Лидерите на ЕС не се споразумяха за икономически план за Европа, чакат предложения от Комисията

Лидерите на ЕС не се споразумяха за икономически план за Европа, чакат предложения от Комисията

© ReutersЕвропейската комисия да измисли как да бъде финансирано икономическото възстановяване на Европа след коронавируса - това са се споразумели лидерите на ЕС-27 на днешния онлайн Европейски съвет. Те ще очакват конкретни предложения от ЕК и тогава ще преценят кога да проведат нова среща, обясни председателят на Съвета Шарл Мишел.


"Много държави още не са достигнали пика на вируса, но знаем, че мащабът, скоростта и влиянието на икономическата криза са безпрецедентни", каза Фон дер Лайен. "Освен ако не действаме решително и заедно, възстановяването няма да бъде симетрично и разделенията между държавите ще се задълбочат." Убедена съм, че има само един подходящ инструмент - европейски бюджет, който да бъде ясно свързан с Фонда за възстановяване, каза още тя.


Кризата започна, докато трите основни европейски институции - Съвета, Комисията и Парламента - имаха тежки преговори за Многогодишната финансова рамка (МФР) за 2021 - 2027 г. Повече за МФР четете тук.
По думите ѝ следващият бюджет трябва да включи повече финанси за инвестиции и кохезия; за Зелената сделка и Цифровата трансформация на Европа; нови инструменти за справяне с кризи и подкрепа на съседните региони.


Обсъжданията са били по-малко враждебни в сравнение с отпреди месец, твърдят източници на агенция "Ройтерс", но остават разделенията между "пестеливата четворка" - Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, и държавите начело с Италия, които искат финансирането да се дава чрез грантове. По-широкият списък с държави от Северна Европа, сред които и Германия, одобряват създаването на Фонд за възстановяване, който да бъде свързан със следващия седемгодишен бюджет на ЕС. След срещата германският канцлер Ангела Меркел коментира за пореден път, че създаването на Фонд за възстановяване е в интерес и на Германия, чието добруване зависи от добруването на всички страни-членки.


"Действията на всички европейски правителства и институции се следят отблизо от гражданите. Не можем да забавим мерките, които са необходими, имаме споделена отговорност за бърз отговор.", заяви по-рано днес председателят на Европарламента Давид Сасоли. "Ние силно подкрепяме облигациите за възстановяване като инструмент за финансиране на тези усилия за излизане от кризата".


"Докато настоящите усилия и всички налични средства трябва да се съсредоточат най-вече върху преодоляването на непосредствените последици от пандемията от COVID-19, ние трябва да поставим основите за възстановяването и да предоставим на нашите икономики средствата и инструментите, които да подсилят националните икономики и целия ЕС и да го направят по-единен. В това отношение амбициозната многогодишна финансова рамка за 2021-2027 г. е част от решението. В рамките на дългосрочния бюджет на ЕС, Бюджетният инструмент за сближаване и конкурентоспособност (БИCK), който трябва да бъде интегриран в Програмата за подкрепа на реформите (ППР), ще бъде един от ключовите инструменти за укрепване", заявиха днес представители на комисиите по бюджета и икономическите въпроси в ЕП.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоа недоразумение ЕС вече е толкова жалко и смешно едновремено, че ни ме си пише много. Явно до разпада ще се занимава само с себе си.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Любопитно

  Фон дер Лайен, да не гледа Меркел - щото е ясно, че у Дойчланд вече няма мъже , а да пита Бате !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1601 Разстроено

  Крайно време е за една силна декларация, която да призове за политическа воля и изтъкне единството като фактор за ...

 4. 4 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#1] от "Staro-nov Dnevnikar":

  спокойно. той и капитализма се разпада 150 години вече.
  нема да дочакаш.

 5. 5 Профил на hfj29650426
  hfj29650426
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да печатат евро и да ги раздават.
  Поне засега не се виждат други варианти...

 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 912 Неутрално

  " По думите ѝ следващият бюджет трябва да включи повече финанси за инвестиции и кохезия; за Зелената сделка и Цифровата трансформация на Европа; нови инструменти за справяне с кризи и подкрепа на съседните региони. " .

  Едно си баба Лайнен знае , едно си баба Лайнен бае . Може няколко милиона европейци да гласуват и да обикалят кофите за боклук по големите градове обаче парите , които Зелената мафия си е нар очила да открадне ще бъдат откраднати .

  От цялата трагедия поне Грета Тунберг е щастлива . Всичките и мечти се изпълниха , самолетите не летят , колите не цапат , заводите не пушат , тия дето са и откраднали детството мрат като мухи . 7. 7 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  Цитат:
  Лидерите на ЕС не се споразумяха за икономически план за Европа, чакат предложения от Комисията

  -------
  Много често съм низпославал едно мое Откровение за основните различия между соца и капа от чисто БИТОВА гледна точка, но която отразява еднаот най-същностните черти на двете системи.
  За соца - с една дума - по принцип има известен недостиг (дефицит) на нЕкои стоки - т.е. соцът е с елементи на известен аскетизъм...

  За капа- при него е обратно - има свръхпроизводство и като резултат от това безумно пилеене на суровини (обикновено крадени или купени на безценица чрез демокрация), труд и пр. - т.е. неоправдано, робовладелско и хищническо охолство, което се отнася в най-голяма степен за т.нар. бели, десни развити и пр. държави.

  При тая корона и сбръчкването на икономиката на капа реално погледнато нищо ИЗВЪНРЕДНО не е станало - просто механично ще спадне ИЗЛИШНОТО свръхпроизводството и идиотското пилеене на суровини и труд, поради което, според мен и от Философска Гледна Точка, не би следвало да има кой-знае какви драматични последици.

  Но последици, предполагам ще има, но които ще са по друга причина, защото, повтарям - всъщност в т.нар. бели, десни и пр. при тая корона се поспря излишното, вредно, пагубно свръхпроизводство в името на идиотското излишество - като се започне от излишните услуги, мине се през развлеченията и се стигне до безумното производство на 9,999,999 вида хляб, бира, ракия, чорапи, маски, очила и каквито си искате джунджурии, дрънкулки, щуротии, тъпанарщини и пр. гевезелъци и гендърщини.

 8. 8 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 912 Неутрално  До коментар [#6] от "bxr35608444":

  гладуват , а не гласуват . 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  Предполагам, че няма изненадани.....Европа наистина показа истинското си лице по време на тези трудни времена. Поддръжници на ЕС или не....в момента реалноста не показва обединение под никаква форма.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#1] от "Staro-nov Dnevnikar":спокойно. той и капитализма се разпада 150 години вече.нема да дочакаш.
  —цитат от коментар 4 на mihail_p


  Не се знае, не се знае... :)

  Някъде из интернетя срещнах следната смразяваща кръвта прокоба - чумата роди капитализъмъ, короната ще го погребе...

  И такива черногледци/оптимисти има, като не може да се отрече известна логика в съждението.

 11. 11 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  И кое е истинското лице- казаха на Италия, че много съжаляват, ама както ЕС не ги е правил тези дългове, така и няма да ги плаща.

  И за първи път в новата история (!), намериха политическа воля да прецакат офшорките.

  Както и да го гледаш, чудесни новини.

  Не ви касаят, де. В постбрекзитната, антиутопична реалност проблемите са от друг порядък.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Значи евролидерите са насадени в абсурдна ситуация.
  В момента сме в извънредно положение, на което е очевидно че ще се противодейства по-ефективно ако има консолидирана позиция. От друга страна, на никой от лидерите на страните членки, избирателите не са гласували такъв мандат.
  И структурно, и функционално ЕС е недоносче - или ще мутира над рамките на националните държави или да разтуряме седянката...

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аскет":

  Отнася се за ЗДРАВОСЛОВНОТО механично спиране на хищническото свръхпроизводство по ВРЕМЕ на самата корона.
  Как ще е след короната - ще видим.
  Няма да се изненадам, ако много нездравословни свръхпроизводства отново навирят хищнически гребен.

  Уточнението е необходимо, че фанатичните евро-атлантици и пазарници са удивителни проявление на форма на живот - оперирани са изцяло откъм абстрактно мислене, освен че не знаят таблицата за събиране и изваждане, да не говорим за таблицата за умножение и деление...

 14. 14 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#7] от "Аскет":


  Цитат:Лидерите на ЕС не се споразумяха за икономически план за Европа, чакат предложения от Комисията-------Много често съм низпославал едно мое Откровение за основните различия между соца и капа от чисто БИТОВА гледна точка, но която отразява еднаот най-същностните черти на двете системи.За соца - с една дума - по принцип има известен недостиг (дефицит) на нЕкои стоки - т.е. соцът е с елементи на известен аскетизъм...За капа- при него е обратно - има свръхпроизводство и като резултат от това безумно пилеене на суровини (обикновено крадени или купени на безценица чрез демокрация), труд и пр. - т.е. неоправдано, робовладелско и хищническо охолство, което се отнася в най-голяма степен за т.нар. бели, десни развити и пр. държави.При тая корона и сбръчкването на икономиката на капа реално погледнато нищо ИЗВЪНРЕДНО не е станало - просто механично ще спадне ИЗЛИШНОТО свръхпроизводството и идиотското пилеене на суровини и труд, поради което, според мен и от Философска Гледна Точка, не би следвало да има кой-знае какви драматични последици.Но последици, предполагам ще има, но които ще са по друга причина, защото, повтарям - всъщност в т.нар. бели, десни и пр. при тая корона се поспря излишното, вредно, пагубно свръхпроизводство в името на идиотското излишество - като се започне от излишните услуги, мине се през развлеченията и се стигне до безумното производство на 9,999,999 вида хляб, бира, ракия, чорапи, маски, очила и каквито си искате джунджурии, дрънкулки, щуротии, тъпанарщини и пр. гевезелъци и гендърщини.
  —цитат от коментар 7 на Аскет


  Дааа...наистина аскетично ....имахме в казармата един фатмак , който твърдеше , че два чифта вълнени чорапи и едно заклано прасе е годишното му потребление ...беше наистина най тъпото копеле в гарнизона....

 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като обикновено евро вариклечковците се събраха да вземат решение че ще отложат взимането на решение

  гошо
 16. 16 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Като обикновено евро вариклечковците се събраха да вземат решение че ще отложат взимането на решение

  гошо
 17. 17 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  До коментар [#11] от "klecho":

  Кои офшорки са прецакали бре? Те тези офшорки са си вътре в Европа и никой не ги е пипал. Недерландия с преференции, Лихтенщайн, Швейцария, Кипър, Канарските Острови (Испански по регулация) Андора....всички от гореизброените имат специален таксов статут, за какво говориш????

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 18. 18 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Весело

  До коментар [#16] от "гошо":

  Както обикновено - нас ще ни поканят на сватбата, както са поканили Марко ...........:)

  [email protected]
 19. 19 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#11] от "klecho":

  Нищо подобно не е казано на Италия по простата причина, че Италия никога не е искала ЕС да й плаща дълговете. Нито пък това е възможно. Откъде четеш тези глупости?

 20. 20 Профил на lexus
  lexus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Staro-nov Dnevnikar":

  Ми не пиши бе, и без това не ти се получава много-много ;)

 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Весело

  До коментар [#11] от "klecho":Кои офшорки са прецакали бре? Те тези офшорки са си вътре в Европа и никой не ги е пипал. Недерландия с преференции, Лихтенщайн, Швейцария, Кипър, Канарските Острови (Испански по регулация) Андора....всички от гореизброените имат специален таксов статут, за какво говориш????
  —цитат от коментар 17 на padrino


  Ох забравих да включа най големият играч в Европа, ИРЛАНДИЯ....:)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#17] от "padrino":

  Пак се изказваш неподготвен.

  Точно за фирми регистрирани в Лихтенщайн, Андора и Швейцария спасителните мерки няма да важат.
  За Канарските острови вземи да си прочетеш по-добре, те имат някои ДДС облекчения и това е всичко.
  Нидерландия отдавна не е данъчно убежище, прилага законът за автоматичен обмен на информация някъде от 2013. 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#19] от "Големи яйца:)":

  Абе ти в какво мислиш се заключава тънкия замисъл на еврооблигациите?
  И ти като идеш да молиш някой, да ти стане поръчител по потребителския кредит, се кълнеш с комсомолски плам, че ще си плащаш всичко до стотинка, ама...

 24. 24 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#21] от "padrino":

  Глупости. Едно място е убежище, ако прикрива данъчна информация. В Ирландия всичко е кристално ясно.
  Просто Гугъл, Амазон, Фейсбук и подобни не плащат данъци.
  Защото могат да си позволят лукса и масрафа.
  ЕС е по-зависим от тях, отколкото те са зависими от ЕС.
  "Двойното ирландско" е измислено, за да не дават повод за крякане на безмозъчни комунета.

  Като тия, дето гласуваха за Брекзит.

 25. 25 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Весело

  До коментар [#17] от "padrino":Пак се изказваш неподготвен. Точно за фирми регистрирани в Лихтенщайн, Андора и Швейцария спасителните мерки няма да важат.За Канарските острови вземи да си прочетеш по-добре, те имат някои ДДС облекчения и това е всичко.Нидерландия отдавна не е данъчно убежище, прилага законът за автоматичен обмен на информация някъде от 2013.
  —цитат от коментар 22 на klecho


  Бягаш по тъча умник..... Нещо за Кипър или Ирландия да напишеш например. И канарските острови нямат облекчения, те просто нямат ДДС и се смятат за офшорна зона. Най- лесният пример....ако летиш от там за ЮК можеш да купиш алкохол, цигари и други стоки на цени които са за ИЗВЪН ЕС, така че ти се образовай.
  Колкото до спасителни мерки......ние пишем за офшорни зони ти за спасителни мерки??? Я влез в час ако обичаш :)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 26. 26 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#1] от "Staro-nov Dnevnikar":

  Чакай сега...ти какво искаш...в БГ да пристигнат едни кинти ей така...Така ли си го представяш, шушлек ....а....?

 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Весело

  До коментар [#21] от "padrino":Глупости. Едно място е убежище, ако прикрива данъчна информация. В Ирландия всичко е кристално ясно.Просто Гугъл, Амазон, Фейсбук и подобни не плащат данъци. Защото могат да си позволят лукса и масрафа. ЕС е по-зависим от тях, отколкото те са зависими от ЕС."Двойното ирландско" е измислено, за да не дават повод за крякане на безмозъчни комунета.Като тия, дето гласуваха за Брекзит.
  —цитат от коментар 24 на klecho


  Комунистите гласували за Брекзит??? Ти си по глупав отколкото предполагах :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Халтавта асамблея евротарикати за никакъв чеп не става !
  Европа най-после да реши дали ще е конфедерация и или федерация
  = иначе няма да я я има ... вече закъсня и не поумнява !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Весело
 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#27] от "padrino":

  Как ще наречеш, тъп, малоимотен, вмирисан, опиянчен дебил, който мрази богатите (помниш резултатите от гласуването в Лондон, нали) и от четири поколения преживява на помощи?

  Ти си точно толкова тъп, колкото винаги съм знаел че си...

 31. 31 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  ---пояснявам, резултатите в (богатия) Лондон бяха за оставане, а в Мидландс...

 32. 32 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4573 Весело

  До коментар [#25] от "padrino":Тъп, но упорит. https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/other-taxes/turnover-taxes-canary-islands_en
  —цитат от коментар 29 на klecho


  От твоята страница която си сложил:
  The Canary Islands are not part of Community territory for the purposes of VAT
  VAT does not exist in the Canary Islands....
  This has justified the implementation of a specific measure, which, by means of tax exemptions or reductions for local products, serves to encourage productive industrial activity,
  safeguard their competitiveness with outside products, and
  thus increase the proportion of the Canaries' GDP accounted for by industrial activity.

  Ти си точно толкова тъп, колкото винаги съм знаел че си...:)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 33. 33 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#23] от "klecho":

  Назобал си някакви клишета и това е... Най-логичното нещо е ЕС да бъде гарант за страните които имат нужда от заем за да овладеят кризата след коронавируса. Това не означава, че някой ще плаща дълговете на друг.

 34. 34 Профил на just
  just
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Номера с Ирландия и Нидерландия на Гугъл, Амазон и др. вече приключи, така наречения дабъл
  айриш, дабъл дъч вече не става.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Борисов не можа ли да им помогне за плана. Той всичко знае.

 36. 36 Профил на just
  just
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "Големи яйца:)":

  Италия иска грантове-кеш подаръци а не заеми, това е ябълката на раздора.

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#9] от "padrino":

  Как беше в "Анна Каренина" за щастливите и нещастните семейства?...Май Толстой е бил прав, и разликата не е голяма, всеки се оправя сам в нещастието си...

 38. 38 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Весело

  До коментар [#32] от "padrino":

  Гланги, видимо не правиш разлика между ДДС облекчения, нещо което аз надлежно съм описал в коментар 22, и данъчно убежище.
  Пиши си, не ми пречиш.

 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#34] от "just":

  Доколкото си спомням, Брюксел се изрепчи, по сценарий, че повече няма да толерира такива практики...това си беше.
  Чак пък да не става.

 40. 40 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Те щом в кризисно време не могат да се споразумеят, значи говорят всеки за себе си.

 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#32] от "padrino":

  А, и да привеждаш аргументи като "то, аз, веднъж, като БЕХ там, ми дадоха са си купя уиски, от нашето, шотландското, за 1 паунд и 24 пенита по-малко".

  Няма думи просто. С подобни аргументи сам се причисляваш към форумния тролетарият.

 42. 42 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#36] от "just":

  Италия иска емитирането на т.нар. Коронаоблигации, а не безвъзмездна помощ. Същото искат и Испания, Франция плюс още десетина държави които правят повече от 60% от БВП на ЕС.

 43. 43 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#42] от "Големи яйца:)":

  Да де, иска Германия са им стане "поръчител" по кредитите. Което лесно може да се превърне в безвъзмездна помощ, като спрат да ги погасяват.

 44. 44 Профил на just
  just
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#42] от "Големи яйца:)":

  Ами да си ги емитират Италия сами на международните пазари, да видим кой им има доверие.
  Никой не им пречи да го направят, дори България го прави.

 45. 45 Профил на just
  just
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#39] от "klecho":

  Е не става, вече приходите им се облагат при източника.

 46. 47 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#43] от "klecho":

  Ти никога ли не си имал поръчител по кредит?

 47. 48 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#44] от "just":

  Ами нали това е идеята - страни като Италия, Испания и Франция да имат гарант в лицето на ЕС защото ако емитират дълг сами ще трябва да го направят на много висока лихва която е плод на спекулации.

 48. 49 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#47] от "Големи яйца:)":

  Не. И никога не съм имал кредити. С което се гордея.

 49. 50 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#49] от "klecho":

  И защо трябва да е повод за гордост това? Ебати логиката имаш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK