финансиране, еврокомисията разчита изцяло на бюджета на ЕС за периода 2014 - 2020 г. и в тази връзка днес представи също проект на коригиращ бюджет.


Като се има предвид, че предложеното действие има средносрочен до дългосрочен характер, Брюксел ще проучи допълнителни възможности за привличане на финансиране. Те включват дарения от физически лица, фондации и дори колективно финансиране.


В съобщението се отбелязва, че като се има предвид бързото развитие на здравната криза в целия съюз, не може средствата да бъдат предварително разпределени между държавите членки. Екипът, който ръководи инициативата, ще наблюдава развитието на ситуацията и ще реагира според относителната тежест на кризата в различните държави членки, както и според вече съществуващите мерки и инструменти.


За да се определят държавите от ЕС, които имат най-належащи потребности, и да могат средствата да се насочат към тях, комисията вече е започнала да работи с националните здравни органи.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK