Еврокомисията обяви подкрепа за запазването на работни места в държавите членки

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия предложи в контекста на кризата, предизвикана от коронавируса, да се създаде да се създаде инструмент за солидарност, наречен SURE, на стойност 100 милиарда евро, който ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията - да оцелеят, предаде пресслужбата на институцията.


Брюксел предлага също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението на коронавируса.


Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се хора.
Всички тези мерки се основават на настоящия бюджет и за тях ще се използва всяко свободно евро, отбелязва еврокомисията.


Председателят Урсула фон дер Лайен заяви: "Трябва да използваме всичко, с което разполагаме. Всяко свободно евро в бюджета на ЕС ще бъде пренасочено към борбата с коронавируса, всяко правило ще бъде облекчено, за да може финансирането да бъде използвано бързо и ефективно. Чрез новия инструмент за солидарност ще мобилизираме 100 милиарда евро, за да могат хората да запазят работните си места, а предприятията да продължат да функционират. Така обединяваме силите си с тези на държавите членки за спасяването на човешки живот и запазването на препитанието на хората. Това е европейска солидарност."


Запазване на работни места и предприятия


С новия инструмент ще бъдат осигурени до 100 милиарда евро под формата на заеми за страните, които се нуждаят от тези средства, за да гарантират, че работниците ще получават доход, а предприятията ще запазят служителите си. Това ще позволи на хората да продължат да плащат своя наем и сметки и храната, която купуват, и ще допринесе за осигуряването на така нужната стабилност на икономиката, се казва в съобщението.


Заемите ще се основават на гаранции, предоставени от държавите членки, и ще бъдат насочени там, където нуждата от тях е най-спешна. Всички държави членки ще могат да използват този инструмент, но той ще бъде от особена важност за най-тежко засегнатите страни.


SURE ще подкрепя схеми за намалено работно време и подобни мерки, за да помогне на държавите да запазят работни места и да защитят наети служители и самостоятелно заети от риска да бъдат освободени от работа или да загубят дохода си. Фирмите ще могат временно да намалят работното време на служителите си или временно да спрат цялата си дейност, като държавата ще осигури подпомагане на доходите за неизработените часове.


Самостоятелно заетите лица ще получат заместване на дохода с оглед на настоящата извънредна ситуация.


Помощ за най-нуждаещите се


Ще бъдат внесени изменения във Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се хора: по-специално ще се въведат електронни ваучери, за да се намали рискът от зараза, и възможност за закупуване на предпазни средства за хората, които оказват помощ.


Подкрепа за рибарите и земеделските стопани


Както и при структурните фондове, използването на Европейския фонд за морско дело и рибарство ще стане по-гъвкаво. Държавите членки ще могат да предоставят подкрепа:


- на рибарите - за временното спиране на риболовната дейност;


- на производители на аквакултури - за временното спиране или намаляването на производството;


- и на организациите на производителите - за временното съхранение на рибни продукти и продукти от аквакултури.


Комисията също така скоро ще предложи набор от мерки, за да гарантира, че земеделските стопани и другите бенефициери ще могат да получат необходимата им подкрепа от общата селскостопанска политика, например чрез предоставяне на повече време за внасяне на заявления за подпомагане и повече време, за да се даде възможност на администрациите да ги обработват, увеличаване на авансовите плащания при директни плащания и на плащанията за развитие на селските райони и осигуряване на допълнителна гъвкавост за проверките на място, за да се сведе до минимум необходимостта от физически контакт и да се намали административната тежест.


Пренасочване на всички фондове на политиката на сближаване


Всички средства, за които не са поети задължения от трите фонда на политиката на сближаване - Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд - ще бъдат мобилизирани за справяне с последиците от кризата в областта на общественото здраве.


За да се гарантира, че средствата ще могат да бъдат пренасочени там, където има най-спешна нужда от тях, ще бъдат възможни трансфери между фондовете, както и между категориите региони и между целите на политиките. Освен това ще отпаднат изискванията за съфинансиране, тъй като държавите членки вече използват всички свои средства за борба с кризата. Управлението ще бъде опростено.


Инструмент за спешна подкрепа


Еврокомисията отбелязва, че въпреки положените сериозни производствени усилия от страна на промишлеността държавите членки все още се сблъскват с остър недостиг на предпазни средства и оборудване за дихателна защита в някои райони. Те също така не разполагат с достатъчно лечебни заведения и биха имали полза от възможността да преместват пациенти в райони с повече ресурси и да изпращат медицински персонал на местата, които са най-тежко засегнати. Освен това ще бъде необходима подкрепа за извършване на масови тестове, медицински изследвания, прилагане на нови лечения и производство, закупуване и разпределяне на ваксини в целия ЕС.


ЕС предлага да се използват всички налични средства от бюджета на ЕС за тази година, за да се отговори на нуждите на европейските здравни системи.


В инструмента за спешна подкрепа ще бъдат включени 3 млрд. евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в подкрепа на общите запаси от оборудване. Първият приоритет ще бъде управлението на кризата в областта на общественото здраве и осигуряването на жизненоважно оборудване и консумативи - от обдишващи апарати до лични предпазни средства, от мобилни медицински екипи до медицинска помощ за най-уязвимите, включително тези в бежански лагери.


Втората област е да се даде възможност за увеличаване на усилията за тестване. Предложението също така ще позволи на комисията да организира обществени поръчки от името на държавите членки.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  ""Трябва да използваме всичко, с което разполагаме" - ами, всички сега вази гледат за наистина бързо и ефективно облекчаване на бюрократичните правила. Времето не чака, че докато се сведат от началниците командите, докато наш`те ги овалят в БГ правила и ... отиде коня в ряката.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Ами действайте,като приключи някой ден пандемията и сме живи,ще видим и резултата от мерките!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 3. 3 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Още една стъпка, и съм сигурен, че това е само началото. Ще има още решения за да може икономиката на ЕС да се почувства не като болна, а като в почивни дни

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Тук-там из Дневник се срещат опити за статии, на които ние откликваме според възможностите си и с разбирането, че времената са трудни за всички -- малко хумор, малко критика, малко информация, малко примирение... Но когато работи 100% като радиоточка, става много трудно.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на Cybersas BG
  Cybersas BG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За мен ключовото, както винаги е "ЗАЕМИ". Та и ЕК така.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Весело

  Тези мерки вчера на 1 -ви април ли са ги измислили :) ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Колко пари се хвърлиха за разни пролети,мигранти и мисии?Ако тези пари бяха спестени или похарчени смислено,сега нямаше да се чудите,за кое и за какво по напред да се дават.

 8. 8 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 483 Неутрално

  ЦК на ЕССР в "действие"

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Любопитно

  Заглавието би трябвало да е:

  Еврокомисията е готова да отпусне 100 млрд заем на бизнеса в ЕС

 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  Комисията предлага план, но той трябва да се гласува. А колко много вече освободиха персонала си? ЕК действа доста мудно, а за вируса знаеха още от началото на януари .

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Аааа, не съм съгласен да се пипат парите за “зелената далав......, ъъъъ, сделка”.
  Трилиона вече си го поделиха добрите хора, как тъй ще ги лишим от бъдеще?

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 656 Неутрално

  ЦК на ЕССР в "действие"
  —цитат от коментар 8 на nkk81


  Не случайно се наричат "комисари".

 13. 13 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комисията предлага план, но той трябва да се гласува. А колко много вече освободиха персонала си? ЕК действа доста мудно, а за вируса знаеха още от началото на януари .
  —цитат от коментар 10 на AModoMio


  От началото на януари трябваше Китай да информира СЗО, че в техен район се е появил нов и опасен вирус, но те не само, че не инфромираха, а допуснаха движение на хора от и към Китай. Може би ЕС трябваше да се затвори още от януари без обявена от СЗО пандемия или какво?
  Освободен персонал се връща на работа. ЕС обяви още при приемането на двата акта за фонд Солидарност, че съкращава всички процедури за гласуване до минимум, така че това няма да отнеме време. SURE е добро решение, въпросът е как ще се справят националните правителство.

 14. 14 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комисията предлага заеми, не помощ..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Само че докато ги вземе ЕК мерките, фирмите вече уволняват, а ако това са пари, които трябва да се върнат, много фирми няма да се възползват.

 16. 16 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Правят, усукват, струват, ама гледат прословутите еврооблигации да не се пуснат. Които уж ще са максимум за 27 държави.
  За сравнение Федералният резерв е пуснал печатницата и налива в 50 щата.

  Бог да благослови Америка за България!
 17. 17 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комисията предлага заеми, не помощ..
  —цитат от коментар 14 на Noise


  Лихвата определиха ли я вече? :))))

 18. 18 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 950 Неутрално
 19. 19 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 716 Любопитно

  Комисията предлага заеми, не помощ..
  —цитат от коментар 14 на Noise


  Ако няма какво да ядеш и някой ти услужи с пари докато си стъпиш на краката, няма ли после да му ги върнеш .

  Е не може само с тарикатщини да се живее.
  Едните да имат дългове над 100-200 % от БВП и да искат още и още.
  Защото гърците и италианците трябвало да имат стандарта на немците

 20. 20 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сега ако ние имахме изграден механизъм, по който парите от ЕС да стигат до бизнеса, а не до "ени наши мочета, консултантчета" щеше да е добре.
  Ама...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  До коментар [#8] от "nkk81":

  Ти по-добре се запитай на вас руснаците кой ще помогне, след като целия свят ви мрази.

 22. 22 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Само че докато ги вземе ЕК мерките, фирмите вече уволняват, а ако това са пари, които трябва да се върнат, много фирми няма да се възползват.
  —цитат от коментар 15 на Voiko


  естествено, че трябва да се върнат, нима очаквате някоя държава парите събрани от данъци основно ДДС и данък общ доход, които се плащат от работещите, а не от богатите да изплащаме загубите на бизнеса? Че нали затова да правиш бизнес е рисково начинание защото го правиш за собствена сметка и когато печелиш и когато фалираш.

 23. 23 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Правят, усукват, струват, ама гледат прословутите еврооблигации да не се пуснат. Които уж ще са максимум за 27 държави. За сравнение Федералният резерв е пуснал печатницата и налива в 50 щата.
  —цитат от коментар 16 на Günther


  Когато не знаеш не коментирай за да не се излагаш. Еврооблигациите са за еврозоната и няма как да са за 27 държави и няма как Германия да участва заедно с Италия и Гърция в пускането на облигации защото ще трябва да плаща по-високи лихви по тези облигации и да отговаря за това дали Италия и Гърция ще върнат парите.

 24. 24 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 596 Любопитно

  Дано и нашите депутати от всички партии протегнат ръка.

  Народните представители от ПГ на ГЕРБ в Народното събрание ще даряват 1/3 от своите месечни възнаграждения за различни дейности в своите избирателни райони.
  Дарените средства ще отговарят на нуждите на различните неселени места в страната и ще бъдат насочени както за ограничаване на разпространението на коронавируса, така и за намаляване на социално-икономическите щети вследствие на кризата, съобщиха от ГЕРБ.
  Пресцентърът на ГЕРБ ще информира обществеността за даренията, които народните представители от партията правят.
  От ГЕРБ призоваваме народните представители от останалите парламентарно представени партии да последват примера ни и също да се включат в кампанията по даряване на средства за борба с вируса. Ние вярваме, че в такива тежки моменти народните избраници трябва да дадат личен пример и да загърбят своите политически предпочитания и конфликти.
  "Само ако сме единни можем да изпратим силен сигнал към българските граждани за нуждата от солидарност и отговорност в тези дни на изпитание. Редица лечебни заведения, хора в затруднено положение и граждани, борещи се на първа линия срещу заразата, днес имат нужда от нашата помощ. Последвайте нашия пример и нека да докажем, че заслужаваме доверието на хората.", призоваха от управляващата партия.

 25. 25 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3348 Неутрално


  Слуховете за кончината на Европейския съюз се оказват твърде преувеличени.

 26. 26 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Тази леличка трябва да бъде уволнена незабавно!

 27. 27 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Дори и да стигнат някакви пари до България, като си познаваме нашите управници, идва доста съмнително, че ще има сериозна полза от тях. Парата ще отиде в свирката, а парАта - неизвестно къде.

  без подпис!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  До коментар [#14] от "Noise":

  А Горанов не предлага ли същото на българските граждани?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK