Еврокомисията обяви подкрепа за запазването на работни места в държавите членки

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия предложи в контекста на кризата, предизвикана от коронавируса, да се създаде да се създаде инструмент за солидарност, наречен SURE, на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията - да оцелеят, предаде пресслужбата на институцията.


Брюксел предлага също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението на коронавируса.


Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се хора.
Всички тези мерки се основават на настоящия бюджет и за тях ще се използва всяко свободно евро, отбелязва еврокомисията.


Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Трябва да използваме всичко, с което разполагаме. Всяко свободно евро в бюджета на ЕС ще бъде пренасочено към борбата с коронавируса, всяко правило ще бъде облекчено, за да може финансирането да бъде използвано бързо и ефективно. Чрез новия инструмент за солидарност ще мобилизираме 100 милиарда евро, за да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да функционират. Така обединяваме силите си с тези на държавите членки за спасяването на човешки живот и запазването на препитанието на хората. Това е европейска солидарност."


Запазване на работни места и предприятия


С новия инструмент ще бъдат осигурени до 100 милиарда евро под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства, за да гарантират, че работниците ще получават доход, а предприятията ще запазят служителите си. Това ще позволи на хората да продължат да плащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще допринесе за осигуряването на така нужната стабилност на икономиката, се казва в съобщението.


Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от държавите членки, и ще бъдат насочени там, където нуждата от тях е най-спешна. Всички държави членки ще могат да използват този инструмент, но той ще бъде от особена важност за най-тежко засегнатите страни.


SURE ще подкрепя схеми за намалено работно време и подобни мерки, за да помогне на държавите да запазят работни места и да защитят наети служители и самостоятелно заети от риска да бъдат освободени от работа или да загубят дохода си. Фирмите ще могат временно да намалят работното време на служителите си или временно да спрат цялата си дейност, като държавата ще осигури подпомагане на доходите за неизработените часове.


Самостоятелно заетите лица ще получат заместване на дохода с оглед на настоящата извънредна ситуация.


Помощ за най-нуждаещите се


Ще бъдат внесени изменения във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора: по-специално ще се въведат електронни ваучери, за да се намали рискът от зараза, и възможност за закупуване на предпазни средства за хората, които оказват помощ.


Подкрепа за рибарите и земеделските стопани


Както и при структурните фондове, използването на Европейския фонд за морско дело и рибарство ще стане по-гъвкаво. Държавите членки ще могат да предоставят подкрепа:


- на рибарите - за временното спиране на риболовната дейност;


- на производители на аквакултури - за временното спиране или намаляването на производството;


- и на организациите на производителите - за временното съхранение на рибни продукти и продукти от аквакултури.


Комисията също така скоро ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат необходимата им подкрепа от общата селскостопанска политика, например чрез предоставяне на повече време за внасяне на заявления за подпомагане и повече време, за да се даде възможност на администрациите да ги обработват, увеличаване на авансовите плащания при директни плащания и на плащанията за развитие на селските райони и осигуряване на допълнителна гъвкавост за проверките на място, за да се сведе до минимум необходимостта от физически контакт и да се намали административната тежест.


Пренасочване на всички фондове на политиката на сближаване


Всички средства, за които не са поети задължения от трите фонда на политиката на сближаване - Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд - ще бъдат мобилизирани за справяне с последиците от кризата в областта на общественото здраве.


За да се гарантира, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна нужда от тях, ще бъдат възможни трансфери между фондовете, както и между категориите региони и между целите на политиките. Освен това ще отпаднат изискванията за съфинансиране, тъй като държавите членки вече използват всички свои средства за борба с кризата. Управлението ще бъде опростено.


Инструмент за спешна подкрепа


Еврокомисията отбелязва, че въпреки положените сериозни производствени усилия от страна на промишлеността държавите членки все още се сблъскват с остър недостиг на предпазни средства и оборудване за дихателна защита в някои райони. Те също така не разполагат с достатъчно лечебни заведения и биха имали полза от възможността да преместват пациенти в райони с повече ресурси и да изпращат медицински персонал на местата, които са най-тежко засегнати. Освен това ще бъде необходима подкрепа за извършване на масови тестове, медицински изследвания, прилагане на нови лечения и производство, закупуване и разпределяне на ваксини в целия ЕС.


ЕС предлага да се използват всички налични средства от бюджета на ЕС за тази година, за да се отговори на нуждите на европейските здравни системи.


В инструмента за спешна подкрепа ще бъдат включени 3 млрд. евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в подкрепа на общите запаси от оборудване. Първият приоритет ще бъде управлението на кризата в областта на общественото здраве и осигуряването на жизненоважно оборудване и консумативи - от обдишващи апарати до лични предпазни средства, от мобилни медицински екипи до медицинска помощ за най-уязвимите, включително тези в бежански лагери.


Втората област е да се даде възможност за увеличаване на усилията за тестване. Предложението също така ще позволи на комисията да организира обществени поръчки от името на държавите членки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK