Еврокомисар: Авиокомпаниите трябва да върнат пари за неизпълнените полети

Еврокомисар: Авиокомпаниите трябва да върнат пари за неизпълнените полети

© ReutersНезависимо от огромните си затруднения, авиокомпаниите са длъжни да платят обезщетения на пътниците за полетите, които не са успели да извършат заради пандемията от коронавируса. Това заяви Адина Валеан, еврокомисар за транспорта в отговор на призивите на превозвачите да ги освободят от това задължение, защото то щяло да ги остави съвсем без средства.


"Да се промени подобно изискване в закона, трябва да има широка подкрепа за споразумение и с други институции. На този етап няма да внасяме законодателна мярка", заяви тя в телефонно интервю за "Ройтерс". Валеан има предвид Европейския парламент и Европейския съвет, обяснява агенцията.


Организации за защита на потребителите в ЕС казват, че превозвачите вече не плащат и задължават ощетените си клиенти да вземат в замяна ваучери.
"Ако ваучерите са правилно гарантирани с правителствени средства или нещо подобно, ние бихме обсъдили перпоръки към гражданите да ги вземат", допълва еврокомисарят. Тя напомня, че има различни начини правителствата да помогнат на авиокомпаниите и Европейската комисия следи какви решения ще се приложат.


Брюксел вече облекчи правилата за държавна помощ. През март Европарламентът замрази изискването да се изпълняват определен брой полети, за да се запазят слотовете - нещо, заради което в кризата се налагаше да пътуват самолети с по един-двама пътници.


Адина Валеан казва още, че е готова да лобира за ревизия на параметрите по споразумението на ООН за авиокомпаниите CORSIA. То определя от 2021 г. те да купуват кредити, покриващи щетите за климата от самолетите спрямо нивата на вредните им газове от сезон 2019-2020 г.


Сега превозвачите искат друга базова година - например 2018-2019 г., защото тогава емисиите им почти сигурно ще са били по-високи спрямо сегашния параметър, силно повлиян от спирането на стотици хиляди полети. Колкото по-висок е базовият показател, толкова по-малко "въглеродни" кредити ще трябва да купуват те.


"Лично аз смятам, че това трябва да се промени", казва Валеан.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK