Тестването за коронавирус: как някои страни изпревариха други

Тестването за коронавирус: как някои страни изпревариха други

© ReutersСтраните по света възприеха различни подходи към тестването за коронавирус, отбелязва "Гардиън", обобщавайки ситуацията в няколко държави.


Китай


С опита си от SARS в началото на века и като източник на COVID-19 може би не е изненадващо, че Китай е по-напред от други, що се отнася до тестването. До края на март страната е извършила много над 320 хил. теста.


Един от най-ранните тестове беше развит в Китай от китайския Център за контрол и превенция на заболяванията и подробности за него бяха публикувани на сайта на Световната здравна организация (СЗО) на 24 януари, малко след обявяването на блокадата на Ухан.
Екип от Хонконг, който помогна за идентифицирането на SARS, работеше за развитието на собствен тест. "Тъй като сме преминали през всичко това в миналото, знаем колко е важно да имаме работещ диагностичен тест", коментира ръководителят на екипа. "Затова опитахме да свършим работата възможно най-скоро."


Германия


Подготвеността на Германия отчасти бе подпомогната от признанието, че коронавирусът вероятно ще стане глобален проблем. Докато повечето страни бяха бавни в подготовката на планове за готовност за пандемия, в началото на януари учен в Берлин, Олферт Ланд, призна сходството със SARS и осъзна, че ще бъде необходим тестови комплект.


Ланд и екипът му развиха първия си комплект за тестване на основата на SARS и други познати коронавируси. Протоколът бе публикуван от СЗО на 17 януари преди китайския тест. До края на февруари Ланд беше произвел 4 милиона комплекта и произвеждаше още 1.5 милиона на седмица.


Освен че има масово производство на ефективен тест, в Германия има съгласие на политическо ниво да се провежда масово тестване от самото начало, което значи, че тя може да извършва 12 хил. теста дневно.


Южна Корея


Южна Корея е сред най-агресивните, що се отнася до тестването. Тамошните служители бързо научиха уроците от Ухан - че новият вирус е изключително заразен и може да се разпространява бързо на голямо пространство.


Страната даде приоритет на идентифицирането и изолирането на хора, които са дали положителен тест за болестта, и разви капацитет да провежда около 15 хил. диагностични теста на ден. До момента тя е провела над 300 хил. теста, безплатно, включително и в колите на хората.


Исландия


Малка и относително богата, страната има няколко предимства, що се отнася до тестването, и тества по-голям дял от гражданите си от всяка друга по света, включително и много хора без симптоми на болестта.


Италия


След Германия Италия е страната, тествала най-много - с около 200 хил. теста, пише в статията "Гардиън". Те включват и всички 3 хил. жители на град Во, близо до Венеция, в пилотен проект, целящ да се разбере дали тестването на цялата общност може да помогне да се забави разпространението на болестта.


По данни на здравното министерство от началото на епидемията Италия е направила над 620 хил. теста. Броят им постоянно се увеличава в последните дни.


Италия показа, че масовото тестване може да бъде толкова спорно от политическа гледна точка, колкото и недостатъчното, като някои, включително премиерът Джузепе Конте, първоначално отдадоха високия брой заразени на политиката за тестване на хора без симптоми.


Коронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Добре де, нали вече се разбра че тва масово тестване не е надеждно и е безполезно...

 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Освен да им изпратим онова набожното да им обясни как да се причестяват с обща лъжичка и да разпознават слугите на дявола по вратовръзките. Както и Цецето -- да ги научи да се борят с популизма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  И кво като Германия извършваше по 12 000 теста дневно?

  Пак я докара като другите.

  Без мерки не става. Маски, социална дистанция, миене/дезинфекциране на ръце и всичко останало. Не събиране на групи от хора на едно място.

 4. 4 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Всички изброени в статията страни извършват масовото тестване с "бавни" PCR тестове.

  Пиша "бавни" в кавички защото те не е задължително да се бавят толкова колкото у нас. Един тест може да излезе до 6 часа от пристигане на пробата в лабораторията.

  Просто у нас организацията и логистиката на процеса е слаба. Иначе техника имаме предостатъчно (за поне 3-4 хиляди теста дневно).

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  И кво като Германия извършваше по 12 000 теста дневно?Пак я докара като другите.Без мерки не става. Маски, социална дистанция, миене/дезинфекциране на ръце и всичко останало. Не събиране на групи от хора на едно място.
  —цитат от коментар 3 на realguru


  Днес съобщиха, че са надминали Китай по брой заразени. Поне по официалните китайски данни.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Барба Ганьос професор доктор на науките
  Барба Ганьос професор доктор на науките
  Рейтинг: Неутрално

  Само Барба Ганьос е спокоен, че в Тикволандия не се тества почти никой, освен ако е тежко болен или "с връзки". Виждате вика Ганьовеца тая сутрин - "и другите не тестват, няма тестове".

  Някой трябва да им каже, на Германия, Франция, Италия и Цяла Европа, да спрат да тестват и да увеличават почти ежедневено броя тествани, щот' Барба Ганьос е ВИНАГИ прав, следователно те лъжат.

 7. 7 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Някои страни като Южна Кореа, Хонг Конг, Сингапур, Китай бяха по-подготвени защото имаха този проблем преди десетина години и бяха взели мерки за в бъдеще.
  В една друга страна туитър ин чиф обясняваше как вируса магически ще изчезне.
  Резултатите се виждат.

 8. 8 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Ето това са малко по-релистични данни за Германия - 12 хиляди теста дневно или по 84 хиляди теста на седмица.

  Иначе излиза доктор Christian Drosten от берлинската болница Berlin's Charité University Hospital и заявява, че целта им е да увеличат тестовете на 500 000. Това се превежда масово по англоезичните медии в смисъл, че германците вече правят по 0.5 милиона на семдица.

  А това просто не е вярно. Тепърва те ще се борят да увеличат производствените мощности за да постигнат подобно производство на тестове, при това целта им е бързи тестове, защото лабораториите им в момента не са в сътояние да поемат подобна седмична бройка от половин милион теста, дори производителите на тестове някак да успеят да ги избълват.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 9. 9 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Доста неща не са верни.
  Германия обяви, че започва да прави по 500 000 тест на седмица. Тук пише 12 000 дневно.
  В Италия е лесно проверимо - до вчера са направени точно 581 232 теста.

  когато се пише за това - лесно проверимо е да намериш в достоверни източници колко се правят във Великобритания, Швеция имного други. За тях - нито дума.

 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Всички изброени в статията страни извършват масовото тестване с "бавни" PCR тестове. Пиша "бавни" в кавички защото те не е задължително да се бавят толкова колкото у нас. Един тест може да излезе до 6 часа от пристигане на пробата в лабораторията.Просто у нас организацията и логистиката на процеса е слаба. Иначе техника имаме предостатъчно (за поне 3-4 хиляди теста дневно).
  —цитат от коментар 4 на Николов


  Да , "прав " си - във Франция , Англия , Италия и САЩ е точно така - след 6 часа и 1 минута со получаваш резултата ! Само който не е тествал с ПСР по десетки , понякога над 100 проби може да говори такива нееща !

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Днес слушах "здравния съвет", който се създаде у нас заради несъгласието си по повод тестването.
  Изключително лошо впечатление ми направиха. Пълна липса на логически връзки, абсолютна липса на дар слово и успяха единствено да потвърдят мнението ми, че се събират единствено за да легитимират раздаваните помежду си титли.
  Поне да не се показваха и по телевизора. Така мошеничествата им лъсват и за най-добронамерените...
  Написали, моля ви се 400 страници упътване?!...

 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Само Барба Ганьос е спокоен, че в Тикволандия не се тества почти никой, освен ако е тежко болен или "с връзки". Виждате вика Ганьовеца тая сутрин - "и другите не тестват, няма тестове".Някой трябва да им каже, на Германия, Франция, Италия и Цяла Европа, да спрат да тестват и да увеличават почти ежедневено броя тествани, щот' Барба Ганьос е ВИНАГИ прав, следователно те лъжат.
  —цитат от коментар 6 на xfh02647708


  Ми не знам, ама всичките изброени имат повече заразени и повече починали от България и то даже на калпак на населението.

  И Япония и тя не тества и даже нямат мерки - но хората сами си спазват мерките и имат култура и опит с подобни предишни епидемии.

  В Япония - веднага спряха всички събития - спортни, училища, унита, всички налюпиха маските и почнаха да си мият/дезинфекцират ръцете и никакво събиране на групи. Който може да работи от тях си - работи от тях си. Другите с маски на работа. И никакво излишно щъкане.

  Барове, ресторанти си работят, ама са празни. Е в един нощен клуб се получила издънка щото свалили маските да видят да не си легнат с някой крокодил след това и там се получила лека издънка от доста голям брой заразени.


 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  И кой непрекъснато твърди, че тестове не трябва да се правят масово. Този , дето или няма достатъчно тестове, или възможности да го прави.

 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Колко теста са направени досега в България? Тази информация има ли я публично някъде? И колко човека са тествани?

 15. 15 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Доста неща не са верни.Германия обяви, че започва да прави по 500 000 тест на седмица. Тук пише 12 000 дневно.В Италия е лесно проверимо - до вчера са направени точно 581 232 теста.когато се пише за това - лесно проверимо е да намериш в достоверни източници колко се правят във Великобритания, Швеция имного други. За тях - нито дума.
  —цитат от коментар 9 на taratanki


  За Германия, напротив, масово се разпространи тази лъжа за 0.5 милиона теста на седмица. Не, истината е съвсем различна и тази бройка от 12 хиляди на ден е много по-близо до реалността.

  Шефът на "Роберт Кох Институт", човекът който най-добре знае какво се случва с тестването в Германия на 20 март заяви, че от началото на пандемията са направили 160 000 теста ОБЩО.

  В момента BOSCH се борят да започнат производство на бързи тестове, с които бройката да се увеличи в бъдеще до 0.5 милина на седмица. Но става въпрос след време и за бързи тестове, защото стандартните са бавни и лабораториите, които ги изследват нямат капацитет за толкова много.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 16. 16 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Носенето на маски и спазването на социална дистанция е много по-евтино от тестването и при това има доказан ефект. Всички в Азия носят маски.

  А тестването има файда единствено за статистиката.

  Тестване без мерки - няма никаква доказана файда. Освен като Германия да имаш много заразени, но все още малко починали. Статистиката на Германия изглеждаше перфектна, но сега и смъртността взе да се увеличава след като тези ранно открити случаи взеха да отиват към развръзка - починал/оздравял.

 17. 17 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1725 Весело

  Освен да им изпратим онова набожното да им обясни как да се причестяват с обща лъжичка и да разпознават слугите на дявола по вратовръзките. Както и Цецето -- да ги научи да се борят с популизма.
  —цитат от коментар 2 на Един вампир броди из Европа


  Онова новорегистрирано gn(У)s'титутче с коментарите 130, 127 , 118 и др. в темата https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/04/02/4049302_gruckata_pravoslavna_curkva_shte_otbeleji/ ли имаш предвид?

  'Дето с пяна по разлигавените му джуки твърдеше че оПщата лъжица с "тайнството" (онова с което се комкат) не можела да разнася заразата?!?

  Един негов типичен коментар, за пример:

  "...До коментар [#126] от "FourOhFive":

  Здравите нямат нужда от лечение,а само болните!
  Слава Богу засега сме здрави и живи!
  А ако ни зарази някой случайно ,докато сме в магазин или претъпкания градски транспорт ,то генералите ще ни излекуват ,защото и те са вярващи също и няма да ни оставят...."

  Ооо, такъв южнокорейците така ще..."заобичат", че....ай' да не предполагам к'о шА му напра'ят де не ме измодерират за "призив за насилие". Ама съм сигурен че ще го озаптят за дълго време за нарушаване на поне 10 параграфа от законите/правилниците за ограничаване на заразата.

  Ама тук....НИЩО! Плямпа си това новорегистрирано gn(У)s'титутче "умнотиите" си как вярата и тайнството от оПщата лъжица предпазвали от зараза, и как в претъпкана с богомолци черква НЕ МОЖЕЛО дасе предава зараза, и как поповете трябвало да дават комкане само на лично'познати миряни....'ристиянче за пример, да ги заобичкаш направо такива като него.
  До коментар [#2] от "Един вампир броди из Европа":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 18. 18 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Най-добрият ни ход беше грипната ваканция, която започна далеч преди извънредното положение. Предполагам и тя е била заради прилепската болест, но ни беше спестено, за да не настъпи паника.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  Графики на кило, който иска да анализира.

  http://nrg.cs.ucl.ac.uk/mjh/covid19/index.html

 20. 20 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Добре де, дали сте за пример 5 държави (държавата, откъдето тръгна всичко; най-поразената държава; най-богатата държава в Европа; най-технологичната държава в света; и една държава с 390 000 души население). Никъде обаче няма някакви твърди данни, проценти от населението и т.н. Говорите за „много", „повече", „доста повече от", „голям дял".
  Корея са с 300 000 теста, според статията. Добре, те започнаха с тая работа още преди месеци. И населението е 52 000 000 души...Колко % са това? Италия е с „около 200 000" при 61 000 000 население...
  И каква е цялата идея – да навиваме и навиваме тая неясна либерална опорка за „бързите тестове". ОК, дайте информация кой тества „бързо" и каква е надеждността.

 21. 21 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 516 Неутрално

  А у нас имаше представена „работеща" идея – да тестваме 7 000 000 за няколко дни по избирателните секции...Е, ще ги сложим всички в малкия джоб като го направим! Все пак е харвардска идея...

 22. 22 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#20] от "nniikkii":

  Тези данни не са достоверни, поне в частта която се отнася за Италия. Преди повече от седмица техния щаб за борба с коронавируса казаха, че са извършили 330 000 теста.

 23. 23 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#6] от "xfh02647708":

  Стига си хейтил глупости!

 24. 24 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#22] от "Големи яйца:)":

  Защо тогава ни представят статия с недостоверни данни, с единчката цел да се прави внушение пак срещу България?

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#5] от "Един вампир броди из Европа":

  На китайските данни не трябва да се вярва. Нито за брой заболели, нито за брой починали!

 26. 26 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Масовото тестване внася допълнителен риск от заразяване на населението. Получава се положителна обратна връзка: повече тестове, повече заразени, по-голяма нужда от тестове и т.н.. Производителят на тестове всячески ще търси съюзници за вдигане бройката на тестове.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4380 Любопитно

  До коментар [#4] от "Николов":

  Това е важна подробност. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#7] от "lino_santino":

  В САЩ е страшно! Тестват се само починали от респираторни заболявания или приети в болница в тежко състояние.

 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Много по-евтино е всички да си седим вкъщи щото не знаем с абсолютна сигурност кой е здрав и кой е болен.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3034 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  И все пак отчитат 30 000 заразени на ден което означава, че правят най-малко по 100 000 на ден

 32. 32 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Хората знаят какво и защо го правят.
  Нашите само говорят.
  Като ги гледам такива ще са и мерките им в икономическата сфера.
  Дрън-дрън та пляс!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK