Само 0.5% от българите са свикнали да работят от къщи

Само 0.5% от българите са свикнали да работят от къщи

© ReutersЕдва 0.5% от работещите българи казват, че обикновено работят от къщи, докато средният показател за Европейския съюз е 5.4%.


Показателят е за 2019 г., т.е. за ситуация извън екстремните обстоятелства покрай коронавируса, принудили хиляди българи да превърнат част от дома си в работно пространство.


Данните, разпространени днес от "Евростат" показват също, че около 30 пъти повече холандци и финландци са посочили миналата година, че обичайно работят от къщи.
С 14.1% от хората в трудоспособна възраст (15-64 години) тези две страни са лидер в ЕС, следвани от Люксембург (11.6%) и Австрия (9.9%).


Само 0.5% от българите са свикнали да работят от къщи

© Eurostat


На другия полюс е България, а пред нея са Румъния (0.8%), Унгария (1.2%), Хърватия и Гърция (по 1.9%).


Може работата от къщи да е непозната за практически всеки българин, но и в продължение на десетилетие в Европа делът на използващите този метод трайно стои около 5%. В същото време се е увеличил с 50% делът на тези, които инцидентно вършат такава работа - от 6% на 9%.


Обичайно от домовете си работят самонаетите и тази група расте - от 16.2% през 2009 г. на 19.4% през 2019 г.


Любопитно е също, че това се практикува значително повее от възрастни (6.6% от тези на 50-64 години), отколкото от младите (2.1% в групата 15-24 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK