Някои правителства реагират само при заплаха да им спрат еврофондовете

Някои правителства реагират само при заплаха да им спрат еврофондовете

© Mathieu CUGNOT, © European Union 2019 - Source : EPКатарина Барли е вицепредседател на Европейския парламент и отговаря за комуникацията за кризата с коронавируса. Германски евродепутат от Социалдемократическата партия, бивш министър на правосъдието, на семейните дела и на труда, тя има дипломи по право от Франция и Германия, докторат по европейско право и е дъщеря на британец и германка.


На 9 май 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман произнася едноименната си декларация, с която предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС). Тя предвижда обединяване на производството на въглища и стомана на страните участнички. Основана от Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург, ЕОВС е първата от редица наднационални институции, които в крайна сметка се превръщат в днешния Европейски съюз.


"Дневник" разговаря с Барли за Деня на Европа, икономическото и политическо бъдеще на ЕС и свободата на медиите.


В навечерието сме на годишнината от Декларацията на Шуман. Как бихте обяснили значението ѝ?
- Понеже съм дъщеря на германка и британец, винаги подчертавам колко е важен Европейския съюз за мира на континента. Мисля, че държавите на всички ни са страдали от войни през вековете. За много хора сега е естествено, че има мир на континента. Но то не е. Югославските войни показаха, че мирът е нещо, което трябва да се постига и да се опазва.


Европейският съюз е причината, поради която на континента има мир от толкова време и това е била идеята на Декларацията на Шуман - в нея се казва, че икономиките на различните държави трябва да се втъкат така, че те никога да не воюват. Важно е да подчертаем колко е значимо това в наши дни. Особено заради кризата с COVID-19, когато виждаме как национализмът и враждебността отново се надигат.


За много хора в Източна Европа 9 май все още е "Деня на победата", с който Русия празнува края на Втората световна война, и те трудно разбират смисъла на Деня на Европа. Какво послание бихте им отправили?


- Това не бе само руска победа. Бе победа на много държави, включително САЩ, Великобритания, Франция и много други държави. Разбира се, виждам, че гледната точка на изток е различна, всички се опираме на своя опит.


Но тази декларация не е свързана само с Втората световна война. Това е универсалната идея, че помежду ни трябва да има обмен, контакт. В крайна сметка това е, което изгражда мира между нациите. Работя в ЕС отдавна и това е сложно, объркващо, понякога дразнещо, защото има толкова много различни държави, които трябват да се разберат, ядосват се една на друга, но са длъжни - дори ако станат от масата, после да се върнат на нея - да намерят компромис. Да продължат да обменят възгледи. Това не е само нещо, свързано с Втората световна война, а универсално. Ето защо Европейският съюз е толкова важен, много по-важен от други институции.


Като половин британка съм говорила много със застъпници на Брекзит, сред тях с британски депутат, който е бил военен. Той каза: "Има си НАТО, за да опазва мира". А аз отвърнах: "Това изобщо не е същото. Погледнете Гърция и Турция - и двете са членове на НАТО, но от десетилетия между тях няма мир, а отсъствие на война. Мирът е да се уважавате, да работите заедно. Това е, което ЕС прави - поддържа отношения и обмен, вплита реалностите, икономиките и народите ни. Това е нещо универсално, а не е свързано с която и да е война. Това е била идеята на Шуман и останалите.


В момента сме в безпрецедентна криза - спрени полети, затворени граници. Мислите ли, че тези физически ограничения между държавите могат да засегнат политическите им отношения в бъдеще?


- Трябва да внимаваме много с това. Вярвам, че това, което описах - поддържането на контакт - е в основният смисъл на ЕС. Живея на границата на четири държави: Германия, Люксембург, Белгия и Франция. Ние пресичаме граници, без да го забелязваме. Тук хората усещат дали границата е затворена и това се отразява на отношенията помежду им. Има враждебност между люксембургците и германците, особено на люксембургците срещу германците, заради германския граничен контрол, какъвто не сме виждали от десетилетия.


Трябва да внимаваме много. Сигурна съм, че хората, които живеят на българските граници с други държави-членки, изпитват същото: да, има национална граница, но можем посетим приятели или да идем на концерти, да идем на туризъм или да напазаруваме от другата страна на границата, сякаш това и наша държава. Мисля, че това би трябвало да бъде цел на ЕС.


Разбира се, докато не всички са в Шенген, не е едно и също навсякъде, както тук, където живея аз, но все пак го има това чувство на физически обмен. Също е много важно да запазим и обменните програми за младежта.


Дори преди кризата с COVID-19 се говореше за Европа на различни скорости. Как мислите, че сегашното положение ще повлияе на тази идея, дали ще я задълбочи?


- Надявам се, че ще задълбочи европейската интеграция. Това може да тръгне в две посоки и още не е ясно в коя. Разбира се, има много мощни сили, които искат да отслабят ЕС и да се възползват от ситуацията, от заблудите, които хората усещат по отношение на ролята на ЕС в тази криза. Надявам се, че хората ще усетят нужда ЕС да е по-силен, за да може да направи това, което искаме от него. Отворените граници са част от това.


Мерките са толкова зле координирани, всяка държава прави каквото си иска, защото това са национални компетенции, а Шенген не е договор на ЕС (а междуправителствен). Надявам се, че много хора ще открият, че се нуждаем от повече, а не от по-малко, Европа. Но популистите се опитват да теглят в друга посока. Ще бъде трудна борба.


Имаше изразени мнения, включително и от евродепутати, че няма достатъчно медийно отразяване и осъзнаване у хората за това какво прави ЕС спрямо кризата. Особено на фона на наративите, че Русия помага на Италия, а ЕС не прави нищо. На какво мислите, че се дължи този имидж на ЕС?


- Това е стратегия, развита от някои държави в последните години. ЕС не я атакува по същия начин. Русия и Китай, но САЩ също - в момента това са сили, които нямат интерес ЕС да е силен. Не бих казала, че това е основата, но е част от политиката им в момента да отправят точно това послание: "ЕС е слаб, силните сме ние, ние помагаме".


Разбира се, това не е вярно. Да, помогнаха, поне Русия и Китай. Но не казаха, че ЕС помогна на Китай пръв - когато кризата избухна в Ухан, ЕС достави медицински стоки там. Само Франция и Германия са дали повече маски на Италия, отколкото е дал Китай. Това е битка за най-добрата пропаганда. ЕС засега не е готов за това. Като зам.-председател по комуникацията водя много разговори за това, опитваме се да ги достигнем. Но Китай и Русия, имайки международна стратегия, влагат повече усилия в тази посока, отколкото ние. Но трябва да сме наясно с това и да го променим.


Задават се нови преговори за Многогодишната финансова рамка (МФР). Парламентът твърдо настоява в нея да бъдат включени повече "собствени ресурси". Можете ли да обясните в детайли как ще функционират те?


- Очакванията към ЕС са изключително големи и ще растат, защото все повече проблеми не могат да се решат на национално ниво. Виждаме го по отношение на здравето, но и спрямо дигитализацията и климатичните промени. От друга страна, бюджетът ни е изключително малък. В момента зависим от добрата воля на държавите-членки да допринасят към бюджета на ЕС.


Разбира се, това е трудна битка. Смятаме, че набирането на собствени средства може да реши част от проблемите, макар и не всички. Пример за това би могъл да бъде объждания данък върху финансовите транзакции. В момента само събирания от митниците горе-долу отиват в бюджета, може да се мисли и за друго. Не става въпрос толкова за това в коя област да се върши това, а държавите-членки да приемат, че ЕС трябва да стане по-независим от тях. Това е основната точка. Вярвам, че в това се корени и неохотата на държавите-членки. Досега, след като техният принос бе решителен, те контролират ЕС. Разбира се, ние бихме искали да променим това.


Няма ли мерките за собствените ресурси да бръкнат в джоба на европейските избиратели? Как биха го приели те?


- Данъкът върху финансовите транзакции не би ударил средния човек. В много държави търговията с акции и тези финансови транзакции не са облагани изобщо, или много по-малко, отколкото истинските стоки. Вие и аз може да имаме сто акции от каквото и да е, но ние не сме във фокуса. Транзакциите на хеджфондовете и на големите компании са, които не плащат данъци върху тях, банките и т.н. Те ще са във фокуса и те ще трябва да платят своя дял, което в момента не правят. Атакуването на избягването на данъци в ЕС също ще бъде аргумент.


Като член на комисията по гражданските свободи знаете, че е трудно да се намери баланс между тях и мерките срещу кризата. Има ли опасност властите в някои държави да се възползват от извънредното положение за свои цели и какво може да направи ЕП?


- Да, виждаме, че държавите-членки реагират различно на кризата. Аз съм член не само на комисията по граждански свободи, но и на мониторинговата група за върховенството на закона. В нея разглеждаме точно този въпрос отблизо. Сравняваме как се взимат мерките. Във времена на криза властта винаги се измества към изпълнителната власт, това е абсолютно нормално. Но виждаме, че държавите правят това по различен начин.


Разбира се, има ги обичайните заподозрени - особено Унгария - която на практика измести за неопределено време властта от парламента към изпълнителната власт. Помним и че извънредното положение е в сила от 2015 г., когато Орбан го въведе заради бежанската криза, макар че в Унгария няма бежанци. Наясно сме, че това е опасно развитие. Но го виждаме и у други държави - в Полша се опитват да преизберат президента, като променят законите за изборите, което е незаконно според Конституционния съд и според всяко друго съдебно решение, бих казала.


Виждаме и че по отношение на защитата на личните данни държавите действат различно, виждаме, че малцинствата са под натиск. Виждаме много конфликти с основните права. Наблюдаваме това, но действия трябва да се предприемат от Европейската комисия, тъй като нейно е задължението да опазва Договора за ЕС. Работим отблизо върху това.


Имате ли специфични наблюдения за това как се справя българското правителство?


- Някои от мерките, взети от българското правителство, са много притеснителни, особено по отношение на свободата на пресата. Разбира се, да се ограничи разпространението на дезинформация и фалшиви новини по време на тази пандемия е важно, но това не може да се ползва като претекст да се ограничи независимостта на журналистите. Независимите журналисти са същинските източници на достоверна информация. Макар че някои аспекти от извънредното законодателство бяха смекчени, атаките срещу свободата на пресата все още са много притеснителни и ние в ЕП ще следим много внимателно това.


Как вървят преговорите за новия европейски механизъм за върховенството на закона, който трябваше да замести мониторинга върху България и Румъния?


- Това е много важен инструмент, аз съм докладчик в сянка за него в Парламента. По него сега работи Комисията и се надяваме през септември да видим първото ѝ предложение. Мисля, че това е жизненоважно. Виждаме, че държавите, които са най-много във фокус, създават образ, че това е нещо, работещи специално срещу тях, защото ЕС не харесва правителствата им.


Разбира се, това не е така. Повтаряме го, но би било много по-добре да имаме такъв инструмент, защото нарушения на върховенството на закона има във всяка държава. Не мисля, че има страна, която никога не е била изправяна пред Европейския съд, включително моята.


Много е важно да може да се сравни какво се случва. Особено в Полша и Унгария виждаме, че те казват "Оплаквате се от една мярка, но други държави правят същото". Понякога това дори е вярно. Но те съчетават различни тежки мерки и винаги ги извъртат към това да станат още по-тежки. Комбинацията от всичко това всъщност води до ефекта, че няма свобода на пресата в Унгария, например, а в Полша почти няма разделение на властите. Това ще бъде механизъм, в който всяка държава е наблюдавана, и може да се сравнят нарушенията, колко са на брой и колко са тежки.


Трето, и много важно, ще може да се види кога нарушенията стават опасни. На Унгария реагирахме прекалено късно и това води до положението, че чл. 7 (от Договора за ЕС. Това е най-тежката наказателна процедура, която може да завърши с отнемане на правото на глас на държавата в Европейския съвет, бел. ред.) не работи изобщо. Сега имаме две държави, които са изправени пред нея.


Новият механизъм за върховенството на закона, надявам се, ще бъде много, много полезен инструмент. Надявам се Комисията да е амбициозна. Малко съм разочарована от първата чернова, защото те искат да се фокусират върху ограничен брой аспекти и не искат да припокриват работата си с други институции и други доклади. Така че ще трябва да приложим натиск и да го направим нещо, което изпълнява целта.


Споменахте, че ЕС е действал късно по отношение на Унгария. Кога би било правилното време и какъв би бил правилният начин да действа в такива ситуации?


- По отношение на Унгария, едно от първите неща бе, че медиите бяха поставени под контрола на правителството. Свободни медии няма, освен едно-две радиа и малки вестници, защото всички са под контрола на фондация, контролирана от "Фидес". Това само по себе си вече би бил момент, в който Комисията да се намеси.


Надявам се, че ще има механизъм за финансови последствия, свързан със следващата МФР. Наистина се надявам, че това ще улесни нещата, защото парите явно са единственият аспект, в който тези правителства реагират на натиск или на критика, да го кажем така.


Смятате ли, че такива мерки могат да бъдат взети спрямо България, като се има предвид състоянието на медийната свобода тук?


- Да, точно, това би могъл да е един аспект. Както казах, опитът показва, че правителствата, тръгнали по този път, не се впечатляват от вербална критика. Те може да прилагат решенията на Европейския съд, но не си вадят заключения за следващия случай. Вярвам, че (включително в случая на България) финансовите мерки биха могли да доведат до промяна на мисленето им. Трябва да сме остри там, абсолютно решаващо е. Ако сега виждаме проблеми в България, виждаме проблеми и в Словения, има продължаващи проблеми в Румъния, преди сме виждали проблеми в Италия, Малта. Трябва наистина да внимаваме много да не се стигне до промяна, в която това поведение се приема за нормално.


Мислите ли, че в Съвета на ЕС може да се постигне съгласие за такива мерки?


- Вече има консенсус, че това ще се случи. Въпросът е как ще изглежда. Аз също имам подозрения. Само един пример: Комисията предложи тя да решава за финансови санкции, а след това Съветът да може да отхвърля това с мнозинство от две трети. Предложението на Съвета е обратното: да е необходимо одобрение от две трети. Виждате, че те вече се опитват да отслабят този механизъм.


Предполагам, че да, ще го има, но въпросът е дали ще има механизъм, който ни води напред. Ако не е така, ще бъде същото като с оценката на правосъдната система, която досега се прави само с числа - колко дълго отнема един процес, колко струва, такива неща. Всички трудни държави казват: "Вижте, справяме се добре, нямаме проблеми". Ако така завършат нещата, това не само не изпълнява целта, а влошава нещата.


Как може парламентът да изиграе по-сериозна роля в тези преговори? Сегашният състав е много по-гласовит и изглежда сякаш депутатите искат да имат повече тежест като пряко избрани от хората, но имате ли процедурната власт за това?


- Посочвате главния проблем. Имаме институционална роля, но тя не е еквивалента на силата на Комисисята и Съвета, все още не. Например комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс бе в няколко наши комисии и на въпроса как нашият доклад ще повлияе на подход на Комисията, отговорът е "По това ще се работи, трябва да започнем някак, може да въведем критиките ви в следващия етап". Още се борим там. Аз бих призовала за институционална реформа, включително правото на законодателна инциатива (каквато сега парламентът няма, бел.ред.) и да бъдем еквивалентни на другите институции във всички процедури.


Има ли въпрос, който сте искали да ви зададат, а не сте била питана?


- Стига да ме питат за върховенството на закона, съм доволна. Това не само е сферата, в която съм експерт, а абсолютната основа за съвместна работа в ЕС. Ако нямаме съгласие за това, ако нямаме общи стандарти за върховенството на закона, за демокрацията, за разделението на властите и всичко, което върви с него, включително и свободните медии, тогава никога няма да има функциониращ Европейски съюз. Намирам това за много важна тема.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко по бързо спрат фондовете толко по добре. Време е да се изнасяме от кочината.
  Да ни пишат всички закони в Брюксел и да ни казват кое е право и кое криво, не съм се записвал.

 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4351 Любопитно

  Колко по бързо спрат фондовете толко по добре. Време е да се изнасяме от кочината.Да ни пишат всички закони в Брюксел и да ни казват кое е право и кое криво, не съм се записвал.
  —цитат от коментар 2 на terminal velocity


  Ти изчакай още малко докато ти вземат и собствената валута и тогава гледай какво настава......

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко по бързо спрат фондовете толко по добре. Време е да се изнасяме от кочината.Да ни пишат всички закони в Брюксел и да ни казват кое е право и кое криво, не съм се записвал.
  —цитат от коментар 2 на terminal velocity


  Ти се изнасяй - Сев. Корея, Беларус, където искаш. На мен в ЕС ми е добре. Много добре.

 5. 5 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Те ще ги спрат сега така подготвят почвата

  гошо
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#4] от "yvp50646379":

  Това какво ти е добре няма никакво значение ,то не може да се угоди на всеки ,пък и не е нужно

  гошо
 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Като нашето... например...

 9. 9 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "yvp50646379":Това какво ти е добре няма никакво значение ,то не може да се угоди на всеки ,пък и не е нужно
  —цитат от коментар 7 на гошо


  Ами на тебе като не може да ти се угоди - трябва да излизаме от ЕС и да страдаме всички ли?

 10. 10 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#3] от "padrino":На път са да го направят копелетата... Съпротивителни сили почти не останаха, малоумнокрасивата част даже ще ръкопляска.
  —цитат от коментар 6 на terminal velocity


  Живеем в страна от ЕС. Ако не ти харесва отиди където те тегли сърцето. Какво хленчиш?

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#2] от "terminal velocity":

  "Време е да се изнасяме от кочината."

  От Русия ли пишеш? Не знаех! 🤣😂

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Може ли Орбан да спре еврофондовете на Германия за да спре ислямската инвазия?

 13. 13 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Може ли Орбан да спре еврофондовете на Германия за да спре ислямската инвазия?
  —цитат от коментар 12 на blondofil


  Тези, които получава всяка година ли? Ами не, не може.

 14. 14 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Весело

  Айдеее... И от Брюксел клатят "стабилността".
  (Вчера Божков, тази сутрин при Диков го подкараха от легия антимафия, по обяд, изказване на член на мониторинговата група за върховенството на закона. Докато не Му докарат инфаркт, тези хора няма да мирясат.)

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#13:"yvp50646379"][/quote]

  Значи разбрахме се, че в ЕС няма равноправие.

 16. 16 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1174 Весело

  Путин спокойно може да пренасочи бюджета и силите ангажирани в отслабване на ЕС и да си джитка некви други неща, така или иначе колко и да се пъне не може да се сравнява с ефективността на такива еврозелски рушители изотвътре

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 17. 17 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#13:"yvp50646379"]
  —цитат от коментар 15 на blondofil
  Значи разбрахме се, че в ЕС няма равноправие.[/quote]

  А какви права искаш - да получаваш пари от другите и да им определяш политиката?

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#17:"yvp50646379"][/quote]

  На това не му ли викаха демокрация?

 19. 19 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"yvp50646379"]
  —цитат от коментар 18 на blondofil
  На това не му ли викаха демокрация?[/quote]

  Разбирата демокрацията като дявола Евангелиято. Демокрацията има права и задължения. Като искаш право на глас, имаш и задължението да спазваш мнението на мнозинството.

 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  [quote#19:"yvp50646379"][/quote]

  И колкото повече пари имаш толкова по-голям глас имаш, така ли беше. Или по-голяма бухалка, все ги бъркам тия неща?

 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1174 Весело

  До коментар [#17] от "yvp50646379":

  "да получаваш пари"

  Има си договори относно членството в ЕС уреждащи тия неща и никой не 'получава' мангизи ей така.

  Да не говорим че точно такива партийно секретарски некадърия като надъханата еврозелска отрядничка са последните дето са компетентни да се разпореждат с ЧУЖДИТЕ за тях пари щото ако не клюфтът на неква хранилка че умрат гладни

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#19:"yvp50646379"]
  —цитат от коментар 20 на blondofil
  И колкото повече пари имаш толкова по-голям глас имаш, така ли беше. Или по-голяма бухалка, все ги бъркам тия неща?[/quote]

  Който плаща - той поръчва музиката. Който няма пари - чака и се съобразява с мнението на този, който има пари. така правят проститутките и Орбан.

 23. 23 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#17:"yvp50646379"]
  —цитат от коментар 18 на blondofil
  На това не му ли викаха демокрация?[/quote]

  По-скоро наглост. Все едно аз да плащам общата сметка, а ти да ми казваш какво да ям. Когато я платиш ти - тогава.

 24. 24 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#22] от "yvp50646379":

  Ти бетер кат бай ти Тошо звучиш :) И той така казваше. Нали демокрацията друго прокламира - сите сме равнопоставени пред правилата и не се мерим по банковите сметки ?

 25. 25 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "yvp50646379":Ти бетер кат бай ти Тошо звучиш :) И той така казваше. Нали демокрацията друго прокламира - сите сме равнопоставени пред правилата и не се мерим по банковите сметки ?
  —цитат от коментар 24 на terminal velocity


  Правилата са не само да взимаш. Ако искаш да сме равнопоставени по правилата - както казваш - нека тогава Унгария или България да дава на Германия или Дания всяка година еврофондове, защо само обратното? Айде плати ти на мен, не само аз на теб и тогава да си говорим, че имаме еднакви права и задължения.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Весело

  [quote#23:"yvp50646379"][/quote]

  Чудесен принцип.
  Тогава за кво смартбютитата квичите, че Боко разпределял порциите както пожелае?
  Може - прави го......

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#23:"yvp50646379"]
  —цитат от коментар 26 на pag
  Чудесен принцип.Тогава за кво смартбютитата квичите, че Боко разпределял порциите както пожелае?Може - прави го......[/quote]

  Аз нищо не съм казал за Боко. Далеч съм от него и не ме интересува. Той си е за вас. Ако имаме такъв като Боко - изритан е на първия си мандат. Но не сме стигнали до такъв. А принипът наистина е чудесен - аз давам веднъж пари, ти даваш веднъж пари. После имаме равни права. Не само аз да давам.

 28. 28 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално

  По правилото за моркова и тоягата, ЕС използват най-често моркова, но понякогха и тоягата.

 29. 29 Профил на TT
  TT
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#23:"yvp50646379"]
  —цитат от коментар 26 на pag
  Чудесен принцип.Тогава за кво смартбютитата квичите, че Боко разпределял порциите както пожелае?Може - прави го......[/quote]

  Ето ти и още един чудесен принцип - плащай ти на мен всяка година еврофондове, после аз ще настоявам за равни права с твоите. Както ти сега. Съгласен?

 30. 30 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Много прилича на писмото, което получих днес от бюрото по труда, че от 08.06.2020 ще ми спрат обезщетенията за помощ при безработица и трябва да се обърна от тази дата нататък при Jobcenter за социални помощи. Което говори, кастрация на получаваните пари. Писмото може да се погледне като заплаха, както и е в статията, аз да предприема нещо, което да ги облекчи, в моят случай да си намеря добреплатена работа. В последно време не съм търсил, исках да го направя след почивката ми в България, но няма в момента самолетни полети. Ако започна работа, имам едва 2 дена на месец право на отпуска, което една евентуална почивка в България би се отложило към ноември(10 дена) и ненангодено за почивка на Черно море.

  Es muß Geld fließen!
 31. 31 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Дааа, да си дойдем на думата. Парите са един от най-важните политически инструменти, затова с тях трябва да се работи разумно.

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Много е правя. Нашето правителство е от тях.

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1730 Весело

  По същество комисарката пледира за съществено редуциране ЕС до няколко виртуални страни, които отговарят на стандартите на Мао от културната революция за идеологическа чистота. Дет се вика - успех!

 34. 34 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Ми няма как. Все още горива се купуват с евра и долари. После ще видим.

 35. 35 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Цитат: "...Това е стратегия, развита от някои държави в последните години. ЕС не я атакува по същия начин. Русия и Китай, но САЩ също - в момента това са сили, които нямат интерес ЕС да е силен. Не бих казала, че това е основата, но е част от политиката им в момента да отправят точно това послание: "ЕС е слаб, силните сме ние, ние помагаме"...."

  Осен сложно и трудно разбираемо написано, горното писание показва пълното безхаберие на европейските чиновници. А , цървула от най-бедната и незначителна държава в ЕС усетих и следя от 2003г. как Русия и Китай са обединили усилия, за да унищожат бизнесът на западните държави, а след това и техните сдружения и съюзи, а тия бюрократи си измислят политики и ни дават на нас малките да плащаме сметките. Зелена икономика, здравословни-безопастни условия, екология, повишаване на нивата на заплащане...- хубави неща, но тези политики повишават разходите за производство на стоките и услугите. На пазара заради споразуменията на световната търговска организация нашите стоки се сблъскват със стоките на Китай, който копира и краде всичко и не спазва такива политики. На всичкото отгоре получава суровини и горива от Русия на много по ниски цени от цените на европейските си конкуренти. И това е политика от 2001г. водена целенасочено от двете държави. А вие принудихте европейските производители за да оцелеят да изнесат цялото си производство в Китай, че да могат по-лесно да им откраднат както технологиите, така и клиентите, както и да им обучат работниците.

 36. 36 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  На новоприсъединилите се държави членки вместо да им помогните в решаването на проблемите с управлението и модернизацията на фирмите и да им помогнете в справянето със задушилата ги мафия, вие дадохте едни огромни пари на мафията да си ги разпределя сама.Основната маса местни пазарни малки фирми до днес не са получили и стотинка от вашите европроекти. Но вие се правите, че нищо не сте знаели! Как да направим технологична модернизация, да достигнем другите... А днес трябва да се справяме и с наглите атаките на частните монополи, които мафията създаде и редовно субсидира с вашите пари. Да ако още не сте разбрали вашите пари вместо да помогнат на местните производители да настигнат пазарните конкуренти, създадоха икономическо владение на частните монополи на мафията в България. Затова не само, че сме бедни, ами вече нямаме никаква възможност за развитие в държавата си. Заради това избягаха и малкото деца, които раждахме. Който иска да срещна млад човек трябва да отиде в София. Скоро хотелите на мафията строени с вашите пари ще станат повече от дърветата в държавата ни. Вместо да напоите жадната за "вода" градина, вашите пари наводниха чрез капково напояване само плевелите, а те засенчиха и унищожават наред свободните пазарни фирми с непазарни средства. Скоро ще започнат да си правят каквото си искат с робите. Така, че вашите пари направиха от свободните хора - роби. Как изобщо не го разбирате? Така не се прави - или давате на всички по веднъж или на никого. Даването само на едни унищожава пазара. Субсидиите са много тънка работа. Те трябва да стимулират крайните клиенти, или да се дават за модернизация на всички, или да се дават за продадени стоки и без да унищожават пазара. За непазарно поведение спрямо местните конкуренти трябва много внимателно да се следи и на границата да се налагат мита и забрани, които да предпазват спазващите някакви нови политики или стандарти от дъмпинг спрямо тях.

 37. 37 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Някога ние на Изток имахме собствена индустрия и живеехме по-добре. Днес вие тук си имате изнесени офиси и дъщерни фирми, които ползват евтината ни работна ръка, но без да я развивате! Малки заплати, но и ниски цени. Днес цените са много пъти по-високи, а доходите - подобни. По комунизма всеки в България спестяваше пари за ново жилище или нов автомобил. Днес вече дори нови дрехи не си купуваме Аз мога да направя разликата, защото съм съвременник на всички промени в последните 50 години. Някога българинът пазаруваше само нови стоки от магазините. Днес вече всичко по нас е втора употреба - дрехи, коли, даже вече и обувки. Битаците и магазините втора употреба са винаги пълни с хора, а МОЛ-овете имат хора само в София, Пловдив и Варна. Алтернативата вече са само китайски или турски боклуцири. Дори западните марки прахове за пране вече се правят за нашите пазари без отделни съставки. И нима не се сещате как се живее например с 150 - 200 евро доход на месец, с който живеят повече от половината българи, а 80% от работещите получават до 500 евро.
  Никога досега не се е случвало българина да няма алтернатива да изкара повече пари с повече допълнителен труд. Някога гледаше животни, сееше царевица, домати и какво ли още не. Днес това според правилата на ЕС е невъзможно. С тези пари си строеше къщи, купуваше нови коли, помагаше на децата си.... ЕС ни остави 2 възможности - да крадем или бягаме при вас.. Да днес нашите машинни инженери ви берат ягодите, лепят гипсокартона и вече не мечтаят, а оцеляват. Или ако мечтаят, то е да си върнат кредитите и да си платят обучението на децата при вас. Днес като не успеем да вържим двата края първо вземаме кредит с надежда за промяна, а като дойдат колекторските фирми - тичаме при вас да работим каквото и да е. И мразим държавата си, която ни принуждава да се разделяме с близките си.
  Вие не само че не ни помагате, ами откраднахте децата ни, поддържате дори хиляди офиси край унивирситетите ни, които се опитват да изнасят българи към чужбина. дори забранихте на нашите транспортни фирми фирми да работят във вашите държави. /гласуваният наскоро пакет мобилност/. Депутатите в ЕС създаващи огромна безсмислена и все по-голяма бюрократична безсмислена администрация вземат по-големи месечни заплати от годишният оборот на повечето малки и средни български фирми. Хайде да се огледате. Единици се къпят постоянно в благата на ЕС, а милиони все повече тънат в мизерия и кредити.., а само боклуци или стоки втора употреба. Нормалния българин живее много по зле от годините през които бяхме извън ЕС. Някакви 200-300 000 човека пътували в чужбина? И какво от това че те могли да си го позволят? Ами другите 5-6 милиона, които изобщо не са излизали от България? Те как живеят?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK