Франция предлага ЕС да пусне "корона облигации" за стотици милиарди евро

Франция предлага ЕС да пусне "корона облигации" за стотици милиарди евро

© ReutersФранция е предложила Европейската комисия да емитира еврооблигации за финансиране възстановяването на икономиките в ЕС в размер до 300 млрд. евро годишно. Новината съобщи "Ройтерс", като агенцията се е започнала със съответния документ.


Той предвиждал събраните с т.нар. корона облигации средства да отиват в специалния фонд за възстановяване. Сумата може да е еквивалент на 1-2% от годишния брутен национален доход за трите години от 2021 до 2023 г. Иначе казано, това са от порядъка на 150 - 300 млрд. евро годишно, или общо за периода до 900 млрд. евро.


Решение за такива еврооблигации още не е взето и те срещат несъгласието на ключови държави като Германия и Холандия. Дебатът как да се съживят икономиките продължава.
В седмицата след 18 май Еврокомисията трябва да направи формално предложение за обновена Многогодишна финансова рамка за 2021 - 2027 г. (по-известна като следващия бюджет на 27-те страни членки) и Възстановителен фонд.


Във френското предложение към дискусията се казва още: "Заеми за страните членки може да помогнат за запълване на разликата, но те трябва да са допълнение към грантове. За да се гарантира максимална добавена стойност, такива кредити трябва да са с гратисен период, много дълъг матуритет и ниска лихва... Много е важно този фонд да се създаде максимално бързо, вероятно преди да влезе в сила Многогодишната финансова рамка."


На срещата си на върха миналия месец лидерите на ЕС постигнаха само принципно споразумение за такъв фонд, но оставиха комисията да уточни подробностите, включително тези за запълването му, и да ги предложи за одобрение.


Париж предложи комисията да направи една ексклузивна емисия облигации с падеж 2 - 8 години, гарантирани от увеличен размер на 7-годишния бюджет на ЕС и от националните правителства. Този дълг може да бъде револвиран на няколко пъти, преди да бъде изплатен на Еврокомисията. Подобна е и идеята за т.нар. постоянни облигации с много отдалечен падеж (до 100 години), известни още като вечен длъг.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 960 Гневно

  мда супер набалбукаите се с още кредити без покритие за да хрантутим цветните :(

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Това не е нова новина и е повод за поредното дълбоко разделение в ЕС !!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1488 Любопитно

  Пак да попитам. Кой ще се набълбука?
  Упорито се носи из въздуха, че щатите нямат намерение да си изплащат заемите. Кой малоумник ще купува вече?

 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Едно от принципните положения в американската политика след Втората световна война е да не се позволява на Франция да реализира максимално смели идеи. Разбира се, нищо не пречи да се опита. Френско-китайското сътрудничество в областта на вирусологията, подписано навремето от Мишел Барние, например даде прекрасни плодове. Свалянето на Кадафи -- също.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4498 Неутрално

  "Франция предлага ЕС да пусне "корона облигации" за стотици милиарди евро"

  Няма лошо в това! Проблемът е, че Германия, Австрия, Нидерландия, Финландия вече не искат да плащат дълговете на Италия, Франция, Гърция, Испания!

  Ако се разберат, няма проблем!

 6. 6 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3020 Весело

  Макрон се облизва за макромангизи , че много майм...и от колонийте на клона ...

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Национализиране на загубите" е това, което предлага Макрон.

  За демокрацията и солидарността:
  Демократично е да не се пречи на Пепе Грило и Макрон когато вземат кредити в опит да издърпат страните си напред. Но е криворазбрана солидарността, когато се иска всички да платят такива експерименти. Солидарността се полага на социално слабите, при това колкото да не изпаднат от клуба. Да, когато и ако Италия и Франция останат на опашката по доход на глава, ще им бъде помогнато, ще бъдем солидарни с тях. До тогава избирателите да си дадат сметка какви водачи си избират и да си извлекат поуките.

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Като чуя облигации, се сещам баба ми как псуваше комунистите, като гледаше на какви пари излизаше падежа на облигациите в Работническо дело. Айде мерси. Да беше някой, като Тръм начело на ЕК, ЕС и СЕ, да се опитам поне за момент да повярвам. С това ръководство, дето само правата на джендърите, насилието над жените и забраната на оловото в гражданските проектили са му в главата и което се оказа напълно неадекватно пред епидемията..., без мен.

 9. 9 Профил на Staro-nov Dnevnikar
  Staro-nov Dnevnikar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Заглавето може да се чете и като - Франция предлага Германия и Нидерландия да и дадат пари дето никога нямя да ги върне или щуреца предлага мравките да му дадат храна щото е готин.

 10. 10 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Из кой въздух се носи това нещо? И ако САЩ спрат да си обслужват облигациите как ще си вържат бюджета, те постоянно емитиран нов дълг...

  Модератора е неадекватен!
 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Няма как всички да са съгласни, защото ако ЕК вземе такова решение, това означава тя да задължи държавите-членки да ги изкупят и то в размери, които може да са неприемливи, докато иначе всяка държава може да си имитира толкова облигации, колкото пари реши, че са им нужни.

 12. 12 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  къде бе, драги, си чул подобни слухове? на село в хоремага?

 13. 13 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1126 Весело

  Щом ще е вечен дълг, добре е да добавят още 100 млрд., че за станат поне 1 трилион.

 14. 14 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Пак да попитам. Кой ще се набълбука?Упорито се носи из въздуха, че щатите нямат намерение да си изплащат заемите. Кой малоумник ще купува вече?
  —цитат от коментар 3 на ju.li


  Щатите нямат много външни дългове! Най-големия им кредитор е Китай. Този дълг САЩ могат да изплатят за 2 дни като пуснат печатницата. Големия дълг на САЩ е към ФЕД - около 20 трилиона. Този няма да го платят никога и дори ще печатат още. Въпроса е че с това печатане доста от страните вече виждат несигурност в долара. Тука почти не се чу но в средата на февруари Китай Поиска в съответна сделка плащането да не бъде в долари - или друга валута или бартер. Те това е масло в огъня.
  Съответно ЕЦБ не може да остане назад и в момента най-лесното решение е следване на линията.

  pastor
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Имаме държави дето искат да спечелят от пандемията.

  подпис
 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1611 Весело

  До коментар [#3] от "ju.li":
  "Упорито се носи из въздуха, че щатите нямат намерение да си изплащат заемите."

  Тихо да не чуят големите инвеститори, че ще се втурнат да бяга. Те явно не дишат твоя въздух.

  подпис
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ivan_":

  Един малък проблем, САЩ е федерална държава, ЕС не е.

 18. 18 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Като няма общ бюджет, не може да има общи облигации. Да речем, че продадат облигации за 100 милиарда - как ще се разпределят? Примерно Франция взема 10, Италия 15, и т.н. до 100. А как ще се връщат като дойде падежа? Германия 20, Холандия 15... и Франция и Италия по 5.
  Вероятно това е идеята, но разбираемо защо северните държави се дърпат.
  Пък ако всеки ще връща толкова, колкото е взел, то какъв е смисъла? Всяка държава и сега може да си издаде свои облигации.

 19. 19 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  И защо непременно ЕВРОоблигации вместо всеки да си взема кредити според нуждите? Като и лихвите ще са според кредитната му история.

  Това означава ОБЩ ДЪЛГ, т.е. спестовните спонсорират тези които лапат и пилеят да продължават това. Понеже сме от първите /колкото и странно да звучи/ определено нямаме интерес.

  Въобще тази еврозона към която сме се засилили все повече почва да ме съмнява. По-добре валутен борд, хем в нея хем не плащаме дълговете на мързеливите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#14] от "pastor":

  Така е ! Защо само САЩ да печата цветна хартия , Европа също може. Парите представляват ДОВЕРИЕ. Някак не се разбира защо Холандия !? Холандия провежда земеделски стоки колкото цялата Европа е произвеждала през 1988 година. Към момента до 40% от територията на Холандия ., е...оранжерии. Там технологиите са СУПЕР ВИСОКО НИВО. Това практически са виско технологични производства. Но несъмнено това са двете ПРОИЗВЕЖДАЩИ ДЪРЖАВИ..., при останалите е смесено, но в никакъв случай не е толкова ТЕЖКО както в България. Някак и двете страни няма да ПОЛУЧАТ това което се търси. Едните търсят туристи (хора) ,а такива ще има с 50% по малко .Другите искат да продават стоки...., но всеки ще се опитва да замества тези неща със собствени продукти. Самият Барине задава въпроса , защо всички лекарства са от Китай ? Но този въпрос има продължения ..., защо да внасяме тези неща? Пренасянето на въпроса, а защо на тези ПАУАСИ (България) да им даваме да правят тези детайли ,онези дрехи и тн. ....ХЮСТЪН има проблем :)

 21. 21 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 593 Неутрално

  По- добре , южните народи да постегнат малко коланите ;
  Много си.живуркат и харчат - по- малко изкарват.

 22. 22 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#17] от "daskal1":

  И какъв е проблемът?

  Модератора е неадекватен!
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#18] от "Камен":

  Всеки ще връща толкова колкото е взел. Проблем няма за цена става дума. Общите са по евтини за обслужване...

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#20] от "dejmos":

  Да знаеш точно със земеделието си прави пари Холандия...

  Модератора е неадекватен!
 25. 25 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Любопитно

  До коментар [#24] от "Ivan_":

  Има разбивки на БВП,....но това не е важно и ЛИБЕРАЛНО. Какво са парите,и как се правят ... примерно в Холандия ? Колкото до земеделието !? Ако намериш НЕ ХОЛАНДСКИ семена по аграрните български аптеки печелиш ....:))

 26. 26 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 932 Любопитно

  До коментар [#10] от "Ivan_":

  "И ако САЩ спрат да си обслужват облигациите как ще си вържат бюджета, те постоянно емитиран нов дълг..."

  Не бе, няма да спрат. Просто ще отпечатат от въздуха дължимите пари. И ще се обезценят спестяванията на тези, които имат

  В Русия съм! В Русия съм!
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Според дела на България в капитала на ЕЦБ страната ще трябва да поеме допълнително €3 милиарда дълг годишно или €9 млрд за трите години. Това ще бъде допълнителен дълг над текущия външен дълг на страната.

  Ако Бундесбанк се съгласи на авантюрата ще трябва да платят €66 млрд. чужди верисии годишно. М-ммм.

 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  "Ако Бундесбанк се съгласи на авантюрата ще трябва да платят €66 млрд. чужди верисии годишно. М-ммм."

  Да, ей сега!😃
  Та те там са едни такива добрии хора, с добри сърца!
  😂😂😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#25] от "dejmos":

  https://oec.world/en/profile/country/nld/

  Ето ти в лесен вид износ на Холандия...

  Хайде жив и здрав и се научи преди да пишеш да проверяваш какви са реално нещата.

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#29] от "Ivan_":

  Това правя :)
  Площта на само на десетте най-големи оранжерийни стопанства в страната възлиза на 486 ха г. Става дума за около 10% от общата площ, която се използва за отглеждане на зеленчуци в оранжерии. Общо оранжериите заемат около 40% от общата площ на Нидерландия
  Високо механизиран селскостопански сектор на Нидерландия , в който работи само 4% от работната сила, осигурява се големи излишъци за хранително-вкусовата промишленост и за износ. Нидерландия е трета в света по стойност на изнесените селскостопански продукти след САЩ и Франция.
  Също жив и здрав...

 31. 31 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#30] от "dejmos":

  А упорит си...
  както ти написах, холандия ако иска и 200% от територията и кубатурата и да са парници и ако иска може да е най-големията селскостопански износител на вселената фактите са, че Холандия не прави парите си от селскостопанските си продукти.
  Ето ти списък с 10 те най-големи експортни групи на Холандия. Търси да видим има ли вътре селскостопанска продукция...

  The following export product groups represent the highest dollar value in Dutch global shipments during 2019. Also shown is the percentage share each export category represents in terms of overall exports from the Netherlands.

  Machinery including computers: US$101.8 billion (14.3% of total exports)
  Mineral fuels including oil: $91.3 billion (12.9%)
  Electrical machinery, equipment: $90.8 billion (12.8%)
  Pharmaceuticals: $48.4 billion (6.8%)
  Optical, technical, medical apparatus: $36.9 billion (5.2%)
  Vehicles: $30.4 billion (4.3%)
  Plastics, plastic articles: $25.6 billion (3.6%)
  Organic chemicals: $20.4 billion (2.9%)
  Iron, steel: $14 billion (2%)
  Other chemical goods: $12 billion (1.7%)
  The Netherlands’ top 10 exports accounted for roughly two-thirds (66.5%) of the overall value of its global shipments.

  Модератора е неадекватен!
 32. 32 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Много зависи къде гледаш ? Все пак ИМПЕРСКА СТАТИСТИКА 
  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/farming/facts-and-figures/markets/production/production-country/statistical-factsheets_en

  Когато влезеш в дълбочина , ще видиш че в голяма част от цитираните отрасли са свързани с ЦЯЛОСТНИ РЕШЕНИЯ ЗА АГРАРНОТО ПРОИЗВОДСТВО. Не говоря за гориво, масла…,които също са в ТАЗИ СМЕТКА.
  https://www.bgfermer.bg/Article/6622683
  Това включва към :
  20% от Минерални горива..........
  към 51 % от Оптичен, технически технологии
  Към 70% от горивото за страната
  22% от фармацевтичните продукти
  И така нататък
  Не става дума за упоритост/заядливост , а за дебат....нали това правим !?


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK