Съдът на ЕС нареди на Полша веднага да спре политическа намеса в съдебната власт

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински настойчиво променя правораздаването в Полша по начин, който среща протести от опозицията, граждански организации, Европейската комисия и неодобрение от Съда на ЕС.

© Reuters

Партията "Право и справедливост" на Ярослав Качински настойчиво променя правораздаването в Полша по начин, който среща протести от опозицията, граждански организации, Европейската комисия и неодобрение от Съда на ЕС.Съдът на Европейския съюз нареди на Полша незабавно да прекрати работата на дисциплинарна комисия за съдебната власт, защото противоречи на законодателството на ЕС и нарушава независимостта на съдебната система. Решението е за временно замразяване дейността на тази институция, докато съдът се произнесе окончателно по нейния характер и състав.


Става дума за Izba Dyscyplinarna и създаването на нов дисциплинарен режим за съдиите. Според съда в Люксембург тази комисия не е безпристрастна, защото 15 от съдиите в нея се избират от долната камара на парламента. В решението се изброяват и проблеми с ролята на министъра на правосъдието в работатат на този трибунал и процедурите му, включително възможността за проверка и наказване на съдия в негово отсъствие.


Сред аргументите на властите във Варшава е, че Европейската комисия няма право да се меси в правната политика и организационната структура на страните членки, защото това е от тяхната компетенция. Но съдът отхвърля това и напомня, че преди всичко страните от ЕС имат задължения, произтичащи от законите на ЕС. Едно от тях е да се гарантира, че дисциплинарният режим към съдии от националните съдилища не нарушава независимостта на съдебната система и случаите се гледат от структура, съставена и действаща с гарантиране на тази независимост.
Съдът на ЕС приема тезата на Европейската комисия, че случващото се в Полша "може да причини сериозни и непоправими щети на правния ред в Европейския съюз".


Съдът дава на ЕК право за временни мерки срещу Полша и напомня, че комисията може да поиска налагане на финансови санкции, ако Варшава не се съобрази с решението, независимо, че то е предварително и окончателното решение предстои.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK