Брюксел прекрати две производства за установяване на нарушения срещу България

Брюксел прекрати две производства за установяване на нарушения срещу България

© Associated PressЕвропейската комисия съобщи днес, че прекратява две производства за установяване на нарушения срещу България.


Първото се отнася до транспонирането на правилата на ЕС за резервационните данни на пътниците в националните законодателства.


Еврокомисията реши да прекрати производствата за установяване на нарушения срещу България, Гърция, Естония, Кипър, Люксембург, Португалия, Румъния и Франция, тъй като те вече са транспонирали изцяло тези правила.
С Директивата за резервационните данни на пътниците се определят правилата за предаването на резервационните данни на пътниците (т.е. информацията, която пътниците са предоставили на въздушните превозвачи при резервирането и регистрирането за полети) от въздушните преводачи на органите на държавите членки и обработването на тези данни за целите на правоприлагането при пълно зачитане на гаранциите за защита на данните.


Обработването на резервационните данни на пътниците помага за проследяването на подозрителни модели на пътуване и за идентифицирането на потенциални престъпници и терористи, включително такива, които преди това не са били известни на правоприлагащите органи.


В момента комисията оценява дали мерките за транспониране, приети от 8-те държави членки, са в съответствие с разпоредбите на директивата. Днешното решение не предрешава резултата от тази оценка.


Брюксел освен това реши да прекрати производствата за установяване на нарушения срещу България, Гърция и Ирландия след пълното транспониране в националните им законодателства на три рамкови решения в областта на наказателното право.


Тези мерки обхващат съответно прилагането на принципа на взаимното признаване към съдебни решения и решения за пробация; взаимното признаване на съдебни решения по наказателни дела и прилагането на принципа за взаимно признаване на финансови санкции.


Целта на рамковото решение за пробационните мерки и алтернативните санкции е да улесни прилагането на подходящи пробационни мерки и алтернативни санкции за нарушителите, които не живеят в държавата, издала присъдата.


Рамковото решение за прилагане на принципа на взаимното признаване към съдебни решения гарантира взаимното признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания лишаване от свобода, и има за цел да улесни социалната рехабилитация на осъдените лица.


Рамковото решение за финансовите санкции позволява взаимното признаване на финансовите санкции, благодарение на което съдебните или административните органи в една държава - членка на ЕС, могат да изпращат непосредствено на орган в друга държава членка решението за налагане на финансова санкция и да постигат признаване и изпълнение на това решение.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  Късмет за калинките но да знаят, че това е временно !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 872 Неутрално
 3. 3 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3200 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Май не си разбрал за какво става въпрос. Е па ти си кмет кво съм седнал да ти придирям

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1754 Неутрално

  Много лоша новина за Кмета и аФтентичните!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK