Съдът на ЕС нареди на Полша веднага да спре политическа намеса в съдебната власт

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински настойчиво променя правораздаването в Полша по начин, който среща протести от опозицията, граждански организации, Европейската комисия и неодобрение от Съда на ЕС.

© Reuters

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински настойчиво променя правораздаването в Полша по начин, който среща протести от опозицията, граждански организации, Европейската комисия и неодобрение от Съда на ЕС.Съдът на Европейския съюз нареди на Полша незабавно да прекрати работата на дисциплинарна комисия за съдебната власт, защото противоречи на законодателството на ЕС и нарушава независимостта на съдебната система. Решението е за временно замразяване дейността на тази институция, докато съдът се произнесе окончателно по нейния характер и състав.


Става дума за Izba Dyscyplinarna и създаването на нов дисциплинарен режим за съдиите. Според съда в Люксембург тази комисия не е безпристрастна, защото 15 от съдиите в нея се избират от долната камара на парламента. В решението се изброяват и проблеми с ролята на министъра на правосъдието в работатат на този трибунал и процедурите му, включително възможността за проверка и наказване на съдия в негово отсъствие.


Сред аргументите на властите във Варшава е, че Европейската комисия няма право да се меси в правната политика и организационната структура на страните членки, защото това е от тяхната компетенция. Но съдът отхвърля това и напомня, че преди всичко страните от ЕС имат задължения, произтичащи от законите на ЕС. Едно от тях е да се гарантира, че дисциплинарният режим към съдии от националните съдилища не нарушава независимостта на съдебната система и случаите се гледат от структура, съставена и действаща с гарантиране на тази независимост.
Съдът на ЕС приема тезата на Европейската комисия, че случващото се в Полша "може да причини сериозни и непоправими щети на правния ред в Европейския съюз".


Съдът дава на ЕК право за временни мерки срещу Полша и напомня, че комисията може да поиска налагане на финансови санкции, ако Варшава не се съобрази с решението, независимо, че то е предварително и окончателното решение предстои.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 154 Неутрално

  "Съдът на ЕС нареди на Полша веднага да спре политическа намеса в съдебната власт"

  Браво!

 2. 2 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Наистина добро решение. Ако толкова ги влече авторитаризма поляците вън от ЕС е прав им път в посока Азия.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8106 Неутрално

  Тука трябва да нареди същото, но на прокуратурата.

 4. 4 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 681 Неутрално

  точно в момента ЕК надали може да нарежда на която и да е било държава, освен ако не искат ЕС да се свие до Франция + Германия. Определено брюкселската номенклатура няма да е много щастлива при такова развитие.

 5. 5 Профил на тракиец
  тракиец
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Колкото и да им нареждат поляците си гонят собствения интерес. Плащат си глобите към ЕС, но не приеха мигранти. А със съдиите явно имат някакви вътрешни политически търкания. Факт е че като цяло съдебната им система е на светлинни години пред българската...

  O sancta simplicita!
 6. 6 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 456 Неутрално

  През 18 век в резултат от три сделки между Русия, Австрия и Прусия, полско-литовската държава Жечпосполита престава да съществува.

  Между другото, още преди втората и подялба, в писмо-меморандум до австрийския си колега католик Йозеф Втори, руската императрица Екатерина Втора изповядва майчинската си загриженост за правата и свободите на южнобалканските християни, стенещи под османско иго...

  През септември 1939-а съвместният парад на Вермахта и Червената армия в Бжешч (Брест-Литовск) и последвалият префърцунен съветско-германски Договор за дружба и граници правят излишен всякакъв коментар относно Четвъртата подялба на Полша.

  Днес в полските кошмари събуденият източен людоед, изскочил от архетипни глъбини, броди като маймуна с картечница в лунапарк.
  На кого да вярват поляците ? Сякаш беше вчера - през 2002-а френският президент Жак Ширак и небезизвестният му германски колега Герхард Шрьодер отказаха да следват Америка с инфантилната надежда, че ако си траят, горчивата чаша с радикално-ислямистка отвара ще се размине на милионите еснафи в страните им.
  За капак и непредвидимият мистър Биг от голямата бяла къща дълго не ги забелязваше в калабалъка. И тъй не пожела да прегърне идеята за форт, носещ името му...

  Колко трудно е да бъдеш вечната "фронтова" държава!
  Самотният полски войн помпи адреналин и се надява на себе си.
  А ако Великата република удря едно рамо, още по-добре!
  И дълбоко вярващите поляци имат подобна на нашенската поговорка:
  "Господ помага, но в кошара не вкарва".

  „Jeszcze Polska nie zginęła,
  полски братя и сестри!

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  Иронията, наистина бая горчива е, че тази партия се нарича "Право и справедливост".
  Лошото е, че простотията няма граници - дали е Полша, дали е Велокобританя или САЩ, досущ като у нас. Прости и доверчиви хора избират такива като тях да ги управляват, а после си говорим за дефицит на лидери.

 8. 8 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#5] от "тракиец":

  Заради нова съдът на ЕС гледа дело за Полша, а не за България. Най-вероятно не четат Дневник и един депутат не е достатъчно да натопи страната си.

 9. 9 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Тези колко години се разправят с тази история вече?

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3674 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  "Прости и доверчиви хора избират такива като тях да ги управляват, а после си говорим за дефицит на лидери."
  ============
  Винаги съм бил убеден, че честни, умни, талатливи, състрадателни..... хора не се кандидатират за политици.
  Затова не от наивитет избираме тарикати.
  Да припомня ли какво предлага българският политически пазар?

  Еретик
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3674 Весело

  Поляците преди няколко дни сочеха с пръст унгарците....
  Е, не им се размина.

  Еретик
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3241 Разстроено

  "Но съдът отхвърля това и напомня, че преди всичко страните от ЕС имат задължения, произтичащи от законите на ЕС"

  И после ми кажете, че ЕС не се е запътил да става ЕССР.....Какво стана със суверенните държави? Или Вие сте суверенна държава когато ние Ви разрешим да бъдете, през останалото време ще правите както ние Ви наредим.....

  Brevity is the soul of wit
 13. 13 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Нашите от висшия съдебен съвет и те се избират от НС и президента, до колкото помня!! Какъв точно е проблема?

 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#5] от "тракиец":

  Колкото и да им нареждат поляците си гонят собствения интерес. Плащат си глобите към ЕС, но не приеха мигранти. А със съдиите явно имат някакви вътрешни политически търкания. Факт е че като цяло съдебната им система е на светлинни години пред българската...
  —цитат от коментар 5 на тракиец


  Да, чистят метастазите в съдебната си система назначени от "либералите". За това е този рев на либералболшевиките от ЕС.

 15. 15 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Прави ми впечатление, че профилите на вероятните според мен гербаджийски тролове са еднотипни - три букви и след тях много цифри. Струва ми се, че малко на брой тролове регистрират множество профили и така затрупват форума с коментарите си. Същите коментари обикновено преливат от злоба.

 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  Прави ми впечатление, че профилите на вероятните според мен гербаджийски тролове са еднотипни - три букви и след тях много цифри. Струва ми се, че малко на брой тролове регистрират множество профили и така затрупват форума с коментарите си. Същите коментари обикновено преливат от злоба.
  —цитат от коментар 15 на murry


  И 90% от тях обикновено са регистрирани през последната седмица....когато ги изтрият, хайде пак....нов профил

  Brevity is the soul of wit
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#15] от "murry":

  Еми тя системста така ги създава акаунтите. Не всеки знае как да си смени потребителското име.

  В Русия съм! В Русия съм!
 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "our12595545":

  Е то друго ЕС немогат да правят Днес пак се събра за да вземат решение че ще отложат взимането на решение

  гошо
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Законите на ЕС нямат върховенство над националните конституции. Полша и никоя друга държава не са подписвали за подобни права на Европейската комисия или Европуйскея съд. Тези глобалистки институции се опитват сами на себе си да си дават мласт,да узурпират власт и да отнемат националния суверенитет. Поради подобни намеси на Европейския съд и Европейската комисия Великобритания напусна, но глобалистите не си взеха поука. Сега избраха най-неподходящия момент да тормозят Полша,Чехия и Унгария. В Италия свалиха евпопейското знаме. Макрон направи изявление,че ако се подложи на гласуване,мнозинството ще гласува във Франция за напускане на ЕС. Натам върви работата.

 20. 20 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#19] от "gozambo":

  Ха Ха Франция, Испания и Италия ще напуснат ЕС и еврозоната точно колкото и Гърция го направи. Големия зор е те да харчат а всички да плащат сметката. Много ще плашат обаче нищо реално няма да направят

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK