Икономиката на еврозоната може да се свие с 12% тази година

Икономиката на еврозоната може да се свие с 12% тази година

© ReutersПандемията от новия коронавирус запрати еврозоната в "безпрецедентен упадък", който вероятно тепърва ще става по-лош, преди да започне фаза на възстановяване, заяви управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард.


Тенденцията е на "бързо влошаване на трудовите пазари" и "значително свиване на икономическата активност" в периода на пандемията, чиято продължителност все още не може да се определи, добави тя. В петък ЕЦБ трябва да представи сценариите си за развитие на кризата. Неотдавна банката каза, че прогнози на нейни експерти сочат свиване на икономиката на еврозоната с между 5 и 12 процента през тази година.


Засега очакванията са за бързо възстановяване догодина и в ЕЦБ "много се надяваме" кризата да не стане постоянна, добави Лагард. Служителите вече обмислят стратегия за излизане от извънредните мерки и завръщане към нормален режим, но това няма да се случи в следващите месеци.


По думите ѝ през цялата година банката ще остане в състояние на борба с кризата.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3777 Неутрално

  Много неприятна ситуация!Да се надяваме , че ЕС бързо ще се възстанови!

 2. 2 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Крайно време е ЕС да се разпадне изцяло, той се държи изкуствено цял.

 3. 3 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  Днес излезе бюлетинът за изпълнение на Консолидираната фискална програма до краят на април.
  И О,чудо. Бюджетът е на излишък от 1 милиард 581 милиона лева.
  А някой казваха, че икономиката на България не работи.

 4. 4 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Неутрално

  Преди няколко дни имаше друга статия с 6% очаквано свиване...нещо всички проценти се увеличават стремеглаво за всички държави. Няма май да е скоре да се върнем към показателите на 2019. То без короната очакваха може би ръст от 3 до 4% за Европа, сега са на -12. Как ще се възстановят тези проценти за да се компенсира това през 2021?
  Нещо Лагард се изказва неподготвена май?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Весело

  Днес излезе бюлетинът за изпълнение на Консолидираната фискална програма до краят на април.И О,чудо. Бюджетът е на излишък от 1 милиард 581 милиона лева.А някой казваха, че икономиката на България не работи.
  —цитат от коментар 3 на Да вярваме на истината


  Те сигурно затова искат дарения за 70 000 лева за дезинфекционни апарати, да не се нарушава баланса:)))

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#4] от "padrino":

  Още никой нищо не знае. Няма отправна точка. Никой не знае кой е денят на старта.

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Ами няма лошо. Колкото повече дарения толкова по-добре. Едното няма нищо общо с другото. И кой иска дарение?! Едва ли е държавата. Но да оставим всичко друго. Факт е, че Държавата е събрала над 14 милиарда лева. Това значи, че икономиката ни на фона на света е добре.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ако е само 12% ще си е направо джакпот с този състав на ЕК.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  " В петък ЕЦБ трябва да представи сценариите си за развитие на кризата. Неотдавна банката каза, че прогнози на нейни експерти сочат свиване на икономиката на еврозоната с между 5 и 12 процента през тази година."

  Много хора са убедени, че кризата върви по предварителен сценарий и това не е далеч от истината. Ще се случи това, което са предвидили сценаристите.

 10. 10 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  Според мен една от основните причини е предходната лакомия, т.е. супер-свръх-мега-хипер производството, създало някакви измислени и въображаеми критерии, поставени са някакви изключително високи нива, които са на глинени крака.

  Това свръхпроизводство е бич на капитализма.

  Алчността бута всеки, алчността е гадно нещо. Като се тръгне от тия пусти-опустели кредити.
  За мен заем, който е по-дълъг от една година (общо казано) е безумие. Изключвам жилищните.
  За да вземеш заем за нещо си - пр. телефон, кола (ако не си таксиджия) и пр., значи нямаш пари, за да си го позволиш. Свиваш се 3-4-5 месеца, спастряш - купуваш.

  Да не говорим за предприятията - фирми с трилиони обороти не могли да издържат 2-3 месеца да плащат на работниците - ми къде са тези трилиони, защо сте се разпростирали не според чергата.
  От друга страна работник, гражданин, селянин, който няма скътано за 2-3-4-5 месеца, ми той за какво работи? Значи се е разпростирал не според чергата си - квото паде, изяжда се, изпива се, изтакова се и следа няма.

  Още по времето на соца, ние се смеехме на един шоп, който ни беше старши на една бригада във Вик-то. Някъде към 70 годишен от време на време се оплакваше от деца и внуци - "Каквото спечелят - иззиждат го! Самоиззиждат се!"
  В интерес на истината, ние студентите, се кискахме.!
  На, шоп, прост, я бе изкарал 1-2 класа с тройки, я не, а го беше проумял.
  Сега, ако ме питате - подкрепям го 100% и често го казвам на който трябва - без никакъв ефект.

  Тая верига - заем + свръхпроизводство/свръххарчене и т.н. е изключително идиотска, както и да се погледне.

  Световната история не знае по-хищнически, по-разточителен, по-неприродосъобразен, по-неразумен и по-идиотски строй от т.нар. капитализъм.

  Много може да се говори по темата.

  По-аскетично трябва, туй ми е думата.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#2] от "Dimitar Kunev":

  " Крайно време е ЕС да се разпадне изцяло, той се държи изкуствено цял."

  Колега, задръжте патоса за края на ЕС - тук още не се говори за неговото разпадане ! Освен това, някои държави по - на Север отчаяно се нуждаят от неговото единство, иначе къде ще могат да продават газта си, след като изчезне толкова голям пазар като европейския !

 12. 12 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 445 Весело

  Е да, като се простреляш в крака не се чуди защо ти е трудно да ходиш.

 13. 13 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 364 Весело

  Анти-кризисната мутрокономика на шайката управляваща страната – присвояваш парите на данъкоплатците посредством стиропор и поставани фирми по време на икономическа катастрофа
  ФУРМИТЕ и Санирането защитава дома ви от Ковид-19
  Вижте водната криза в Перник, едни 30 млн. лева по- късно, вместо тя да се реши, се влошава неимоверно.
  Няма пари за болници и консумативи и хората правят дарения, а има милиардиза безплатни ремонти за част от населението .
  Основоположникът на водния пернишки въпрос сега ви спасява от смъртоносен вирус и планира да строи ядрена централа.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 14. 14 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#10] от "Аскет":

  Ще съм по-лаконичен и но-нагледен.

  Исках да кажа - ако 2019 в ЕС е бил създаден 100% БВП (както искате го наречете, обем, и пр.), то минимум поне 20-30% от тези 100% са абсолютен въздух под налягане - наливане от пусто в празно, особено в сектора услуги, мода, развлечения, да не ги изброявам.

  Така че ЕС може спокойно да си позволи тези 20-30% от излишното надуване на балона без никой нищо да усети - просто една прослойка от намазани нищоправници малко ще се свият, но като се има предвид какви баснословни суми са правили предните 2-3-4-5-6-10 години - да са кътали.

  Вместо да имат десет имота с палати в тях, ще продадат най-малката от 1,000 кв м разгърната площ и двора от 1,000 дка - ето, ще изкарат още 10-тина година с тези пари..
  Ако толкова пък са го закъсали - вместо да имат 10 поршета, ще продадат и едното от тях и ще захлебят без да им се налага да просят...

 15. 15 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#14] от "Аскет":

  Искаш да кажеш, че ти, ако си производител на нещо си, нарочно ще задържаш по-ниска производителност, за да нямаш свръхпроизводство? И няма да потребяваш според възможностите си, а според потребностите?

 16. 16 Профил на yde40619288
  yde40619288
  Рейтинг: 8 Весело

  Крайно време е ЕС да се разпадне изцяло, той се държи изкуствено цял.
  —цитат от коментар 2 на Dimitar Kunev


  Крайно време е Кремъл да ви спре рублите и да се завърнете с метлите на улицата.

 17. 17 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Според мен една от основните причини е предходната лакомия, т.е. супер-свръх-мега-хипер производството, създало някакви измислени и въображаеми критерии, поставени са някакви изключително високи нива, които са на глинени крака.Това свръхпроизводство е бич на капитализма.Алчността бута всеки, алчността е гадно нещо. Като се тръгне от тия пусти-опустели кредити.За мен заем, който е по-дълъг от една година (общо казано) е безумие. Изключвам жилищните.За да вземеш заем за нещо си - пр. телефон, кола (ако не си таксиджия) и пр., значи нямаш пари, за да си го позволиш. Свиваш се 3-4-5 месеца, спастряш - купуваш.Да не говорим за предприятията - фирми с трилиони обороти не могли да издържат 2-3 месеца да плащат на работниците - ми къде са тези трилиони, защо сте се разпростирали не според чергата.От друга страна работник, гражданин, селянин, който няма скътано за 2-3-4-5 месеца, ми той за какво работи? Значи се е разпростирал не според чергата си - квото паде, изяжда се, изпива се, изтакова се и следа няма.Още по времето на соца, ние се смеехме на един шоп, който ни беше старши на една бригада във Вик-то. Някъде към 70 годишен от време на време се оплакваше от деца и внуци - "Каквото спечелят - иззиждат го! Самоиззиждат се!"В интерес на истината, ние студентите, се кискахме.!На, шоп, прост, я бе изкарал 1-2 класа с тройки, я не, а го беше проумял.Сега, ако ме питате - подкрепям го 100% и често го казвам на който трябва - без никакъв ефект.Тая верига - заем + свръхпроизводство/свръххарчене и т.н. е изключително идиотска, както и да се погледне.Световната история не знае по-хищнически, по-разточителен, по-неприродосъобразен, по-неразумен и по-идиотски строй от т.нар. капитализъм.Много може да се говори по темата.По-аскетично трябва, туй ми е думата.
  —цитат от коментар 10 на Аскет


  Проблемът е, че няма как да е друго яче. Ако не изпревариш конкуренцията, пиши се бегал...

  Това е и цялата философия на капитализма. Ако ти не евеш другите, те ще ти го...

 18. 18 Профил на xgt37656862
  xgt37656862
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко под 20% ще е изненада.

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#10] от "Аскет":

  “ Световната история не знае по-хищнически, по-разточителен, по-неприродосъобразен, по-неразумен и по-идиотски строй от т.нар. капитализъм”
  ——
  Така е! Колко добре си живеехме при първобитно-общинния.. ех!...

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 20. 20 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#17] от "margin call":


  “ Ако не изпревариш конкуренцията, пиши се бегал...

  Това е и цялата философия на капитализма. ”
  ——
  Май и на прогреса също така

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 21. 21 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 926 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gretel":

  Можеш спокойно да добавиш и на еволюцията!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 22. 22 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dimitar Kunev":

  ЕС е икономически съюз а не държава или федерация. Силните имат достъп до пазари и ресурсите на по слабите. Дават възможност и далеч по висок стандарт на живот с много малка корупция на управлението за разлика от подобни на България държави. Даването на достъп до Евро фондовете без да се изискват резултати на такива държави като нашата води до още по голям упадък и неспособност да се създаде нищо друго освен корупция, кражби и липса на каквото и да било желание развитие. Държави от такъв тип са обречени завинаги да бъдат дълбока провинция и периферия. Затова и емиграцията ще си остане силна и в следващите десетилетия.

 23. 23 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  Тя на Европата майната и, ми с еврата кво стана? Нищо не се чува за тях.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Това си е направо катастрофа. А догодина...кой знае, дали ще се преодолее толкова голям спад.

 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsyrvulan":

  “ Можеш спокойно да добавиш и на еволюцията!”
  ——
  Ммм..не! Хайде да не бъдем екстремисти... има се пак разлика между егзо- и ендогенно зададени оптимизационни функции... спомнете си, примерно, човешките жертвоприношения на траките

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK