Мексико и Евросъюзът са готови за ново търговско споразумение

Мексико и Евросъюзът са готови за ново търговско споразумение

© Associated PressЕвропейският съюз и Мексико приключиха днес работата по последния неуточнен елемент от преговорите за ново търговско споразумение. Това съобщи пресслужбата на Еврокомисията.


В телефонен разговор, проведен днес, комисарят по въпросите на търговията Фил Хоган и мексиканският министър на икономиката Грасиела Маркес Колин договориха точния обхват на реципрочното отваряне на пазарите на обществени поръчки и постигнаха съгласие за висока степен на предвидимост и прозрачност в процедурите за тях. Сега вече ЕС и Мексико могат да пристъпят към подписването и ратификацията на това споразумение в съответствие със своите правила и процедури.


Съгласно новото споразумение на практика цялата търговия със стоки между ЕС и Мексико ще бъде освободена от мита. Споразумението сега включва също прогресивни правила за устойчиво развитие, като например ангажимент за ефективно изпълнение на Парижкото споразумение относно изменението на климата.
Същевременно за първи път ЕС постига съгласие с държава от Латинска Америка по въпроси, свързани със защитата на инвестициите. Опростяването на митническите процедури ще даде допълнителен тласък на износа.


По-мащабното глобално споразумение, от което търговското споразумение е неразделна част, обхваща и защитата на правата на човека, както и глави относно политическото сътрудничество и сътрудничеството за постигане на развитие. Търговското споразумение ще бъде и първото такова споразумение на ЕС, в което са включени разпоредби за борба с корупцията, заедно с мерки за предприемане на действия срещу даването на подкупи и изпирането на пари.


"Макар напоследък по-голямата част от усилията ни да бяха съсредоточени върху справянето с кризата с коронавируса, ние работихме и за постигане на напредък по програмата ни за отворена и справедлива търговия, която е все така от голямо значение. Откритостта, партньорствата и сътрудничеството ще бъдат дори още по-важни, докато възстановяваме икономиките си след тази пандемия".


Фил Хоган ,

еврокомисар по търговията


Мексико е водещият търговски партньор на ЕС в Латинска Америка, като двустранната търговия със стоки възлиза на 66 милиарда евро, а търговия с услуги - на още 19 милиарда евро (съответно по данни за 2019 и 2018 г.). Износът на стоки от ЕС надхвърля 39 милиарда евро годишно. Търговията със стоки между ЕС и Мексико се е увеличила над три пъти от влизането в сила на първоначалното споразумение през 2001 г. Модернизираното търговско споразумение ще способства за насърчаване на този силен исторически растеж.


Понастоящем се финализира правният преглед на споразумението. Когато процесът приключи, споразумението ще бъде преведено на всички езици на ЕС. След изготвянето на преводите предложението на Комисията ще бъде предадено на Съвета и Европейския парламент за подписване и сключване.


Търговското споразумение е част от по-мащабно глобално споразумение, с което се определя рамката за отношенията на ЕС с Мексико и което обхваща въпроси от по-широк общ интерес, надхвърлящи търговията, включително политически въпроси, изменението на климата и правата на човека. Мексико беше първата държава от Латинска Америка, подписала глобално споразумение с ЕС през 1997 г. През май 2016 г. ЕС и Мексико започнаха преговорите по това ново модернизирано споразумение. Две години по-късно, през април 2018 г., те постигнаха принципно съгласие, оставяйки за допълнително обсъждане някои нерешени технически въпроси. Понастоящем по тях е постигнато пълно съгласие.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK