Европа поведе набирането на милиарди за борба с COVID-19

Европа поведе набирането на милиарди за борба с COVID-19

© ReutersЕвропейският съюз днес е домакин на виртуална световна среща на върха, на която ще започне набирането на първоначални 7.5 млрд. евро (близо 8 млрд. долара) за финансиране на изследвания, намиране на лечение и изработване на ваксина за защита от новия коронавирус.


ЕС обединява сили с Франция, Германия, Великобритания, Норвегия и Саудитска Арабия за организирането на конференция за ангажименти за дарения. В глобалния алианс се очаква да се включат държави - евентуално Китай и САЩ - международни организации, и фондации.


Идеята също е да се синхронизират национални и корпоративни усилия, така че терапиите и ваксините да не са само от полза за богатите държави, в които се откриват и произвеждат, а и за стотици милиони хора в бедните страни.
Предвид глобалния и безпрецедентен мащаб на кризата с COVID-19 се преследват национален престиж и огромни печалби за първите, направили пробив, но също така има и риск от дублиране на усилията, което може да забави постигането на резултати и да повиши излишно разходите и крайната цена.


Днес Европейската комисия ще обяви също следващите етапи на глобална кампания, която ще постави началото на постоянно събиране на допълнителни средства. Участниците заявяват, че има цели, към които трябва да се спринтира, но кампанията ще бъде по-скоро маратон.


Как е определена първоначалтата цела от 7.5 млрд евро?


Оценката е от март 2020 г. на Борда за наблюдение на глобалната готовност (Global Preparedness Monitoring Board или GPMB), който е независима структура със задача да осигури готовност за посрещане на глобални здравни кризи. GPMB си партнира със Световната здравна организация с подкрепата на страните от Г-20. Ще има три групи, координиращи работата за ваксини, терапия и диагностика.


Първите ключови места, нуждаещи се от финансиране са:


$1.25 млрд. за Световната здравна организация, която да помогне на най-незащитените страни


$3 млрд. за изследвания и разработки (R&D) на ваксини срещу COVID-19 ($2 млрд), плюс първоначално финансиране за разработването и разпространяването им ($1 млрд.)


$2.25 млрд. за R&D за терапии за COVID-19 плюс финансиране на производството и разпространяването им


$0.75 млрд. за R&D за диагностициране на COVID-19, плюс първоначално финансиране на производството и разпространяването му


$0.75 млрд. за складиране на средства за лична защита и ваксини.


Пълният мащаб на кампаниите за производство и доставки ще струват много повече, а определената цел е само за най-спешните нужди. GPMB използва опита на подобнаорганизация, създадена през 2017 г. след епидемията от ебола в Африка.


Въвеждане на ред и приоритети


Инициаторите нямат илюзии, че ваксина, например, ще има скоро. Германският министър на здравопазването Йенс Шпан, например, каза в неделя за телевизия ARD, че изработването ѝ може да отнеме години. Това е едно от най-големите предизвикателства в медицината, напомни той.


В момента по света има почти 90 разработки за ваксина и поне 7 от тях са навлезли в клинични тестове. Когато се появи достатъчно безопасен за хората продукт, той трябва да може да бъде проезведен в огрочни количества, са бъде разпространен бързо и да е с достъпна цена.


Над 40 са потенциалните терапии са COVID19 само в Европа, като за лечение се използват медикаленти, разработени за други заболявания. Когато се докажат първите сред тях, отново се появява същият проблем - да се произведат бързо в големи количества и да има фондове, финансиращи поръчването им в страни, които не разполагат с такива ресурси.


Различни типове и с различна цел са тестовете, като има такива с почти 100% ефективност за откриване на заразата, но тези за засичане дали човек предава коронавируса все още са със спорна резултатност. За ефективно тестване не е достатъчен само качествен продукт, но и оборудване, обучение на персонал и стратегии как да се прилагат. За това също са нужни средства.


Как започна всичко


На 26 март на извънредно заседание във връзка с пандемията от коронавирус държавите от Г-20 се споразумяха за създаването на глобална инициатива за подготвеност и реакция на пандемията. Предназначението ѝ е "да служи като универсална, ефикасна и устойчива платформа за финансиране и координация с цел ускоряване на разработването и предоставянето на ваксини, диагностика и лечение".


На 24 април СЗО и първоначална група от организации, дейни в областта на здравето, дадоха началото на историческо глобално сътрудничество за ускорено разработване и производство, както и справедлив глобален достъп до нови ключови здравни технологии, свързани с COVID-19. Групата включва фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, Коалицията за иновации в областта на епидемичната готовност, GAVI - алиансa за ваксини, Глобалния фонд, UNITAID, фондацията "Уелкъм тръст" и Световната банка.


САЩ и Китай не се включиха тогава, отчасти и защото събитието бе бързо организирано. Но между Вашингтон и Пекин има също напрежение по повод обвинения, че коронавирусът е тръгнал от китайска лаборатория, а властите в страната са прикривали истинския размах на бедствието. Това е и една от причините президентът Доналд Тръмп да нареди да се спре финансирането на СЗО.


Gavi е един от най-опитните участници, защото от 20 години посредничи между компаниите за ваксини, включително за понижаване на цените им чрез гарантиране, че мног одържави ще им осигурят дългосрочни продажби и големи количества. Организацията ваксинира годишно около 20 млн. деца по света


Най-амбициозната задача е ваксината. Прдполага се, че средствата ще бъдат насочени към 5-6 водещи разработки, от които вероятно 2 ще влязат в масово производство.

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 136 Неутрално

  Добрият стар континент Европа!

 2. 2 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Докато Европа се натутка с държавно финансиране,американските частни компани ще са създали ваксина.Отново.

 3. 3 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2476 Весело

  Какви 8 милиарда? За какво? :))
  В Путенланд 100 200 лаборатории вече са измислили 100 ваксини!
  Просто Путен даде заповед и учените безплатно измислиха 100 ваксини, работили просто за храна

  "Чуждестранен агент"
 4. 4 Профил на xsi09650940
  xsi09650940
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "8 млрд. долара за финансиране на изследвания, намиране на лечение и изработване на ваксина за защита от новия коронавирус"

  малко са, няма да стигнат направете ги 8 трилиона

 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#3] от "putinxujlo":

  И ще ги раздадат безплатно заради величието на Рассия каторая встала с колен!

  klimentm
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1029 Весело

  Как ги измислига точно 8 милиарда?😅

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Дечев ти не си ли в доброволец в Камунарка?!

  klimentm
 8. 8 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Интересно начинание ,има смисъл , но дано успее бюрокрацията .

 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Любопитно

  При свинският грип починаха около 400 хил. човека в световен мащаб. Заразените бяха много повече от тези в момента. Нямаше истерия, паника, карантина. Нямаше и криза. Никой не събираше милиарди за ваксина. Сега има 248 хил. починали за пет месеца, а политиците стресираха хората и ги направиха разногледи. И събират милиарди за ваксина, която ще е непотребна, когато стане готова. Отделно, финансово-икономическа криза в световен мащаб. Криза, за която предупреждаваха от миналото лято, а никой не си мръдна пръста да направи нещо.

 10. 10 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Фейсбук и БгМама не бяха толкова силни тогава.

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Весело

  Ха ха ще ги дадат на етиопеца и СЗО?! Не мога да повярвам!

  klimentm
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4027 Неутрално

  До коментар [#10] от "anlazar":

  По - скоро, политиците не се мешаха в работата на лекарите. И не беше изборна година в щатите.

 13. 13 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 49 Весело

  Ах добрите самаряни, те се грижат за нас ! Те ще ни спасят от лошото вирус! Аллах Акбар!

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 14. 14 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1160 Гневно

  За ваксината - набираме доброволно 8 милиарда. За затоплистите - стотици милиарди направо от бюджета, разбирай от джобовете ни. Не трябва ли да е обратното бе?
  Алоо, европейските корумпета - май ви трябва по един здрав шут в задниците, за да се осъзнаете.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4522 Любопитно

  Странен подход, 3 + 1 милиарда за разработване и производство на ваксини и 2.25 милиарда за терапии, изследвания и внедряване на същите, и пак производство? В крайна сметка сумите не са особено големи ако държави като изброените обединят потенциала си, не явно има недоговорени неща с тези повторения...

  "$3 млрд. за изследвания и разработки (R&D) на ваксини срещу COVID-19 ($2 млрд), плюс първоначално финансиране за разработването и разпространяването им ($1 млрд.)

  $2.25 млрд. за R&D за терапии за COVID-19 плюс финансиране на производството и разпространяването им"

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Весело

  Не са предвидили пари за срещи и други мероприятия на антиваксърите.

  подпис
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Неутрално

  R&D
  R&D с обществени пари започва с вземане на парите. След това може и да се поработи, но без много да се уморявате, за да си пазите силите за следващия епат на вземане на още пари и след това нов епат и т.н.

  подпис
 19. 19 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Светът започва от Европа да набира първите $8млрд. за лечение и ваксина за COVID-19
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::;
  Нещо не звучи добре , сгрешили сте словореда !

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Тази лелка преди месец и нещо направи общи търгове за тестове, сега пари ще събира за ваксина. Колкото тестовете дойдоха, толкова и ваксината ще скопосат. ЕССР се оказа абсолютно неподготвен, а тази жени а да си ходи вкъщи да гледа децата, в свободното време да научи още някой език, никакъв чеп не става от нея

 25. 25 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Не виждам в списъка Русия и Япония. Нито отличника в справянето с вируса - Южна Корея. Кой-знае защо, Канада и Австралия също са пропуснати, освен ако, като членове на Британската общност, не са включени като Великобритания. И защо Европейският съюз (не ЕК) е представен като нещо различно от Франция и Германия?

 26. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван K":
  Те първо да си проверят защо в : Австрия, Германия (Берлин и Хессе), Дания, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта, Норвегия, Потугалия ковида не работи.
  Има и още със сигурност, но те не отчитат всяка седмица починалите в Европа. При нас също се наблюдава спад в общата смъртност като в Ирландия.

  Преди да ми говорят за "солидарности" и пр. алабализми ако искат някой да ги вземе на сериозно да изяснят каква глупост са направили в Италия, Испания, Франция и още няколко държави, че тоя скапан грип в края на сезона взе толкова много жертви САМО В ТЕХНИТЕ ДЪРЖАВИ.

  https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/
  А това, че на етиопския комунист дето вдигна паниката с фолшификациите си му изсипват 1.25 млрд говори само по-себе си.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  "$1.25 млрд. за Световната здравна организация..."?!  Най-корумпираната СО пак ще си осигури кинти, след като от САЩ ги резнаха здраво.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  О Боже, ЕС обединява усилия с Франция и Германия?

 30. 30 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 318 Неутрално

  Е айде де то станаха 5 месеца те още пари събират за нищо не става тоя ЕС.

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Любопитно

  Към момента има само две кандидат-ваксини, които са в първа фаза на тестване върху хора. Някой да знае къде са синтезирани те? А?

 32. 32 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Весело

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  Примерно толкова. Докато те чакат да им кажеш колко да са. 😂

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 33. 33 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Китайската Комунистическа Партия с колко средства ще участва?

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 34. 34 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  Първите $1.25 милиарда могат да си ги спестят веднага. СЗО не зслужават един цент, корумпирани, продажни мекерета.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 35. 35 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Любопитно

  Към момента има само две кандидат-ваксини, които са в първа фаза на тестване върху хора. Някой да знае къде са синтезирани те? А?
  —цитат от коментар 31 на Lemmy


  https://www.bbc.co.uk/news/health-52394485

  А в Европа сега започват да се организират да събират пари......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 36. 36 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Неутрално

  Отговорът за въпроса на Европа, за достъп на бъдещата ваксината до страни които не са богати:

  "Under the new agreement, as well as providing UK access as early as possible if the vaccine candidate is successful, AstraZeneca will work with global partners on the international distribution of the vaccine, particularly working to make it available and accessible for low and medium income countries."

  http://www.ox.ac.uk/news/2020-04-30-landmark-partnership-announced-development-covid-19-vaccine #

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Ушиният излишък май ще излезе като Бойковия. На думи си играем с трилиони, на дело събираме 8 милиарда от роднини и приятели. Аз послъгвам и ти послъгваш, затова се разбираме.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2094 Весело

  До коментар [#35] от "padrino":

  Когато Тръмп им предлагаше от американските милиарди - сакън окрадоха свидната Европа. Та в резултат сега CureVac още чакат Годо.

  https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/03/16/4041562_trump_opitval_da_privleche_germanska_kompaniia/

  Виждаш датите.

 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "$1.25 млрд. за Световната здравна организация..."?!Най-корумпираната СО пак ще си осигури кинти, след като от САЩ ги резнаха здраво.
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Нема как. СЗО се ръководи от маоисти и троцкисти, ЕС -- също.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Не са предвидили пари за срещи и други мероприятия на антиваксърите.
  —цитат от коментар 16 на Иван K


  Викаш, да селебрейтват дайвърситито.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Евробюрократично бръщолевене и никакви реални действия, докато се
  натуткат хората ще придобият имунитет и ковид19 ще се кара
  като обикновен грип !!!

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Светът започва от Европа...

  Макар светът да е започнал съществуването си от Близкия Изток, Европа беше и си остава люлката на циливизацията!
  И преди и сега Европа е в челото по доходи на глава от населението и най-доброто място за живот на планетата!

  Подкрепям инициативата на Европейския съюз!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Весело

  "ЕС обединява сили с Франция, Германия, Великобритания, Норвегия и Саудитска Арабия за организирането на..."

  Нещо не ми е ясно - Франция и Германия извън ЕС ли са!?

 45. 45 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Не е странно.
  При производството на нов продукт особенно ваксина където производствената мощност е със съответните специфични сертификации се дават отделно средства за производство по две направления. Инвестиция в производствена мощност/и и самото производство на ваксината.
  Предполагам това е причината да имаш на две места инвестиция в производство.

  Модератора е неадекватен!
 46. 46 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Светът започва от Европа...Макар светът да е започнал съществуването си от Близкия Изток, Европа беше и си остава люлката на циливизацията! И преди и сега Европа е в челото по доходи на глава от населението и най-доброто място за живот на планетата!Подкрепям инициативата на Европейския съюз!
  —цитат от коментар 43 на Рим


  Бе ти добре подкрепяш, но инициативите на ЕС все водят до някой луксозен брюкселски ресторант, където едва ли ще си сред поканените. А истинската работа се върши другаде.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  "ЕС обединява сили с Франция, Германия, Великобритания, Норвегия и Саудитска Арабия..."

  Франция и Германия СА в ЕС.

  "$1.25 млрд. за СЗО, която да помогне на най-незащитените страни"
  Какво са направили досега СЗО с бюджета си? При очевидна липса на ефект е безмислено да севкарват повече пари там, на принцип, различен от регламентирания, поне докато не изметат сегашния персонал...

  "$0.75 млрд. за складиране на средства за лична защита и ваксини."
  Това е много неясно перо... Кой ще го усвоява - пак СЗО ?
  Ако да, значи от 7млрд. 2 ще минат през тях...

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ако правилно разбирам цялата ситуация, ЕС организира кампания за набиране на средства които да отидат за понижаване на себестойността на бъдещата ваксина и за поемане на ваксинирането на хора, които не могат да си позволят финансово да се ваксинират.

  Стига сме се упражнявали по дълбоки размисли относно всякакви други сюжетни линии...

  Просто хората организират събирането на допълнително средства, с които да се дофинансират неща свързани с бъдещата глобална ваксинация.

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Докато Европа се натутка с държавно финансиране,американските частни компани ще са създали ваксина.Отново.
  —цитат от коментар 2 на anlazar


  Така е, но има и някои "дребни" разлики. Американската ваксина ( дето Тръмп, тесен специлист по въпроса и особено за дезифектанти за вътрена употреба, обеща да стане до края на годината, ще бъде патентована и ще струва толкова, колкото определи съответната фармацевтична фирма, то европейската ще бъде за свободна за всяка страна, която желае да я произвежда.

 50. 50 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Дневник, Дневник, изобщо не отдавате дължимото на бат Боко! Той каза, че щял да събере тези пари за ЕС, поради което вчера записал видео обръщение! И го каза от скромност, а вдействителност, Той ще даде на ЕС 7.5млд евро, за да бъдат здрави всички хора, по всички земни кълбета /знам, че са плоски, но тъй е думата/!

 51. 51 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 820 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  За свинския грип данните не са Ви точни. Официално има 1 632 710 потвърдени случая и 18 449 потвърдени жертви. Предполага се, че жертвите са повече и според оценките са вероятно около 284 000

  За сравнение сега има официално 3 578 798 заразени и 248 423 жертви. Предполага се, че жертвите може и да са повече.

  Що се отнася до паниката и през 2009 имаше голяма паника. Тогава обаче имаше и ваксина и много хора се ваксинираха.

 52. 52 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#43] от "Рим":

  "...Светът започва от Европа... Макар светът да е започнал съществуването си от Близкия Изток..."
  —цитат от коментар 43 на Рим


  Много ти е размазано миналото - светът е започнал преди 13,8 милиарда години... Ако имаш предвид "човечеството", то пък не е "започнало" нито в Европа, нито в Близкия изток, а в Африка (Ботсуана) - от едно единствено племе с приблизително 2000 жители. Абсолютно всички живи хора по света в момента произхождат от това племе, колкото и да не се връзва с расистките възгледи на доста специалисти-арийци ;)

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  До коментар [#34] от "padrino":

  Те не са за работещите в СЗО, а за най-уязвимите държави, дето хората умират от глад и не могат сами да се борят с вируса.

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3850 Любопитно

  До коментар [#43] от "Рим":

  Европа беше и си остава люлката на циливизацията!
  И преди и сега Европа е в челото по доходи на глава от населението и най-доброто място за живот на планетата!
  ========
  За да обърне внимание на такива......и подобни на такива неща, един вирус преди всичко трябва да е интелигентен......
  Но вируса си е вирус......и толкова.....
  Неговите закони са съвършено различни....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Е, саудитите няма какво да ги мислим!
  Те и без това до сега жените им ходеха с маски.
  Сега и мъжете!
  :)

 56. 56 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Много ти е размазано миналото - светът е започнал преди 13,8 милиарда години... Ако имаш предвид "човечеството", то пък не е "започнало" нито в Европа, нито в Близкия изток, а в Африка (Ботсуана) - от едно единствено племе с приблизително 2000 жители. Абсолютно всички живи хора по света в момента произхождат от това племе, колкото и да не се връзва с расистките възгледи на доста специалисти-арийци ;)
  —цитат от коментар 52 на Kosta Delev


  Бе аз на очите си ли да вярвам, или на лакърдиите на някой спонсориран пишман-учен-пишман-либераст?

  Как ще обясниш тогава 2ното сухожилие при захващането на ахилесовата пета при негрите!?

  То и с маймуните имаме 98% общи гени, ама ме съмнява да произлизаме от същото село. Май някой от селото е ходил честичко и извън селото. Тогава може и да се вържат нещата.

 57. 57 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Г-жата Фон дер Лайен, благородница, демек, да събере пари за седмолъчеви звезди, да маркираме възрастните хора и да ги приберем в концентрационните лагери. За да ги опазим от короната. Пък и да не пречат на "истинските" хора да си живеят живота.

 58. 58 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  ...Просто хората организират събирането на допълнително средства, с които да се дофинансират неща свързани с бъдещата глобална ваксинация...
  —цитат от коментар 48 на Ivan_

  Ваксинацията е само предлог и възможност за редуциране на населението на Земята, както преди време заяви целите си Бил. Целта е тотална чипизация и контрол. 1984.

 59. 59 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#6] от "Веселин Дечев":

  не е много трудно да измислиш 8. може да измислиш и 9, 10, 11 ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#47] от "2.5":

  това че са в ЕС, не означава че не съществуват и отделно, като държави със собствени средства

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#51] от "ilinko":

  взе да писва от три месеца едни и същи хора повтарят едно и също като развалена грамофонна плоча, няма смисъл да им се обяснява, защо те знаят Истината

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 831 Весело

  До коментар [#56] от "Тангра":

  "...Бе аз на очите си ли да вярвам, или на лакърдиите на някой спонсориран пишман-учен-пишман-либераст?..."

  Когато не знаеш нещо - допитай се до науката, а не до форума. То и на мен очите ми казват, че Земята е плоска и всичко се върти около нея, ама се оказва, че не е ;)

 63. 63 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#56] от "Тангра":

  Сигурно щото живеят с много лъвове там :)
  нещо за цвета на кожата няма ли да кажеш, ми някакво сухожилие

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK