Мексико и Евросъюзът са готови за ново търговско споразумение

Мексико и Евросъюзът са готови за ново търговско споразумение

© Associated PressЕвропейският съюз и Мексико приключиха днес работата по последния неуточнен елемент от преговорите за ново търговско споразумение. Това съобщи пресслужбата на Еврокомисията.


В телефонен разговор, проведен днес, комисарят по въпросите на търговията Фил Хоган и мексиканският министър на икономиката Грасиела Маркес Колин договориха точния обхват на реципрочното отваряне на пазарите на обществени поръчки и постигнаха съгласие за висока степен на предвидимост и прозрачност в процедурите за тях. Сега вече ЕС и Мексико могат да пристъпят към подписването и ратификацията на това споразумение в съответствие със своите правила и процедури.


Съгласно новото споразумение на практика цялата търговия със стоки между ЕС и Мексико ще бъде освободена от мита. Споразумението сега включва също прогресивни правила за устойчиво развитие, като например ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата.
Същевременно за първи път ЕС постига съгласие с държава от Латинска Америка по въпроси, свързани със защитата на инвестициите. Опростяването на митническите процедури ще даде допълнителен тласък на износа.


По-мащабното глобално споразумение, от което търговското споразумение е неразделна част, обхваща и защитата на правата на човека, както и глави относно политическото сътрудничество и сътрудничеството за постигане на развитие. Търговското споразумение ще бъде и първото такова споразумение на ЕС, в което са включени разпоредби за борба с корупцията, заедно с мерки за предприемане на действия срещу даването на подкупи и изпирането на пари.


"Макар напоследък по-голямата част от усилията ни да бяха съсредоточени върху справянето с кризата с коронавируса, ние работихме и за постигане на напредък по програмата ни за отворена и справедлива търговия, която е все така от голямо значение. Откритостта, партньорствата и сътрудничеството ще бъдат дори още по-важни, докато възстановяваме икономиките си след тази пандемия".


Фил Хоган ,

еврокомисар по търговията


Мексико е водещият търговски партньор на ЕС в Латинска Америка, като двустранната търговия със стоки възлиза на 66 милиарда евро, а търговия с услуги - на още 19 милиарда евро (съответно по данни за 2019 и 2018 г.). Износът на стоки от ЕС надхвърля 39 милиарда евро годишно. Търговията със стоки между ЕС и Мексико се е увеличила над три пъти от влизането в сила на първоначалното споразумение през 2001 г. Модернизираното търговско споразумение ще способства за насърчаване на този силен исторически растеж.


Понастоящем се финализира правният преглед на споразумението. Когато процесът приключи, споразумението ще бъде преведено на всички езици на ЕС. След изготвянето на преводите предложението на Комисията ще бъде предадено на Съвета и Европейския парламент за подписване и сключване.


Търговското споразумение е част от по-мащабно глобално споразумение, с което се определя рамката за отношенията на ЕС с Мексико и което обхваща въпроси от по-широк общ интерес, надхвърлящи търговията, включително политически въпроси, изменението на климата и правата на човека. Мексико беше първата държава от Латинска Америка, подписала глобално споразумение с ЕС през 1997 г. През май 2016 г. ЕС и Мексико започнаха преговорите по това ново модернизирано споразумение. Две години по-късно, през април 2018 г., те постигнаха принципно съгласие, оставяйки за допълнително обсъждане някои нерешени технически въпроси. Понастоящем по тях е постигнато пълно съгласие.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "Съгласно новото споразумение на практика цялата търговия със стоки между ЕС и Мексико ще бъде освободена от мита."

  Айде наближава лятото, време за текила.

 2. 2 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Поредната идиотия, представена ни като голяма работа. Поредната услуга за корпорациите. До кога ще я караме така другари? Докато и последната индустрия изчезне от Европа ли?

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2308 Весело

  До коментар [#1] от "gmbh":

  И за халапеньо с текилата...

 4. 4 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 969 Неутрално

  И на Табаскота отече цената ..... от утре на тортила с боб , табаско и червено вино.....

 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#4] от "KRAFTWERK":

  "И на Табаскота отече цената ..... от утре на тортила с боб , табаско и червено вино....."

  Само да няма ширача.
  Скоро научих, че табаското отлежавало в бъчви!?

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4331 Весело

  Хайде пътя за Мексиканското "Бело" е официално отворен :)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Йосиф Давидович
  Йосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най ги мразя тези прикрити надупвания на ЕС пред САЩ, Наистина по този начин се пускат американските корпорации, регистрирани в Мексико да търгуват в ЕС без мита и бариери, а в същото време оранджевия си прави каквото си иска с европейския износ къмСАЩ... Толкова ли ни е важен Месико като търговски парертньор.?Нали США, мексико и Канада са страни от НАФТА с безмитна търговия между тях. Трябваше да се договори една обща сделка НАФТА ЕС, а не да се играят тези циркове с СЕТА, ТИПТ и сега с Мексико. Трябваше да има една общаставка на всичко за двете страни,без лекарства и медицинско обурудване. като всяка от страните си защитава стандартите жселското стопанство, храните....

  Спросят: "Что это за шум, что за гам?" А это просто мы в ушанках идем С балалайкой и ручным медведём! И можем в танке потом На гастроли - в городок Вашингтон. Нас, наверно, там заждались уже И мечтают о большом кураже.
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4331 Любопитно

  До коментар [#7] от "Йосиф Давидович":

  Колко души мислиш ще разберат какво си написал? Не че коментара не ти е 100% верен, но все пак малко хора ще го признаят тук. Лозунгите тук са само за "Обединена" Европа и "смърт" на САЩ, Великобритания и разбира се Руснаците (за тях може:)) А напоследък и Китайците са в това число.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на dkh29655176
  dkh29655176
  Рейтинг: 0 Неутрално

  С картелите ли ще търгуват?

 10. 10 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Аз обичам ного такос и севиче и кочинита пибил със лед студено мичелада ! Que viva mexico cabrones !

 11. 11 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#7] от "Йосиф Давидович":

  ЕС корпорации имат доста фабрики в Мексико. И не заради пазара на Мексико, макар и той да не е никак малък. Дори и Домусчиевите имат там фабрика за таблетиране.
  Обратно - САЩ имат фабрики в Мексико, за да снижат разходите на производства, предназначени за пазара на САЩ, в по-малка степен - пазарите в средна Америка.

  До коментар [#8] от "padrino":

  Ми, разбрах го.

 12. 12 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Чудесни новини! Браво, това е пътя пред ЕС! Очакваме и същата сделка със САЩ!

 13. 13 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 880 Весело

  Шут в дирницте на оранжевите специалисти - Дони и Бо. ;)

 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1681 Весело

  Идеално. Е ся чакайте заводи на "Фолксваген" в Източна Европа. Няма - вече си имат в Мексико. Не че това ще направи мексиканците по-богати - то ако беше така, да си кажеш "ами изиграли са го както трябва". Смях.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Я кажете коя е икономиката на ЕС, че при кризата с коронавируса се разбра,че ЕС няма икономика,няма индустрия, икономиките са национални-германска,френска и пр. Българската икономика какви ползи има от тази сделка? Лесен достъп до дрогата ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK